James Webb Uzay Teleskobu, Kozmosun İlk Orta-Derin Geniş Alan Fotoğrafını Çekti!
James Webb, Daha Önce Hiç Görülmemiş Yeni Galaksileri Ortaya Çıkardı!
Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Geçtiğimiz günlerde NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu (JWST); gökyüzünün Kuzey Ekliptik Kutbu olarak bilinen bir bölgesini içeren, kozmosun ilk orta-derin geniş alan görüntülerinden birisini yakaladı. Astronomical Journal'da yayımlanan makaleye eşlik eden fotoğraf, "Yeniden İyonlaşma ve Mercekleme Bilimi için Ekstragalaktik Alanlar" (İng. "Prime Extragalactic Areas for Reionization and Lensing Science" veya kısaca PEARL) programı doğrultusunda kaydedildi.[5]
Fotoğraf, gökyüzünde dolunayın kapladığı alanın %2'sine denk gelen bir kısımdan çekilmiştir ve kadir değeri 29 (çıplak gözle görülebilir parlaklıktan 1 milyar kat daha sönük) olan galaksiler görülebilmektedir.
Fotoğraf, JWST'nin "Yakın Kızılötesi Kamera" (İng. "Near-Infrared Camera" veya kısaca NIRCam) aygıtı tarafından yakalanan ve Hubble Uzay Teleskobu'ndan gelen üç morötesi ve görünür ışık rengiyle zenginleştirilmiş sekiz farklı yakın kızılötesi ışık renginden oluşmaktadır. Görüntü, Hubble Uzay Teleskobu ve en büyük yer tabanlı teleskoplarla bile daha önce görülemeyen binlerce galaksiyi ve Samanyolu'nda yer alan bazı yıldızların keskin ayrıntılarını içermektedir.
Fotoğrafta görülebilen en sönük ve en kırmızı nesneler, Büyük Patlama'dan sadece birkaç yüz milyon yıl sonrasında var olan uzak galaksilerdir. Görüntülerde muazzam kütlelere sahip galaksi kümelerinin yarattığı kütleçekimsel mercekleme etkisi de görülebilmektedir. Arizona Eyalet Üniversitesi'nde PEARLS baş araştırmacısı Prof. Rogier Windhorst, kaydedilen veriler hakkında şunları söylüyor:
Yirmi yılı aşkın bir süredir, bilim programımızı hazırlamak için büyük bir uluslararası bilim insanı ekibiyle çalıştım. Webb'in görüntüleri gerçekten olağanüstü, gerçekten en çılgın hayallerimin bile ötesindeler; çok zayıf, kızılötesi sınırlarında parlayan galaksilerin sayılarını ve ürettikleri toplam ışık miktarlarını ölçmeme olanak tanıyorlar.
NIRCam'den gelen görüntüler ile "Yakın Kızılötesi Görüntüleyici ve Yarıksız Spektrograf" (İng. "Near-Infrared Imager and Slitless Spectrograph" veya kısaca NIRISS) aygıtından gelen spektroskobik veriler birleştirilerek mesafelerin daha doğru tahmin edilebilebilmesini sağlayan spektral emisyon çizgilerine sahip soluk nesnelerin aranması mümkün olacak. Arizona Eyalet Üniversitesi'nde PEARLS yardımcı araştırmacısı Rolf Jansen, şunları söyledi:
İlk görüntüler beni çok şaşırttı. Kuzey Ekliptik Kutbu yakınlarındaki bu alanı seçtiğimde, bunun uzak galaksilerden oluşan böylesine bir hazine sunacağını ve galaksilerin bir araya gelip büyüdüğü süreçler hakkında doğrudan ipuçlar elde edeceğimizi bilmiyordum.
Yine Arizona Eyalet Üniversitesi'nde PEARLS araştırmacılarından birisi olan Seth Cohen, elde edilen ayrıntılı veriler hakkındaki şaşkınlığını dile getirdi:
Yeni Webb görüntülerindeki tüm nesnelerin parlaklıklarını bulmak ve doğru bir şekilde ölçmek, ön plandaki yıldızları uzak galaksilerden ayırmak için kullandığımız araçları tasarlamak adına uzun yıllarımı harcadım. Teleskobun performansı, özellikle en kısa yakın kızılötesi dalga boylarında, tüm beklentilerimi aştı ve beklenmedik keşiflere de izin verdi.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 14
- 10
- 9
- 3
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- T. Cesari. Webb Glimpses Field Of Extragalactic Pearls, Studded With Galactic Diamonds – James Webb Space Telescope. (14 Aralık 2022). Alındığı Tarih: 15 Aralık 2022. Alındığı Yer: NASA | Arşiv Bağlantısı
- S. X. Staff. Webb Glimpses Field Of Extragalactic Pearls, Studded With Galactic Diamonds. (14 Aralık 2022). Alındığı Tarih: 15 Aralık 2022. Alındığı Yer: Phys | Arşiv Bağlantısı
- K. Baptista. Webb Telescope Pearls Project Unveils Exquisite Views Of Distant Galaxies. (14 Aralık 2022). Alındığı Tarih: 15 Aralık 2022. Alındığı Yer: ASU News | Arşiv Bağlantısı
- A. Jones. James Webb Space Telescope Spots Faint Galaxy 'Pearls' In Stunning New View. (15 Aralık 2022). Alındığı Tarih: 15 Aralık 2022. Alındığı Yer: Space | Arşiv Bağlantısı
- ^ R. A. Windhorst, et al. (2022). Jwst Pearls. Prime Extragalactic Areas For Reionization And Lensing Science: Project Overview And First Results. The Astronomical Journal, sf: 13. doi: 10.3847/1538-3881/aca163. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 20:56:49 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13621
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.