Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Tüm Reklamları Kapat
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 19 Ağustos 2011 15 dk.

Evrimsel süreçleri anlamaya başlayan bir kişinin karşılaşacağı soru işaretlerinden en yaygın olanı, yapı ve organların birbirleriyle nasıl uyum içerisinde evrimleştiği sorusudur. Bu özünde çok basit bir cevabı barındıran bir sorudur; ancak evrimsel biyolojinin detayları tam olarak anlaşılamadıysa, kafa karıştırıcı olabilir.

Örneğin bir birey, gözün daha basit yapılardan kademeli evrimini gayet iyi anlayabilir; ancak göz evrimleşirken beynin de gözden gelen verileri değerlendirebilecek şekilde nasıl evrimleştiğine anlam veremeyebilir. Benzer şekilde, derimizdeki sinir uçlarının evrimine bağlı olarak dokunma duyumuzun oluşumunu anlayabilir; ancak bunun beyinde değerlendirilecek şekilde bir evrimsel değişimin nasıl olduğunu ilk etapta anlayamayabilir.

82
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 31 Mayıs 2018 46 dk.

Evrim Ağacı olarak bize üniversite öğrencileri ve adaylarından en sık gelen sorulardan birisi, üniversite bittikten sonra yurtdışına eğitim amaçlı nasıl gidilebileceği, bu çalışmalar için paranın nereden bulunacağı, nasıl burs alınabileceği, not ortalamasının ne olması gerektiği, TOEFL ve GRE gibi sınavlara ne zaman girilmesi gerektiği, ne zaman ve nasıl çalışılması gerektiği, vb. sorular. Bu kılavuzda, bu konularla ilgili en temel bilgileri, çok basit ve kısa notlar halinde sizlere sunacağız. Umuyoruz birçok soru işaretinin temizlenmesine yardımcı olacaktır.

Hazırsanız, başlayalım:

185
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 17 Mayıs 2016 1 dk.

İroniktir, "R" harfini söyleyememe durumunu belirten terimin içerisinde "R" harfi bulunur: Rotasizm (ya da konuşma uzmanlarının daha ziyade kullandığı tabirle, "derotasizasyon durumu").

Yunancada "R" harfi olarak geçen "rho"dan türetilen bu duruma sahip insanlar, kelimeler içerisindeki R harfini ya hiç söyleyemezler ya da fazlasıyla yuvarlayarak söyleyebilirler. Aşağıdaki karikatürde esprili bir şekilde gösterilen, budur. Ülkemizdeki en meşhur örneklerden birisi, kuşkusuz Beyazıt Öztürk'tür; ancak popülasyonun %6 civarında rotasizm bulunmaktadır:

27
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Üzeyir Yazıcı
Yazar 1 ay önce 19 dk.

Elektriksel kuvvet, doğadaki temel etkileşimlerden biridir ve yüklü parçacıklar arasındaki ilişkileri belirler. Bu kuvvetin nasıl hesaplanacağını ortaya koyan Coulomb Kanunu, 1785 yılında Fransız fizikçi Charles-Augustin de Coulomb tarafından geliştirilmiştir. Kanuna göre, iki noktasal yük arasındaki elektriksel kuvvetin büyüklüğü, yüklerin çarpımıyla doğru orantılı, aralarındaki mesafenin karesiyle ters orantılıdır.

Coulomb Kanunu, elektrostatik ve elektromanyetizmanın temel ilkelerinden biri olup elektrik ve manyetizma alanında önemli bir yere sahiptir. Günümüzde bu yasa, atom altı parçacıklardan elektrik devrelerine kadar pek çok alanda uygulanmaktadır. Özellikle elektrik devreleri, kondansatörler ve iyonik bağlarla oluşan kimyasal yapılar Coulomb kuvvetlerinin etkisi altında çalışır.

42
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Söz
Rüzgâr Özkarakaş
Alıntıyı Ekleyen 6 gün önce
Böylece, kötülükler içinde en tüyler ürpeticisi olan ölüm, bizim için hiçbir şeydir, çünkü biz varken ölüm yoktur; ölüm gelince de biz yokuz.
Kaynak: Ünlü Filozofların Yaşamları ve Öğretileri - Diogenes Laertios
4
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Koralp Erin
Koralp Erin
241K UP
Astrofizik meraklısı... 31 Ocak 2024 Sen de Cevap Ver
Bu soru, Endı sıkul tarafından sorulmuştur.
Kitap okumak ve dinlemek arasında fark var mı?
Kitap okumak ve dinlemek arasında fark var mı?

Kitap okuduğun için kendini enayi gibi hissediyorsan, zaten yanlış yoldasın demektir. Ayrıca sadece dinleyerek okuma ve yazma becerilerini geliştiremezsin.

Okumanın bir amacı var aslında. Bunlardan ilki, dilbilgisi ve yazım kurallarına da hakim olabilmek. Dilimizde bir çok yabancı kelime var ve çoğumuz bunların nasıl yazıldığını bilmiyor, hatta tamamen Türkçe olan kelimelerde bile; -örneğin "yalnız"- yazım yanlışlarına rastlamak mümkün.

Diğer bir husus ise hafıza ile ilgilidir. Okuyarak öğrendiklerimizi, duyarak öğrendiklerimize nazaran daha iyi hatırlarız. Hatta bunu yazarsanız, hatırlama ihtimaliniz daha da artar.

Tüm Reklamları Kapat

Yine de, dinleyerek kitap "okuma" işi, hiç yoktan iyidir. Aldığınız bilginin dışında, analitik düşünmenize yardımcı olur.

109 görüntülenme
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ömer Görür
Çocukluğumdan beri satranç oynarım 16 saat önce Sen de Cevap Ver

Satranç kuralları çerçevesinde aynı anda şah çekilmesi mümkün değildir. Örneğin, rakip şah ile kendi vezirim arasında bir kale varsa, vezirimi oradan çekerek şah çekmeyi düşünemem; çünkü bu durumda şahım açıkta kalır ve kurallara aykırı bir hamle yapmış olurum. Diğer yandan, rakibin şahını kendi vezirimin bulunduğu kareye getirmesi de mümkün değildir, çünkü şahın tehdit altında olan bir kareye isteyerek girmesi yasaktır.

Dolayısıyla, kuralların dışına çıkılmadığı sürece aynı anda iki vezirle şah çekmek teorik olarak imkânsızdır.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Bilinmiyor. Satrancın Kuralları. Alındığı Tarih: 17 Mayıs 2025. Alındığı Yer: Gökyay Vakfı Satranç Müzesi | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Hakan Orhan
Hakan Orhan
57K UP
Aktaran 2 gün önce 3 dk.

Düzenli olarak küvette yıkanmanın felç ve kalp hastalığına bağlı ölüm riskinde düşüşle ilişkisi ortaya çıktı. Japon bilim insanları, küvette banyo yapmanın kardiyovasküler hastalık riski üzerindeki uzun vadeli etkileriyle ilgili büyük ölçekli ve hakemli bir çalışma gerçekleştirdi. Bu araştırma ve sonuçları, Heart adlı jurnalde yayımlandı.

Bilim insanları, düzenli olarak küvet banyosu yapmanın felç ve kalp hastalığına bağlı ölüm riskinin azalmasıyla bağlantılı olduğu sonucuna vardı. Daha da ilginç olan ise, daha sık banyo yapmanın haftada sadece bir ya da iki kez banyo yapmaktan daha koruyucu görünmesi.

7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ela Kursak
Seslendiren 28 Kasım 2022 12:40
Ela ile Eddie, Bu Bölümde Türklerin Tarih Boyunca Kullandıkları Alfabeleri Öğreniyorlar!
43
İnceleme
Evin Çiftçi
Evin Çiftçi
72K UP
İnceleyen 5 gün önce
Geçen ay Sinema da ikinci gösterime çıkınca izlemiştim , izlerken nasıl bittiğini anlamadım o kadar akıcı bir şekilde ilerliyor ve hiç sıkılmadan bitmişti . Olayın , zamanın akışını filmin ortalarına gelince tam bir şekilde anlıyorsunuz , ilk başta konuyu da anlamak zor oluyor ama ortalara gelince her şey tam oturuyor ve filimin izlenmesi keyifli olmaya başlıyor . Zaten uçak sahnesinin gerçek bir uçakla çekildiğini öğrendiğimde filim benim için daha da değerli oldu , çok büyük bir işçilik . Christopher Nolan hayranı biri olarak benim için ilk üç filimlerden biridir .
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
4
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Discord
Sevcan Aslan
Sevcan Aslan
172K UP
Yazar 21 Ocak 2021 2 dk.

Hassiyum, "Hs" sembolü ile gösterilen ve atom numarası 108 olan kimyasal bir elementtir. Hassiyum, oldukça radyoaktif bir elementtir. Bilinen en kararlı izotopları yaklaşık on saniyelik yarı ömürlere sahiptir. Hassiyum, süper ağır bir elementtir. Laboratuvarlarda, ağır çekirdeklerin daha hafif olanlarla kaynaştırılmasıyla çok küçük miktarlarda üretilmiştir. Elementin doğa da oluşabileceği düşünülmektedir; fakat henüz doğada izine hiç rastlanmamıştır.

Periyodik tabloda hassiyum, 7. periyot ve 8. grubunda bulunan bir geçiş elementidir. Bu nedenle 6d serisi geçiş metallerinin altıncı üyesidir. Yapılan deneyler hassiyumun osmiyuma daha ağır homolog olarak davrandığını, oksijenle kolayca reaksiyona girerek uçucu bir tetroksit oluşturduğunu doğrulamıştır. Hassiyumun kimyasal özellikleri sadece kısmen karakterize edilebilmiştir, ancak diğer 8. grup elementlerin kimyası ile benzer davrandığı düşünülmektedir.

Bionluk Logo yazarlarınca hazırlandı.
26
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Muharrem Varol
İnceleyen10 30 Mayıs 2023
Vizyon tarihinin çok ilerisinde sade anlatımıyla etkileyici ve bizlere de dünya insanı olarak bu tüketim gidişatının sonucunun bizleri nerelere, nasıl arayışlara götüreceği üzerine ihtimaller Hiyerarşini başarılı bir şekilde küçük / büyük bütün izleyicilere aktaran güzel bir yapıt.
Film
9.9/10
(81 Kişi)
Puan Ver
Orjinal Adı : WALL·E
Yönetmen: Andrew Stanton
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
7
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yaşam Ağacı Türü
Ömer Can Mutlu
Türü Ekleyen 6 gün önce
Plexippina, Plexippini oymağına bağlı bir alt oymaktır. Oymağın 2 alt oymağından biridir.
2
Söz
Evrim Ağacı
Alıntıyı Ekleyen 18 Ocak 2019
Bilim, yaşamı kısmen de olsa açıklayabilmektedir. Sonuçta gerçeklere, deneyime ve deneye dayanır.
Bu alıntı Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
19
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close