Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kıtaların Hareket Ettiğini Nereden Biliyoruz?

2 dakika
25,284
Kıtaların Hareket Ettiğini Nereden Biliyoruz?
Tüm Reklamları Kapat

Bundan 50 yıl öncesine kadar kıtaların hareket ettiği fikri, birçok jeolog tarafından reddedilmekteydi. Şu anda modern bilimin ışığındaysa Levha/Plaka Tektoniği Teorisi olarak bilinen bu teori, neredeyse istisnasız olarak bütün jeologlar tarafından kabul edilmektedir. Bugüne kadar elde edilen ve birçok farklı bilim dalından gelen binlerce delil, bu teoriyi doğrulamıştır ve günümüzde jeoloji dahilindeki en güçlü teorilerden biri olarak varlığını sürdürmektedir.

Tıpkı Evrim Teorisi'nde olduğu gibi, Levha Tektoniği Teorisi'ne yönelik kanıtları saymakla bitmez; dağlar (hatta sıradağlar) oluşturacak kadar delil bulunmaktadır. Ancak şu anda bile kıtaların hareket ettiğini nereden biliyoruz? Evet, tam olarak şu anda, üzerinde bulunduğumuz levha hafifçe ilerlemektedir. Bunu hissedemeyiz, müthiş yavaş bir değişimdir (tıpkı evrimsel değişimler gibi). Fakat yeterince eğitimliysek ve nereye, nasıl bakmamız gerektiğini biliyorsak, bu gerçeği görmek işten bile değildir.

Örneğin, yukarıdaki fotoğraf ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki El Centro bölgesinde, Ekim 1979'da meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki depremden sonra çekilmiştir. Bu deprem, Imperial Vadisi'ni deyim yerindeyse "yerinden oynatmıştır". Deprem öncesinde düzenli bir şekilde ekilmiş lahana tarlaları, deprem sonrasında kayan plakalar sonucunda fotoğraftaki halini almıştır! 

Tüm Reklamları Kapat

Bunun nedeni, birbirine doğru sürtünen iki plakanın, birbirlerine göre ve aniden hareket etmeleri sonucunda bu şekilde kırılmaların oluşmasıdır. Bu kırılmalar, bir anda büyük enerjiler açığa çıkarırlar ve bunun yarattığı titreşimler yüzeyde "deprem" olarak algılanır. Ancak depremin ötesinde, ayrıca insanlar tarafından doğada gördüğümüzün aksine daha düzenli olarak inşa edilmiş yapılardaki (yollar, binalar, tarlalar gibi) kaymalar ile de gözlenebilir.

Tabii ki kıtaların hareketini görmek için illa fayların kırılmasını beklemek şart değildir. 1989 yılında NASA tarafından uzaya gönderilen ilk GPS (küresel konumlama sistemi) uydusu, bilim insanlarına levha hareketlerini görmemiz için yepyeni ve doğrudan bir araç sundu. O günden bugüne özellikle NASA Jet İtim Laboratuvarı, Dünya yörüngesine 30 GPS uydusu ve Dünya'ya 2000'den fazla alıcı yerleştirdi. Bunların her biri, Dünya'nın belirli bölgelerini ve o bölgelerdeki değişimleri takip etmektedir. Bu sırada, kıtaların yıllık birkaç milimetrelik-santimetrelik hareketleri de, bu hassas uydularca yakalanmıştır. Bu hareketlerin hızlarını gösteren vektörel çizimlere buraya tıklayarak erişebilirsiniz.

Dolayısıyla levha hareketlerine yönelik doğa yasasını açıklayan Levha Tektoniği Teorisi, jeolojinin tartışması olmayacak kadar güçlü bir teorisi haline gelmiştir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
33
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 25
  • Bilim Budur! 10
  • Merak Uyandırıcı! 9
  • Muhteşem! 7
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • İnanılmaz 3
  • Güldürdü 2
  • Grrr... *@$# 2
  • Umut Verici! 1
  • Üzücü! 1
  • İğrenç! 1
  • Korkutucu! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 09:59:12 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3168

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrim
Proton
Sendrom
Eğilim
Mikrobiyoloji
Komplo Teorisi
Böcek Bilimi
Coronavirus
Biliş
Yeme
Mikroevrim
Evrimsel Süreç
Akıl
Yer
2019-Ncov
Enerji
Terapi
Dünya Sağlık Örgütü
Karar
Transkripsiyon
Freud
Meyve
Yatay Gen Transferi
Atmosfer
Elektrokimya
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Kıtaların Hareket Ettiğini Nereden Biliyoruz?. (22 Aralık 2014). Alındığı Tarih: 18 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3168
Bakırcı, Ç. M. (2014, December 22). Kıtaların Hareket Ettiğini Nereden Biliyoruz?. Evrim Ağacı. Retrieved January 18, 2025. from https://evrimagaci.org/s/3168
Ç. M. Bakırcı. “Kıtaların Hareket Ettiğini Nereden Biliyoruz?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 22 Dec. 2014, https://evrimagaci.org/s/3168.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Kıtaların Hareket Ettiğini Nereden Biliyoruz?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, December 22, 2014. https://evrimagaci.org/s/3168.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close