Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Kafana takılan neler var?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Ece Müker
Ece Müker
503K UP
5 gün önce
NASA’nın Mars yüzeyinde görev yapan Curiosity ve Perseverance rover’ları, Mars atmosferinde ilk kez çıplak gözle görülebilecek kadar parlak kutup ışıkları (aurora) gözlemledi. Bu göz kamaştırıcı olay, Mars’ın manyetik alanı zayıf olmasına rağmen Güneş’ten gelen yüklü parçacıklarla etkileşimi sonucu meydana geldi.

Bu auroralar, özellikle 2024 yazında yaşanan güçlü Güneş fırtınaları sırasında gözlemlendi ve daha önce sadece ultraviyole (UV) teleskoplarla tespit edilebilen bu ışıkların, Mars yüzeyinden görülebilir hale geldiği ilk kez kaydedildi. Görüntüler, Mars’ın gökyüzünü mora ve yeşile çalan tonlarda aydınlatan bu etkileyici doğa olayını gösteriyor.

Bu keşif, sadece Mars’ın atmosferik dinamiklerine dair bilgi sunmakla kalmıyor, aynı zamanda gelecekte Mars’ta insanlı görevler için radyasyon etkilerini anlamak açısından da büyük önem taşıyor.

Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
3
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Öne Çıkan İlanPsikolojik Yardım ve Terapi
Ayşenur Uzun
Ayşenur Uzun
1,205 UP
İlanı Ekleyen 3 gün önce İstanbul₺700,0015 Mayıs
Uygun Ücretli Oyun Terapisi - Psikolog Ayşenur Uzun
15 Mayıs 2025 19:04 tarihinden 20 Temmuz 2025 19:05 tarihine kadar.

Merhabalar, 2-10 yaş arası çocuklara süpervizyon kapsamında çocuk merkezli oyun terapisi ekolü ile çalışacağım. Eğitimimi Mehmet Teber'den aldım. İhtiyacı olan çocuklar için yönlendirme yapabilirsiniz. Uygun ücretli olacaktır. İletişim için [email protected] mail adresim üzerinden ya da psikologaysenuruzun instagram sayfamdan ulaşabilirsiniz.

İstanbul 

Devamını Göster
0
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İstanbul Üniversitesi Matematik Kulübü
Etkinliği Ekleyen 2 hafta önce İstanbulÜcretsiz23 Mayıs
Öğrenci Matematik Çalıştayı XI
23 Mayıs 2025 10:00 tarihinden 23 Mayıs 2025 16:00 tarihine kadar.

İstanbul Üniversitesi Matematik Kulübü olarak bu yıl 11. ‘sini düzenlediğimiz Matematik Çalıştayımızda, birbirinden değerli konuşmacılarımız ve panelistlerimiz sizlerle.

Konuşmacılarımızın ve panelistlerimizin bilgi ve deneyimlerinden yararlanmak istersen aşağıdaki formu doldur, etkinlik gününde aramızda yerini al.

Katılım formu;

https://forms.gle/b4dLBBKKKeLodRQ18

Daha detaylı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.https://www.instagram.com/iumatematik/

Devamını Göster
7
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ahmet Berke Candan
Seslendiren 27 Eylül 2020 12:16
Birçok sebepten ötürü öfke duyabiliriz. Düşünün ki arabamızla bir otobandayız, radyo açık, hava güneşli, her şey mükemmel. Ta ki… Başka bir sürücü gelip...
23
Söz
Ömer Bodakçı
Alıntıyı Ekleyen 5 gün önce
Ama Tanrı'nın yarattığı(!) vahşi bir mizahla süslenmiş bu hayatta tesadüflerden başka hiçbir şey yok.
Kaynak: Son Oyun
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Simay Aladağ
Çeviren 14 Kasım 2019
11 Kasım 2019 tarihinde Güneş, 11 yıllık döngüsünün en sakin anlarını yaşıyordu. Fotoğrafta görünen tek nokta ise sakin Güneş diskinin önünden 5 buçuk saatte ağır ağır geçen Merkür'dü. Güneş Sistemi'nin en içteki gezegeninin silüeti bu keskin ve büyük Güneş görüntüsünde merkeze yakın konumda ve Güneş'in görünen çapının yaklaşık 1/200'ü kadar. Bir hidrojen alfa filtresi ve güvenli bir güneş teleskobu ile elde edilmiş bu görüntü aynı zamanda Güneş kolu etrafındaki manyetik alanlara hapsolmuş parlayan plazma çıkıntılarını da yakalamaktadır. Elbette yalnızca iç gezegenlerin, Merkür ve Venüs, Dünya'dan bakıldığında Güneş'in önünden birer silüet olarak geçtiği görülebilir. 2016 yılındaki geçişinin ardından bu, Merkür'ün 21. yüzyıl içerisinde güneş diski boyunca yapacağı 14 geçişin 4.'süydü. Merkür'ün bir sonraki geçişi ise 13 Kasım 2032 tarihinde gerçekleşecek. 
3
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Aslıhan Niksarlı
Yazar 8 Ocak 2021 11 dk.

Şempanze fotoğraflarının bir kısmı Dr. Shinya Yamamoto tarafından Bossou’da saha araştırması esnasında çekilmiştir. Kendisi insan ve insan olmayan hayvanlarda sosyalliğin evrimi, bunun zeka ile ilişkisi, işbirliği, fedakarlık gibi konular üzerine çalışmaktadır. Şempanze fotoğraflarının diğer kısmı da Cüneyt Balıkçıoğlu tarafından Uganda gezisi süresinde Kibale Ormanı Ulusal Park'ta çekilmiştir. Dr. Shinya Yamamoto'nun çalışmalarına buradan ulaşabilirsiniz.

Şempanze (Pan troglodytes), Afrika'nın tropik bölgelerindeki savanalarda ve ormanlarda yaşayan, bölgeye endemik olan bir kuyruksuz maymun türüdür. Şempanze vücudu, siyah saçlarla (kıllarla) kaplıdır; ancak yüzlerinde, kulaklarında, parmaklarında, ellerinin içleri ve ayaklarının altlarında saç bulunmaz. Yaşlandıkça bu saçlar dökülür ve kimi bölgelerinde kel alanlar oluşur. Ayrıca özellikle çene bölgelerindeki saçları beyazlamaya başlar. Şempanze erkekleri 35-70 kilo arasındayken, dişiler 25-50 kilo arasında olurlar. Ayağa kalktıklarında boyları ortalama 150 cm civarındadır. Şempanzelerin kolları bacaklarından daha uzundur, neredeyse dizlerinin altına kadar uzanabilirler. Dört ayak üzerinde yürürler ve yürürken parmak eklemlerinden destek alırlar. Öne bakan gözleri ve küçük burunları vardır. Koku alma duyularından çok görme duyularına güvenirler. Doğada ortalama 50 yıl yaşarlar, esaret altında yaşayan bazı bireylerin 60 yaşına kadar yaşadığı gözlemlenmiştir.

53
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Messier 101

Büyük, güzel sarmal galaksi M101, Charles Messier'in ünlü kataloğundaki son kayıtlardan biridir, ama en sonunculardan biri değildir. Yaklaşık 170.000 ışık yılı genişliğe sahip olan bu devasa galaksi, Samanyolu'nun nerdeyse 2 katı büyüklüktedir. M101 aynı zamanda Lord Rosse'un büyük teleskobu Parsontown'ın Leviathan'ı tarafından gözlemlenmiş ilk sarmal bulutsulardan biridir. Hubble Uzay Teleskobu tarafından 20. ve 21. yüzyıllarda kaydedilmiş 51 poz ve yeryüzünde bulunan teleskoplardan elde edilmiş ek verilerin bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş bu mozaik, şimdiye kadar Hubble'dan yayınlanmış en yüksek çözünürlüklü sarmal galaksi portrelerinden biridir ve M101'in merkezi boyunca yaklaşık 40.000 ışık yılını kapsamaktadır. Bu keskin görüntü, bazıları M101'in içinden de görülebilen arka plan galaksileriyle birlikte galaksinin yıldız ve toz diskinin çarpıcı özelliklerini gösteriyor. Fırıldak Galaksisi olarak da bilinen M101, kuzey takımyıldızı Büyük Ayı'nın sınırları içerisinde, yaklaşık 25 milyon ışık yılı uzaklıkta yer almaktadır.

16 Mayıs 2025 Günün Astronomi Fotoğrafı (NASA APOD)

📸 Kaynaklar ve Katkıda Bulunanlar:
Görsel Kaynağı: NASA, ESA, CFHT, NOAO; Teşekkürler - K.Kuntz (GSFC), F.Bresolin (U.Hawaii), J.Trauger (JPL), J.Mould (NOAO), Y.-H.Chu (U. Illinois)
Çeviren: Simay Aladağ

🔗 Tüm APOD içeriklerini görmek için:
https://evrimagaci.org/apod
Yunus Sahin
Seslendiren 1 gün önce 5:04
2013 sayımlarına göre Çin'in nüfusu 1.357 milyar, Hindistan'ın nüfusu 1.252 milyardır. İkisinin toplam nüfusu, tüm Dünya'nın %35'inden fazlasına denk...
2
Taner Beyter
Taner Beyter
395K UP
Yazar 5 Mayıs 2021 58 dk.

İnsanlar ile insan olmayan canlılar arasında birçok farklı etkileşim vardır. Köpekler, kediler, kuşlar ve hamsterlar gibi bazı hayvanlar, bizimle beraber evlerimizde yaşar. Fareler, böcekler ve yılanlar ise çoğunlukla uzak durmamız gereken hayvanlar olarak bilinir (elbette bunları da evinde besleyen çok sayıda insan vardır). İnek, domuz ve tavuk gibi hayvanların taze et, süt veya yumurtaları, insanlar tarafından tüketilsin diye, endüstriyel olarak çoğaltılırlar. Bazı hayvanlar ise insanlar tarafından laboratuvarlarda denek olarak kullanılır, "spor amaçlı" avlanır veya sirk ve hayvanat bahçelerinde eğlence amaçlı tutulur veya petshoplarda (hayvan dükkanlarında) satılır.

Peki bu etkileşimlerin ahlaki boyutunu hiç düşündünüz mü? Hayvanlara karşı ahlaki bir sorumluluğumuz var mı dersiniz? Hayvanlar, insana hizmet etmek üzere var olan canlılar mı, yoksa insanlardan tamamen bağımsız ve özgür bir ahlaki statüye sahipler mi? İşte bu soru, Ahlak Felsefesi disiplinindeki en güncel tartışma başlıklarından biridir.

69
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 8 Ekim 2020 21 dk.

Eskiden yaşamış varlıkların korunmuş kalıntıları, işaretlerine (İng: "impression)" ve izlerine (İng: "trace") fosil denir. Örneğin ölmüş bir canlıdan arta kalan kemikler, iskeletler, ayak izleri, sürünme izleri, reçine içinde korunmuş parçaları ve daha nice kalıntı fosil olarak değerlendirilebilir. Fosiller, evrim tarihini anlamamızı sağlayan veri hatlarından önemli bir tanesi olduğu için, evrimsel biyolojide, genel olarak bilim tarihinde ve evrene bakış açımızda büyük değişimler yaratmıştır.

Dünya'daki canlılık tarihi boyunca biriken fosillerin tamamına fosil kaydı adını vermekteyiz; çünkü fosil kaydı, gezegenimizdeki yaşamın adeta bir anı defteri gibidir. Bu defterin farklı sayfaları, yaşam tarihinin farklı noktalarına denk gelir. Daha eski sayfaları açarak, daha eski fosillerden gelen verilerle Dünya'mızın daha eski tarihini keşfedebiliriz. Yakın zamanlara gelerek, bu katmanlardan çıkarılan fosillerin modern türlerin yakın akrabalarına dair bıraktığı izleri öğrenebiliriz.

208
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Muhammed Çelik
Yazar 1 gün önce Sen de Cevap Ver

Bilimde öyle her şeye "kesin %100 doğru, al sana ilahi ferman!" diyemiyoruz, ne acayip değil mi? Çünkü bilim dediğin şey, bazıları için hayal kırıklığı olacak ama, sürekli yeni bilgiye açık, sorgulayan bir şey; öyle gökten indiği iddia edilen dogmalar gibi sabit fikirli değil. Ama işte, evrim diye bir "teori" var ya – bazıları hâlâ "sadece bir teori canım" diye kendini avutmaya bayılır, sanki kütle çekimi de "sadece bir teori" değilmiş gibi – hah, işte o konuda bu kadar pervasızca konuşmamızın sebebi, maalesef (!) önümüze yığılan ve görmezden gelmek için özel bir çaba gerektiren dağlar kadar, hem de envaiçeşit kanıt. Mesela, fosil kayıtları var; Archaeopteryx gibi (hani şu bazı çevrelerin "ya o kuştur ya dinozor, ikisi birden olmaz, kafamız karışıyor, hem zaten onu oraya şeytan koydu" diye mantık sınırlarını zorladığı muazzam geçiş formu) canlılar sayesinde jeolojik zaman ölçekleri boyunca yaşanan makroevrimsel değişimler adeta suratımıza çarpıyor – tabii bakacak göz varsa. Sonra, sanki birileri "bunlar ortak bir atadan gelsin ama sonra inkâr etsinler, çok eğlenceli olur" demiş gibi, karşılaştırmalı anatomi diye bir gerçek var; senin kolun, yarasanın kanadı, balinanın yüzgeci... Hepsi aynı temel kemik yapısında, ne tesadüf ama, sırf homolog yapılar sergilemek için! Hele o embriyoloji![1] Farklı türlerin o minicik ontogenetik gelişimlerinin ilk evrelerindeki o "inanılmaz tesadüfi" benzerlikler yok mu, insan ister istemez "acaba beynimi mi kullansam?" diyor. Ya da demiyor tabii, "biz çok özeliz, o yüzden benzemiyoruz, benzese de o sayılmaz" demek varken... Ama asıl golü, maalesef yine bilim, moleküler biyoloji ve genomik atıyor. DNA dizisi karşılaştırmaları, filogenetik ilişkiler, moleküler saat falan derken, iş artık "acaba mı?" seviyesini çoktan geçti, kusura bakmayın. İnsanla şempanze arasındaki o %98 küsurluk genetik homoloji de muhtemelen evreni altı günde yaratan Yüce Tasarımcı'nın sırf bizimle kafa bulmak için yaptığı bir şaka, değil mi? "Bakın ne kadar benziyorsunuz ama sakın ha, maymundan falan geldiğinizi düşünmeyin, çarpılırsınız!" gibisinden ince bir mesaj. Üstüne bir de, hani o pek sevdikleri "gözle görülmeyen şeye inanmam, ama görünmez arkadaşlarıma taparım" argümanını da yerle bir eden, bakterilerdeki antibiyotik direnci ya da sanayi devriminde biberli kelebeklerin bir anda "yaşasın kapitalizm" dercesine koyu renkli fabrikatörlere dönüşmesi gibi mikroevrim olaylarını canlı canlı, hem de Ultra HD kalitesinde izliyoruz. Bunlar da herhalde bir çeşit sihirbazlık numarası; doğal seçilim, adaptasyon falan, hep uydurma şeyler canım, inanmayın böyle şeylere. Yani anlayacağınız, olay tek bir "vay be!" anından veya birilerinin can sıkıntısından uydurduğu bir hikayeden ibaret değil; her biri ayrı bir "aklını başına al" uyarısı niteliğinde, farklı bilim dallarından gelen ve hepsi koro halinde "EVRİM DİYE BİR ŞEY VAR ARKADAŞIM, İSTER KABUL ET İSTER KULAĞININ ÜSTÜNE YAT, AMA VAR!" diye avaz avaz bağıran kanıtların dayanılmaz ve biraz da sinir bozucu ağırlığı söz konusu. Ama tabii, gözlerini kapatıp "la la la ben duymuyorum, benim inancım daha bilimsel" demek de bir seçenek; sonuçta cehalet de bir özgürlük, değil mi ama?

Kaynaklar

  1. Berkeley University. Developmental Similarities: Karl Von Baer. Alındığı Tarih: 19 Mayıs 2025. Alındığı Yer: Berkeley University | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat
Ufuk Derin
2 gün önce
Avusturya doğumlu İngiliz moleküler biyolog Max Ferdinand Perutz 19 Mayıs 1914'te doğdu. Hemoglobin ve miyoglobin yapıları üzerine yaptığı çalışmalarla 1962 Nobel Kimya Ödülü'nü John Kendrew ile paylaştı. 1962-1979 arasında Cambridge'de Moleküler Biyoloji Laboratuvarı'nı kurup yönetti; bu laboratuvardan 14 Nobel ödüllü bilim insanı çıktı. 1971'de Royal Medal, 1979'da Copley Medal ile ödüllendirildi.
Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
1
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Sabri Küsüroğlu
Yazar 5 Haziran 2022 9 dk.

Sigmund Freud'a göre insan kişiliği karmaşıktır ve birden fazla bileşene sahiptir. Freud, ünlü psikanalitik teorisinde kişiliğin id, ego ve süperego olarak bilinen üç unsurdan oluştuğunu belirtir. Bu unsurlar, karmaşık insan davranışları oluşturmak için birlikte çalışır.[1][2] Her bileşen, kişiliğe kendi benzersiz katkısını ekler ve üçü, bir birey üzerinde güçlü bir etkiye sahip olacak şekilde etkileşime girer. Kişiliğin her öğesi yaşamın farklı noktalarında ortaya çıkar. Freud'un teorisine göre, kişiliğinizin belirli yönleri daha ilkeldir ve sizi en temel dürtülerinize göre hareket etmeye zorlayabilir. Kişiliğinizin diğer bölümleri bu dürtülere karşı koymak için çalışır ve sizi gerçekliğin taleplerine uydurmaya çalışır.[3]

Freud'a göre id, tüm psişenin kaynağıdır. Bu durum id'i, kişiliğin en temel, en birincil bileşeni yapar. İd, kişiliğin doğuştan var olan tek bileşenidir. Kişiliğin bu yönü tamamen bilinçdışıdır ve içgüdüsel ve ilkel davranışları içerir.

156
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Söz
Rasul Nurullazade
Alıntıyı Ekleyen 25 Ocak
Herhangi bir konuda herhangi bir şeye inanabilirsiniz, ama doğadan deney yoluyla topladığımız veriler o inancınızla aynı fikirde değilse, hatalısınız. Bitti. Nokta.
Kaynak: Newton da Einstein da Yanılmış Olabilir mi? YouTube videosu/Evrim Ağacı (YouTube)
9
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close