COVID-19 Salgınında Ölenler, Aksi Takdirde Beklenenden 10-15 Yıl Erken Ölüyorlar!
COVID-19 Salgını Sırasında Ölenler, "Zaten Ölmek Üzere Olan Yaşlılar ve Hastalar" Değil!
İki ayrı çalışmanın sonuçları, ortak bir gerçeğe işaret ediyor: COVID-19 hastalığına yakalanıp ölen insanlar, eğer hastalığa yakalanmamış olsalardı, ortalamada 10 yıl daha fazla yaşayacaklardı. Bu durum, salgında ölenlerin sadece "zaten halihazırda ölmek üzere olan yaşlılar" olmadığını gösteriyor.
Dünya çapında hükümetler, sosyal mesafelendirmenin kısa vadeli başarısından güç alarak aceleci bir şekilde ülkelerini normale döndürme planlarını hayata geçirmişken, birçoklarının dayandığı gerekçe, sosyal mesafelendirme uygulamalarının yarattığı hayati tehditlerin büyüklüğünün, salgının kendisinden daha tehlikeli olduğu yönündeydi. Bu argümandan yola çıkan ülkeler, COVID-19 dolayısıyla daha fazla insanı kaybetmek uğruna ekonomilerini geri açma kararı aldılar.
Kaybedilen insan sayısının, ülkelerin ekonomilerinin alacağı zarar ile kıyaslanması konusu son derece katı ve soğuk gelse de, birçok halk sağlığı, sigorta, aktüerya ve eczacılık politikası bu tür hesaplara dayanıyor. Dolayısıyla bir tarafta aceleci bir şekilde kâr elde etme sürecine geri dönmek isteyen şirketler (ve kimi durumda devletler) varken, eşitliğin öteki tarafındaki halkın sağlığına önem veren bu tür araştırmalar kritik önem taşıyor.
Araştırmaların her ikisi de, salgından özellikle ağır bir şekilde etkilenmiş ülkelerdeki ölüm verilerini incelediler ve bunu, COVID-19 nedeniyle ölen insanların yaşlarıyla kıyasladılar. Böylece, COVID-19 salgını dolayısıyla beklenen ömrün ne düzeyde azaldığını tespit etmeye çalıştılar.
Bilimsel araştırmalara fon sağlayan Wellcome Vakfı tarafından yayınlanan araştırmaların ilkinde, COVID-19 hastalığına yakalanıp da ölen erkeklerin normalden ortalamada 14 yıl, kadınlarınsa 12 yıl erken öldüğünü tespit edildi. Henüz hakem denetiminden geçmemiş olan makalede, İtalya ve İngiltere'den gelen verilere dayanıyor ve çalışmada, kronik hastalık veya kanser gibi altta yatan hastalıkların da ömrü kısaltma miktarı göz önüne alındığında bile, erkeklerin ortalamada 13 yıl, kadınların ortalamada 11 yıl kaybettikleri görüldü. Analiz, ABD verileriyle tekrar edildiğinde de aynı sonuçlara ulaşıldı.
Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu'nda sağlık ekonomisi profesörü olan Dr. Andrew Briggs tarafından yapılan ikinci bir araştırmada ise ABD verilerinden yola çıkıldığında insanların ortalamada 14 yıl, İngiltere verileri baz alındığındaysa ortalamada 11 yıl kaybedildiği tespit edildi. Briggs şöyle diyor:
Bazı insanlar, COVID-19'da ölen insanların "nasılsa ölmek üzere olduğuna" inanmaktaydı. Bu, apaçık bir şekilde hatalıdır.
İkinci araştırmada da yaş ve altta yatan hastalıkların ömrü kısaltma etkileri dahil edilse bile, 90 yaş üstündeki kişilerin bile COVID-19 nedeniyle 1 ek yıl kaybettikleri gösterildi. Aynı çalışma Kanada, Norveç ve İsrail istatistikleriyle yapıldığında da sonuçlar değişmedi. Çalışmada ayrıca hastalığa bağlı olarak düşen yaşam standartları gibi ek faktörler de göz önüne alındı.
Sonuçlar, Politikayı Etkileyebilir!
Tüm bu sonuçlar, COVID-19'un sadece yakın zamanda ölecek olan yaşlıları öldürdüğüne veya COVID-19'un gripten çok da farklı bir etkiye sebep olmadığına yönelik çarpık ve veriden yoksun algıyı kökünden sarsıyor. Araştırmanın yazarlarından Dr. Davic McAllister şöyle diyor:
COVID-19'dan ölen insanların çoğu yaşlı ve altta yatan hastalıkları olan bireyler oldukları için, bazıları, COVID-19'un etkilerinin abartıldığını ve COVID-19 nedeniyle yitirilen ömrün çok az olduğunu ileri sürdüler. COVID-19 nedeniyle ölen kişilerin kaybettikleri ömür miktarı, kalp krizi gibi hastalıklardan yitirilen ömre eşit gibi gözükmektedir. Bu tür bilgiler önemlidir; çünkü devletlerin ve genel halkın COVID-19'un bireyler üzerindeki etkisini görmezden gelmediklerinden emin olmamızı sağlar.
Bu bulgular, sağlık politikalarını belirleyen kişilerin 1 insan ömrüne ve o insanın yaşadığı her bir yıla biçtikleri maddi değeri hesaplarken kullanabilecekleri önemli bir araç olma potansiyeline sahip. Böylece sosyal mesafelendirme önlemlerinin psikolojik, ekonomik ve sosyal etkileriyle kıyaslayarak, daha doğru politikalar üretilmesini sağlamak mümkün olabilir. Vermont Üniversitesi'nden sağlık ekonomisi profesörü Eline van den Broek-Altenburg şöyle diyor:
Bu bir değer yargısı değildir. Devletler her zaman bu şekilde karar alırlar. Ancak bu analizler COVID-19 salgınında yeterince yapılmıyor.
Nottingham Üniversitesi bulaşıcı hastalık epidemiyolojisi ayrıcalıklı profesörü Keith Neil ise şöyle diyor:
Bu kadar yıkıcı bir şeyi normalde görmeye alışık değiliz. Virüsün yayılmasını önlemek istiyorsak, devletler karantina önlemleri kaldırıldıktan sonra da sosyal mesafelendirme ve enfekte bireyleri izole etme uygulamalarını sürdürmelidir.
İki Önemli Nokta
Son olarak, iki önemli noktayı vurgulamakta fayda var: Bu araştırmalar, hastalığı atlatan kişileri kapsamıyor; yani hastalığı atlatanların ömürlerinde 10-15 yıllık bir azalma beklenmiyor (bu ayrı araştırmaların konusu).
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
İkincisi ise, bu çalışmalar hakem denetiminden geçmemiş olduğu için zaman içinde sonuçları değişebilir ve güncellenebilir; ancak yazarlar, modeldeki potansiyel değişmelerin sonucu değiştirmesini beklemediklerini vurguluyorlar. Ayrıca tüm metotlarını ve modellerini açık kaynak bir şekilde paylaşarak, herkesin denetimden geçirebilmesini mümkün kılıyorlar.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 11
- 6
- 4
- 4
- 4
- 4
- 3
- 3
- 1
- 0
- 0
- 0
- P. Hanlon, et al. (2020). Covid-19 – Exploring The Implications Of Long-Term Condition Type And Extent Of Multimorbidity On Years Of Life Lost: A Modelling Study. Wellcome Open Research. | Arşiv Bağlantısı
- A. Briggs, et al. Estimating Qaly Losses Associated With Deaths In Hospital (Covid-19). (22 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 5 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Avalon Health Economics | Arşiv Bağlantısı
- J. Douglas, et al. Coronavirus Kills People An Average Of A Decade Before Their Time, Studies Find. (2 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 5 Mayıs 2020. Alındığı Yer: The Wall Street Journal | Arşiv Bağlantısı
- Science Times. Covid-19 Patients Are Losing 13 Years Of Their Lives On Average: Study. (24 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 5 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Science Times | Arşiv Bağlantısı
- Press Association. Coronavirus Deaths ‘Result In More Than 10 Years Of Life Lost Per Person’. (23 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 5 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Winsford Guardian | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 14/12/2024 06:48:18 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8647
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.