Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 22 Nisan 2014 44 dk.

Birçoğumuzun düşünmeden kullandığı, tanımlar yapıştırdığı, bilimin bu konudaki tutumlarından bihaber olarak yorumlar getirdiği bir konudur hastalıklar. Kafamıza göre, bize uygun gelmeyen her sağlık durumunu "hastalık" olarak nitelendirmeyi pek severiz. Kolaydır çünkü bizden olmayanı "hasta" olarak görmek. Hele ki "norm" olarak kabul edilen; aslında birkaç on yıllık bir dilime vurulduğunda son derece değişken olduğu anlaşılabilecek "genel geçer" sandığımız ve aslında olmayan durumlara göre değerlendiririz insanları.

Bir zamanlar dişilerin erkekler gibi kotlar, gömlekler giyinmesi anormaldi ve "hastalıklı bir eğilim" olarak görülüyordu. Bugün her iş merkezinde, her spor salonunda, her halka açık meydanda böyle giyinen kadınları görürsünüz ve kimse dönüp ikinci bir defa düşünmez. Ancak bu, şu anda içerisinde yaşadığımız zamana alışık olduğumuz için pek de anlamlı bir örnek gibi gelmeyebilir; sonuçta kadınların kot-gömlek giymesi bizler için son derece normaldir. Bunun hastalık olarak görülebileceği bir zamanı hayal etmekte bile güçlük çekeriz.

107
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Ufuk Derin
4 gün önce
Hintli istatistikçi Prasanta Chandra Mahalanobis 29 Haziran 1893'te doğdu. İstatistiksel analizde kullanılan Mahalanobis uzaklığını geliştirdi. Büyük ölçekli örneklem anketlerinin tasarımına öncülük etti. Hindistan'da antropometri çalışmalarını başlattı. Kurduğu Hindistan İstatistik Enstitüsü, veri bilimi araştırmalarında uluslararası merkez haline geldi. Katkıları nedeniyle Hindistan'da her yıl 29 Haziran Ulusal İstatistik Günü olarak kutlanır.
Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
1
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Umut Cimen
Umut Cimen
50K UP
Üye 5 gün önce Henüz cevap yok.
Çağrı abinin son video izledim ve aklıma şey geldi hatta takıldı James Web teleskop uzaya gönderdiler madem dünyada çok güzel elverişli teleskop yapıyorlar niye uzay riskli gönderdiler iyi ve daha büyük dünyada oluyorsa o risk alıp uzay James Web niye gönderildi
150 görüntülenme
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı üyeliği tamamen ücretsiz ve sitemizi çok daha etkili, interaktif ve keyifli bir şekilde kullanmanızı sağlayacak. Üye değilseniz, birkaç saniyede üyelik oluşturabilirsiniz! Üyeyseniz de giriş yapmanızı tavsiye ederiz.

Şule Ölez
Çeviren 28 Şubat 2018 14 dk.

Otçulun her lokması bir bitkiye mal olur. Bitkiler pasif kurbanlar mıdır yoksa bu saldırılara aktif olarak direnç gösterirler mi?

Bitkiler enerji ve besin harcayarak gövde, yaprak, kök ve üreme dokularını büyütür. Otçullar bu dokuları yediklerinde bitki besin ve enerjiyi yavruya dönüştürme kabiliyetlerindeki azalmayla başa çıkabilmelidir. Bu nedenle doğal seçilim, otçulların olumsuz etkilerini sınırlayan bitki özelliklerini destekler.

53
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Alper Kaan Selçukoğlu
Yazar 19 Ocak 12 dk.

Bilinen tüm yaşam formları homokiral yapıdadır. DNA ve RNA "sağ elli" nükleotitlerden, proteinler ise "sol elli" aminoasitlerden oluşur. Ancak bilim insanları bu yapının tam tersi olan "ayna görüntüsü" biyomoleküllerinden oluşan yaşam formları yaratmayı hedefleyen çalışmalar yürütmektedir. Ayna yaşam (İng: "mirror life") olarak adlandırılan bu organizmalar, bilinen yaşamdan radikal bir kopuş anlamına gelir ve bu teknolojinin geliştirilmesi ciddi teknik zorluklar ile büyük yatırımlar gerektirmektedir. Ayna yaşam oluşturma kapasitesinin hayata geçmesi muhtemelen onlarca yıl uzaktadır. Ancak bu süre, hem teknik engellerin aşılması hem de doğabilecek risklerin öngörülerek önlemler alınması açısından bir fırsat sunuyor. Bugün bilim insanları, bu sıra dışı yaşam formunu yaratmanın zorluklarını ve potansiyel tehlikelerini daha derinlemesine anlamak için yoğun çaba sarf ediyor. Bu çabanın bir parçası olarak, araştırma grupları ayna yaşamın ilk adımı olarak “ayna bakteriler” üzerinde çalışmalar yürütüyor.[1]

Ayna yaşam fikri geçmişte tartışılmış olsa da, bu teknolojinin potansiyel riskleri bugüne kadar kapsamlı bir şekilde analiz edilmemişti. Ancak son yıllarda, ayna yaşam formlarının yaratılmasını mümkün kılacak teknolojilerin hızla gelişmesi, bu tür bir değerlendirme ihtiyacını daha da önemli hale getirdi.[2] Uzmanlardan oluşan bir araştırma grubu, özellikle ayna bakterilerin yaratılabilirliği ve beraberinde getirebileceği riskler üzerine yoğunlaştı.[1] Çalışma; bu bakterilerin insan, hayvan ve bitki bağışıklık sistemleri üzerindeki etkilerini, çevresel yayılma kapasitelerini ve olası kontrol yöntemlerinin etkinliğini kapsamlı bir şekilde inceledi.

27
3
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Müge Gül
Müge Gül
52K UP
İnceleyen 2 gün önce
Dizisini izlerken büyük hayranlık duyduğum 3 Cisim Problemi Serisinin ilk adımını atmış bulunmanın mutluluğunu yaşıyorum.. Liu o kadar güzel bir kurgu ile sizi avuçlarına alıyor ki bundan etkilenmemek mümkün değil.. Ayrıntıları, köşe kapmacaları, insanlığa bakış açısı, sorgulatan noktaları ile çok farklı bir deneyim oldu benim için.. Dizi ile arasında bir çok fark olduğunu atlayamam elbette. Bu yüzden bazı karakterleri aramadı değil gözlerim :) .. Fiziğe olan ilgimden kaynaklı olarak içerisinde bahsi geçen bir çok konuya göz atmak benim için bu okumayı çok verimli hale getirdi.. Merak duygusunu hep yüksek tutanlar için bu cidden bir nimet ♥️
Puan Ver
Orjinal Adı : The Three-Body Problem
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
1
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ferkan Karagedik
Araştırmacı 12 Eylül 2021 Sen de Cevap Ver

İndirme sayıları en yüksek olan uygulamaların bir listesini yaptım.

  1. Wechat
  2. QQ空间 (Qzone)
  3. 新浪微博 (Sina Weibo)
  4. 人人网 (Renren)
  5. 优酷土豆(Youku Tudou)
  6. Youku
  7. 乐视 (LeTV)
  8. Baidu
  9. Tencent Video
  10. Alipay
  11. Tiktok
  12. 爱奇艺 (IQiyi)

Teşekkür ederim.

Tüm Reklamları Kapat

110 görüntülenme
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Söz
Ecrin Güvenaltın
Alıntıyı Ekleyen 4 gün önce
Rüzgarın yönünü değiştiremezsin ama yelkenlerini ona göre ayarlayabilirsin .
Kaynak: Quote Investigator .
15
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Messier 109

Büyük ve güzel çubuklu sarmal galaksi Messier 109, Charles Messier'in ünlü parlak bulutsu ve yıldız kümeleri kataloğundaki 109. gök cismidir. Messier 109'u, kuzeydeki Büyük Ayı takımyıldızında (Lat: "Ursa Major"), Büyük Kepçe'nin (İng: "Big Dipper") kasesinin hemen altında bulabilirsiniz. Büyük Kepçe'nin parlak yıldızlarından biri olan Phecda (Gamma Ursa Majoris), bu teleskopik görüntünün sağ üst köşesindeki parlamaya neden olmaktadır. M109'un belirgin merkezi çubuğu, galaksiye genellikle bir açıyı temsil ederken kullanılan Yunan harfi teta (θ) benzeri bir görünüm verir. M109, Dünya gökyüzünde yaklaşık 7 yay dakikası veya 0,12 derece gibi çok küçük bir açı boyunca uzanır. Ne var ki, bu küçük açı, galaksinin yaklaşık 60 milyon ışık yılı uzaklıkta olduğu göz önüne alındığında, 120.000 ışık yılı büyüklüğünde devasa bir çapa karşılık gelir. Görselde, artık tanınan Büyük Ayı galaksi kümesinin en parlak üyesi olan M109'a (diğer adıyla NGC 3992), ön planda yer alan sivri görünümlü parlak yıldızlar eşlik ediyor. Yukarıdan aşağıya sırasıyla UGC 6969, UGC 6940 ve UGC 6923 olarak tanımlanan üç küçük ve bulanık mavimsi galaksi, muhtemelen kendilerinden çok daha büyük, çubuklu sarmal galaksi olan Messier 109'un uydu galaksileridir.

27 Haziran 2025 Günün Astronomi Fotoğrafı (NASA APOD)

📸 Kaynaklar ve Katkıda Bulunanlar:
Görsel Kaynağı & Copyright: Robert Eder
Çeviren: Simay Aladağ

🔗 Tüm APOD içeriklerini görmek için:
https://evrimagaci.org/apod
Fizzə Rəsul
Fizzə Rəsul
79K UP
Ekleyen 30 Eylül 2021 3 dk.

Akut Promyelositik Lösemi (APL), akut myelositik löseminin (AML) bir alt tipidir. Promyelositler immatür, yani olgunlaşmamış lökositlerdir (beyaz kan hücreleri). Kan hücrelerimiz dolaşıma katılmadan önce kemik iliğinde yeterince "büyümeyi" beklerler. Premyelositleri, lökositlerin "bebeklik" dönemi gibi düşünebilirsiniz. Normalde bu "bebek" hücreler işlevsizdir ve dolaşıma salınmazlar. Ancak bazı mutasyonlar sonucu ortaya çıkan PML-RARA gen varyantı, kemik iliğinde lökosit üretiminin aşırılaşmasına ve dolayısıyla olgunlaşma süreci gelişmeden dolaşıma immatür hücrelerin salınmasına sebep olur. Bu şekilde kontrolünü kaybeden protein kodlayayıcı genlere onkogenler denir. Bununla birlikte kemik iliğinde üretilen eritrositler ve trombositler gibi diğer kan hücrelerinin de üretimi bozulur.

Kısaca özetleyecek olursak:

14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Deniz Gültekin
Yazar 18 Haziran 2020 25 dk.

Evrimsel biyolojiye giriş yapacak biri, bu alanın kökenlerinin çok eskiler gittiğini bilmelidir. Bu tarihsel birikim, aynı zamanda teorinin gücünü de belirleyen unsurlardan birisidir. Tarihte, evrime dair görüşlerin ilk izlerine Antik Yunan'da rastlamaktayız.

Antik Yunan medeniyeti, daha sonra birçok bilimsel düşünceye temel oluşturacak fikirlerin ortaya atıldığı bir zaman dilimini kapsamaktadır. Bunlardan biri de canlılığın kökeni ve nasıl çeşitlendiği ile ilgili görüşlerdir. Bu yazımızda, Antik Yunan medeniyetinde canlılığın kökeni ve değişimiyle ilgili görüşlere bakış atacak, Evrim Teorisi'nin tarihsel temellerini inceleyeceğiz.

128
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Discord
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 5 Haziran 2022 14 dk.

"Erkeklik öldü mü be?" diye bir laf vardır. Genelde kapı tutmak, "eve ekmek getirmek" veya bir başka erkekle girilen kavganın adil olduğunu garanti etmek gibi geleneksel erkek rollerinin yerine getirilmesini teşvik etmek amacıyla söylenir. Fakat son 10-15 yılda, bu soru birden gerçek bir anlama kavuştu.

2009 yılında İrlanda'da yapılan bir çalışma, memeli hayvanlarda biyolojik erkeği oluşturan Y kromozomunun üzerinde, günümüzden 160 milyon yıl önce 1400 civarında gen varken, bugün sadece 45 gen kaldığını gösterdi. Bu trendin devam etmesi halinde Y kromozomu sadece 4-5 milyon yıl sonra tamamen yok olacak ve türümüz, içinde erkek kalmadığı için sona erecek. Hatta genetik profesörü Brian Sykes tarafından yayınlanan Adem'in Laneti isimli kitaba göre bu yok oluş sadece 100.000 yıl kadar bile sürebilir!

76
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

YouTube, Evrim Ağacı tarafından hazırlanan içerikleri video yoluyla öğrenmenin en iyi yolu! Ayrıca kanalımızda birçok bilim insanıyla röportajlarımızı, çeşitli deney gösterilerini ve diğer bilim içeriklerimizi bulabilirsiniz.

Yaşam Ağacı Gözlemi
Ebru Tuba Ölçücü
Gözlemi Yapan 12 Haziran 2024 Türkiye, İstanbul
2,5 metre kadar büyüyebilir. Gövde dalsızdır, tek gövdedir. Çiçekler beyaz, koyu kırmızı, pembe, sarı ya da turuncu renklerde olabilir. Geleneksel tıpta büyük bir ilgi görmektedir. İltihabı kontrol etmek ve dişeti kanaması olan durumlarda ağız gargarası olarak kullanıldığı bilinir. Çiçeklerinin kaynatılarak içildiği, kökünün ezilerek yara tedavilerinde kullanıldığı kaydedilmiştir.
10
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yaşam Ağacı Gözlemi
Ayşe Yılmaz
Ayşe Yılmaz
51K UP
Gözlemi Yapan 6 gün önce Türkiye, Çankırı
"Colias crocea", namıdiğer "Sarı Azamet", Yapraklı ilçe merkezinde, dere kenarında gözlemlenmiştir.
3
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Evrim Ağacı Akademi
Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close