Rotasizm: R Harfini Söyleyememe Durumu
İroniktir, "R" harfini söyleyememe durumunu belirten terimin içerisinde "R" harfi bulunur: Rotasizm (ya da konuşma uzmanlarının daha ziyade kullandığı tabirle, "derotasizasyon durumu").
Yunancada "R" harfi olarak geçen "rho"dan türetilen bu duruma sahip insanlar, kelimeler içerisindeki R harfini ya hiç söyleyemezler ya da fazlasıyla yuvarlayarak söyleyebilirler. Aşağıdaki karikatürde esprili bir şekilde gösterilen, budur. Ülkemizdeki en meşhur örneklerden birisi, kuşkusuz Beyazıt Öztürk'tür; ancak popülasyonun %6 civarında rotasizm bulunmaktadır:
İşin ilginç tarafı, rotasizm durumuna her dilde aynı şekilde ve miktarda rastlanmaz, çünkü İngilizce gibi bazı dillerde "Fransız R'si" (ya da "Rus R'si") olarak da bilinen sert R harfleri bulunmamaktadır. Ancak İsveççe, Türkçe, İtalyanca, Fince, Romanca, Rusça ve İspanyolca gibi dilleri konuşanlarda bu durum görülebilir.
Rotasizm durumu konuşma uzmanları ve terapistlerin yardımıyla büyük oranda veya tamamen düzeltilebilmektedir. Ancak bunun için erken teşhis önemlidir; dolayısıyla çocuğunuzda aşağıdaki semptomlara dikkat edebilirsiniz:
- Eğer içinde "R harfi" bulunan sözcüklerden özenle kaçınılıyorsa,
- R seslerini çıkarmakta güçlük çekiliyorsa,
- R'ler normalden fazla yuvarlanıyor veya es geçiliyorsa.
Ne yazık ki rotasizmin tam olarak neden yaşandığı henüz bilinmiyor; ancak en güçlü tahmin, bu çocukların etraflarındaki insanların R harflerini düzgün telaffuz etmemeleri sonucunda normal gelişimleri sırasında bu harfi doğru öğrenemedikleri yönünde... Dil ve ağız, bu harfi nasıl üretmesi gerektiğini öğrenemediği için, çocuklar da bu harfi telaffuz edememektedir. Özellikle de ebeveynler "şirin veya tatlı olduğu için" R harflerini düzgün telaffuz etmezlerse, çocuklar da bu harfi doğru öğrenememektedir. Dolayısıyla çocuğunuza dili nasıl öğrettiğinize dikkat etmelisiniz.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 23
- 7
- 7
- 4
- 4
- 4
- 2
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- A. Bohren. Rhotacism: A Complete Guide To This Speech Impediment. (2 Temmuz 2018). Alındığı Tarih: 1 Ağustos 2019. Alındığı Yer: Cognifit | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 13:47:38 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4378
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.