Akrofobi Nedir? İnsanlar Neden Yükseklikten Korkar?
Bu içerik tıp ve sağlık ile ilişkilidir. Sadece bilgi amaçlı olarak hazırlanmıştır. Bireysel bir tıbbi tavsiye olarak görülmemelidir. Evrim Ağacı'ndaki hiçbir içerik; profesyonel bir hekim tarafından verilen tıbbi tavsiyelerin, konulan bir teşhisin veya önerilen bir tedavinin yerini alacak biçimde kullanılmamalıdır.
- Türkçe Adı Akrofobi
- İngilizce Adı Acrophobia
- ICD F40.241
Akrofobi, kişinin yükseklikten korkmasına neden olan bir spesifik fobi türüdür. Akrofobisi olan kişiler yerden fazla yüksekte olmak, bir merdivene tırmanmak veya yüksek bir binanın tepesinde bulunmak gibi durumlarla ilgili korku ve endişe hissederler. Bu korkunun yoğunluğundan ötürü akrofobiye sahip insanların çoğu, yükseklikle muhatap olmalarını gerektirecek durumlardan kaçınır.
Belirti ve Bulgular
Akrofobi aşağıda sıralanan fiziksel veya psikolojik semptomlara yol açabilir:[1]
- Yüksek yerlerde bulunma, yüksek cisimler görme veya hayal etme durumlarında yaşanan yoğun korku ve kaygı.
- Yüksek bir yerde bulunduğunda düşmek gibi olumsuz bir olay yaşanacağına dair korku.
- Yüksek bir yerde bulunan kişinin kaçma dürtüsü hissetmesi.
- Yükseklikle karşı karşıya kalındığında yaşanan kalp atışlarının hızlanması, baş dönmesi, titreme, mide bulantısı, nefes darlığı, göğüs ağrısı gibi durumlar.
Hastalıkla İlişkili Genler, Etken Faktörler ve Risk Faktörleri
Akrofobiye neyin neden olduğu konusunda uzmanların kesin bir görüşü bulunmamaktadır. Akrofobi gelişiminde etkili olabileceği bilinen faktörler şunlar olabilir:[2]
- Belirli bir yükseklikten düşmek veya birinin düşüşüne tanık olmak.
- Yüksek bir yerde panik atak gibi olumsuz bir olay yaşamış olmak.
- Aile geçmişinde kaygı bozukluklarının bulunması.
Bunların yanı sıra, akrofobi gibi spesifik fobilerin evrim sürecinde doğal seleksiyon nedeniyle ortaya çıkmış olabileceği düşünülmektedir.[3] Yükseklik korkusu, atalarımızın yüksekten düşme ihtimalini azaltarak hayatta kalmalarına yardımcı olmuş olabilir.
Teşhis Yöntemleri
Akrofobi, DSM-5'te spesifik fobiler kategorisi altında sıralanan fobilerden biridir. Bu fobiler için tanı kriterleri aşağıdaki gibidir:
- Yoğun ve tehdidin gerçek boyutuyla orantısız bir korku.
- Korkulan şeyle karşılaşılacağına dair beklentisel bir kaygı.
- Korkulan şeyle karşılaşmanıza neden olacak durumlardan kaçınma.
- Günlük hayatın fobi nedeniyle kısıtlanması.
Tedaviler veya İdare Yöntemleri
Akrofobi, genellikle psikoterapi ile tedavi edilir. Bazı hastalar psikoterapinin yanı sıra semptomlarını rahatlatmak için ilaç tedavisine de ihtiyaç duyabilir. Aşağıda bahsedilen terapiler akrofobinin tedavisinde yaygın olarak kullanılır:
- Maruz Bırakma Terapisi: Maruz Bırakma Terapisi spesifik fobilerin tedavisinde sıklıkla kullanılan bir terapidir. Fobi sahibi insanlar genellikle korktukları şeyden kaçınırlar. Bu nedenle de korktukları şeyle yüzleşerek endişelendikleri şeylerin aslında yaşanmayacağını görme fırsatları olmaz. Terapistler Maruz Bırakma Terapisini kullanarak hastaları korkularıyla yavaş yavaş yüzleşmeye teşvik ederler. Böylece hasta korkusuyla nasıl baş edebileceğini öğrenmiş olur.
- Sanal Gerçeklik ile Maruz Bırakma Terapisi: Bu terapi, Maruz Bırakma Terapisi ile aynı ilkelere dayanır. Tek farkı, kişinin korktuğu durumda gerçekten bulunmaması yani tehlikede olmadığına inanmasının daha kolay olmasıdır.
- Bilişsel Davranışçı Terapi: Bilişsel Davranıştı Terapide terapist hastaya sorular sorarak veya onu konuşturarak hastanın korkusuna başka bir bakış açısıyla yaklaşmasını sağlar. Böylece hasta yükseklikle karşılaştığında hissettiği stres ve kaygıyla daha iyi baş edebilir.
Müddet Tahminleri (Prognoz)
Akrofobi gibi spesifik fobilere sahip insanların yalnızca %10 ila %25'i tedavi olmayı seçer, çünkü çoğu kişi korktuğu şeyden kaçınmakla yetinecektir. Ayrıca akrofobi sahibi olup tedavi görmeyen insanların Yaygın Kaygı Bozukluğu veya fobilerinden bağımsız depresyon geliştirme olasılığının iki kat fazla olduğu iddia edilmektedir.[2]
Görülme Sıklığı ve Dağılımı (Epidemiyoloji)
Akrofobi, en sık görülen fobilerden birisidir. İnsanların %3 ila %6'sında görülür.[2]
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 39
- 10
- 8
- 6
- 5
- 4
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ L. Fritscher. What To Do If You Have Acrophobia. Alındığı Tarih: 2 Nisan 2023. Alındığı Yer: Verywell Mind | Arşiv Bağlantısı
- ^ a b c Cleveland Clinic. Acrophobia (Fear Of Heights): Symptoms & Treatment. Alındığı Tarih: 2 Nisan 2023. Alındığı Yer: Cleveland Clinic | Arşiv Bağlantısı
- ^ C. Raypole. Acrophobia, Or Fear Of Heights: Symptoms, Causes, And Treatment. (27 Mart 2019). Alındığı Tarih: 2 Nisan 2023. Alındığı Yer: Healthline | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 11:29:36 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14306
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.