Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Astronomlar İlk Öteuyduyu Keşfetmiş Olabilir!

2 dakika
12
Astronomlar İlk Öteuyduyu Keşfetmiş Olabilir! Science Alert
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Ötegezegen, Güneş Sistemi dışındaki başka sistemlerde bulunan veya herhangi bir sistemde bulunmayıp başıboş gezen gezegenler için kullanılan terimdir. Gökbilimciler, şimdiye kadar birçok ötegezegen keşfettiler. Bu ötegezegenlerin etrafında dönen uydular hakkındaki çalışmalar ise devam etmekte. Ancak şimdi, gökbilimciler çalışmalarının sonuçlarını aldıklarını ve ilk öteuyduyu keşfettiklerini düşünüyorlar![1]

Potansiyel öteuydu, NASA'nın Kepler teleskobunun büyütme gücü vasıtasıyla ortaya çıktı. Çalışmaların sonucunda gezegenlerin, ayların ve yıldız sistemlerinin oluşumu hakkında bize çok şey öğretebilir. Şimdilik, bu öteuydu ilk testleri geçti. Öteuydunun bir ismi de var: Kepler-1625b I. Kolombiya Üniversitesinden David Kipping, şunları söylüyor:[2]

Bu konuda oldukça heyecanlıyız" demekte ve eklemekte "İstatistiksel olarak, bu oldukça yüksek bir ihtimal. Ancak biz gerçekten istatistiklere güvenmeli miyiz?  Bu ölçülebilir bir şey değil.

Bu buluş, aslında çok daha geniş bir projenin parçası. Projenin adı ise, Kepler ile Öteuydu Avı (İng: "The Hunt for Exomoons with Kepler"). Bu proje, Kepler teleskobunun yeteneklerini kullanarak Samanyolu dışındaki galaksilerin sistematik bir şekilde araştırılmasına yönelik bir girişim. Yörüngedeki bu teleskop, görüş alanındaki 145.000'den fazla yıldızı gözlemleyebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Yeni öteuydu adayı, Dünya'dan yaklaşık 4.000 ışıkyılı uzaklıkta bir yıldız etrafında gözlemlendi. Öteuydunun Neptün boyutlarında olduğu düşünülüyor. Neptün ile olan benzerliğinden dolayı ekip, öteuyduya "Nep-uydu" (İng: "Nep-moon") lakabını taktı.

Etrafında dönüyor olabileceği gezegen ise Kepler-1625b. Bu gezegen, Jüpiter büyüklüğünde gibi görünmekte. Mevcut hipoteze göre, gezegenin güçlü kütleçekimi Kepler-1625 isimli uyduyu bir noktada yörüngeye oturttu.

Çalışmanın bir sonraki aşaması ise, Hubble teleskobunu kullanarak daha kapsamlı gözlemler yapmak. Ekim ayında yapılacak gözlemler ile, bir öteuyduya bakıp bakmadığımız daha da kesinleşecek.

Bu çalışmaların sonuçları, "Öteuydu var mı, yok mu?" sorusundan daha fazlasına cevap verebilir. Satürn'ün uydularında gördüğümüz gibi bu gökcisimleri, etrafında döndükleri gezegenlerden daha yaşanabilir olabilirler.[3] Hatta belki de insanoğlunun bir sonraki durağı, bir gezegen değil o gezegenlerden birinin uydusu olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Yazımızın başında bahsettiğimiz yüksek ihtimale rağmen, araştırmacılar hala çalışmanın sonucunda bir öteuydu bulma şansının %50 olduğunu söylüyorlar. Yapılan çalışmalar henüz hakemli bir dergide yayınlanmadı. Bu nedenle diğer gökbilimcilerin bulguları analiz etme şansı henüz olmadı.

Aslında biz bu durumu daha önce de yaşamıştık. 2014 yılında başka bir aday daha gözlemlenmişti.[4] Ancak bilim insanları hâlâ onun bir öteuydu olup olmadığını ispatlamak için bir yöntem bulamadılar.

Yani, çok da fazla heyecanlanmamalıyız. Ancak, bu sefer gerçekten uzun yıllardır süren öteuydu avımızın sona erebilme ihtimaliyle karşı karşıyayız. Kipping'in, BBC'deki Paul Rincon'a verdiği demeç ise şu şekilde:

Söylemeliyim ki, bu aday şimdiye kadar gözlemlediğimiz adayların en iyisi. Neredeyse her testlerimizi geçen aday öteuydu gözlemimizde, onun geçemeyeceği testler icat ediyoruz ve adayımızın öteuydu olmadığını anlıyoruz. Bu çalışmamızda ise, icat ettiğimiz tüm testleri adayımıza uyguladık. Ve adayımız tüm testleri başarıyla geçti.

Bulgular henüz bir hakem tarafından gözden geçirilmedi, ancak bunları baskı öncesi web sitesi arXiv.org'da okuyabilirsiniz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ A. Teachey, et al. (2017). Hek Vi: On The Dearth Of Galilean Analogs In Kepler And The Exomoon Candidate Kepler-1625B I. American Astronomical Society, sf: 36. doi: 10.3847/1538-3881/aa93f2. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ B. P. Rincon. Signal May Be From First 'Exomoon'. (27 Temmuz 2017). Alındığı Tarih: 28 Şubat 2024. Alındığı Yer: BBC News | Arşiv Bağlantısı
  • ^ D. Nield. Nasa: Saturn's Moon Enceladus Has All The Basic Ingredients For Life. (13 Nisan 2017). Alındığı Tarih: 28 Şubat 2024. Alındığı Yer: ScienceAlert | Arşiv Bağlantısı
  • ^ D. P. Bennett, et al. (2014). Moa-2011-Blg-262Lb: A Sub-Earth-Mass Moon Orbiting A Gas Giant Primary Or A High Velocity Planetary System In The Galactic Bulge. The Astrophysical Journal, sf: 155. doi: 10.1088/0004-637X/785/2/155. | Arşiv Bağlantısı
  • S. Staff. Explainer: How To Find An Exoplanet. (10 Haziran 2016). Alındığı Tarih: 28 Şubat 2024. Alındığı Yer: ScienceAlert | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 15:16:51 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12770

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Cinsel Yönelim
Işık
Vegan
2019-Ncov
Bakteriler
Editör Seçkisi
Kafatası
Retrovirüs
İklim
Solunum
Sars Mers
Argüman
Orman
Yer
Bilim İnsanları
Nasa
Adaptasyon
Sinir
Canlı Cansız
Hayatta Kalma
Ana Bulaşma Mekanizması
Zaman
Bilinç
Deprem
Hastalık Kontrolü
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. C. Karanfil, et al. Astronomlar İlk Öteuyduyu Keşfetmiş Olabilir!. (4 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12770
Karanfil, E. C., Kayalı, Ö. (2020, September 04). Astronomlar İlk Öteuyduyu Keşfetmiş Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12770
E. C. Karanfil, et al. “Astronomlar İlk Öteuyduyu Keşfetmiş Olabilir!.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, 04 Sep. 2020, https://evrimagaci.org/s/12770.
Karanfil, Ege Can. Kayalı, Ögetay. “Astronomlar İlk Öteuyduyu Keşfetmiş Olabilir!.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, September 04, 2020. https://evrimagaci.org/s/12770.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close