Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Mindfulness (Bilinçli Farkındalık) Meditasyonları Bilimsel Testleri Geçemiyor!

Mindfulness (Bilinçli Farkındalık) Meditasyonları Bilimsel Testleri Geçemiyor! Mindful.org
10 dakika
378
Tüm Reklamları Kapat

Mindfulness meditasyonu, (veya "Bilinçli Farkındalık Meditasyonu") insanları anksiyete ve depresyondan kurtarmak için tasarlanmış gibi görünen bir meditasyon türüdür. Ayrıca yükselen bir iş koludur da: Gittikçe büyüyen bu endüstri; 2015'te seminerler, eğitimler, kitaplar ve meditasyon sürecinde sizi yönlendirmek için geliştirilen uygulamalar aracılığıyla yaklaşık 1 milyar dolar gelir elde etmiştir. Popüler Headspace uygulaması 70 milyon kişi tarafından indirilmiş, bir numaralı meditasyon uygulaması olan Calm ise 150 milyon kişinin cihazlarında yer bulmuştur.[2], [3] Aslında Dünya'nın şu anki durumu göze alındığında günlük hayatın stresinden biraz olsun kurtulmak isteyen insan sayısının fazlalığı şaşırtıcı değildir. Peki bu egzersizler gerçekten işe yarıyor mu?

Bilinçli farkındalık meditasyonu, uzun süredir bilim insanlarının incelemelerine konu oluyor. Öyle ki hakkında yapılan çalışmaların katlanarak arttığına şahit olduk. 2023'te bu konu üstüne yapılan araştırmaları inceleyen yeni araştırmalar yapıldığına tanıklık ettik. Bu araştırmalar farkındalık egzersizlerinin tüm yaş gruplarında anksiyete, depresyon, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, ağrı, uyku ve kavrama süreçlerine nasıl yardım edebileceği hakkında bugüne kadar öğrendiğimiz her şeyi özetleme girişimleriydi.

Bilinçli farkındalık yüzeyde umut verici görünüyor ancak derininde o kadar çok problem var ki varılabilecek en iyi sonuç ancak bu meditasyonun hiçbir şey yapmamaktan daha iyi olduğu!

Tüm Reklamları Kapat

Süreklilik Gösteren Küçük Faydalar

Bilinçli farkındalık meditasyonunun kökleri Asya'nın Budist geleneklerine dayanmaktadır. Batı'ya gelişi ise büyük ölçüde Jon Kabat-Zinn'e atfedilir. Jon Kabat-Zinn moleküler biyoloji üstüne doktorasını almak üzereyken Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde bir konuşma yapan bir Zen misyonerinden konsepti öğrendi ve meditasyon üstüne çalışmaya başladı. 1979'da Massachusetts Üniversitesi Sağlık Bilimleri Bölümü'nde bir "stres azaltma merkezi" kurdu ve şu an ünlü olan, sekiz haftalık "farkındalık temelli stres azaltma programını" tasarladı. Burada, bilinçli farkındalık meditasyonunun eskiden etkisi altında olduğu maneviyat ve etik felsefe alanlarından günümüzde büyük ölçüde arındırıldığını belirtelim.

Bilinçli farkındalık meditasyonunun amacı zihninizi boşaltmak değil; daha ziyade, ön yargılarınızdan arınıp şimdiki ana dikkatinizi verebilmeniz için kendinizi eğitmenizi sağlamaktır. Nefes genelde bir başlangıç noktası olarak kullanılır. Size nefesinizi hissettiğiniz yeri (örneğin burnunuzda ya da göğsünüzde hissedersiniz) nasıl bulacağınız öğretilir ve siz de nefes alıp verişinize odaklanırsınız. Endişeler, düşünceler ve pişmanlıklar kaçınılmaz olarak aklınıza gelir ve dikkatinizi dağıtır. Sizse bu durumun farkına varıp dikkatinizi yeniden nefesinize verirsiniz. Kulağa çok basit gibi gelse de özellikle bu günlerde, etrafımızdaki dikkat dağıtıcı etmenlerin sayısı göz önüne alındığında bu deneyim sinir bozucu bir hal alabilir.

Bilinçli farkındalık meditasyonu, tanımlaması kolay bir aktivite değildir; ki bu da egzersizi zorlaştırır. Daha geniş bir konu hakkındaki çok satan How To Meditate kitabında psikoterapist Lawrence LeShan çiçeklerle ilgilenmek, dövüş sanatları üstüne çalışmak ya da dini ilahiler söylemek de dahil olmak üzere farklı yollarla meditasyon yapılabileceğini belirtmiştir.[4] Bu kadar kapsamlı bir araç seti varken bilinçli farkındalığın tam olarak nerede başlayıp nerede bittiğini kavramak zordur.

Brian Resnick tarafından Vox'a bildirildiği üzere, çocukların 15 dakika boyunca boyama yaptığı bir araştırmanın görevlileri araştırmayı "bilinçli farkındalık temelli" olarak tanımlamıştır.[5] Ayrıca bilinçli farkındalık meditasyonu, kabul ve kararlılık terapisi gibi daha büyük bir terapinin bir parçası da olabilir. Peki bu durumda görülen faydalar gerçekten bilinçli farkındalık bileşeninden mi kaynaklanır, yoksa başka bileşenlerden mi? Birçok bilim insanı bu belirsizliğin çalışmalar arasında karşılaştırma yapmayı zorlaştırdığından şüphelenmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak bu durum konu hakkında yapılan sistematik incelemeler ve meta-analizlerin muazzam artışını durdurmamaktadır. İncelemeler ve analizlerin pek çoğu egzersizin faydalarını bildirse de şeytanın ayrıntıda gizli olduğunu unutmamak gerekir.

Bilinçli farkındalığın test edildiği randomize klinik bir çalışmada her katılımcı ya meditasyon grubunda ya da kontrol grubunda bulunmaktadır. Kontrol grubu bazen "etken kontrol" altında olur: Katılımcılar dışarıdan müdahaleye (psikolojik eğitime ya da rehberli bir meditasyona) maruz kalır.

Ancak genelde kontrol grubu "edilgen kontrol" altında olur. Katılımcılarının isimleri farkındalık eğitimini çok sonra almak üzere bir bekleme listesine alınabilir. Böylece farkındalık grubundaki katılımcılar anksiyeteleri, depresyonları ya da insomnialarıyla başa çıkmak adına bir şeyler denerken kontrol grubundakiler hiçbir şey yapmaz. O halde farkındalığın neredeyse her zaman edilgen kontrolden üstün olması şaşırtıcı mıdır?

Bilinçli farkındalık nadiren etken kontrolden üstün olarak gösterilir. Kanıt üstüne yapılan sistematik incelemelerin pek çok yazarı, etken kontrol grubunda bilinçli farkındalığın hiçbir etki yaratmadığını sessizce belirtmeden önce farkındalığın kontrol grubu üstünde küçük ama önemli bir etkisinin gözlendiğini heyecanla bildirecektir. Buradan; bir şey yapmak, herhangi bir şey dahi olsa hiçbir şey yapmamaktan daha iyidir sonucu çıkar.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Hakkında bilimsel olarak kanıtlanmış gibi konuşulan, sözde tamamlayıcı ve alternatif tıbbi müdahalelerde sıklıkla gördüğümüz gibi, bilinçli farkındalık eğitimi alan insanlar da çoğu zaman bu konuda hiçbir eğitim almayan insanlarla karşılaştırılır. Ne de olsa acı çekiyorsanız ya da endişeliyseniz size kimsenin müdahale etmemesindense büyülü inançlarla müdahale edeceğini iddia eden birini tercih edebilirsiniz.

Gelin görün ki, araştırmacılar bilinçli farkındalığın en güçlü yanlarını dahi ele alsa toplamdaki etkisi az olacaktır. Can sıkıcı sonuçların birikmesine rağmen, esasen bu sonuçları gelecekteki araştırmalar için bir coşkuya çeviren birçok araştırmanın tartışma kısmı ve editör yorumları, amaç meşru göründüğünden gerçekleri çarptıran Beyaz Şapka Önyargısı'na (Doğru amaçlar olarak algılanabilecek amaçların hizmetinde bilginin çarpıtılmasına yol açan ön yargı) güzel bir örnek oluşturuyor. Bu alandaki bilim insanları "Bilinçli farkındalık meditasyonu güvenilir şekilde anksiyeteyi, insomniayı ve acı algısını iyileştirebilse ne iyi olurdu!" diye düşünüp bilinçli farkındalığın iyi olduğunu kanıtlama eğilimi gösterebiliyor. Ama bu tavır sadece farkındalık egzersizinde takınılmaz. Ne de olsa kendi hipotezlerini çürütmeye çalışan bilim insanı imajına pratikte pek de sık rastlanılmaz. Bilim insanları, önlerindeki kanıt ikna edici olmaktan çok uzak olsa bile havalı ve ilgi çekici şeylerin varlığını kanıtlamak isteyebilir.

Bazı insanlar bilinçli farkındalık meditasyonunun kendilerinde işe yaradığını söyleyecektir. Bunun sebebi yıllardır bu egzersizi yapıyor olmaları olabilir. Bu konu hakkında yapılan çalışmalarsa çok daha kısa süreli olma eğilimindedir. Egzersizin faydalarının görülmesi için gerçekten zaman geçmesi gerekiyorsa, bu faydaların mevcut araştırmalarla ortaya çıkarılması pek mümkün değildir.

Belki de farkındalık işe yarıyordur, ama büyülü ya da özel bir tarafı yoktur. Benzer bir rahatlama başka rahatlatıcı aktivitelerle de hissedilebilir. Bu insanlar kendilerinde daha derin bir değişim olduğunu, hatta bir tür mistik deneyim ya da ruhsal uyanış yaşadıklarını da belirtebilirler. Ancak bu tarz bir sonucun bir çalışma bağlamında ölçülmesi son derece zordur ve çalışma tamamlandığında ortaya çıkması pek mümkün değildir.

Üstelik bu çalışmalarda insan zihninin çalışılmasının ne kadar zor olduğunu gösteren pek çok sorun vardır. Bazen araştırmacılar farkındalığın katılımcıların birleşik puanını (anksiyete, depresyon ve stres gibi farklı kriterlerin toplandığı genel puanı) geliştirdiğini bildireceklerdir. Örneğin bir meta analiz, birleşik puanlarına bakıldığında farkındalığın lisedeki ergenlerde işe yaradığını göstermiştir, oysa yalnızca anksiyeteyi ya da depresyonu incelediğimizde fayda oranı azalmaktadır.[6] Ayrıca anksiyete gibi basit bir konsept bile pek çok farklı anketle ölçülebilir. Peki bu anketler gerçekten aynı şeyi mi ölçer? Bir de katılımcılar var: Çocuk katılımcılarla ergen katılımcıları karşılaştırabilir misiniz? Ergenler ve genç yetişkinler aynı grupta değerlendirilebilir mi? Peki ya yaş, bilinçli farkındalık müdahalesine vereceğiniz tepkide bir fark yaratıyorsa?

Bu sorunların ötesinde, etki ve etkililik arasında önemli bir fark da var. (Bu kelimeler bilimde eş anlamlı değil.) Farkındalığın etkisi ideal koşullar altında yapılan müdahalelerle gözlenirken etkililiği gerçek dünyada gözlenir. Meditasyon yapmanızda size yardım eden o dünyaca ünlü uygulamalar mı? Belki biraz işe yararlar, ama siz kullanmadığınızda işe yarayamazlar.

Tüm Reklamları Kapat

Meditasyon uygulamalarının faydasının ölçüldüğü çalışmalarda katılımcıların çeyreği çalışma esnasında bu uygulamaları kullanmayı bırakmaktadır.[7] (Bu oran mental sağlık uygulamalarında genel olarak gözlenene yakındır.) Bu durum kullanıcıya para ödenerek engellenebilir, ama Headspace'in müşterilerinin uygulamayı kullanmaya devam etmesi için para ödemesi pek olası değildir.

İnsanlara meditasyon uygulamaları kullanmalarının söylendiği araştırma projeleri dışındaki kullanım oranları daha da içler acısıdır. Calm uygulamasına bir yıllık üyelik yaptıran binlerce kişi incelenmiş ve bu kişilerin yarısından fazlasının bir yıl içinde uygulamayı bıraktığı gözlenmiştir.[8] Bırakmayanların günlük meditasyon süreleriyse dört dakikadan azdır. Bu durum Apple Watch öncesindeki fitness takip cihazlarının çoğunlukla çekmecelere kaldırıldığı zamanı hatırlatıyor: Fitness takip cihazları kullanılırsa etkili olabilir ama takmadığınızda hiçbir etkileri yoktur.[9]

Hayatınızda bir farklılığa neden olup olmayacağını görmek için bilinçli farkındalığı denemek istiyorsanız, bunların da bilincinde olmalısınız. Zararları belli belirsiz olabilir ama biz bu zararların farkında olmalıyız.

Tüm Reklamları Kapat

Peki Ya Zararlar?

Meditasyon yapmak çoğu insan için oldukça zararsızdır ama son zamanlarda bilim insanları yan etkilerin literatüre sistematik şekilde bildirilmediğinden şüphe duymaya başlamıştır. Bilinçli farkındalık meditasyonunun ardından panik atan geçiren, travmatik olayları hatırlayan (flashback), depersonalizasyon, disoryantasyon ve psikoz gibi bozuklukları deneyimleyen insanların örnekleri vardır. Bu istenmeyen sonuçlar nadiren görülüyor gibi görünebilir ve meditasyondan uzak durması söylenen belli insanları etkiliyor olmaları muhtemeldir, ama bu etkilerin ne kadar kötü şekilde kayıt altına alındığı göz önünde bulundurulduğunda bu sonuçların ne kadar yaygın olduğunu ölçmek imkânsız bir hal alır.

Literatürün farkındalığın faydaları konusundaki ilgisizliğine rağmen, meditasyonun işverenler ve okullar tarafından bu kadar hızlı benimsenmesi sarsıcıdır. Bunun bir nedeni meditasyonun toplumsal problemleri bireyin üstüne yıkmasıdır. Genelde meditasyonla iletilen mesaj "Eğer insanlar stresliyse, depresifse ya da etraflarındaki dünya hakkında endişeleri varsa yeteri kadar meditasyon yapmadıklarındandır." mesajıdır.

Bu durumu kirlilik ve iklim değişikliğinde de görürüz: Şirketler daha az çöp üretmek yerine geri dönüşüm yapma sorumluluğunu tüketicilerin üstüne ne kadar da kolay yıkarlar! Profesör Ronald Purser'in acı bir makalesinde anlattıklarını hatırlayalım:[10]

Bilinçli farkındalık meditasyonu meditasyon yapan kişileri özgür kılmak yerine onların sorunlarına sebep olan koşulları kabul etmelerine yardım eder.

Neticede gücü elinde tutanlar neden meditasyon yapıp sisteme alışmamızı söylemek yerine içinde yaşadığımız sistemi geliştirsin ki?

Tüm Reklamları Kapat

Sonuç olarak bilimsel kanıt dağlarının şu ana kadar gösterdiği üzere, en azından kısa süredeki etkileri stres azaltıcı diğer aktivitelerin etkilerinden farklı değilken ve potansiyel zararları henüz anlaşılmamışken bu meditasyonun organizasyonlar tarafından başa çıkma mekanizması olarak tanıtılmasına ve yapım aşamasındaki bir devrim gibi propagandasının yapılmasına karşı şüpheci olmalıyız. Bilinçli farkındalığın neler yapabileceğini daha iyi anlamak, çalışma bittikten sonra insanların meditasyona nasıl devam ettiklerini ve meditasyonun faydalı olup olmadığını görmek için çok daha uzun süren takiplere ihtiyacımız var.

Bilinçli farkındalığı denemek istiyorsanız basitçe nefesinize odaklanın ve beklentilerinizi düşük tutun. Bilmeniz gereken şeyler ise şu şekilde:

  • Bilinçli farkındalık meditasyonu size şimdiki ana odaklanmayı öğreten ve dikkatiniz dağıldığında ön yargılarınızı bir kenara bırakıp ana yeniden odaklanmanızı sağlayan bir egzersizdir.
  • Randomize klinik çalışmalarda anksiyete, depresyon ve stres gibi pek çok farklı etmenle birlikte incelendiğinde hiçbir şey yapmamaktan daha iyi bir faydası olduğu görülse de bu fayda meditasyon yerine başka bir şey yapıldığında genelde kaybolur.
  • Pek çok insan için güvenilir gibi görünse de travmatik olayları hatırlama (flashback) ve psikoz gibi zorlukların bildirilmesi, bilim insanlarına çalışmalarda bu meditasyon türünün yan etkilerinin daha iyi incelenmesine yönelik bir çağrı niteliğindedir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
8
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Office for Science and Society - McGill University | Arşiv Bağlantısı
  • J. Wieczner. Meditation Has Become A Billion-Dollar Business. (12 Mart 2016). Alındığı Tarih: 27 Haziran 2024. Alındığı Yer: Fortune | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Calm. Calm Blog. Alındığı Tarih: 27 Haziran 2024. Alındığı Yer: Calm | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Headspace. Meditation And Sleep Made Simple - Headspace. Alındığı Tarih: 27 Haziran 2024. Alındığı Yer: Headspace | Arşiv Bağlantısı
  • ^ L. LeShan. How To Meditate: A Guide To Self-Discovery. ISBN: 9780316880626.
  • ^ B. Resnick. Is Mindfulness Meditation Good For Kids? Here’s What The Science Actually Says.. (22 Mayıs 2017). Alındığı Tarih: 27 Haziran 2024. Alındığı Yer: Vox | Arşiv Bağlantısı
  • ^ N. Fulambarkar, et al. (2022). Review: Meta‐Analysis On Mindfulness‐Based Interventions For Adolescents' Stress, Depression, And Anxiety In School Settings: A Cautionary Tale. Wiley, sf: 307-317. doi: 10.1111/camh.12572. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ J. Linardon. (2023). Rates Of Attrition And Engagement In Randomized Controlled Trials Of Mindfulness Apps: Systematic Review And Meta-Analysis. Elsevier BV, sf: 104421. doi: 10.1016/j.brat.2023.104421. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ R. Fowers, et al. (2022). Using Mobile Meditation App Data To Predict Future App Engagement: An Observational Study. Journal of the American Medical Informatics Association, sf: 2057-2065. doi: 10.1093/jamia/ocac169. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ C. Labos, et al. New Tech Holds The Promise Of Changing Your Health — The Problem Is That Sometimes It Doesn't Work Well | Cbc Life. (15 Ağustos 2018). Alındığı Tarih: 27 Haziran 2024. Alındığı Yer: CBC | Arşiv Bağlantısı
  • ^ R. Purser. The Mindfulness Conspiracy. (14 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 27 Haziran 2024. Alındığı Yer: The Guardian | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 30/06/2024 13:25:47 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17558

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hastalık Kontrolü
Korku
Devir
Bilim Felsefesi
Charles Darwin
Mitler
Biyolojik Antropoloji
Vaka
Doku
Komplo Teorisi
Hekim
Doğa Yasası
Kurbağa
Önyargı
Gaz
Patlama
Mantık
Yer
Biyoteknoloji
Nanoteknoloji
Hayvanlar Alemi
Temel
Tekillik
Uzaylı
Kalori
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
J. Jarry, et al. Mindfulness (Bilinçli Farkındalık) Meditasyonları Bilimsel Testleri Geçemiyor!. (27 Haziran 2024). Alındığı Tarih: 30 Haziran 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17558
Jarry, J., Tekiner, T. A., Alparslan, E. (2024, June 27). Mindfulness (Bilinçli Farkındalık) Meditasyonları Bilimsel Testleri Geçemiyor!. Evrim Ağacı. Retrieved June 30, 2024. from https://evrimagaci.org/s/17558
J. Jarry, et al. “Mindfulness (Bilinçli Farkındalık) Meditasyonları Bilimsel Testleri Geçemiyor!.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Tuğba Alara Tekiner, Evrim Ağacı, 27 Jun. 2024, https://evrimagaci.org/s/17558.
Jarry, Jonathan. Tekiner, Tuğba Alara. Alparslan, Eda. “Mindfulness (Bilinçli Farkındalık) Meditasyonları Bilimsel Testleri Geçemiyor!.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Tuğba Alara Tekiner. Evrim Ağacı, June 27, 2024. https://evrimagaci.org/s/17558.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close