Türkiye Halkı Koronavirüs Hakkında Ne Biliyor ve Ne Kadar Önlem Alıyor?
Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Koronavirüse yönelik bilgiler hızla gelmeye devam ederken, Türkiye halkının koronavirüs konusundaki görüşleri ve bilgileri hakkında veriler de yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Örneğin NG Araştırma Merkezi tarafından 18 yaş üzeri 2397 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen çevirimiçi kamuoyu araştırması, ülkemizde halk arasındaki koronavirüs hazırlığı ve donanımı konusunda önemli bilgiler veriyor.
Çok Bildiğimizi Düşünüyoruz!
Araştırmanın sonuçlarına göre, katılımcıların %64'ü koronavirüs hakkında yeterli bilgiye sahip olduğunu, %35'i ise az miktarda bilgisi olduğunu söylerken; sadece %30 civarı hastalığın belirtilerini doğru bir şekilde tanımlayabildi. Halbuki COVID-19 hastalığının Sağlık Bakanlığı tarafından da açıklanan belirtileri sadece 3 adet:
- Ateş,
- Öksürük,
- Solunum sıkıntısı
Koronavirüs ile ilgili daha fazla bilgiyi buradaki yazımızdan alabilirsiniz. Hastalık belirtilerinden şüphe ediyorsanız yapmanız gerekenleri buradan öğrenebilirsiniz.
Ayrıca araştırma sonuçlarına göre halkımızın %90 civarı koronavirüse karşı önlem aldığını söylüyor. Bu ilk etapta kulağa güzel ve büyük bir oran gibi gelse de, hiçbir önlem almadığını söyleyen %10'luk kesim, böylesine ölümcül bir salgın için büyük bir tehdit unsuru olabilir.
Araştırmaya göre; halkın yarısından fazlası sürekli ellerini yıkıyor (%94), insanlarla tokalaşmamaya çalışıyor (%82), bulunduğu yerleri sık sık havalandırıyor (%75), öksürme sırasında ağzını ve burnunu mendille kapatıyor (%65), bağışıklık sistemini güçlendirecek önlemler alıyor (%63) ve hasta gözüken kişilerden en az 1 metre uzakta durmaya çalışıyor (%57).
Öte yandan hasta olduğunda evde istirahat edenlerin (%40), hastalık belirtileri olması halinde doktora gidenlerin (%37), hasta olduğunda maske takanların (%28) ve hayvansal ürünleri tüketmeden önce iyice pişirenlerin (%27) oranı %50'den az. Buna ek olarak halkımız kolonya ve sirke kullanımıyla önlem almaya çalıştığını belirtiyor.
Hastalığa karşı almanız gereken önlemlerle ilgili daha fazla bilgiyi buradan alabilirsiniz. Sosyal mesafelendirme uygulamalarının salgınlar sırasındaki önemini buradan öğrenebilirsiniz.
Hatalı Bilgiler Nereden Geliyor?
Bu hatalı "bilgi sanrısının" kaynağı ise haberleri aldığımız yer olabilir: Araştırmanın sonuçlarına göre halkın %63'ü televizyonlardan, %60'ı sosyal medya üzerinden bilgi aldıklarını söylüyor (birden fazla kaynaktan bilgi alınabildiği için bu oranlar %100'e eşit değildir). Uzman doktorların yorumlarını halkın %42'si takip ederken, halkın %41'i kendi araştırmasını kendisi yapmayı seçiyor. Halkın %30'u ise çevresinden bilgi ediniyor.
Bu durum, Türkiye'de (ve belki de Dünya'da) bilimsel bilgilerin güvenilir kaynaklardan ve doğrudan doğruya halka ulaştırılamadığına işaret ediyor olabilir. Bu tarz konularda her bir vatandaşa doğrudan doğruya güvenilir verileri ve bilgileri ulaştırabilecek sistemlerin inşa edilmesi ve vatandaşlara ulaşıldığının garanti edilmesi önem arz edebilir.
Salgın Henüz Herkese Ulaşmış Değil!
Araştırmanın sonuçlarına göre, katılımcıların %79'u hastalığın 3 belirtisini herhangi birini geçirmedi. %16'sında öksürük, %4'ünde nefes darlığı, %4'ünde ise ateş belirlendi. Her üç belirtiyi birden gösterdiğini iddia edenlerin oranı %1; ancak hastalığın grip, soğuk algınlığı hatta kimi durumda alerjilerle çok benzer semptomlara sahip olması, bu tanıyı sadece belirtiler üzerinden koymayı olanaksızlaştırmaktadır.
Yukarıdaki videodan da izleyebileceğiniz gibi, halkın önlemleri benimsemesi ve halk ile düzgün iletişim kurabilmek, acil durum müdahalelerinin en önemli basamaklarından birisidir. Bu nedenle halkın nabzının düzenli olarak yoklanması ve eksiklerin ivedilikle giderilmesi büyük önem arz etmektedir. Anket çalışanlarına bu konuda büyük bir sorumluluk düşmektedir.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
SARS-CoV-2 virüsü ve COVID-19 hastalığı ile ilgili daha fazla bilgi almak için buraya tıklayın.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 15
- 2
- 2
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- WHO. Coronavirus Disease (Covid-2019) Situation Reports. (17 Mart 2020). Alındığı Tarih: 17 Mart 2020. Alındığı Yer: WHO | Arşiv Bağlantısı
- NG Araştırma Merkezi. Dünyayı Saran Tehlike Koronavirüs (Kovid-19). (17 Mart 2020). Alındığı Tarih: 17 Mart 2020. Alındığı Yer: Ben Derim Ki | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 06:58:33 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8347
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.