Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Akut Promyelositik Lösemi Nedir? A Vitamini, Bir Kanseri Nasıl Tedavi Edebilir?

Akut Promyelositik Lösemi Nedir? A Vitamini, Bir Kanseri Nasıl Tedavi Edebilir? AR
3 dakika
8,776
  • Hastalık Kataloğu
  • Tıp
Tıbbi İçerik Uyarısı

Bu içerik tıp ve sağlık ile ilişkilidir. Sadece bilgi amaçlı olarak hazırlanmıştır. Bireysel bir tıbbi tavsiye olarak görülmemelidir. Evrim Ağacı'ndaki hiçbir içerik; profesyonel bir hekim tarafından verilen tıbbi tavsiyelerin, konulan bir teşhisin veya önerilen bir tedavinin yerini alacak biçimde kullanılmamalıdır.

Daha Fazla Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat
Akut Promyelositik Lösemi
  • Türkçe Adı Akut Promyelositik Lösemi
  • İngilizce Adı Acute Promyelocytic Leukemia
  • OrphaNet 519

Genel Bilgiler: Patoloji ve Mekanizma

Akut Promyelositik Lösemi (APL), akut myelositik löseminin (AML) bir alt tipidir. Promyelositler immatür, yani olgunlaşmamış lökositlerdir (beyaz kan hücreleri). Kan hücrelerimiz dolaşıma katılmadan önce kemik iliğinde yeterince "büyümeyi" beklerler. Premyelositleri, lökositlerin "bebeklik" dönemi gibi düşünebilirsiniz. Normalde bu "bebek" hücreler işlevsizdir ve dolaşıma salınmazlar. Ancak bazı mutasyonlar sonucu ortaya çıkan PML-RARA gen varyantı, kemik iliğinde lökosit üretiminin aşırılaşmasına ve dolayısıyla olgunlaşma süreci gelişmeden dolaşıma immatür hücrelerin salınmasına sebep olur. Bu şekilde kontrolünü kaybeden protein kodlayayıcı genlere onkogenler denir. Bununla birlikte kemik iliğinde üretilen eritrositler ve trombositler gibi diğer kan hücrelerinin de üretimi bozulur.

Belirti ve Semptomlar

Kısaca özetleyecek olursak:

Tüm Reklamları Kapat

  • Anemi: Eritrositlerin kemik iliğindeki üretim bozukluğuna bağlı sayılarının düşmesi. Anemi kendini soluk ten ve nefes darlığı ile gösterir.
  • Trombositopeni: Aynı sebeple trombosit sayısının düşmesi. Trombositler kanama durumunda pıhtı oluşumunu başlatan hücrelerdir. Trombosit kaybı ise kolay morarma ve kanama gibi sorunlara yol açar.
  • Nötropeni: nötrofil sayısının düşmesi. Nötrofiller beyaz kan hücrelerinin bir tipidir ve vücudun savunma mekanizması hücrelerindendir. Bu hücrelerin kaybı vücudu enfeksiyonlara açık hale getirir.
  • Dalak büyümesi (splenomegali) ve karında şişlik. Bu da aşırı lökosit salınımı yüzündendir.

Hastalıkla İlişkili Genler, Etken Faktörler ve Risk Faktörleri

Yapılan araştırmalara göre APL'den sorumlu gen translokasyonları kromozom 15 ve 17 arasında gerçekleşir [t 15;17)]. Bu anomali kök hücre yenilenmesininin düzenlenmesini ve çekirdek hücre cisimlerinin oluşumunu sağlayan 15q21 kormozomu üzerinde bulunan promyelositik lösemi geni (PML) ile 17q21 kromozomundaki (RAR-α) genleri arasındaki füzyon sonucu gerçekleşir. Yani PML, onu aktive edecek olan destekleyici ve üretici geni mutasyon sonucu kendine bağlar.

Teşhis Yöntemleri

Hastalık öyküsü dinlendikten ve hastayı görsel olarak muayene ettikten sonraki ilk aşamada tam kan sayımı (CBC) yapılır. Sayım sırasında belirlenen blast hücrelerin saptanması ve yüzde oranlarındaki değişikliklere esasen lösemiden şüphelenilmelidir. Sonrasında teşhisi onaylamak için kemik iliğinden biyopsi alınarak incelenir ve kemik iliğinde aşırı blast hücre üretiminin belirlenmesi tanıyı doğrular.

Tüm Reklamları Kapat

Bunlara ek olarak sitogenetik testler yapılarak genetik mutasyonlar saptanabilir. Hastalığın tedavisi için kategori spesifitesinin önemini vurgulamak gerekir. Eğer ki kök hücre nakli düşünülüyorsa, HLA doku uyum testleri de yapılmalıdır.

Tedaviler veya İdare Yöntemleri

Akut Promyelositik Lösemi (APL), A vitamininin yan ürünü olan All-Trans Retinoik Asit'e (ATRA) hassastır ve tedavi yöntemi buna dayanır.

Kan sayımı sırasında lösemide şüphelenildiği anda tedaviye başlanmalıdır. Temel terapötik mekanizma, mevcut füzyonun ATRA ile indüklenen bozunmasına bağlıdır. Yüksek ATRA konsantrasyonları tümör nekroz faktörü olarak bilinen TNF-i indükleme yoluyla APL blastlarının apoptozunu (otomatik hücre ölümü) tetikler. Hastaların %90'dan fazlasında tam remisyon sağlanmıştır. Aslında ATRA ilaç değil, dönüştürücü bir ajandır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

ATRA gibi bir dönüştürücü ajan olan ATO (arsenik trioksit) de tedavi için onaylanmıştır. Kanserin seviyesine göre bu ajanlar kemoterapiye eşlik eder.

APL tedavisinde bu ilk basamak çoğunlukla tamamen remisyonla sonuçlanır ve nüksetmez. Ancak hastalık agresif ise otolog kök hücre nakli düşünülebilir.

İlk olarak 60 gün veya remisyon gözlemlenenedek diğer ilaçlarla birlikte oral ATRA tedavisi yapılır. Hastalığı seyrine göre tedaviye kemoterapi ilaçları veya ATO eklenebilir.

Müddet Tahminleri (Prognoz)

Çoğu akut kanserden farklı olarak APL'nin prognozu gayet iyidir. Tedavi edilen hastaların uzun yaşam süresi %90 oranında sağlanabilir. Tedavi süreci 2 yıldır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 10
  • Tebrikler! 5
  • Bilim Budur! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • İnanılmaz 3
  • Muhteşem! 2
  • Güldürdü 1
  • Umut Verici! 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/03/2024 11:18:59 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11024

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
F. Rəsul, et al. Akut Promyelositik Lösemi Nedir? A Vitamini, Bir Kanseri Nasıl Tedavi Edebilir?. (30 Eylül 2021). Alındığı Tarih: 28 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11024
Rəsul, F., Bakırcı, Ç. M. (2021, September 30). Akut Promyelositik Lösemi Nedir? A Vitamini, Bir Kanseri Nasıl Tedavi Edebilir?. Evrim Ağacı. Retrieved March 28, 2024. from https://evrimagaci.org/s/11024
F. Rəsul, et al. “Akut Promyelositik Lösemi Nedir? A Vitamini, Bir Kanseri Nasıl Tedavi Edebilir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 30 Sep. 2021, https://evrimagaci.org/s/11024.
Rəsul, Fizzə. Bakırcı, Çağrı Mert. “Akut Promyelositik Lösemi Nedir? A Vitamini, Bir Kanseri Nasıl Tedavi Edebilir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 30, 2021. https://evrimagaci.org/s/11024.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close