Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Chia Fideleri, Alan Turing'in Doğadaki Örüntüler Hakkındaki Fikirlerini Doğruluyor!

Chia Fideleri, Alan Turing'in Doğadaki Örüntüler Hakkındaki Fikirlerini Doğruluyor! ScienceNews
1 dakika
604
Tüm Reklamları Kapat

Tepsilerde filizlenen Chia tohumları, bilgisayar bilimcisi ve Hezarfen Alan Turing tarafından onlarca yıl önce önerilen matematiksel bir modeli deneysel olarak doğruladı. Model, çöl bitki örtüsünde, leopar beneklerinde ve zebra çizgilerinde desenlerin nasıl ortaya çıkabileceğini açıklıyor.

Bunlar ve doğadaki diğer benekli ve çizgili özellikler, Turing desenleri olarak adlandırılır. Bu adlandırmanın sebebi, 1952'de Turing'in rakip faktörler arasındaki basit etkileşimlerin şaşırtıcı derecede karmaşık yüzey desenlerine nasıl yol açabileceğine dair denklemler sunmasıdır. Kurak bölgelerde ise bitkiler arasındaki nem rekabeti bitki örtüsünün karmaşık dağılımını yönlendirir.

Turing'in modelinin gerçek dünyadaki örüntüleri açıkladığını kanıtlamak zor olmuştur. Bitki örtüsünün doğal dağılımının arkasında gerçekten Turing'in fikrinin olup olmadığı net değildi. Atlanta'daki Georgia Tech'ten fizikçi Flavio Fenton, bu fikrin bilgisayarda benzer şekiller üreten matematiksel bir fikir olabileceğini söylüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Amerikan Fizik Derneği toplantısında sunulan araştırmada, 2022 yazında Fenton'un laboratuvarında çalışan Brendan D'Aquino, Turing'in modelinin gerçekten bitki örtüsündeki desenlerin temelini oluşturduğunu doğrulayan bir deneyi anlattı.

Ekip, chia tohumlarını tepsilerde eşit katmanlar halinde yetiştirdi ve ardından mevcut nemi ayarladı. Temelde, araştırmacılar Turing denklemlerinde görünen faktörleri deneysel olarak değiştiriyorlardı. Gerçekten de doğal ortamlarda görülenlere benzeyen desenler ortaya çıktı. Desenler, aynı zamanda Turing modelinin bilgisayar simülasyonlarına da büyük ölçüde benziyordu. Northeastern Üniversitesi'nde bilgisayar bilimleri lisans öğrencisi olan D'Aquino şunları söylüyor:

Önceki çalışmalarda, insanlar dünyada buldukları Turing modellerini gözlemlemek için geriye dönük olarak modellere uyuyorlardı. Ancak biz burada, modeldeki ilgili parametreleri değiştirmenin beklediğimiz deneysel sonuçları ürettiğini gösterebildik.

Turing modelleri bazı kimya deneylerinde ve diğer yapay sistemlerde üretilmiş olsa da ekip, canlı bitki örtüsüyle yapılan deneylerin Turing'in matematiksel kavrayışını ilk kez doğruladığına inanıyor.[1]

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/07/2024 03:10:27 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17575

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Elektrik
Bakteriler
Madde
Mucize
Doğal
Bebek
Sosyal
Eczacılık
Abd
Darwin
Kanat
Hayvan
İhtiyoloji
Mitler
Süt
Metabolizma
Küresel Isınma
Hindistan
Uzay
Hominid
Fizyoloji
Türkiye
Sars-Cov-2
Yaşamın Başlangıcı
Biyoteknoloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Chia Fideleri, Alan Turing'in Doğadaki Örüntüler Hakkındaki Fikirlerini Doğruluyor!. (13 Mayıs 2024). Alındığı Tarih: 27 Temmuz 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17575
Derin, U. (2024, May 13). Chia Fideleri, Alan Turing'in Doğadaki Örüntüler Hakkındaki Fikirlerini Doğruluyor!. Evrim Ağacı. Retrieved July 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/17575
U. Derin. “Chia Fideleri, Alan Turing'in Doğadaki Örüntüler Hakkındaki Fikirlerini Doğruluyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 13 May. 2024, https://evrimagaci.org/s/17575.
Derin, Ufuk. “Chia Fideleri, Alan Turing'in Doğadaki Örüntüler Hakkındaki Fikirlerini Doğruluyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, May 13, 2024. https://evrimagaci.org/s/17575.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close