Tembel Hayvanlar 50 Milyon Yıldır Yok Olmamayı Nasıl Başardı?

-
Özgün
Özgün Nedir?
Bu yazı, Evrim Ağacı'na ait, özgün bir içeriktir. Konu akışı, anlatım ve detaylar, Evrim Ağacı yazarı/yazarları tarafından hazırlanmış ve/veya derlenmiştir. Bu içerik için kullanılan kaynaklar, yazının sonunda gösterilmiştir. Bu içerik, diğer tüm içeriklerimiz gibi, İçerik Kullanım İzinleri'ne tabidir.
- Memeli Anatomisi
- Evrimsel Biyoloji
Bir tembel hayvanı hareket ederken görme şansınız olursa eğer şöyle bir soru aklınıza takılabilir; nasıl olur da bu kadar yavaş hareket eden bir hayvan türü milyonlarca yıldır yok olmamayı başardı? Aslında bu sorunun cevabı, sorunun içinde yatıyor; yavaş olmaları tembel hayvanların yaşam savaşındaki en büyük yardımcısı olmuştur. Bu kadar yavaş hareket etmek ve yavaş bir metabolizmaya sahip olmak onların yiyecek savaşının içinden sıyrılmalarını sağladı, dolayısıyla enerjilerini hayatta kalabilmek için harcadılar.
/evrimagaci.org%2Fpublic%2Fcontent_media%2Fe9fe8a3360bbfe9db06240b30efd7e1e.jpg)
Tembel Hayvanların Evrimsel Yolculuğu
Tembel hayvanların nasıl bu kadar yavaş olduklarını anlatmadan önce evrimsel süreçlerinden bahsedelim. Günümüzdeki tembel hayvanların ortak atalarının yaklaşık 50 milyon yıl önce yaşadığı ve ilk önce Güney Amerika’ya sonra da Kuzey Amerika'ya yayıldığı tahmin ediliyor. İlk tembel hayvanlar şu andakinden çok daha büyüktüler. Yaklaşık 10 bin yıl önce büyük boyutlu tembel hayvanların soyları tükenmiştir. Bu yok oluşun sebebinin insanların bu zaman diliminde Amerika'ya yerleşmesiyle ilgili olduğu ve buzul çağının etkili olduğu düşünülüyor.
Tembel hayvanlar görüntü olarak primatlara benzeseler de primat değildirler ama ilginç bir şekilde karıncayiyenler ve armadillolar ile akrabalıkları vardır. Memeliler sınıfının bir üst takımı olan Xenarthra takımını paylaşırlar. Şu anda yaşayan altı tembel hayvan türü vardır ve bu türler iki parmaklı ve üç parmaklı olarak ayrılırlar. Üç parmaklı olanlar yaklaşık olarak orta büyüklükte bir köpeğin boyutlarındadır. İki parmaklı olanlar ise biraz daha büyüktür fakat genel olarak benzer özellikleri taşırlar.
Tembel hayvanlar vahşi doğada ortalama 20 ila 30 yıl yaşarlar. Çoğunlukla bazı tür ağaçların yaprakları ile beslenirler ama bazı böcek ve sürüngenleri de yiyebilirler.
/evrimagaci.org%2Fpublic%2Fcontent_media%2F0b4ff80c24855ed19bd0f5f864660988.jpg)
Tembel Hayvanların Metobolizmaları da Çok Yavaş
Tahmin edeceğiniz üzere tembel hayvanlar memeliler sınıfının en yavaş hayvanlarındandır. Dolayısıyla bu kadar yavaş hareket eden bir hayvanın ağaçların üzerinde yaşaması gerekir çünkü en güvenli yerler ağaçlardır. Neredeyse tüm zamanlarını ağaçlara tutunup sarkarak geçirirler, uzun tırnakları ve pençeleri ile sıkıca tutunurlar. Uyurken bile bu pozisyonda durular. Çiftleşmeleri ve doğum yapmaları da ağaçlarda gerçekleşir. Yere sadece dışkılamak için haftada bir kez inerler.
Bu kadar yavaş hareket eden bir hayvanın metobolizması da çok yavaştır. Mideleri çok büyük olmasına rağmen sindirim süreleri çok yavaştır. Hatta bazı bitkilerin sindirimi bir ay kadar sürebilmektedir. Sadece bitkilerle beslenen ve sindirimi çok yavaş olan bu hayvanlar, yediklerinden çok fazla enerji alamazlar. Bu kadar yavaş olmalarının sebeplerinden birinin de bu olduğu düşünülüyor.
/evrimagaci.org%2Fpublic%2Fcontent_media%2Fe116d7428954b58be65e487a7100d77c.jpg)
Tembel Hayvanların Hayatta Kalmasını Sağlayan Özellikler
Tembel hayvanlar karada çok yavaştır ama iyi yüzücülerdir. Yağmur ormanlarında yaşadıklarından dolayı mevsimsel su baskınlarında hayatta kalabilmek için iyi yüzücüler olarak evrimleşmişlerdir. Su altında nefeslerini 40 dakika tutabilirler.
O kadar yavaş hareket ederler ki, kürklerinde yosunlar yeşerir. Tüyleri aslında koyu kahverengi olmasına rağmen bu yosunlarla birlikte yeşilimsi görünür. Tür adı Trichophilus welckeri olan yeşil yosunlar sadece tembel hayvanların kürklerinde büyür. Bu yosunların düşük enerjili bir diyete sahip tembel hayvanlar için besin takviyesi olduğu da öne sürülüyor. Ayrıca, bu renge sahip olmak bu hayvanların ağaçların arasında kolayca kamufle olmasını sağlar. Dolayısıyla yırtıcı hayvanların ve insanlardan da kolaylıkla saklanmış olurlar. Tembel hayvanlar sadece yosunların değil, mikropların, mantarların, bazı böceklerin, güvelerin yaşamlarını idame ettirdiği küçük ekosistemlerdir.
/evrimagaci.org%2Fpublic%2Fcontent_media%2F32e5d8dbbbbd1987aa8e47a381daa092.jpg)
Sonuç
Tembel hayvanlara Türkçe'de bu isim verilmiş olsa da bu hayvanların tembel olduğu anlamına gelmez. Tembel hayvanların metobolizmaları ve yaşama şekli yavaştır. Ayrıca, bu yavaşlık evrimsel süreçte onların hayatta kalmalarında da yardımcı olmuştur. Ek olarak, International Union for Conservation of Nature and Natural Resources'a (Uluslararası Doğa ve Doğal Kaynakları Korunma Birliği) tembel hayvan türlerinin altısından ikisi soyları tükenmekte olan hayvanlar listesindedir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 16
- 13
- 9
- 5
- 5
- 5
- 4
- 2
- 2
- 1
- 0
- 0
- Christopher Foote. Slothful Trends In Evolution: From Walking Giants To Tiny Tree-Dwellers. (10 Eylül 2014). Alındığı Tarih: 12 Mart 2019. Alındığı Yer: BMC | Arşiv Bağlantısı
- Lorenzo Brenna. The Secret Behind Sloths’ Survival Lies In Their Slowness. (12 Mart 2019). Alındığı Tarih: 12 Mart 2019. Alındığı Yer: LIFAGATE | Arşiv Bağlantısı
- Curious Sengi. Sloths Wearing Of The Green. (17 Mart 2017). Alındığı Tarih: 12 Mart 2019. Alındığı Yer: Curious Sengi | Arşiv Bağlantısı
- Alina Bradford. Sloths: The World's Slowest Mammals. (26 Kasım 2018). Alındığı Tarih: 12 Mart 2019. Alındığı Yer: LIVESCIENCE | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 08/06/2023 19:20:39 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7677
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.