Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yavrusunu Emziren Babalar: Dünyanın En İyi Babaları Afrika'daki Aka Kabilesinde Olabilir mi?

Yavrusunu Emziren Babalar: Dünyanın En İyi Babaları Afrika'daki Aka Kabilesinde Olabilir mi? Haaretz
Aka Kabilesinden bir baba ve çocuğu
5 dakika
18,081
Tüm Reklamları Kapat

Erkeklerde neden meme ucu bulunur? Aristo'nun, Darwin'in ve üç yaşındaki çocukların cevabını merak ettiği bir soru... 2005'te, bir hayır kuruluşu olan Fathers Direct; Afrikalı göçebe bir avcı toplayıcı kabile üzerine yapılan araştırma sayesinde bu soruya bir yanıt aradı.

Cevap, üç yaşındaki bir çocuğun (ve Darwin'in) tahmin ettiği gibiydi: Erkeklerde meme ucu, anne etrafta olmadığında ağlayan bebeğin emme ihtiyacını gidermesi için vardır (en azından fonksiyonel amacı budur; fizyolojik/genetik nedeni için bu yazımızı okuyabilirsiniz). Hem düşündüğünüzde bu cevap mantıklıdır da: Normal şartlarda süt veremese de erkek meme uçları, plastik emziklerden daha iyidir.

Neden Dünya'nın En İyi Babaları?

Bebeklerini Emziriyorlar!

Nüfusu yaklaşık 20.000 olan Orta Afrikalı Aka pigme kabilesinde erkek emzirmesini ilk keşfeden Amerikan antropolog Prof. Dr. Barry Hewlett de tam olarak böyle düşünüyordu. Hewlett, bu kabilenin yaşam tarzını daha yakından incelemek için aralarında yaşamaya karar vermişti. Zamanla bebeklerin bazen babalarının memesini emdiğini fark etmişti. Ancak bu, bir şehir merkezinde görse çok daha fazla şaşıracağı bir şey olsa da bulunduğu ortamda pek de büyük bir keşif sayılmazdı.

Tüm Reklamları Kapat

Zamanlarının Yarısını Çocuklarına Ayırıyorlar!

Çünkü Hewlett, o zamana kadar ebeveynlikte cinsiyet eşitliği konusunda kendilerine "Ormanın İnsanları" diyen Akalar kadar iyi kimseyi zaten görmemişti. 20 yıldır topladığı verilere göre Aka kabilesinde babalar, zamanlarının %47'sini yeni doğan bebekleriyle birlikte geçiriyorlar. Bu oran, Dünya üzerindeki her kültürden daha fazla ve bu nedenle Fathers Direct, Aka Kabilesinin babalarına "Dünyanın En İyi Babaları" unvanını layık görüyor.

Anne ve Baba Rolleri Tamamen Esnek!

Akaların ilginç özelliği, anne ve baba rollerinin yer değiştirebilmesidir. Kadınlar avlanırken erkekler çocuklara bakar, erkekler yemek yaparken ise kadınlar sonraki yerleşim bölgesine karar verir. Bunların tam tersi de mümkündür. Hewlett'a göre önemli olan da budur:

Aka toplumunda cinsiyete dayalı iş bölümü vardır, örneğin kadınlar çocuk bakımında birincil sorumlulardır. Ancak asıl mesele, bu rollerin bizim alışık olmadığımız bir esneklikle değişebilmesidir. Aka babaları, genelde annenin yaptığı işleri yapmakta bir an tereddüt etmez ve daha da önemlisi, bununla itibar kaybetmezler. İş değişimi, kabilenin diğer üyeleri tarafından yadırganmaz.

Kadınlar da Erkekler Gibi Avlanıyor!

Aka Kabilesinde görülen ilginç durumlardan biri diğeri de hem kadınların erkekler kadar sık avlanması, hem de bazen onlar kadar başarıyla avlanmasıdır. Şimdiye kadar, gebelik ve çocuk bakımı gibi görevleri üstlendiklerinden dolayı avlanmanın çoğunlukla erkeklerin yaptığı bir iş olduğu düşünülüyordu. Ancak Hewlett, bir çalışmasında hamileliğinin 8. ayında avlanan bir kadın buldu. Üstelik kadın, doğumdan bir ay sonra ağlarını ve mızrağını alıp avlanmaya devam etmişti. Diğer anneler de kendileri için tehlikeli bir canavar olabilen antilopları avlıyor olsalar bile, çocuklarını kendilerine bağlayarak avlanmaktan çekinmiyorlardı.

Aka Kabilesi Feminist Bir Ütopya Değil!

Buraya kadar her şey feminist bir ütopya gibi görünse de maalesef hikâyenin acı bir tarafı var: Hewlett, görevler ve alınan kararlar ortaklaşa olsa da Aka'larda da bir tür "cam tavan" bulunduğunu ortaya koydu: Kombeti (lider), tuma (fil avcısı), nganga (şifacı) gibi kabilenin seçkin rollerini hep erkekler üstleniyordu.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak Hewlett, bu rollerin erkeklerin ebeveynlik görevlerinden geri kalmalarına neden olmadığını da belirtiyor. Ayrıca Aka Kabilesinin istihdam talebi, ev işleri, kendini gerçekleştirme ve çocuk yetiştirme işlerini dengelemekte zorlanan Batı'ya verdiği mesajın etkisini de azaltmadığını ekliyor:

Aka'da babaların oynadığı aktif rol, çok şey öğrenebileceğimiz hayata yaklaşımlarının sadece bir yönüdür. Gençlerin yetiştirilmesinde kritik şeylerden biri de fiziksel yakınlığa verilen önemdir. Üç aylık bir bebek ya ebeveynlerinden biriyle ya da bir başkasıyla sürekli temas halindedir. Akalarda 'beşik' diye bir şey yoktur, çünkü hiçbir çift bebeğini yatırıp tek başına bırakmaz, bebekler her zaman kucaktadır.

Görünüşe göre Aka babaları kucaklarında, hatta memelerini emen bir bebekle bar gibi yerlere gitmekten çekinmiyorlar. Hatta "Aka Tripe" adlı palmiye şarabı çoğu zaman yeni doğmuş bebeklerini tutan bir grup erkek tarafından içiliyor.

Hewlett, her şeyin Batı'dakinden çok farklı olduğunu söylüyor. Batı'daki babaların çocuklarıyla geçirdiği zamanın ve fiziksel temaslarının azlığı ilk akla gelen farklardan. Hewlett bu konuda şunları söylüyor:

Toplumumuzda babanın sürekli etrafta olamayacağı ve çocukla geçirilecek zamandan fedakârlık edilmesi gerektiği, bununsa kaliteli zaman geçirmekle telafi edilebileceği yönünde bir kanı var. Ancak Akalarla birlikte yaşamaya başladığımdan beri bu kanıyı sorguluyorum. Bence babaların çocuklarıyla daha fazla vakit geçirmesi ve kendilerine daha yakın tutması gerekiyor. Her ne kadar babaların çocuğun gelişimine birçok katkısı olsa da sarılmanın ve fiziksel temasın etkisi de hafife alınmamalı.

Hewlett, bunun Aka kabilesinden ebeveynlik hakkında öğrendiği en önemli şey olduğunu söylüyor: Kendisi yaşları 13 ila 22 arasında değişen 7 çocuğun babası. Deneyimi sayesinde çocukları büyürken hayatını ve kariyerini onların etrafında şekillendirdi ve sık sık yanlarında bulundu. Aka üzerine yaptığı çalışmaları aynı zamanda Hewlett'ı daha güvenilir ve paylaşımcı bir baba yaptı - knlaşılan o ki bu iki özellik, Aka babalarının en sık sahip olduğu özelliklerden.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aka Kabilesinin Annelere de Dersleri Var!

Aka'nın babalar kadar annelere de verebileceği bir ders ise şu: Çocukların ne kadar değerli olduğu ve hayatlarımızda bulundukları için ne kadar şanslı olduğumuz... Kulağa biraz saçma gelse de Hewlett, çocuklarımızı birer lütuf olarak değil yük olarak görmeye başladığımızı ve Aka'nın bunu asla yapmadığını söylüyor:

Aka'ya göre, evlatlarımız hayatımızın anlamıdır. Çocukların yük gibi düşünülmesini asla anlayamazlar. Çocuklar yaşam enerjisi, toplumun ruhudur.

Hewlett ayrıca incelediği başka bir kabile olan Fulani'nin de anlayışının bu yönde olduğunu belirtiyor.

Erkekler Emziriyor mu Dediniz?!

Şimdi erkeklerin emzirmesine geri dönelim. Father's Direct'ten Jack O'Sullivan, açıkladıkları rapordan sonra üst üste konuşma programlarına davet edildiğini; açıklamanın korku, şaşkınlık ve yer yer destekle karşılaştığını söylüyor:

Bazı babalar arayıp çocuklarının memelerini emmelerine izin verdiklerini söyledi. Bunun çoğu zaman bebekler göğüslerinde yatarken gerçekleştiğini de eklediler.

Ancak bundan rahatsız olanlar da vardı. "Çocuk istismarı" kavramı, bu bağlamda birden fazla kez gündeme geldi. Burada bariz bir kültürel fark göze çarpıyor, çünkü Akalılara göre de klasik çocuk yetiştirme yöntemleri "istismar" sayılıyor olabilir (örneğin bebeklerin ebeveynlerinden ayrı odalarda uyutulması).

O'Sullivan'a göre Akalardan gördüklerimizin klasik baba çocuk ilişkisindeki garip etkileşimlere işaret etmesi üzücü bir durum: Anne-çocuk ilişkisi kamuya açık alanda gösterilebildiği gibi kutsallaştırılıyorken, baba-çocuk ilişkisi hala utanılan ve gösterilmekten çekinilen bir olgu. Oysa elimizdeki kanıtlar gösteriyor ki şans verilirse babalar da en az anneler kadar bebeklerinin sinyallerini anlayabilir ve onlarla iletişim kurabilirler.

Kısacası, O'Sullivan, erkeklerin bebekler ve küçük çocuklara yakınlık göstermekten utandığını; ancak bu utanmanın Aka erkekleri örneğinden yola çıkarak gözden geçirilmesi gerekliliğini ve bunun erkekleri özgürleştirecek bir hamle olabileceğini vurguluyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
64
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 56
  • Tebrikler! 37
  • Muhteşem! 14
  • Merak Uyandırıcı! 14
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 12
  • Umut Verici! 6
  • Bilim Budur! 4
  • Güldürdü 3
  • İğrenç! 3
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: The Guardian | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/04/2024 15:34:24 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11926

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Matematik
Gazetecilik
Diyabet
Aile
2019-Ncov
Zehir
Deniz
İklim Değişikliği
Kedigiller
Mikrobiyota
Popülasyon
Ekonomi
Malzeme
Evrimsel Tarih
Hayvanlar
Mavi
Hücreler
İspat
Köpekler
İnsan Sağlığı
Adaptasyon
Amerika Birleşik Devletleri
Yer
Kitap
Oksijen
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
J. Moorhead, et al. Yavrusunu Emziren Babalar: Dünyanın En İyi Babaları Afrika'daki Aka Kabilesinde Olabilir mi?. (9 Temmuz 2022). Alındığı Tarih: 23 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11926
Moorhead, J., Alparslan, E., Bakırcı, Ç. M. (2022, July 09). Yavrusunu Emziren Babalar: Dünyanın En İyi Babaları Afrika'daki Aka Kabilesinde Olabilir mi?. Evrim Ağacı. Retrieved April 23, 2024. from https://evrimagaci.org/s/11926
J. Moorhead, et al. “Yavrusunu Emziren Babalar: Dünyanın En İyi Babaları Afrika'daki Aka Kabilesinde Olabilir mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Eda Alparslan, Evrim Ağacı, 09 Jul. 2022, https://evrimagaci.org/s/11926.
Moorhead, Joanna. Alparslan, Eda. Bakırcı, Çağrı Mert. “Yavrusunu Emziren Babalar: Dünyanın En İyi Babaları Afrika'daki Aka Kabilesinde Olabilir mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, July 09, 2022. https://evrimagaci.org/s/11926.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close