Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Kafana takılan neler var?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 30 Mart 2019 14 dk.

Merhaba,

Buradasınız, çünkü muhtemelen internette birilerine "Evrim yok, ara türler de zaten keşfedilemedi. Bir tane bile ara geçiş fosili yok!" tarzı bilimsel olarak geçersiz bir argüman ileri sürdünüz.

281
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Seda Baykal Köse
Çeviren 5 Ağustos 2016 11 dk.

Ekoloji, ayrılmaz bir şekilde organizmaların evrimsel tarihi ile iç içe geçmiştir. Nesillerin değişim süreci boyunca, organizmalar sürekli olarak bir nesilden diğerine kendinden sonraki nesillerin DNA’sına kaydedilecek genetik bilgi aktarırlar. Moleküler biyologların bu kayıtlara ulaşma becerileri, türlerin kökenlerini ve varoluşlarının ekolojik temellerini daha iyi anlamada modern ekoloji araştırmalarının temel taşı haline geldi. 

Bu makalede modern ekologların türlerin oluşumu, çeşitlenmesi ve sürekli değişken, karmaşık çevre şartlarına evrimsel adaptasyonundaki genetik temellerin en derin şekilde anlaşılması için kullandıkları moleküler araçlar ve metotların kısa bir özetini yapacağız. 

50
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ezgi Karasözen
Yazar 21 Ocak 2024 11 dk.

Şili ve Japonya örneklerinin ortaya koyduğu gibi depremle yaşamak mümkün. Peki Türkiye'de yanlış giden ne? Önemli bilimsel gelişmelere rağmen, Türkiye hâlâ depremlere karşı savunmasız ve bunun en son örneğini Şubat 2023'te trajik bir şekilde gördük. Kahramanmaraş (Mw 7.8) ve Elbistan (Mw 7.6) depremlerinin bilançosu, yapı yönetmeliklerinin uygulanması ve deprem farkındalığına ilişkin sorunları yüzümüze çarpmakta; aynı zamanda, deprem tehlikesi ve riski üzerine edinilmiş bilgilerin toplum nezdinde karşılık bulmadığına, dolayısıyla ciddi bir bilim-toplum iletişim kopukluğuna işaret etmektedir.[1]

1999 İzmit depreminde (Mw 7.4) çocuk olan biz genç Türk bilim insanları, bugün, Şubat 2023 felaketiyle bir kez daha sarsıldık. Bizler, artık Türkiye'de ve dünyada benzer felaketlerin yaşanmaması için, tüm bilim insanlarını, bilim ve toplum arasındaki bu feci iletişim kopukluğunu nasıl onarabileceğimiz üzerine düşünmeye davet ediyoruz!

39
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Discord
Eser
Ece Müker
Ece Müker
499K UP
Eseri Ekleyen 1 gün önce Film
Puan Ver
Orjinal Adı : A Tooth Fairy Tale
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

YouTube, Evrim Ağacı tarafından hazırlanan içerikleri video yoluyla öğrenmenin en iyi yolu! Ayrıca kanalımızda birçok bilim insanıyla röportajlarımızı, çeşitli deney gösterilerini ve diğer bilim içeriklerimizi bulabilirsiniz.

Cem Ergünay
Çeviren 3 gün önce 6 dk.

Büyük gıda şirketleri ve yatırımcılar, Ozempic ve diğer benzer kilo verme ilaçlarının milyonlarca insana ulaşmasını, Amerika'nın diyet endüstrisini altüst etmesini ve tüketicilerin nasıl besleneceği konusunda yeni sorular ortaya çıkarmasını sessizlikle izliyorlar.

Campbell Soup'tan Conagra Brands'e gıda üreticilerinin yöneticileri, ekiplerin tüketici davranışlarını değerlendirmeye ve bu davranışlara nasıl karşılık vereceklerine dair beyin fırtınası yapmaya başlamasıyla birlikte yatırımcılardan ilaçların potansiyel etkisi hakkında sorular almaya başladıklarını söyledi.

12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj
Teşekkürler, Eftal Oturakçıibogil!

Evrim Ağacı'na bugüne yaptığın tüm katkılar için çok teşekkürler! Evrim Ağacı'nda yayınladığın veya yayınlanmasına katkı sağladığın 15 içerik sayesinde Türkiye'de bilimsel bilgiye erişim bir o kadar kolay. Hep birlikte, daha da güzel işler başarmaya devam!

Devamını Göster
Teşekkürler, Eftal Oturakçıibogil!
Güneş’teki Pikseller

Bir Güneş teleskobu ve hidrojen alfa filtresi ile elde edilmiş video karelerinden alınan bu iki panelde, Güneş diski üzerindeki dikkat çekici keskin ayrıntılar ve Güneş’in kenarındaki dev çıkıntılar görülüyor. Üstteki görsel 6 Haziran’da, alttaki ise 18 Haziran’da kaydedilmiştir. Çin’in Pekin kentinden alınan bu görüntüler, Uluslararası Uzay İstasyonu ve Çin’in yeni Tiangong Uzay İstasyonu‘nun Güneş’in önünden silüet halinde geçişini gösteriyor. Uluslararası Uzay İstasyonu alt panelde merkeze yakın konumda bulunuyor. Parlak aktif bölge AR2833’ün solunda ve büyük bir Güneş iplikçiğinin altında bulunan istasyon, Güneş diskini geçmekte. Çin uzay istasyonu, aktif bölge AR2827’in altında yer alıyor ve üst panelde merkezin sağında görülüyor. Daha küçük görülen istasyon, “+” ve “-” işaretlerinin birleşimine benziyor. Geçiş sırasındaki istasyon fotoğrafları, aynı ekipman ve aynı piksel ölçeği ile, Uluslararası Uzay İstasyonu 492 kilometre uzaklıktayken çekildi. Çin Uzay İstasyonu, kameradan 400 kilometre uzaklıktaydı.

26 Haziran 2021 Günün Astronomi Fotoğrafı (NASA APOD)

📸 Kaynaklar ve Katkıda Bulunanlar:
Görsel Kaynağı & Telif Hakkı: Wang Letian (Eyes at Night)
Çeviren: Seda Baştürk
Çeviri Editörü: Eda Alparslan

🔗 Tüm APOD içeriklerini görmek için:
https://evrimagaci.org/apod
İnceleme
Evin Çiftçi
Evin Çiftçi
71K UP
İnceleyen 5 gün önce
Aşkı çok güzel bir dille yazan , tasvirler ile dolu olan , okurken aynı zamanda sevmek üzerine düşündüren güzel bir eser .
9.5/10
(4 Kişi)
Puan Ver
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
7
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çınar Civan
Çeviren 20 Ağustos 2023
Bu ne tür bir bulut? Bir arcus bulutu türü olan tüp bulutu. Bu nadir uzun bulutlar, yaklaşan soğuk cephelerin yakınında oluşabilir. Özellikle ilerleyen bir fırtına cephesinden aşağı doğru bir hava akımı, nemli sıcak havanın yükselmesine, çiy noktasının altına soğumasına ve böylece bir bulut oluşturmasına neden olabilir. Bu durum, uzun bir cephe boyunca düzgün bir şekilde gerçekleştiğinde, bir tüp bulutu oluşabilir. Tüp bulutlar aslında bulutun uzun yatay ekseni boyunca dolaşan havaya sahip olabilir. Bir tüp bulutun bir kasırgaya dönüşebileceği düşünülmemektedir. Benzer bir raf bulutunun aksine bir rulo bulut, ana kümülonimbus bulutundan tamamen ayrılmıştır. Bu görselde; 2007 yılında Racine, Wisconsin, ABD bölgesine bir fırtına yaklaşırken uzaklara uzanan bir tüp bulut görülüyor.
7
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ecrin Güvenaltın
2 gün önce
Ben şahsen Beyaz deliklerin olduğu teoriye katılıyorum . 
1
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
İnceleme
Ali Ahmet Turunç
İnceleyen 15 Kasım 2021
Kitabın fikri ve yazılma emeği tuhaf ve ilginç. Okuduğunuzda, unutmayacağız bir eser olmaya aday. 21. Yüzyılın en iyi romanlarında biri.
9.8/10
(76 Kişi)
Puan Ver
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
3
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yaşam Ağacı Türü
Kaan Çetin
Kaan Çetin
20K UP
Türü Ekleyen 6 gün önce
A. napellus Aconitum cinsinin bir üyesidir. Bitki toksik etkisiyle bilinir. Özellikle Avrupa'da yetişir.
3
Tüm Reklamları Kapat
Oktay Kircicek
Üye 17 saat önce Henüz cevap yok.
Bugünkü kozmolojiye göre evren ya sonsuz ya da eğriliği olan ama sınırsız bir yapıya sahip olabilir. Peki görebildiğimiz evrenin sınırı var ise, dışında ne var? Koca bir ''hiçlik'' mi ? O zaman biz hiçlik içerisinde bir boşlukta mıyız? Evrenin sınırı yok ise, evrenin en sonsuz noktalarında ne var sadece boşluk mu göremediğimiz gök cisimleri mi?
Evrenin içindeyiz ama dışında ne var?
Evrenin içindeyiz ama dışında ne var?
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'na katkı sağlamanın bir yolu, Agora Bilim Pazarı'na uğrayarak, burada bilimseverlerle buluşturduğumuz bilim kitapları, ders kitapları, hediyelik eşyalar ve diğer ürünlerden satın almak. Bir göz atın, hoşunuza giden bir şeyler bulacağınıza hiç kuşkumuz yok!

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close