Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Volkan Nedir? Volkanlar Nasıl Oluşur? Bir Volkan Nasıl Patlar ve Doğaya Ne Faydaları Var?

11 dakika
53,999
Volkan Nedir? Volkanlar Nasıl Oluşur? Bir Volkan Nasıl Patlar ve Doğaya Ne Faydaları Var?
Tüm Reklamları Kapat

Volkanik aktivite, gezegenimizin büyüleyici, korkutucu ve kesinlikle gerekli bir özelliğidir. Volkanlar, Afrika'daki bir çölden Antarktika'nın soğuk iklimlerine, Pasifik'teki adalara ve tüm kıtalara kadar her yere dağılmış durumdadır. Her gün, bir yerlerde bir volkan patlamaktadır. Bali'deki son derece aktif Agung Dağı, İzlanda'daki Bárðarbunga, Hawaii'deki Kilauea ve Meksika'daki Colima gibi yanardağların isimlerine çoğumuz aşinayız.

Bununla birlikte, Güneş Sistemi boyunca gök cisimlerine yayılmış volkanlar vardır. Örneğin Jüpiter'in ayı Io'yu ele alalım. Oldukça volkaniktir ve yüzeyinin altından kükürtlü lav fışkırtır. Dünya'nın küçük bir modeli olan bu uydunun, malzemeyi iç kısımdan yüzeye ve ötesine getiren yoğun bir volkanik aktivitesi vardır ve bu faaliyet nedeniyle milyonlarca yıldır Io'nun adeta "içinin dışına çıktığı" düşünülüyor.

Daha da uzakta, Satürn'ün uydusu Enceladus da volkanizma ile ilgili "gayzer" denen özelliklerine sahiptir. Dünya ve Io'da olduğu gibi, erimiş kaya ile püskürmek yerine, sulu buz kristalleri fışkırtır. Gezegen bilimciler, Güneş Sistemi'nin uzak bölgelerine yayılmış, kriyo-volkanizma olarak da bilinen bu "buz volkanı" aktivitesinin çok daha fazla olduğundan şüpheleniyorlar. Dünya'ya çok daha yakın olan Venüs'ün volkanik olarak aktif olduğu biliniyor ve Mars'ta da geçmişteki volkanik aktivitenin sağlam kanıtları var. Merkür bile tarihinin çok erken dönemlerinde volkanik patlamaların izlerini gösterir.

Tüm Reklamları Kapat

Volkanlar, Dünya'yı İnşa Etmenin Önemli Bir Parçasıdır!

Volkanlar, kıtalar ve adalar meydana getirmede, derin okyanus dağlarını ve kraterleri şekillendirmede büyük görevler üstlenirler. Ayrıca lav ve diğer materyalleri püskürterek Dünya'daki yeryüzü şekillerini ortaya çıkarırlar. Dünya, erimiş bir okyanusla kaplı, volkanik bir ortam olarak yaşamına başladı.

Zamanın başlangıcından beri süregelen tüm yanardağlar şu anda aktif değildir. Bazıları çoktan öldü ve bir daha asla aktif olmayacak. Diğerleri uykuda (yani gelecekte tekrar patlayabilirler). Bu, özellikle aktif geçmişlerinin kanıtları arasında birkaç volkanın bulunduğu Mars'ta da geçerlidir.

Volkanik Patlamanın Temelleri

Çoğu insan 1980'de Washington Eyaleti'nde S. Helens Dağı'nın patlaması gibi volkanik patlamalara aşinadır. Bu, dağın bir kısmını uçurup çevredeki eyaletlere milyarlarca ton kül yağdıran dramatik bir patlamaydı. Ancak, o bölgedeki tek değildi. Hood ve Rainier Dağları, kardeş kalderaları kadar olmasa da, aktif olarak kabul edilir. Bu dağlar "ark arkası" yanardağları olarak bilinir ve bunların faaliyetleri yerin derinliklerindeki plaka hareketlerinden kaynaklanır.

Aktif bir yanardağın kül püskürtme anı.
Aktif bir yanardağın kül püskürtme anı.
USGS

Hawaii ada zinciri, Pasifik Okyanusu altındaki Dünya'nın kabuğundaki zayıf bir nokta olan "sıcak" bir noktadan kaynaklanıyor. Adalar, kabuk sıcak nokta üzerinden hareket ettikçe ve lavlar deniz tabanına çıktıkça milyonlarca yıl boyunca meydana geldi. Sonunda, her adanın yüzeyi suyun yüzeyine ulaştı ve büyümeye devam etti.

Tüm Reklamları Kapat

En aktif Hawai yanardağları Büyük Ada'dadır. Buradaki yanardağlardan biri olan Kilauea, adanın güney bölgesinin çoğunu yeniden su yüzüne çıkaran kalın lav akıntılarını püskürtmeye devam ediyor. Bu dağın kenarındaki bir "bacadan" çıkan son patlamalar, Büyük Ada'daki köyleri ve evleri yıktı. Volkanlar ayrıca Japonya'nın güneyinden Yeni Zelanda'ya kadar Pasifik Okyanusu havzasında da patlar. Havzadaki en volkanik alanlar plaka sınırları boyunca uzanır ve bu bölgenin tamamına "Ateş Çemberi" denir. Avrupa'da Sicilya'daki Etna Dağı, MS 79'da Pompeii ve Herculaneum'u gömen yanardağ Vesuvius gibi, oldukça aktiftir. Bu dağlar, depremler ve ara sıra meydana gelen akışlarla çevredeki bölgeleri etkilemeye devam ediyor.

Her volkan, bir dağ oluşturmaz. Bazı volkan bacaları, özellikle deniz altı patlamalarından lav katmanları gönderir. Volkan bacaları, Venüs gezegeninde aktiftir ve burada yüzeyi kalın, akışkanlık direnci yüksek olan (bal gibi yavaş akan) lavla kaplarlar. Dünya'da yanardağlar çok çeşitli şekillerde patlar.

Volkanlar Nasıl Patlar?

Volkanik patlamalar, Dünya yüzeyinin altındaki malzemelerin yüzeye çıkması için yollar sağlar. Ayrıca dünyanın ısısını dışarı atmasına da izin verirler. Dünya, Io ve Venüs'teki aktif yanardağlar, yeraltı erimiş kayaları ile beslenir. Yeryüzünde lav, mantodan (yüzeyin altındaki tabakadır) çıkar.

Alberto Incrocci'nin perspektifinden Etna Yanardağı.
Alberto Incrocci'nin perspektifinden Etna Yanardağı.
ThoughtCo

Magma adı verilen erimiş kayalardan yeterince bulunduğunda ve bunların üzerindeki basınç yeterli olduğunda, volkanik bir patlama meydana gelir. Birçok volkanda magma, merkezi bir tüp veya "boğazdan" yükselir ve dağın tepesinden çıkar. Diğer yerlerde lav, gazlar ve kül deliklerden dışarı akar. Sonunda koni şeklinde tepeler ve dağlar oluşturabilirler. Bu, en son Hawaii Büyük Adası'nda meydana gelen patlama tarzıdır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Volkanik aktivite oldukça sessiz olabilir veya oldukça patlayıcı olabilir. Çok aktif bir akış olduğunda, volkanik kalderadan gaz bulutları yükselebilir. Bunlar oldukça ölümcüldür çünkü sıcaklardır ve hızlı hareket ederler.

Gezegen Jeolojisinin Bir Parçası Olarak Volkanlar

Volkanlar, her zaman değil ama genellikle kıtasal plaka hareketleriyle yakından ilişkilidir. Gezegenimizin yüzeyinin derinliklerinde, dev tektonik plakalar yavaşça hareket ediyor ve birbirlerine karşı itişip kakışıyor. İki veya daha fazlasının bir araya geldiği plakalar arasındaki sınırlarda magma, yüzeye doğru sürüklenir. Pasifik Kıyıları'nın yanardağları, plakaların birlikte kayarak sürtünme ve ısı oluşturarak lavların serbestçe akmasına izin verdiği bir süreçle oluştu.

Pasifik plakasında yer alan Hawaii Adalarının oluşumunu gösteren zaman ölçekli şema.
Pasifik plakasında yer alan Hawaii Adalarının oluşumunu gösteren zaman ölçekli şema.
ThoughtCo

Derin deniz volkanları da magma ve gazlarla püskürür. Her zaman püskürmeleri görmeyiz, ancak süngertaşı bulutları (püskürmeden kaynaklanan kaya) sonunda yüzeye çıkar ve yüzeyde uzun kaya "nehirleri" oluşturur.

Daha önce de belirtildiği gibi, Hawaii adaları aslında Pasifik Plakasının altındaki volkanik "duman bulutu" denen şeyin sonucudur. Pasifik Plakası yavaşça güneydoğuya doğru hareket eder ve hareket ettikçe duman bulutları kabuğu ısıtır, yüzeye malzeme gönderir. Plaka güneye doğru ilerlerken, yeni noktalar "ısınır" ve erimiş lavların yüzeye çıkmasıyla yeni bir ada meydana gelir. Büyük Ada, Pasifik Okyanusu'nun yüzeyinin üzerinde yükselen adaların en gencidir, ancak plaka kayarken daha yenileri de halen oluşmaktadır. Birinin adı Loihi'dir ve hala su altındadır.

Aktif yanardağlara ek olarak, Dünya'nın çeşitli yerleri "süper yanardağlar" denen yapıları içerir. Bunlar, devasa sıcak noktaların üstünde yer alan jeolojik olarak aktif bölgelerdir. En iyi bilineni ABD'de Kuzeybatı Wyoming'de bulunan Yellowstone Kalderası'dır. Derin bir lav gölüne sahiptir ve jeolojik zaman boyunca birkaç kez patlamıştır.

Volkanik Patlamalara Bilimsel Bir Bakış

Çoğu insan kıvrımlı görünümlü, yapış yapış duran "pahoehoe" lavına ("pah-hoy-hoy" olarak telaffuz edilir) aşinadır. Erimiş fıstık ezmesi kıvamındadır. Kalın siyah kaya katmanların oluşumu, çok çabuk soğumasından gelir. Volkanlardan akan diğer lav türü ise "A'a" ("AH-ah" olarak telaffuz edilir) olarak adlandırılır. Hareket eden bir kömür topakları gibi görünür.

Tüm Reklamları Kapat

Volkanik patlama sonrası oluşan eriyik kaya "nehri".
Volkanik patlama sonrası oluşan eriyik kaya "nehri".
ThoughtCo

Her iki tür lav, akarken taşıdıkları gazları salar. Sıcaklıkları 1.200°C'den fazla olabilir. Volkanik püskürmelerde açığa çıkan sıcak gazlar arasında karbondioksit, kükürt dioksit, nitrojen, argon, metan ve karbon monoksit ile su buharı bulunur. Toz parçacıkları kadar küçük, kaya ve çakıl taşları kadar büyük olabilen kül, soğutulmuş kayalardan meydana gelir ve volkandan dışarı fırlatılır. Bu gazlar, nispeten sessiz bir dağda bile küçük miktarlarda oldukça ölümcül olabilirler.

Çok patlayıcı volkanik püskürmelerde kül ve gazlar "piroklastik akış" adı verilen bir şekilde birbirine karışır. Böyle bir karışım çok hızlı hareket eder ve oldukça ölümcül olabilir. Washington'daki St. Helens Dağı'nın patlaması, Filipinler'deki Pinatubo Dağı'nın patlaması ve antik Roma'daki Pompeii yakınlarındaki patlamalar sırasında, çoğu insan bu tür öldürücü gaz ve kül akışlarının üstlerinden geçmesi nedeniyle öldü. Diğerleri, patlamayı izleyen kül veya çamur sellerine gömüldü.

Volkanlar, Gezegenlerin Evrimi İçin Gereklidir!

Güneş Sistemi'nin başlangıcından beri yanardağlar ve volkanik akışlar gezegenimizi (ve diğerlerini) etkilemiştir: Atmosferi ve toprağı zenginleştirdiler, köklü değişiklikler yaptılar ve kimi zaman yaşamı tehdit ettiler. Aktif bir gezegende yaşamın bir parçasıdırlar ve volkanik aktivitenin gerçekleştiği diğer dünyalarda öğretecekleri önemli dersler vardır. Jeologlar (yer bilimciler), volkanik patlamaları ve ilgili faaliyetleri inceler ve her tür volkanik arazi özelliğini sınıflandırmak için çalışmaktadırlar.

Tüm Reklamları Kapat

A'a tipi lav akıntısı görünümü, Richard Bouhet'in kamerasından.
A'a tipi lav akıntısı görünümü, Richard Bouhet'in kamerasından.
ThoughtCo

Volkanları Sınıflandırmanın Yolları Nelerdir?

Bilim insanları volkanları boyut, şekil, patlayıcılık, lav türü ve tektonik oluşum dahil olmak üzere birkaç farklı şekilde sınıflandırdıklarından, bu sorunun kolay bir cevabı yoktur. Dahası, bu farklı sınıflandırmalar sıklıkla birbiriyle ilişkilidir. Örneğin, çok etkili patlamalara sahip bir yanardağın bir stratovolkan oluşturması pek olası değildir. Stratovolkanlar; pek çok sertleşmiş lav, tüf ve kül tabakasından oluşmuş, yüksek, konik biçimli bir volkandır.

Volkanları sınıflandırmanın en yaygın beş yoluna bir göz atalım:

Aktif mi, Suskun mu Yoksa Ölü mü?

Yanardağları sınıflandırmanın en basit yollarından biri, yakın zamandaki patlama geçmişleri ve gelecekteki patlama potansiyelleridir. Bunun için bilim insanları "aktif", "suskun" ve "ölü" terimlerini kullanmaktadır.

Genel olarak, aktif bir yanardağ, kayıtlı tarihte patlak vermiş olan - bu bölgeden bölgeye farklılık gösterir - veya yakın gelecekte patlama belirtileri (gaz emisyonları veya olağandışı sismik aktivite) gösteren bir volkandır. Suskun bir yanardağ aktif değildir, ancak tekrar patlaması beklenir.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Korkularım

KORKULARIM DOST MU DÜŞMAN MI?

SÜPER GÜÇLÜ olmak ve asla korkmamak isteriz! Oysaki bazı korkular çok faydalıdır ve bizi korurlar. Bazıları da hiçbir işe yaramaz, sırf canımızı sıkarlar.
– Sudan korkuyorum!
– Başkalarının beni sevmemesinden korkuyorum.
– Annemle babam tartıştıklarında korkuyorum.
– Öğretmenimden korkuyorum.
Bu çok normal, herkesin korkuları vardır. Ama daha az korkmak için alıştırmalar yapabiliriz! Bunun için korunmaya değil, kendini güçlü, sağlam ve becerikli hissetmeye ihtiyacın var. Bu kitabı aç, nasıl yapacağını hemen anlayacaksın!

Fransa’da pozitif ebeveynlik yönteminde öncü psikoterapist Isabelle Filliozat ile başarılı illüstratör Fred Benaglia tarafından kaleme alınan, Türkiye dahil yayımlandığı tüm ülkelerde büyük beğeni toplayan Oynuyorum ve Kendimi Tanıyorum serisinin dördüncü kitabı Korkularım, çok sayıda etkinliği ve sonundaki ebeveyn kitapçığıyla çocuklara –ve bizlere– korkunun kimi durumlarda son derece normal ve hatta faydalı bir duygu olduğunu, hiçbir faydası olmayıp sadece canımızı sıkmaya yarayan korkuları ise azaltmak için izlenebilecek yollar olduğunu eğlenceli oyunlar ve egzersizler yoluyla gösterecek şekilde tasarlandı.

Devamını Göster
₺210.00
Korkularım
  • Dış Sitelerde Paylaş

Bir volkanın aktif mi, sessiz mi yoksa ölü mü olduğunu belirlemek kolay değildir ve volkanologlar bunu her zaman doğru yapamazlar. Ne de olsa doğayı bu şekilde sınıflandırmak insani bir yoldur ve doğa da kesin olarak tahmin edilemez. Örneğin, Alaska'daki Fourpeaked Mountain, 2006'da patlamadan önce 10.000 yıldan fazla bir süredir hareketsizdi.

Jeodinamik Özellikleri

Volkanların yaklaşık yüzde 90'ı yakınsak ve ıraksak (ancak dönüşümsüz) plaka sınırlarında meydana gelir. Yakınsak sınırlarda, "yitim" olarak bilinen bir süreçte bir kabuk tabakası diğerinin altına batar. Bu, okyanus-kıtasal levha sınırlarında meydana geldiğinde, daha yoğun olan okyanus levhası kıta levhasının altına batar ve beraberinde yüzey suyu ve hidratlanmış mineraller getirir. Daldırılmış okyanus levhası, alçalırken giderek daha yüksek sıcaklıklar ve basınçlarla karşılaşır ve taşıdığı su, çevreleyen mantonun erime sıcaklığını düşürür. Bu, mantonun geç erimesine ve üstlerindeki kabuğa yavaşça yükselen yüzer magma odaları oluşturmasına neden olur. Okyanus-okyanus plaka sınırlarında, bu süreç volkanik ada yayları üretir.

Farklı sınırlar, tektonik plakalar birbirinden ayrıldığında ortaya çıkar; bu su altında gerçekleştiğinde, deniz tabanı yayılması olarak bilinir. Plakalar ayrıldıkça ve çatlaklar oluşturdukça, mantodaki erimiş malzeme serbest kalır ve boşluğu doldurmak için hızla yukarı doğru yükselir. Yüzeye ulaştığında magma hızla soğur ve yeni topraklar oluşturur. Böylece, daha yaşlı kayalar daha uzakta bulunurken daha genç kayalar ıraksak plaka sınırlarında ve yakınlarında bulunur. Farklı sınırların keşfi (ve çevredeki kayaların tarihlenmesi), kıtasal sürüklenme ve levha tektoniği teorilerinin geliştirilmesinde büyük bir rol oynadı.

"Sıcak nokta" yanardağları tamamen farklı bir oluşumdur - genellikle plaka sınırlarında değil, plakada meydana gelirler. Bunun gerçekleştiği mekanizma tam olarak anlaşılmamıştır. Ünlü jeolog John Tuzo Wilson tarafından 1963 yılında geliştirilen orijinal konsept, sıcak noktaların Dünya'nın daha derin ve daha sıcak bir kısmı üzerindeki plaka hareketlerinden kaynaklandığını varsayıyordu. Daha sonra, bu daha sıcak, alt-kabuk bölümlerinin, konveksiyon nedeniyle çekirdekten ve mantodan yükselen derin, dar erimiş kaya akıntıları olan manto kılcalları olduğu teorize edildi. Bununla birlikte, bu teori, hala yer bilimi topluluğu içindeki çekişmeli tartışmaların kaynağıdır.

Her birine örnek vermek gerekirse:

  • Yakınsak sınır volkanları: Cascade Volkanları (kıtasal-okyanussal) ve Aleut Adaları (okyanussal- okyanussal)
  • Iraksak sınır volkanları: Atlantik Ortası Sırtı (deniz tabanı boyunca uzanır)
  • Sıcak nokta volkanları: Hawaiian-Emperor denizaltı dağ silsilesi ve Yellowstone Kalderası

Volkan Tipleri

  1. Kül konileri, patlayıcı volkanik deliklerin etrafında oluşan küçük, dik, konik volkanik kül ve kaya yığınlarıdır. Genellikle kalkan yanardağlarının veya stratovolkanların dış kenarlarında meydana gelir. Kül toplarını içeren malzeme, genellikle çamur ve külden meydana gelir, o kadar hafif ve gevşektir ki magmanın içinde birikemez. Lav, yanlardan ve alttan sızabilir.
  2. Kalkan volkanları büyüktür, genellikle kilometrelerce genişliğindedir ve hafif bir eğime sahiptir. Sıvı bazaltik lav akışlarının sonucudur ve genellikle sıcak nokta yanardağlarıyla ilişkilendirilirler.
  3. Kompozit volkanlar olarak da bilinen Stratovolkanlar, birçok lav ve piroklastik katmanının sonucudur. Stratovolkan püskürmeleri normalde kalkan püskürmelerinden daha patlayıcıdır ve yüksek viskoziteli lavlarının soğumadan önce seyahat etmek için daha az zamanı vardır ve bu da daha dik eğimlerle sonuçlanır. Stratovolkanlar 20.000 fit yüksekliğe ulaşabilir.

Patlama Tipleri

İki baskın volkanik patlama türü, patlayıcı ve taşkın tip, hangi yanardağ türlerinin oluştuğunu belirler. Taşkın tipi püskürmelerde, daha az viskoz ("akışkan") magma yüzeye yükselir ve potansiyel olarak patlayıcı gazların kolayca kaçmasına izin verir. Akan lav, yokuş aşağı kolayca akarak kalkan volkanları oluşturur. Patlayıcı volkanlar, daha az viskoz magma ile, çözünmüş gazları hala sızdırmadan yüzeye ulaştırdığında meydana gelir. Daha sonra, patlamalar troposfere lav ve piroklastik gönderene kadar basınç artar.

Volkanik patlamalar, "Stromboliyen", "Vulkaniyen", "Vezüv", "Pliniyen" ve "Hawai" nitel terimleri kullanılarak da tanımlanmıştır. Bu terimler, belirli patlamalara ve duman bulutlarına, çıkarılan malzemeye ve bunlarla ilişkili büyüklüğe işaret eder.

Volkanik Patlama Endeksi (VEI)

1982'de geliştirilen Volkanik Patlama Endeksi, bir patlamanın boyutunu ve büyüklüğünü tanımlamak için kullanılan 0 ila 8 arası bir ölçektir. En basit biçiminde, VEI, bir öncekinden on kat bir artışı temsil eden birbirini izleyen her aralıkla, atılan toplam hacme dayanmaktadır. Örneğin, bir VEI 4 volkanik püskürmesi en az 0,1 kilometre küp malzeme püskürtürken, bir VEI 5 en az 1 kilometre küp dışarı çıkar. Ancak indeks; duman bulutu yüksekliği, süre, sıklık ve niteliksel açıklamalar gibi diğer faktörleri de hesaba katar.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
44
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 9
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 7
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Muhteşem! 3
  • İnanılmaz 3
  • Bilim Budur! 2
  • Güldürdü 1
  • Umut Verici! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: ThoughtCo | Arşiv Bağlantısı
  • B. Mitchell. 5 Different Ways Of Classifying Volcanoes. (1 Mart 2019). Alındığı Tarih: 12 Aralık 2020. Alındığı Yer: ThoughtCo | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 17:07:54 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9717

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Cinsel Yönelim
Işık
Vegan
2019-Ncov
Bakteriler
Editör Seçkisi
Kafatası
Retrovirüs
İklim
Solunum
Sars Mers
Argüman
Orman
Yer
Bilim İnsanları
Nasa
Adaptasyon
Sinir
Canlı Cansız
Hayatta Kalma
Ana Bulaşma Mekanizması
Zaman
Bilinç
Deprem
Hastalık Kontrolü
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
C. C. Petersen, et al. Volkan Nedir? Volkanlar Nasıl Oluşur? Bir Volkan Nasıl Patlar ve Doğaya Ne Faydaları Var?. (13 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9717
Petersen, C. C., Polat, G. K., Özdil, A. Ş. (2020, December 13). Volkan Nedir? Volkanlar Nasıl Oluşur? Bir Volkan Nasıl Patlar ve Doğaya Ne Faydaları Var?. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9717
C. C. Petersen, et al. “Volkan Nedir? Volkanlar Nasıl Oluşur? Bir Volkan Nasıl Patlar ve Doğaya Ne Faydaları Var?.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Evrim Ağacı, 13 Dec. 2020, https://evrimagaci.org/s/9717.
Petersen, Carolyn Collins. Polat, Gencay Kaan. Özdil, Ayşegül Şenyiğit. “Volkan Nedir? Volkanlar Nasıl Oluşur? Bir Volkan Nasıl Patlar ve Doğaya Ne Faydaları Var?.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Evrim Ağacı, December 13, 2020. https://evrimagaci.org/s/9717.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close