Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yeni Bir Biyoloji Kuralı Evrim ve Yaşlanmaya İlişkin Kavrayışı Genişletiyor!

2 dakika
555
Yeni Bir Biyoloji Kuralı Evrim ve Yaşlanmaya İlişkin Kavrayışı Genişletiyor! Eurekalert
Kendini kopyalayan bir yapının bu bilgisayar simülasyonunda pembe kare, "ebeveyn" yapı (solda) ile "yavruları" (sağda) arasındaki bağlantıyı bozma sinyalini temsil etmektedir. Bu bozulma, biyolojik yapılarda faydalı bir dengesizlik örneğidir.
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 5 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bazen biyolojik yasa olarak da adlandırılan bir biyoloji kuralı, canlı organizmalar arasında tanınan bir örüntüyü veya gerçekliği tanımlar. Örneğin Allen'ın kuralı, sıcakkanlı hayvanlar arasında, daha soğuk bölgelerde bulunanların, ısıyı dağıtmak için daha fazla vücut yüzey alanına ihtiyaç duyan daha sıcak bölgelerdekilere göre daha kısa, daha kalın uzuvlara (vücut ısısını korumak için) sahip olduğunu belirtir.

Zoolog Joel Allen bu fikri 1877'de formüle etti ve biyoloji kuralı sunan ilk veya son kişi olmasa da bilimciler arasında kabul gören sadece bir avuç kuraldan biridir.

Şimdi ise Güney Kaliforniya Üniversitesinde biyolojik bilimler profesörü olan John Tower, biyolojinin başka bir kuralını ortaya çıkardığına inanıyor. Fikrini Frontiers in Aging dergisinde yayınladı.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Tower'ın kuralı, çoğu yaşayan organizmanın daha az enerji ve kaynak gerektirdiği için istikrarı istikrarsızlığa tercih ettiği yönündeki uzun süredir devam eden fikirlere meydan okuyor. Örneğin, bal petekleri veya böcek gözleri gibi altıgen şekiller doğada sıkça görülür. Çünkü kararlıdırlar ve bir yüzeyi kaplamak için en az miktarda malzeme gerektirirler.

Tower; kuralını dengeszlik, özellikle de proteinler ve genetik materyal gibi biyolojik bileşenlerdeki bazı değişkenliklerin hücrelere avantaj sağladığı "seçilimce avantajlı dengesizlik" (İng: selectively advantageous instability) veya SAI olarak adlandırılan bir kavram üzerinde yoğunlaştırıyor. Tower, SAI'nin biyolojinin temel bir parçası olduğunu düşündüğünü şu sözlerle ifade ediyor:

En basit hücreler bile proteaz ve nükleaz içerir, düzenli olarak proteinlerini ve RNA'larını bozar ve değiştirir, bu da SAI'nin yaşam için gerekli olduğunu gösterir. Hücreler işlerine devam ederken, çeşitli kararsız bileşenleri inşa edip yıkarken, iki durumda bulunurlar, dengesiz bileşenin mevcut olduğu durum ve dengesiz bileşenin bulunmadığı durum.

Doğal seçilim iki hücre durumu üzerinde farklı şekillerde etkili olabilir. Tower şöyle devam ediyor:

Eğer normal gen bir durumda, mutasyona uğramış gen diğer durumda avantajlıysa, bu her iki genin de aynı hücre popülasyonunda korunmasını sağlayabilir.

Bu genetik çeşitliliğin sağlanması, hücrelerin ve organizmaların daha uyumlu olmasını sağlayabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Seçilimce avantajlı dengesizlik yaşlanmaya da katkıda bulunabilir. Hücreler içinde dengesiz bileşenin oluşturulması ve ardından değiştirilmesi, malzeme ve enerji maliyetine neden olur. Bunu yıkmak da ek enerji gerektirebilir.

Tower sözlerini bilim son zamanlarda kaos teorisi, kritik eşik, Turing desenleri ve hücresel bilinç gibi kavramlarla ilgilendiğini ve biyolojideki belirgin yaygınlığı ve geniş kapsamlı etkileri nedeniyle, SAI'nin en yeni biyoloji kuralı olabileceğini ifade ederek bitiriyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 2
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ J. Tower. (2024). Selectively Advantageous Instability In Biotic And Pre-Biotic Systems And Implications For Evolution And Aging. Frontiers in Aging, sf: 1376060. doi: 10.3389/fragi.2024.1376060. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/11/2024 13:48:45 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17632

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Embriyo
Kilometre
Kadın Doğum
Cinsel Seçilim
Cinsiyet Araştırmaları
Koaservat
Buzul
Doğa Yasaları
Protein
Yakınsak Evrim
Spor
Metal
Kaygı
Enerji
Anatomi
Moleküler Biyoloji
Kimyasal
Bilgisayar
Sahtebilim
Astrofotoğrafçılık
Sağlık Örgütü
Karbondioksit
Hamilelik
Vegan
Eğitim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Yeni Bir Biyoloji Kuralı Evrim ve Yaşlanmaya İlişkin Kavrayışı Genişletiyor!. (17 Mayıs 2024). Alındığı Tarih: 17 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17632
Derin, U. (2024, May 17). Yeni Bir Biyoloji Kuralı Evrim ve Yaşlanmaya İlişkin Kavrayışı Genişletiyor!. Evrim Ağacı. Retrieved November 17, 2024. from https://evrimagaci.org/s/17632
U. Derin. “Yeni Bir Biyoloji Kuralı Evrim ve Yaşlanmaya İlişkin Kavrayışı Genişletiyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 17 May. 2024, https://evrimagaci.org/s/17632.
Derin, Ufuk. “Yeni Bir Biyoloji Kuralı Evrim ve Yaşlanmaya İlişkin Kavrayışı Genişletiyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, May 17, 2024. https://evrimagaci.org/s/17632.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close