Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Tüm Reklamları Kapat
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 17 Nisan 2011 22 dk.

Bildiğiniz gibi 5 Kasım 2010 tarihinde kurulmuş bir ekip olarak, o günden bu yana sürekli Türkiye insanına, halkımıza, topluma, öğrencisine emeklisine, gencine yaşlısına Evrim Kuramı'nı ve daha genel olarak bilimsel bakış açısını ulaştırmaya çalışıyoruz. Bunun için Türkiye çapında konferanslara, kongrelere katılıp sunumlar yapıyoruz, Türkiye'nin dört bir yanına ulaşıp halka açık eğitimler veriyoruz, liselere ve üniversitelere gidiyoruz, halka açık bilim şenliklerine katılıyoruz ve bilimin gücünü tüm halkımıza ulaştırmaya, bilimin gücünden ufacık bir parça halkımıza tattırmaya çalışıyoruz. Fakat bize de ismini veren olgudan, "Evrim Ağacı"ndan bugüne kadar pek detaylı olarak bahsetmedik. Bu yazımızda sizlere çok önemli bir konu olan "Evrim Ağacı"ndan bahsedeceğiz. Adımızı neden Evrim Ağacı olarak seçtik, bu yazının sonunda anlayacağınızı umuyoruz. Ancak bizim için olan önemi bir yana, Evrim Ağaçları, ya da daha bilimsel adıyla Filogenetik Haritalar, bilim açısından da çok büyük öneme sahiptir. Şimdi bu konuya biraz değinelim:

Daha önce de açıkladığımız ve artık birçok insanın bildiği üzere, Dünya üzerinde yaşamış, yaşayan ve yaşayacak olan her tür birbirine evrim denen bir süreç ile, bu doğa yasası etkisi altında bağlıdır. Bu doğa yasası, her canlı üzerine, belli şekillerde ve mekanizmalarla etkir. Bu mekanizmaların ayrıntılarını başka yazılarımızda ele aldık.

94
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ufuk Derin
1 gün önce
Max Planck araştırmacıları, otizmle bağlantılı PTEN geninin kaybının amigdaladaki inhibitör nöronlarda nasıl değişikliklere yol açtığını keşfetti. Somatostatin ekspresyonu yapan nöronlarda PTEN eksikliği, yerel inhibisyonu %50 azaltırken yakın beyin bölgelerinden gelen uyarıcı sinyalleri güçlendirdi. Bu dengesizlik hayvan modellerinde artan anksiyete ve korku öğrenmesine neden oldu ancak sosyal davranışları etkilemedi. Çalışma, otizm spektrum bozukluğundaki farklı özelliklerin altında yatan mikrodevre değişikliklerinin en ayrıntılı haritasını sunuyor.


Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
2
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı Akademi

Evrim Ağacı Akademi'yi kullanarak kendini Genetik konusunda geliştirebilirsin.

Ozan Zaloğlu
Ozan Zaloğlu
313K UP
Çeviren 12 Haziran 2015 2 dk.

Kötü yaşam şekli seçimlerimizin izlerinin, çevresel stres etkenlerinin ve travmanın kendi DNA'mız üzerinden gelecek nesillere geçebileceği ve potansiyel olarak çocuklarımızın akıl hastalıkları ile obezite gibi durumlara daha yatkın yapabileceği ilk defa gösterildi.

Bilim insanları, kıtlık gibi önemli travmatik olayların işaretlerini gelecek nesillere bırakabileceğini zaten biliyordu, fakat ilk defa bunun hangi mekanizma ile gerçekleştiğini görebildiler ve bulduklarına göre, önceden zannedilenin aksine, genetik kodlarımız çocuklarımıza aktarılırken tamamen sıfırlanmıyor.

23
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ege Can Karanfil
Çeviren 15 Eylül 2021
Siklonlar nereye gider? Paylaşılan bu görselde, Atlantik okyanusundayken kasırgalar, Pasifik’te ise tayfunlar olarak bilinen ve 1985’ten 2005’e kadar gerçekleşen tüm fırtınalar gösterilmektedir. Harita, siklonların genellikle su üzerinde meydana geldiğini görselleştiriyor. Bu, siklonlara buharlaşan sıcak su enerji verdiği için mantıklıdır. Harita aynı zamanda, siklonların Dünya’nın ekvatorunu asla geçmediğini ve hatta nadiren ekvatora yaklaştığını gösteriyor. Bu bölgede Coriolis etkisi sıfıra yaklaşıyor ve siklonların oluşmak için Coriolis kuvvetine ihtiyacı var. Coriolis kuvveti ayrıca siklon yollarının ekvatordan uzaklaşmasına neden olur. Uzun vadeli eğilimler bir araştırma konusu olmaya devam etse de, kanıtlar son 30 yılda Kuzey Atlantik’te ortalama olarak kasırgaların daha güçlü hale geldiğini ve güçlerinin artmaya devam edeceğini tahmin ediyor.
2
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Alper Kaan Selçukoğlu
Yazar 15 Kasım 33 dk.

Gezegenimizin her köşesinde uzanan yollar, insan yapımı en yaygın altyapı unsurlarından biridir. Bu yollar yalnızca toprağı kaplamakla kalmaz; nehirlerin ekosistemini bozar, atmosferi kirletir, ormanları baskılar ve doğal yaşam alanlarında kalıcı etkiler bırakır. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri'nde yollar, ülkenin yalnızca %1'ini kaplamaktadır. Ancak bu yolların yol açtığı gürültü, hava kirliliği ve habitat parçalanması gibi ekolojik etkiler ülke genelinin %20'sini kapsayacak şekilde yayılmaktadır.[1]

Yol altyapısının çevresel etkileri yalnızca ekosistem sınırlarını aşmakla kalmaz; aynı zamanda taşımacılık sektörünü, iklim değişikliğine en büyük katkı sağlayan alanlardan biri haline getirir.[2] Yol ağlarının genişlemesinin kontrol altına alınması hem iklim değişikliğinin yavaşlatılması hem de biyolojik çeşitliliğin korunması için kritik bir öneme sahiptir. Bu doğrultuda, 2050 yılına kadar dünya çapında 40 milyon kilometre yeni yol inşasının planlandığı göz önüne alındığında, ekosistemler üzerinde daha fazla bozulma ve "ekolojik yaranın" oluşması öngörülmektedir.[3]

31
3
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Mehmet Demirdağ
Yazar 18 Şubat 2020 26 dk.

Günümüzde gelişen teknoloji ile beraber gelen fayda ilişkisi yanında birtakım sorunları da beraberinde getiriyor. Bu sorunlar, doğada biyosfer ve ekosistemler üzerinde etkili olduğu gibi insan sağlığı ve yaşamı üzerinde direkt veya dolaylı yollardan etkili olabiliyor.

Geçmişten bugüne uzanan, bugünden geleceğe uzanacak olan teknolojik gelişmelerin insan ve çevresi üzerinde olan etkileri iyi veya kötü bir etkileşimi ifade eder. Sanayi devrimi ile başlayan ve diğer endüstri devrimleri ile günümüze uzanan gelişmelerin sonucunda bugün Yapay zekâ çağı olarak tanımlanan bir çağa adım atmış bulunuyoruz.

118
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Neda Avan
Neda Avan
105K UP
Yetkinliğim yok 3 gün önce Sen de Cevap Ver
Bu soru, Ömer Görür tarafından sorulmuştur.
Eğer geleneksel cinsiyet rolleri tamamen tam tersi durumda olsaydı, trans bireyler doğumda atanmış cinsiyetlerinde mi hayatlarını sürdürürlerdi?
Eğer geleneksel cinsiyet rolleri tamamen tam tersi durumda olsaydı, trans bireyler doğumda atanmış cinsiyetlerinde mi hayatlarını sürdürürlerdi?

Bu cevap etrafımdan topladığım anektodal veriye dayanıyor.

Etrafımdaku eşcinsel insanlar oldukları cinsiyetten memnunlar. Trans olanlar iste bunun cinsel ilişki kısmından çok hal tavır ve normlara dayalı bir şekilde cinsiyetinden nemnun değil.

Yani organ olarak kendinden memnun olamamak bu olgunun sebebi değil sonucu gibi gözüküyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bu görüşümün asıl sebebi bu insanların cinsiyet değiştirdikten sonra hayatlarında değişenlerin çoğunlukla hatta bazıları için sadece sosyal hayatta değiştiği gözlemim. Biyolojik olarak kadın olan bir arkadaşım bana erkek gibi hissettiğini ama kadınlardan romantik ya da cinsel bir çekim daha önce hiç hissetmediğini açıkladı.

Tüm bu gözlemlerim sonucunda benim fikrim aslında bu insanların kendilerini bu şekilde ifade ediyor olmasındaki "bu şekil" kısmının toplum tarafından inşa edilmiş olması toplumu değiştirdiğimizde de kendini yine aynı şekilde ifade edecekleri yönünde. Fakat bu sefer tran olmadan zaten kendilerini ifade etmek istedikleri şekilde doğmuş olacaklar. Artık bir kadın zaten tam olarak onun hissettiği düşündüğü gibi davrandığında toplum tarafından kabul edilmiş olacak.

111 görüntülenme
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Alper Kaan Selçukoğlu
Aktaran 4 gün önce 3 dk.

2025 yılında Nature dergisinde yayınlanan bir çalışma polimer bazlı plastik atıkların, mikrobiyal sistemler kullanılarak tıbbi açıdan önemli kimyasallara (özellikle ağrı kesici ve ateş düşürücü olarak kullanılan parasetamole) dönüştürülebileceği gösterdi.[1] Edinburgh Üniversitesi’nden Dr. Stephen Wallace’ın ekibi, Escherichia coli bakterisini genetik ve metabolik olarak yeniden düzenleyerek genellikle sadece laboratuvar ortamında gerçekleştirilebilen Lossen yeniden düzenleme reaksiyonu (İng: "Lossen rearrangement") adlı kimyasal reaksiyonu ilk kez canlı bir hücre içinde gerçekleştirmeyi başardı.[1]

Çalışmanın ilk aşamasında, yaygın olarak içecek ambalajlarında kullanılan PET (polietilen tereftalat) türevi plastik atıklar, kimyasal veya enzimatik hidroliz yoluyla temel monomer bileşenlerine (başlıca tereftalik asit ve etilen glikol) ayrıştırılmıştır. Bu monomer yapıtaşları, bakterinin yeniden programlanan metabolik yolları sayesinde çeşitli biyotransformasyon basamaklarından geçirilmiş ve ara ürün olarak p-aminobenzoik asit gibi farmasötik öncü moleküllere dönüştürülmüştür.

53
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Söz
Şafak Aki
Şafak Aki
116K UP
Alıntıyı Ekleyen 5 gün önce
Her ulus, bir sıkıyönetim ilan ederek genel hukuki güvenceleri geçici olarak yürürlükten kaldırıp sıkıyönetimin katı yöntemlerini uygulamanın, bir hükümet için hak ve görev teşkil edeceği olağanüstü hâl durumlarının varlığını kabul edecektir.

Machiavelli ve onun öğrencilerini tanımlayan şey, bu ilkeyi siyasi eylemin olağan kuralı mertebesine çıkarmalarıdır. Onun metinlerinden bir sistem türetecek olursak, bunun sonucu, Habeas Corpus’un bütün insan cinsi için daimi surette askıya alınması olacaktır. Machiavelli’nin yanılgısı, olağandışı âcil hallerde hukuki kısıtları bertaraf etmekte değil, bu hukuki kısıtların bertaraf edilmesini devlet davranışının normal ve gündelik bir kuralı mertebesine çıkarmış olmasındadır.

Habeas Corpus: Beden/kişi dokunulmazlığı. 1679’da İngiltere’de temel kişi özgürlüklerinin mahkeme güvencesine bağlı bulunduğunu teslim eden kraliyet bildirgesi.
Kaynak: İkili Devlet
2
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
65
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Söz
Evrim Ağacı
Alıntıyı Ekleyen 18 Ocak 2019
Bugünün bilimi, yarının teknolojisidir.
Bu alıntı Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
23
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ay'ın Uzak Yüzü

Ay, kütleçekim kilitlenmesi nedeniyle Dünya’ya hep aynı yüzünü gösterir; bu duruma “eşzamanlı dönüş” adı verilir. Yani Dünya’dan bakanlar yalnızca Ay’ın yakın yüzünü görebilir. Ancak Ay yörüngesinden bakıldığında, onun uzak yüzü de tanıdık hale gelir. Nitekim bu net görüntü, Ay Keşif Uydusu’nun geniş açılı kamerasıyla elde edilen bir mozaik ve doğrudan Ay’ın uzak yüzüne odaklanıyor.Kasım 2009 ile Şubat 2011 tarihleri arasında çekilen 15.000’den fazla kareden oluşturulan bu küresel mozaiğin en yüksek çözünürlüklü versiyonu, yüzey detaylarını 100 metre/piksel ölçeğinde gösterebiliyor. Dikkat çekici olan ise, uzak yüzeyin sert, engebeli ve kraterlerle dolu yapısının, yakın yüzdeki düz ve koyu renkli Ay denizleriyle belirgin biçimde farklılık göstermesi.Bu farkın en olası nedeni, uzak yüzeydeki kabuğun daha kalın olmasıdır. Bu kalınlık, Ay’ın iç kısmındaki eriyik maddelerin yüzeye ulaşmasını zorlaştırarak, Ay denizlerinin oluşmasını büyük ölçüde engellemiş olabilir.

28 Haziran 2025 Günün Astronomi Fotoğrafı (NASA APOD)

📸 Kaynaklar ve Katkıda Bulunanlar:
Görsel Kaynağı: NASA / GSFC / Arizona State Univ. / Lunar Reconnaissance Orbiter
Çeviren: Sabri Küsüroğlu

🔗 Tüm APOD içeriklerini görmek için:
https://evrimagaci.org/apod
Yusuf Sinan Yerli
12 saat önce
Buralarda uzay istasyonu var mı ?
1
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yaşam Ağacı Türü
Yusuf Meşe
Türü Ekleyen 1 gün önce
1.5 metrelik bir boynuzu olan ağırlığı 4 ila 6 ton ağırlığında tahmin edilen buzul çağında yaşamış bir gergedan türü
3
Nevzat Keskin
Seslendiren 3 gün önce 9:06
Şişe burunlu yunuslar, yüksek zekaları nedeniyle karmaşık numaraları öğrenebilen ilginç deniz memelileridir. Bu kıvrak canlılar doğada saatte 30 kilometreye...
14
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

YouTube, Evrim Ağacı tarafından hazırlanan içerikleri video yoluyla öğrenmenin en iyi yolu! Ayrıca kanalımızda birçok bilim insanıyla röportajlarımızı, çeşitli deney gösterilerini ve diğer bilim içeriklerimizi bulabilirsiniz.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İlanPsikolojik Yardım ve Terapi
Oğuzhan Küçük
İlanı Ekleyen 1 gün önce Çevrimiçi₺800,00 - ₺1.500,0029 Haziran
PSİKOLOJİK DESTEK-Oğuzhan KÜÇÜK
29 Haziran 2025 15:13 tarihinden 25 Temmuz 2025 15:13 tarihine kadar.

Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT), Kabul ve Kararlılık Terapisi (ACT) ve Şema Terapi alanlarındaki uzmanlıklarımla, danışanlarımın duygu, düşünce ve davranışlarını daha iyi anlamalarına ve yaşamlarında kalıcı değişimlere ulaşmalarına destek oluyorum. Gerek yüzyüze gerek online terapilerle  her bireyin yardımına koşuyorum ve bu yolculukta size bilimsel temelli, etik değerlere bağlı ve güvenilir bir rehberlik sunuyorum.

Hayatınızı daha anlamlı, dengeli ve doyumlu bir hale getirmek için birlikte çalışabiliriz.
İletişim için bana ulaşabilirsiniz ☺️☺️☺️

Devamını Göster
0
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Şahin Demirkoç
İnceleyen 2 gün önce
Kitabını okumadan izlemeyin çünkü film aşırı hızlı şekilde ilerliyor ekstra kitapta olup filme eklenmeyen kişiler var o yüzden direk filmi izlerseniz anlamsız gelebilir ama kitabı okuduktan sonra izlerseniz kitaptaki ortam ve anbiyansı gayet güzel aktarmışlar.Başrol Tom Hanks karakterin özelliklerini güzel bir şekilde yansıtmış.
8.0/10
(2 Kişi)
Puan Ver
Orjinal Adı : Angels & Demons
Yönetmen: Ron Howard
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
4
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 4 Ekim 2014 14 dk.

Bilimle ve özellikle de evrimle ilgili tartışmalarda sıklıkla karşılaşırsınız: Geçmişte veya bugün, halihazırda gerçekleşmiş, olmuş, bitmiş olayların matematiksel gerçekleşme ihtimallerinden söz ederek bunların ne kadar sıra dışı olduğunu ve dolayısıyla doğal yollarla var olamayacağı iddia edilir; yaratılışçılık gibi bilim dışı akımların primi/reklamı bu şekilde yapılır. Çoğu zaman bu hesaplar zaten hatalı bir şekilde yapılmaktadır; ancak doğru yapılsa bile, bu yaklaşım tamamen hatalıdır ve size doğayla ilgili hiçbir bilgi veremez! İzah edelim:

Olasılık ve istatistik matematiğinin kötüye kullanılmasın ne kadar yaygın olduğunu, Mark Twain tarafından meşhur edilen ve muhtemelen ilk olarak İngiliz eski başbakanı Benjamin Disraeli tarafından sarfedilen şu sözlerden anlayabilmekteyiz:

136
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Selen Gündüz Ve Meriç Öztürk
Selen Gündüz Ve Meriç Öztürk Seslendiren 12 Aralık 38:51
Nasıl daha iyi ebeveyn olabilirsiniz? Pozitif ebeveyn kimdir, nasıl olunur? Çocuklarla iletişim kurmanın şekilleri hayatınızı kolaylaştıracak - İşte karşınızda...
22
Evrim Ağacı'ndan Mesaj
Teşekkürler, Özgür Gür!

Evrim Ağacı'na bugüne yaptığın tüm katkılar için çok teşekkürler! Evrim Ağacı'nda yayınladığın veya yayınlanmasına katkı sağladığın 1 içerik sayesinde Türkiye'de bilimsel bilgiye erişim bir o kadar kolay. Hep birlikte, daha da güzel işler başarmaya devam!

Devamını Göster
Teşekkürler, Özgür Gür!
Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close