Melez Canlılar, Uyumsuz RNA'larla Nasıl Hayatta Kalabiliyor?
Massey Üniversitesi’nden bilim insanları melez türlerin nasıl yaşadıklarına ve geliştikleri üzerine yeni bir kapsamlı kanun keşfettiler. Hesaplamalı biyoloji alanında çalışan Prof. Murray Cox ve moleküler biyolog Dr. Austen Ganley, yeni bir tür oluştuğunda nelerin gerçekleştiğini inceleyen bu araştırmayı yürüttüler. Elde ettikleri sonuçlar ise Public Library of Science (PLOS)’ın online bilim dergisi Genetics’te yayınlandı. Prof. Cox araştırmayı şöyle anlatıyor:
Birbirlerinden farklı iki tür aniden bir araya geldiklerinde, iki tip mekanizma dizisine ya da RNA’ya sahip bir tür oluşur. Bu mekanizmanın bazı parçaları bir arada çalışamazlar, biz de şu soruyu sorduk: Bu melez canlı nasıl canlılığını sürdürüyor?
Prof. Cox, melez türlerin şaşırtıcı bir şekilde yaygın olduklarını ve çarşaf yapımında kullanılan pamuklarda, ekmekteki buğdayda ve Yeni Zelanda’daki alp bitkilerinde görülebildiklerini belirtiyor. Araştırma takımı otlarda bulunan bir mantarın milyonlarca RNA kopyasını dizilemek ve analiz etmek için gelişmiş hesaplamalı biyoloji metotlarını kullandılar. Prof. Cox şöyle açıklıyor:
Bu mantar (Epichloë endofiti) iyi adamlardan biri. Bitki, mantara yaşayabileceği bir ortam sağlarken mantar da bitkiyi yemeye çalışan böcekleri öldüren kimyasallar üretiyor. Bu gizli ilişki, Yeni Zelanda’nın milyarlarca dolar değerindeki süt endüstrisinin önemli bir dayanağı olarak karşımıza çıkıyor.
Prof. Cox, bu bitki mantarlarında bulunan RNA seviyelerinin neredeyse pamuktakiler ile özdeş olduğunu bulduğunda şaşkınlık yaşadığını belirtiyor ve ekliyor:
Bu türler esasen birbirlerinden çok farklılar, yeni başlayanlar için, biri bir bitki, diğeri ise bir mantar. Bu yüzden de bizler, melez türlerin (hangi tür olduğunu dikkate almadan) iki tip RNA mekanizmalarını kontrol edebilmeleri için gen ifadesinin nasıl davranması gerektiğini belirleyen evrensel kuralları tanımladık.
Bu genetik kurallar gösterdi ki melez türün genleri ebeveynlerden birini ya da diğerini taklit ediyor. Prof. Cox sözlerini şöyle bitiriyor:
RNA seviyeleri bize ebeveynlerden gelen bir kopyanın etkin bir biçimde kapatıldığını (gen ifadesinin engellediğini) gösteriyor ve bu sadece ebeveynlerin genlerinin ortalaması ile alakalı değil. Bu olay hem bitkilerde hem de mantarlarda gerçekleşiyor, diğer bir değişle hayat ağacı boyunca melez türlerin gen ifadesini kontrol eden evrensel kurallar bulunuyor.
Profesör Cox’un bu araştırması, bilimsel topluluklar arasında büyük bir ilgi uyandırdı.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 6
- 1
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Science Alert | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 14:26:35 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2105
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Science Alert. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.