Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
İnceleme
Ulaş Şaroğlu
İnceleyen6 13 Ocak
Öncelikle seçilen konu tarihteki yeri çok büyük ve içinde çok önemli detaylar barındırıyor. Bu güzel konuyu ele alan başarılı yönetmen Christopher Nolan, bizi kesinlikle görsel detayları ile o savaş atmosferini yaşatıyor. Film çok güzel bir yapıt fakat asıl konunun mahiyeti ve içerik bakımından zenginliği bize filmin konusunun ele alınış yönünü biraz sığ bırakıldığını gösteriyor. Demek istediğim tüm dünyayı nesiller boyunca büyük ölçekte etkileyebilecek büyük bir olayı sadece olay içindeki bir asker ve bir sivil denizci açısından göstermesi bence çok yanlış. Benim beklediğim önemli konuları cesaretle büyük filmlere dönüştürmüş Christopher Nolan'ın konuyu tarihsel ve bütünsel ele almasıydı. Mesela savaşı almanlar gözünden de anlatıp zırhlı birliklerin 48 saat yerinde durması sonucu savaşın uzaması belki de savaşın kazananının değişmesi anlatılabilirdi aynı şekilde İngiliz ve Fransız üst komutasının şaşkınlığını bize yansıtabilirdi. Fakat bu olmadı ve bize çıkabilecek bir başyapıt yerine güzel bir film vermeyi tercih ettiler.
Film
9.5/10
(49 Kişi)
Puan Ver
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
13
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Utku Derin
Utku Derin
383K UP
Aktaran 9 saat önce 3 dk.

Macaristan'daki Tiszafüred-Majoroshalom'da bulunan Tunç Çağı mezarlığı, Orta Avrupa tarihinin önemli bir dönemine ışık tutuyor. Scientific Reports dergisinde yayınlanan bir araştırma, yaklaşık MÖ 1500 yıllarında insanların hayatında köklü değişiklikler yaşandığını ortaya koyuyor.

Eötvös Loránd Üniversitesi Antropoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Tamás Hajdu ve Bologna Üniversitesi’nden Dr. Claudio Cavazzuti liderliğindeki uluslararası bir araştırma ekibi MÖ 1500 civarında insanların yeme alışkanlıklarının ve yaşam tarzlarının değiştiğini, hatta sosyal sistemin bile yeniden düzenlendiğini ortaya çıkardı.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Anonim
Anonim Üye 1 gün önce 1 Cevap
Babamla özel aile konularını konuşurken, hatta yalnızken bunları düşündüğümde birden ağlamaya başlıyorum, gözlerim doluyor. Neden böyle oluyor, bir çözümü var mı?
112 görüntülenme
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
İnceleme
Müge Gül
Müge Gül
52K UP
İnceleyen 6 gün önce
Dizisini izlerken büyük hayranlık duyduğum 3 Cisim Problemi Serisinin ilk adımını atmış bulunmanın mutluluğunu yaşıyorum.. Liu o kadar güzel bir kurgu ile sizi avuçlarına alıyor ki bundan etkilenmemek mümkün değil.. Ayrıntıları, köşe kapmacaları, insanlığa bakış açısı, sorgulatan noktaları ile çok farklı bir deneyim oldu benim için.. Dizi ile arasında bir çok fark olduğunu atlayamam elbette. Bu yüzden bazı karakterleri aramadı değil gözlerim :) .. Fiziğe olan ilgimden kaynaklı olarak içerisinde bahsi geçen bir çok konuya göz atmak benim için bu okumayı çok verimli hale getirdi.. Merak duygusunu hep yüksek tutanlar için bu cidden bir nimet ♥️
Puan Ver
Orjinal Adı : The Three-Body Problem
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
1
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Pedram Türkoğlu
Yazar 6 Temmuz 2017 26 dk.

Paleontolojinin rönesansı derken ne demek istiyoruz? Terim olarak 1842’de Dinosauria (korkunç kertenkele) kelimesini ilk ortaya koyan kişi Richard Owen adında bir paleontolog/biyolog idi. Kendisi Darwin’in çalışmalarına da destek veren ve katılan bir bilim insanıydı. Fakat evrimi, Darwin’in açıkladığından daha karmaşık bir yapıda olduğunu düşünüyordu. Diğer yandan başka insanların çalışmalarına göz diken ve korkulan bir kişi olduğu da söyleniyor. Bu yüzden Thomas Huxley gibi bilim insanlarıyla arası iyi değildi.

Dinozorlarda tüylerin keşfi ile adeta bir ’’Renaissance’’ yaşandı. Bu rönesansın fikir babasının John Ostrom olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Elbette 1927'de dinozorlardan kuşlara geçişi resmeden Gerhard Heilmann'ı kesinlikle unutamayız. Paleontoloji uzmanı olmamasına rağmen önemli bir öncüdür. John, 1969’da Deinonychus antirrhopus örneği üzerinde incelemeler yaparak, kuşların dinozorlar ile doğrudan akraba olduğunu söyleyen ilk kişidir. Tabi dinozorların kuşlar ve sürüngenler arasında geçiş olduğunu düşünen, Darwin’in çalışmalarına destek veren Thomas Huxley’i ve Karl Gegenbaur’u da es geçmemek lazım. Ancak John, dinozorların sürüngenden geçiş değil de, tam olarak kuş benzeri olduğunu dile getiren ilk kişi olduğu için paleontolojide ve paleobiyolojide yeri ayrıdır. John'un fikirleri daha sonra karşılaştırmalı anatomi çalışmaları ile ayrıntılı olarak desteklendi.

79
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Şölen Hocaoğlu
Yazar 21 Şubat 2021 10 dk.

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra genel çapta gözlemlenen ekonomik düzelmeler ile özellikle endüstriyel üretim ve tüketim fazlasıyla hızlanmıştır. Bu sayede Kuzey Yarımküre başta olmak üzere küresel bir tüketim alışkanlığı baş göstermiş ve toplumların sosyolojik yapıları ile beraber, doğal kaynaklarda da bozulmalar başlamıştır. Yeşil Ekonomi, bu alışkanlıkları tersine döndürmemiz gerektiğini ve hem gezegenle hem de diğer insanlarla kurulan ilişkileri elden geçirmemiz gerektiğini öne sürer. Krizler arası dönemlerde düzgün işlediği varsayılan serbest piyasa sisteminin bir kriz söz konusu olduğunda, Keynesyen politikaları gündeme getirerek devlet müdahalesini başrol yaptığı görülür. Hem 1929 yılında yaşanan Büyük Buhran'da hem de 2008'de yaşanan Finansal Kriz'de ortaya çıktığı üzere, süregelmekte olan ana akım iktisat rejimi mükemmel değildir ve Yeşil Ekonomi gibi alanların ortaya çıkması ile radikal şekilde sorgulanmaktadır.

Dünya'nın uzaydan çekilmiş fotoğrafları ilk defa yayınlandığında, Boulding şu yorumda bulunmuştu:

28
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
S. Buğra Baltacı
Yazar 7 Ağustos 2020 11 dk.

Hücreden hücreye iletişim sinaps adı verilen özelleşmiş bölgelerde gerçekleşir. Sinapslar iletim (transmisyon) için kullandıkları mekanizmaya göre iki ana sınıfa ayrılır: kimyasal ve elektriksel.

Kimyasal iletim genellikle nörotransmitter (sinir iletici) içeren keseciklerin kalsiyuma bağımlı bir süreç ile hücre membranı ile birleşmesini ve takiben presinaptik hücreden postsinaptik hücre üzerindeki belirli reseptörlere etki etmek üzere serbest bırakılan transmitter maddenin hücre dışına atılmasını (eksositozunu) içerir.

95
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Burak Albayrak
Ekleyen 22 Kasım 2022 36 dk.

Kuduz; çoğunlukla enfekte bir hayvanın ısırması yoluyla bulaşan, insanlarda ve diğer memelilerde ensefalite (beyin iltihabına) neden olan, aşı yoluyla kolaylıkla önlenebilen ancak önlenmediği takdirde çok ölümcül olan, viral bir hastalıktır. Kuduz virüsü (Rabies lyssavirus), memelilerin merkezi sinir sistemini enfekte eder ve nihayetinde beyinde hastalık oluşmasına ve ölüme neden olur. Virüs, genellikle ısırıkları, sıyrıkları ve yaraları kontamine eden tükürük veya mukozal maruziyet yoluyla bulaşır. Ayrıca nakledilen nörolojik dokular (örneğin kornea) ve katı organlar yoluyla kuduz geçişi de belgelenmiştir.

Kuduzun ilk belirtileri; halsizlik veya rahatsızlık, ateş veya baş ağrısı dahil olmak üzere gribe benzer olabilir. Ayrıca ısırık bölgesinde rahatsızlık, karıncalanma veya kaşıntı hissi olabilir. Bu belirtiler günlerce sürebilir. Semptomlar daha sonra serebral disfonksiyon, anksiyete, konfüzyon ve ajitasyon şeklinde ilerler. Hastalığa yakalanma ile semptomların başlaması arasındaki süre genellikle 1-3 aydır ancak bu süre 1 haftadan az veya 1 yıldan fazla olacak şekilde değişebilir. Aradaki süre, virüsün merkezi sinir sistemine ulaşmak için periferik sinirler boyunca kat etmesi gereken mesafeye (dolayısıyla ısırığın vücuttaki konumuna) bağlıdır.

109
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Nevzat Keskin
Seslendiren 3 gün önce 9:19
Neden yelleniyoruz (evet, tıbbi terminolojide "yellenme" olarak geçer)? Neden kokuyor? Bunlar birçoklarımızın merak ettiği ama pek de fazla cevaplanmayan...
11
Yaşam Ağacı Türü
Mehmet Emir Çakır
Türü Ekleyen 1 gün önce
Strigopoidea, halk arasında bilinen adı ile Yeni Zelanda Papağanları; Psittaciformes (Papağanlar) takımının altında bulunan bir süperailedir. Yeni Zelanda Papağanlarını içerir. İsminden anlaşılacağı üzere bu süperaile altındaki türler, Yeni Zelandada yaşamaktadır.
2
Elif Dilek
Elif Dilek
40K UP
Yazar 4 Haziran 2021 2 dk.

1931’de Kuzey Denizi'nde trol ile balık avlayan bir teknenin ağına 21 santimetreden biraz daha büyük, boynuzdan yapılmış bir cisim takıldı. Yapılan incelemelerde, bu cismin yaklaşık 14.000 yıl öncesine ait, insan yapımı bir zıpkın olduğu anlaşıldı. İlerleyen yıllarda Kuzey Denizi’nden çeşitli aletler çıkarımaya devam edildi. Öyle ki, Hollandalı amatör bir arkeolog olan Jan Glimmerveen, son on yılda denizde trol yapan balıkçılardan aldığı 10.000-8.100 yıl öncesine ait yaklaşık 100 adet Mezolitik eser biriktirdi. Aşağıdaki fotoğrafta, deniz tabanından çıkarılan ve büyük ihtimalle avlanmak için kullanılan çeşitli sivri uçlara ve dikenli yapılara sahip aletler görülüyor.

Bu aletler, 20.000 yıl öncesine kadar Birleşik Krallık'ı Avrupa anakarasına bağlayan ve verimli topraklarıyla Avrupalı avcı-toplayıcı nesillerin yaşadığı bir kara parçasına ait. "Doggerland" olarak bilinen ve günümüzde sular altında olan bu kara parçası, ismini Kuzey Denizi'nde bir sığlık alan olan Dogger Bank'ten alıyor.

25
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı üyeliği tamamen ücretsiz ve sitemizi çok daha etkili, interaktif ve keyifli bir şekilde kullanmanızı sağlayacak. Üye değilseniz, birkaç saniyede üyelik oluşturabilirsiniz! Üyeyseniz de giriş yapmanızı tavsiye ederiz.

Blog Yazısı
Tolga Yağlıcali
Blog Yazarı 1 dk.

Fransız bilim insanları, “diyet içecekler” ibaresiyle satılan bazı ürünlerin insan sağlığına olumsuz etkileri olduğun ortaya çıkardı.

Fransız Ulusal Sağlık Enstitüsü ve Tıp Merkezi, 9 yıl boyunca 103.388 insanın verilerini inceledi. Uzmanlar yapay tatlandırıcı kullanılan ürünleri kullanan kişilerin kalp ve damar rahatsızlığı yaşaması riskinin çok daha yüksek olduğunu tespit etti. Bilim insanları “diyet ürünü” olarak pazarlanan ve satılan bu ürünlerin risk yarattığını açıkladı.

13
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Rüzgarla Savrulan NGC 3199

NGC 3199 yaklaşık 12.000 ışık yılı uzaklıkta, güney takımyıldızı Karina yönünde parıldayan bir kozmik buluttur. Bulutsu, bu dar bant ve sahte renkli (İng: "False colored") görselde, yaklaşık olarak 75 ışık yılı genişliğe yayılmıştır. Derin uzay görüntüsü tam bir kabarcık şeklinde görünse de, üst kısmında çok daha parlak olan kenarıyla çok orantısız görülüyor. Merkezin yakınında devasa, sıcak ve kısa ömürlü bir yıldız olan Wolf-Rayet yıldızı vardır. Bu yıldız, yoğun bir yıldız rüzgarı üretir. Aslında, Wolf-Rayet yıldızlarının ilginç şekillere sahip bulutsular oluşturduğu bilinmektedir. Güçlü rüzgarları sayesinde etraftaki yıldızlararası malzemeleri süpürürler. Bu durumda parlak olan kenarın, yıldız tekdüze bir ortamdan geçerken meydana gelen bir yay şokunu gösterdiği düşünülüyordu. Ancak yapılan ölçümler, yıldızın gerçekte direkt olarak parlak kenara doğru hareket etmediğini gösterdi. Bu nedenle daha olası bir açıklama, yıldızı çevreleyen malzemenin eşit dağılımlı olmamasıdır. Malzeme, rüzgarla savrulan NGC 3199’un parlak kenarında kümelenmiştir ve daha yoğundur.

6 Mayıs 2021 Günün Astronomi Fotoğrafı (NASA APOD)

📸 Kaynaklar ve Katkıda Bulunanlar:
Görsel Kaynağı & Telif Hakkı: Mike Selby ve Roberto Colombari
Çeviren: Seda Baştürk
Çeviri Editörü: Eda Alparslan

🔗 Tüm APOD içeriklerini görmek için:
https://evrimagaci.org/apod
Çınar Civan
Çeviren 18 Ekim 2023
O kadar büyük ki gözden kaçırmak çok kolay. Peçe Bulutsusu'nun tamamı dolunayın çapının altı katı kadar bir alana sahiptir. Ancak, o kadar sönüktür ki onu görmek için dürbün gerekir. Bulutsu, yaklaşık 15.000 yıl önce Kuğu takımyıldızındaki (Cygnus) bir yıldızın patlamasıyla oluştu. Bu muhteşem patlama bir hafta boyunca Venüs'ten bile daha parlak göründü. Ancak, buna dair bilinen bir kayıt bulunmuyor. Resimde hâlâ genişleyen gaz bulutunun batı kenarı görülüyor. Dikkate değer gaz filamentleri arasında sol üstte, ön plandaki parlak yıldız 52 Cygni'nin yakınında yer alan Cadı Süpürgesi Bulutsusu ve görüntünün ortasında çapraz olarak ilerleyen Fleming'in Üçgensel Demetleri (eski adıyla, Pickering Üçgeni) yer alıyor. Nadiren görüntülenen, ancak birçok renk bandındaki bu uzun pozlamada görülen şey, görüntünün solunda dikey olarak yukarı doğru uzanan, muhtemelen büyük yıldızların serin atmosferlerinde oluşmuş olan, yansıyan kahverengi tozdur.
6
1 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Bora Ergen
Bora Ergen
51K UP
İnceleyen8 4 gün önce
Kendini çok değerli videolar çekiyor ve bunla kalmayıp Türkiye'ye Türkçe eser, çeviri gibi konularda katkılarda bulunuyor kendisi bilim alanında çok değerli bir insan olmasına rağmen benim açımdan tek üzücü yanı bazı Anayasaya uygun olmayan kurum(kuruluşları) genel desteklemesi.
Youtube Kanalı
9.5/10
(780 Kişi)
Puan Ver
@BarisOzcan
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
3
1 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Buzdolabındaki Mamut

Ekin’in başına inanılmaz bir şey geldi:
Buzdolabını açtı ve karşısında bir mamut buldu!
Annesi hemen itfaiye çağırdı.
Mamut kaçtı, onlar kovaladı.
İyi de soyu çoktan tükenmiş bir mamutun,
Ekin’in evinde ne işi vardı?
Cevap galiba Ekin’in kız kardeşi Peri’de saklı!

Michaël Escoffier’in yazdığı ve Matthieu Maudet’in çizdiği Buzdolabındaki Mamut, küçük bir çocuğun mutfağında beliren koca bir mamutla başlayan çok eğlenceli bir kovalamaca.

Devamını Göster
₺270.00
Buzdolabındaki Mamut
Yaşam Ağacı Gözlemi
Ayşe Yılmaz
Ayşe Yılmaz
52K UP
Gözlemi Yapan 4 gün önce Türkiye, Çankırı
Yapraklı İlçesi Akyazı Köyü yolu üzerinde gözlemlenmiştir.
1
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Emir Akbaş
Emir Akbaş
106K UP
9 saat önce
 Fark ettim ki insanlar ne kadar yapmacık ne kadar tekdüze ne kadar bir başka insanın (umarım anlarsınız bugünkü kayıplardan sonra) hayatını kaybetmesinden duyduğu üzüntü,anma vb. durumları paylaştıktan (sosyal medya bazında) hemen sonra (ışık hızıyla) sanki hiçbir şey olmamış gibi davranabiliyorlar,olabiliyorlar! İllaki hayatlarımıza devam etmemiz icap eder lakin bu ne süreden sonra geçişli bir şekilde yapılmalı? Ne süreden sonra hayatımıza hiçbir şey olmamış gibi davranmaya devam etmeliyiz? Okuduğum bir kitapta yas giysilerinin belli bir süre giyildiği sonra yarı yas diye tabir ettikleri giysileri giydikleri en sonunda ise normal giysilere döndüklerini okumuştum. Tabi bu bir benzetme,aksi halde bu durum giysilere indirgenemez! Yinede bu gibi hüzünlü durumların bu kadar kolay bu kadar direkt bir şekilde geçiştirilmesi insanı düşündürüyor. Umarım anlamışsınızdır anlatmak istediklerimi.
1
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Bilimler Köyü
Etkinliği Ekleyen 1 ay önce İzmir₺9.000,0013 Temmuz
Fiziğin Felsefesi (İngilizce)
13 Temmuz 2025 15:00 tarihinden 20 Temmuz 2025 12:00 tarihine kadar.

The main objective of this event is to clarify the relationship between physics and philosophy. Another aim is to uncover the philosophical foundations of physical theories, introduce conceptual problems, and develop discussion skills on these topics. Therefore, philosophical theories proposed in areas such as space, time, quantum mechanics, matter-energy, the mathematical structure of nature, and the nature of physical laws will be addressed from both historical and contemporary perspectives.

Devamını Göster
1
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close