Dünya Isındıkça Ağaçlar Nefes Almakta Zorlanıyor!
Bu haber 10 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Ağaçlar birçok açıdan bizim için vazgeçilmezdir. Fotosentez sırasında büyümek için atmosferden karbondioksit alırlar. Bu, son derece sıradan bir doğa olayı gibi gözükse de sera etkisine sebep olan karbondioksiti tutmaları ürettiğimiz karbon ayak izi ile mücadele konusunda bize oldukça yardımcı olur. Ancak yeni bir çalışma, iklim krizi yüzünden ağaçların sıcak ve kuru iklimlerde karbondioksiti tutmakta zorlandığını keşfetti. Penn State Üniversitesinde yerbilimleri araştırma profesörü olan Max Lloyd, şöyle anlatıyor:
Daha sıcak ve kuru iklimlerdeki ağaçların nefes almak yerine öksürdüğünü tespit ettik. Sıcak ve kuru iklimdeki ağaçlar, tuttukları karbondioksiti atmosfere geri gönderiyor.
Ağaçlar, stresli koşullar altında fotorespirasyon adı verilen bir süreçle atmosfere karbondioksit salar. Araştırmacılar, sıcak ve suyun oldukça sınırlı olduğu iklimlerde fotorespirasyon oranının iki kata kadar daha yüksek olduğunu belirtti. Araştırma, subtropikal iklimlerde gündüz sıcaklıkları 20 °C'ye ulaştığında bu tepkinin görülmeye başladığını ve sıcaklıklar arttıkça durumun daha da kötüleştiğini göstermektedir.
Araştırmacılar, için çeşitli koşullardan yaklaşık otuz ağaçtan alınan ahşap örneklerindeki metoksil izotopu seviyelerini inceledi. Yapılan çalışma, ağaçlardan alınan örneklerdeki izotoplardaki değişimin ağaçlardaki fotorespirasyon sürecinin bir göstergesi olabileceğini göstermektedir.[1]
ABD Enerji Bakanlığı, bitkilerin her yıl insanlar tarafından salınan karbondioksitin tahmini %25'ini absorbe ettiğini belirtmektedir.[2] Lloyd, iklim krizinin ve su kıtlığının artması durumunda bu oranın azalacağını vurguluyor:
Doğadaki temel döngünün dengesini bozduk. Bitkiler ve iklim ayrılmaz şekilde birbirine bağlıdır. Atmosferimizdeki karbondioksitin en büyük tüketicisi fotosentez yapan organizmalardır. Bu durumun atmosfere etkisi çok büyüktür. Yani küçük değişikliklerin büyük bir etkisi oluyor.
Fotorespirasyon oranlarına yönelik önceki çalışmalar genellikle canlı bitkiler kullanılarak ölçülebiliyordu. Araştırmacılar, kullandıkları yöntem sayesinde ağaçların geçmişteki iklimlerde ne kadar iyi nefes aldığını ve gelecekteki iklimlerde ne kadar iyi nefes alabileceğini daha iyi bir şekilde ölçebileceğini öne sürmektedir. Araştırma ekibi, şimdi günümüzü anlamak on milyonlarca yıl öncesine uzanan fotorespirasyon oranlarını ortaya çıkarmak için çalışacak. Lloyd, şöyle anlatıyor:
Ben bir jeoloğum, geçmişte çalışıyorum. Geçmişteki iklim çok farklıyken bugün neden böyle olduğuna dair büyük sorularla ilgileniyorsak canlı bitkileri kullanamayız. Geleceğimizin neye benzeyebileceğini daha iyi anlamak için milyonlarca yıl geriye gitmemiz gerekebilir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 6
- 2
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ M. K. Lloyd, et al. (2023). Isotopic Clumping In Wood As A Proxy For Photorespiration In Trees. Proceedings of the National Academy of Sciences. doi: 10.1073/pnas.2306736120. | Arşiv Bağlantısı
- ^ U.S. Department of Energy. Doe Explains...the Carbon Cycle. Alındığı Tarih: 2 Şubat 2024. Alındığı Yer: Energy | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 05:10:06 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16695
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.