Evrimi anlamak için fosillere ihtiyacımız olmasa da binlerce ara form fosiline sahibiz. Bunun örneklerini buradan, buradan, buradan, buradan, buradan, buradan, buradan, buradan, buradan, buradan, buradan, buradan, buradan, buradan, buradan, buradan görebilirsiniz. Daha fazla koyabilirim ama çok yorucu. Bilimsel literatürü tarayıp fosillerin analizlerini incelerseniz daha fazlasını bulabilirsiniz. Bunlar, evrim ve ara formlar doğru ise olması gereken özelliklere sahip, olması gereken zaman aralığında yaşamış, beklenen coğrafyada yaşayan ara form örnekleri. Bunları ara form olarak nitelendirmemek için tesadüf demeniz gerekirdi. İşte bu yüzden evrim, tesadüf olmayan son derece rasyonel bir doğa yasası. Bu da bize ara formları gösteriyor.
Ama hayır, evrimi anlamak için ara formlara ihtiyacımız yok. Canlıların genlerine bakıyoruz ve o genler bize milyon yıllık süreçleri bile gösteriyor. O yüzden evrim, modern bilimin temelinde.
Tıbbi, biyolojik, jeolojik, antropolojik, entomolojik, hemotolojik, embriyolojik, paleontolojik, ekolojik, botanik, etolojik, histolojik, sitolojik, morfolojik verilerle de evrimi anlayabiliyoruz. Bunun bazı örneklerini buradan, buradan ve buradan görebilirsiniz. Yani evrim, fosillerle desteklenmesinin yanında onlarca farklı bilim dalı da evrimi gösterdiği için sadece paleontolojinin evrimi anlamamızı sağlayabileceği iddiası eksik bilgidir. Evrimi onlarca bilim dalından gelen milyonlarca veri/delil/kanıt/bulgu ile anlıyoruz, biliyoruz.