Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Kafana takılan neler var?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Yağız Eymen Özgen
Kendi düşüncem 2 gün önce Sen de Cevap Ver
Bu soru, Sedef Alptekin tarafından sorulmuştur.

Bana saçma geliyor çünkü işe yaraması için tüm hastalıkların temas ile yayılması lazım ama hava ile yayılan ve hayvanlarla yayılan hastalıklarda var yani bence karantina sadece geçici çözüm olmalı zaten ekmek almaya çıktım diyince zabıtalar izin veriyordu yani hiçbir anlamı kalmıyordu.

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
260
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ufuk Derin
2 gün önce
Tayvan'daki Penghu Kanalı'ndan çıkarılan esrarengiz bir çene kemiğinin protein analizi, bu fosilin bir Denisovan'a ait olduğunu doğruladı. Daha önce sadece Sibirya ve Tibet'in soğuk, yüksek rakımlı bölgelerinde bulunan Denisovan kalıntılarının aksine, bu keşif bu türün nemli, alçak rakımlı tropik bölgelerde de yaşayabildiğini gösteriyor. Araştırmacılar, analizin Y kromozomu proteini içerdiğini tespit ederek, fosilin bir erkeğe ait olduğunu belirlediler. Bilim insanları, bu keşfin müze koleksiyonlarındaki adlandırılmamış diğer potansiyel Denisovan kalıntılarının yeniden incelenmesini teşvik edeceğini düşünüyor.


Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
2
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı üyeliği tamamen ücretsiz ve sitemizi çok daha etkili, interaktif ve keyifli bir şekilde kullanmanızı sağlayacak. Üye değilseniz, birkaç saniyede üyelik oluşturabilirsiniz! Üyeyseniz de giriş yapmanızı tavsiye ederiz.

Tolunay Dündar
Çeviren 3 Aralık
Mars üzerinde dikiliyor olsaydınız neler görürdünüz? Tozlu ve turuncu bir gökyüzü eşliğinde kayalarla kaplı uçsuz bucaksız turuncu bir manzarayı izleyebilir, bu esnada da ufukta yavaş yavaş batan mavi tonlardaki Güneş'e ve tepenizde süzülmekte olan tuhaf şekillerdeki su bulutlarını gözlemleyebilirdiniz. İşte NASA'ya ait keşif aracı Perseverance'ın Mart 2024'te gözlemledikleri ve bizler için kayıt altına aldıkları da tam olarak bunlardı. Mars'ın rüzgâr etkisiyle atmosfere kadar sürüklenen paslı küçük demirleri, âdeta bir örtü oluşturarak görselin geneline hâkim olan turuncu rengi meydana getiriyor. Batan Güneş'in etrafındaki mavi renk de Güneş'ten gelen ışığın, atmosferdeki toz örtüsü tarafından filtrelenerek saçılmasından kaynaklanıyor. Son olarak görselin sağ tarafında ve Mars atmosferinin yukarılarında yer alan açık renkli bulutların ise muhtemelen su ve buzdan oluştuğu düşünülüyor. Dünya'da görmeye alışık olduklarımıza kıyasla bir hayli tuhaf şekillere sahip olan bu bulutlarla ilgili araştırmalar hâlen devam etmektedir.
4
0 Yorum
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Discord
Çağrı Mert Bakırcı
Uyarlayan 30 Kasım 2017 4 dk.

Diyelim ki bir hastanede doktorsunuz ve kalbi durmuş bir hastaya acilen müdahale etmeniz gerekiyor. "Resüsitasyon" (İng: Resuscitation) denen işlemi uygulamak için gömleğinin düğmelerini hızla açıyorsunuz. Göğsü açığa çıkıyor ve... O da nesi? Göğsünde boydan boya, kocaman bir dövme var:

"KESİNLİKLE HAYATA DÖNDÜRMEYİN" (İng: DO NOT RESUSCITATE).

65
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 19 Temmuz 2022 26 dk.

İnsanların deri rengi, siyaha yakın bir kahverengiden beyaza yakın renklere kadar geniş bir yelpazede değişebilmektedir. İnsanlar arasındaki bu deri rengi (veya ten rengi) farklılığının yakın nedeni genetik faktörler ve/veya Güneş'e maruziyettir; ancak yaş, cinsiyet, hastalıklar, hormonlar, duygudurum gibi diğer faktörler de deri rengini kalıcı veya geçici olarak etkileyebilmektedir. İnsan popülasyonları arasındaki deri rengi farklılıklarının nihai sebebiyse, insan toplumlarının Dünya üzerinde farklı yaşam alanlarında yaşaması ve bu sırada deri altına ulaşabilen zararlı ultraviyole ışınlarının miktarının değişmesi nedeniyle, doğal seçilim yoluyla meydana gelen biyokimyasal bir adaptasyondur (evrimdir).[1]

İnsan derisinin farklı renklerine etki eden birçok etmen vardır. Bu faktörlerin bir kısmı kalıtsal ve kalıcı etkilere sahiptir (yani evrimsel nedenlerdir); diğerleriyse gelişimsel etkilere sahiptir ve duruma bağlı olarak kalıcı veya geçici etkilere sahip olabilirler. Aşağıda, bu faktörlerin bir listesini bulabilirsiniz.

205
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Sizden Gelenler
Şevval Yürek
Üye
Öğrenmenin ben de yarattığı özgürlük hissini sayenizde her an yaşıyorum. Gerçeği ,doğruyu anlamamız konusunda gösterdiğiniz özen ve bize aktardığınız bilim sevdası sayesinde karanlığı fethediyoruz. Bana;sahip olduğum akıl, irade ve mantığımı doğru şeylere yöneltmeyi öğrettiğiniz ve bilmediğim milyonlarca şey olduğunu fark etmemi sağladığınız için teşekkür ederim Evrim Ağacı...
Çağıl Benibol
Yazar 2 Kasım 2016 16 dk.

Kütleçekim dalgaları, büyük kütlelerin ivmelenmesi sebebiyle uzay-zaman dokusunda meydana gelen bozulmalar ve bükülmelerdir. Kütleçekim dalgaları, tıpkı suya atılan bir taşın yarattığı dalgalar gibi, kaynaktan dışarı doğru dalgalar hâlinde yayılır. Ancak arada belirgin bir fark vardır: Kütleçekim dalgaları ışık hızında hareket eder; su dalgaları ise bunu yapamaz. Kütleçekim dalgaları, kütleçekimsel radyasyon yoluyla enerji taşır. Kütleçekimsel radyasyon, elektromanyetik radyasyon benzeri, kaynaktan dışa doğru yayılan bir radyasyon türüdür.

Einstein fiziği öncesi dönemde, yani ilk olarak Isaac Newton tarafından geliştirilen klasik fizik çerçevesinde, kütleçekim dalgalarının varlığına dair herhangi bir ipucu bulunmamaktaydı; çünkü bu dönemde kütleçekiminin bir noktadan diğerine anlık olarak etki eden bir kuvvet olduğu düşünülmekteydi. Dolayısıyla kütleçekimine yönelik teorilerin tarihi asırlar öncesine gitmesine rağmen, kütleçekim dalgalarının varlığı ilk olarak 1905 yılında Henri Poincaré tarafından ileri sürülmüştür; sonrasındaysa 1916 yılında Albert Einstein'ın geliştirdiği Genel Görelilik Teorisi çerçevesinde öngörülmüştür.

112
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Aslı Eroğlu
Aslı Eroğlu
23K UP
Çeviren 12 Eylül 2018 12 dk.

Benzer türler kısıtlı kaynaklardan genellikle farklı şekillerde yararlanırlar. Bu şekilde bir kaynak paylaşımı, görünüşte birbirine benzeyen türlerin rekabet yoluyla birbirlerinin yok olmasına sebep olmadan aynı ekolojik toplulukta nasıl bir arada yaşayabildiklerini açıklamamıza yardımcı olur. Türler arasındaki kaynak paylaşımını anlamak, hala hayatta olan türlerinin sayısındaki azalmanın ekosistemin işleyişini nasıl etkileyeceğini tahmin etmemize yardımcı olabilir.

Dünya'daki yaşamın en çarpıcı özelliklerinden biri inanılmaz çeşitliliğidir. Aslına bakılırsa Dünya'da yaşayan o kadar çok tür vardır ki, yüzyıllardır farklı ekosistemleri incelememize, yeni türler tanımlamamıza ve onları sınıflandırmamıza rağmen türlerin toplam sayısını hala bilmiyoruz. Tahminler Dünya'da 5 ila 30 milyon tür yaşadığını öne sürüyor fakat biz henüz sadece 2 milyonluk bir kısmı (en kolay göze çarpanları!) adlandırdık ve tanımladık. Ekolojik toplulukların her biri inanılamayacak sayıda türe ev sahipliği yapabilir. Örneğin Fiji veya Hawaii'deki bir resif üzerinde 100'e yakın farklı mercan türünün ya da aynı mercanlar arasında barınan veya beslenen 150'ye yakın balık türünün bir arada yaşaması sıkça rastlanan bir olaydır. Bu biyoçeşitliliği yalnızca tropikal cennetlerde gözlemleyebileceğinizi düşünmeyin. Bir dahaki sefere işe veya okula giderken yanından geçtiğiniz parktaki kuş türlerine ya da bir hafta sonu arkadaşlarınızla pikniğe gittiğiniz göletteki balık türlerine daha yakından bakarsanız pek çok farklı türün yaşadığını fark edebilirsiniz.

77
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Söz
Anıl Ağay
Anıl Ağay
102K UP
Alıntıyı Ekleyen 22 Mart 2023
Büyük gruplar halindeki aptal insanların gücünü hafife almayın.
Kaynak: Brain Droppings (Brain Droppings)
Bu alıntı Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
56
1 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Söz
Semihcan İşyar
Alıntıyı Ekleyen 6 gün önce
Çağımızın en büyük sorunu; akıllılar hep kuşku içindeyken aptallar küstahça kendinden emindir.
Kaynak: Söz Bertrand’ın 1933 yılındaki makalesinde geçmektedir. (Kaynak Bağlantısı)
5
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Dr. Egemen İmre
Dr. Egemen İmre Seslendiren 29 Mart 2022 1:21:18
Geçtiğimiz haftalarda lagrange yörüngesine yerleşen James Webb Teleskobu'na bir mühendis gözüyle teknik donanımlarına bakış atmaya ne dersiniz? Cevabınız...
38
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Yaşam Ağacı Gözlemi
Evren Cemil Çayırlı
Gözlemi Yapan 6 gün önce Türkiye, Mersin (Mersin)
"Sirke kurdu" olarak da bilinen Turbatrix aceti.
1
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Şevval Ayşe Kızılırmak
Etkinliği Ekleyen 1 hafta önce İstanbulÜcretsiz3 Mayıs
BioSphere Konferansı
03 Mayıs 2025 10:00 tarihinden 04 Mayıs 2025 17:40 tarihine kadar.

İÜBBK olarak bu yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz BioSphere Konferansımız ile karşınızdayız! Biyolojiye dair en güncel bilgileri edinmek, alanında uzman akademisyenlerden çalışmalarını dinlemek, akademi ile sektör arasındaki bağları keşfetmek ve farklı disiplinlerden bakış açıları kazanma fırsatı sizi bekliyor. BioSphere, araştırmalarınıza yön verecek interdisipliner bakış açısı sunacak önemli bir deneyim olacak. Hepinizi BioSphere'e bekliyoruz!🧬

Deprem tehlikesi ve üniversitelerde ilan edilen iki günlük tatil sebebiyle ertelenen etkinliğimiz *3-4 Mayıs 2025* *tarihlerinde Çemberlitaş Gençlik merkezi konferans salonunda gerçekleştirilecektir.🪷

Konuklarımızın ve akışın duyurularını İÜBBK Instagram hesabımız üzerinden takip edebilirsiniz. 🌸

Tarih değişikliğinden önce kayıt formunu dolduran kişilerin değişiklik sonrası formu tekrar doldurması gerekmektedir. 🌿

Devamını Göster
6
0 Yorum
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close