Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Evrim Ağacı üyeliği tamamen ücretsiz ve sitemizi çok daha etkili, interaktif ve keyifli bir şekilde kullanmanızı sağlayacak. Üye değilseniz, birkaç saniyede üyelik oluşturabilirsiniz! Üyeyseniz de giriş yapmanızı tavsiye ederiz.
Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (kısaca CERN), şu anda dünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuvarıdır. Üye ülkelerin gözlem ve araştırma yapmaları için kullanılabilir. Başlıca kurucuları İsviçre, Fransa, Almanya, İtalya, Birleşik Krallık 'tır. 1954'te kurulan CERN 'e Türkiye 1961 yılında gözlemci ülke olarak üye olmuştur.[1]
Kısaca CERN 'den bahsetmek gerekirse, elektromanyetik alan kullanarak parçacıkları ivmelendiren bir parçacık hızlandırıcıya sahiptir. Bu yöntemle hadronları çarpıştırarak birçok keşfe imza atmıştır. Örneğin, meşhur olan Higgs bozonunun varlığına dair ilk bulgular buradan çıkmıştır.[2]
CERN
Resimde ALICE ve ATLAS dedektörleri haricinde LHC (Geniş Hadron Çarpıştırıcısı) ve açığa çıkan parçacıkları(Higgs bozonu dahil) inceleyen CMS görülmektedir. [3][4][5][6]
Tüm Reklamları Kapat
Bu tesiste çalışan mesleklerden fizikçiler, %3'lük bir azınlığı oluşturmaktadır. Bunun haricinde: bilim insanları, mühendisler, BT uzmanları, insan kaynakları uzmanları, muhasebeciler, yazarlar ve teknisyenler burada çalışabilir.
Kaynaklar
CERN. Member States. (8 Mayıs 2025). Alındığı Tarih: 9 Mayıs 2025. Alındığı Yer: CERN
| Arşiv Bağlantısı
CERN. The Higgs Boson. (8 Mayıs 2025). Alındığı Tarih: 9 Mayıs 2025. Alındığı Yer: CERN
| Arşiv Bağlantısı
CERN. Alice. (8 Mayıs 2025). Alındığı Tarih: 9 Mayıs 2025. Alındığı Yer: CERN
| Arşiv Bağlantısı
CERN. Atlas. (8 Mayıs 2025). Alındığı Tarih: 9 Mayıs 2025. Alındığı Yer: CERN
| Arşiv Bağlantısı
CERN. The Large Hadron Collider. (8 Mayıs 2025). Alındığı Tarih: 9 Mayıs 2025. Alındığı Yer: CERN
| Arşiv Bağlantısı
CERN. Cms. (8 Mayıs 2025). Alındığı Tarih: 9 Mayıs 2025. Alındığı Yer: CERN
| Arşiv Bağlantısı
Darwin’den itibaren pek çok filozof ve bilim insanı genel olarak insana atfedilen bir özellik olan ahlak kavramının evrimsel bir kökene sahip olduğunu düşünmüş ve onun birtakım evrimsel süreçlerin birlikteliğinden doğan bir ürün olduğunu ortaya koymuşlardır. Bazı yönlerden ahlakın dolaysız bir şekilde biyolojik evrimsel süreçlerin etkisi altında şekillendiğini söyleyebilmemize rağmen bazı yönlerden de belli başlı bazı ahlak kurallarının tamamıyla dolaysız bir şekilde biyolojik evrimimizle açıklanamayacak kadar karmaşık oluşu ahlak kavramını açıklama çabasını oldukça zorlu ama bir o kadar da gizemli kılmaktadır.
Yazımız boyunca ahlak kavramını 3 bölüm halinde inceleyerek masaya yatıracağız.
Hücreden hücreye iletişim sinaps adı verilen özelleşmiş bölgelerde gerçekleşir. Sinapslar iletim (transmisyon) için kullandıkları mekanizmaya göre iki ana sınıfa ayrılır: kimyasal ve elektriksel.
Kimyasal iletim genellikle nörotransmitter (sinir iletici) içeren keseciklerin kalsiyuma bağımlı bir süreç ile hücre membranı ile birleşmesini ve takiben presinaptik hücreden postsinaptik hücre üzerindeki belirli reseptörlere etki etmek üzere serbest bırakılan transmitter maddenin hücre dışına atılmasını (eksositozunu) içerir.
17 Mayıs 2025 06:30
tarihinden 18 Mayıs 2025 20:00 tarihine kadar.
Evrim Ağacı Ankara Topluluğu gezi serisinin ikinci gezisinde Çatalhöyük/Konya, Taşkent Fosil Arazisine gidiyoruz!
Çatalhöyük arkeolojik alanı günümüzden 8000 yıl öncesine tarihlendirilmekte ve insanlık tarihi açısından tarım devrimi, kent yaşamı ve hayvanların evcilleştirilmesi gibi konularda eşsiz sanatsal ve kültürel eserler barındırmaktadır.
Konya Arkeoloji Müzesinde Çatalhöyük ve Konya çevresinden ve Antik Roma dönemine ait eserler bulunmaktadır.
Konya kent merkezi ise Selçuklu başkenti olması nedeni ile hem mimari hem de Anadolu kültürel bağlamında gezilecektir.
Taşkent Fosil Arazisinde Permiyen döneminde, yaklaşık 252 milyon yıl önce yaşamın %95'inin silindiği Dünya'nın en büyük yok oluşunun izlerini görebileceğimiz Dünya'daki 10 noktadan biri olan Taşkent fosil yatağı yer almaktadır.
Bilim ve tarihi bir araya getiren bu gezimizde siz de kaşiflerimiz arasında yer alın.
Gezide, Dr. Babür Erdem ve Timuçin Alp Aslan, MA. hocalarımız bulunacaktır.
Evrim Ağacı Ortak Kurucusu olan Dr. Babür Erdem, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Biyolojik Bilimler Bölümü’nde doktorasını tamamlamıştır. Araştırma alanları davranış biyolojisi, hesaplamalı biyoloji ve evrimsel biyolojidir. Bu konularda yayımlanan çeşitli makaleleri vardır. Ayrıca TÜBİTAK destekli projelerde yürütücülük yapmış ve birçok projede yer almıştır. Şu anda ODTÜ Robotik ve Yapay Zekâ Merkezi’nde araştırmacı olarak çalışmaktadır.
Timuçin Alp Aslan, M.A., Orta Doğu Teknik Üniversitesi Tarih bölümünden lisans derecesini almıştır. Bologna Üniversitesi’nde Latince, Koç Üniversitesi Kapadokya Okulu, Nümizmatik okulu ve Çevresel Arkeoloji programları gibi uluslararası etkinliklerde yer almıştır. Ankara Çayyolu Höyük, Muğla – Milas Labraunda antik kutsal alanı ve Yunanistan’da Büyük İskender’in ilk başkenti Pella’da alan çalışmalarında bulunmuştur. Turist rehberliği alanında yüksek lisans derecesi vardır.
Günümüz bilimi atların kulak hareketlerinden, siyah ayaklı penguenlerin iletişimlerine kadar hayvan iletişimi hakkında çok şey öğrenmiş gibi görünüyor. Brezilyalı araştırmacılardan oluşan bir ekip nehir kaplumbağalarının sosyal davranışlarını senkronize etmek ve gençlerine bakmak için çeşitli farklı sesler kullanarak sesli iletişimde bulunduğunu buldu ve çalışma Herpetologica’da yayınlandı.
Yuvalama sezonunda, dişi Dev Güney Amerika nehir kaplumbağaları (Podocnemis expansa) delik kazmak ve kendi yumurtalarını bırakmak için Amazon Nehri boyunca tırmanır. Bu süre esnasında, bu hayvanlar bir araya toplanarak bilgi alışverişinde bulunmak ve avlanmalarını azaltmak için bazı sosyal davranışlar sergilerler. Bu kaplumbağaların yuvalama sırasında nasıl grup olarak kalabildikleri gizemini koruyor.
Merhabalar.
Ben fizik üzerine akademik olarak ilerlemek ve ugrașmak isteyen bir liseliyim ve bu sene sınava gireceğim. Makaleleriniz ve videolarınız sayesinde bol bol bilgi ediniyorum. Platformların kalitesini yükselttiğiniz, bilgiye bilime sahip çıktığınız için çoooook teșekkürler. Ileride bir gün görüșmek üzere.
Ad hominem argümanları, doğrudan bir argüman yerine, argümanın kaynağı olan birey veya gruplara yönelik kişisel ve dolaylı bir saldırı yapıldığında meydana gelir. Basit bir alaycı isim takmaktan, daha karmaşık retorik tekniklerine kadar uzanan birçok türü vardır. Bu çerçevede bir ad hominem argümanı örneği, bir kimsenin dikkat çektiği bir noktayı düzgünce ele alıp cevap vermek yerine bu kimseye küfretmeyi veya içinde bulunulan siyasi/ekonomik duruma yönelik bir eleştiri getirildiğinde bu eleştirilerin hangi lobinin etkisiyle ortaya çıktığını sormayı içerir.
Ad hominem argümanlar, çeşitli alanlarda yürütülen resmi ve gayri resmi tartışmalarda yaygın şekilde kullanılmaktadır ve bu nedenle anlaşılması son derece önemlidir. Makalemizde ad hominem argümanları ve türleri hakkında daha fazla bilgi edinecek, bu argümanlara düzgün bir şekilde cevap vermek için neler yapabileceğinizi göreceksiniz.
Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı
görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim
Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç
katın.
Bu iş reklamlarla olmaz! Türkiye'de bilimin sesini yükselteceksek, sizlerin ufak da olsa desteklerinize ihtiyacımız var. Evrim Ağacı Kreosus destekçilerine katılarak hem gücümüze güç katabilir, hem de Reklamsız Deneyim gibi Evrim Ağacı Premium ayrıcalıklarından faydalanabilirsiniz. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz
arasına şimdi katılın.
“Yaratılışçılar, teorilerin tüm gece sarhoş olduktan sonra hayal ettiğiniz bir şey olduğunu zannetmektedirler.” Isaac Asimov
Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?
Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen
desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu.
Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda
avantajından
biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak
reklamların %100'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı
zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş
yapmanızı tavsiye ederiz).