Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Melez Canlılar, Uyumsuz RNA'larla Nasıl Hayatta Kalabiliyor?

1 dakika
1,404
Melez Canlılar, Uyumsuz RNA'larla Nasıl Hayatta Kalabiliyor?
Tüm Reklamları Kapat

Massey Üniversitesi’nden bilim insanları melez türlerin nasıl yaşadıklarına ve geliştikleri üzerine yeni bir kapsamlı kanun keşfettiler. Hesaplamalı biyoloji alanında çalışan Prof. Murray Cox ve moleküler biyolog Dr. Austen Ganley, yeni bir tür oluştuğunda nelerin gerçekleştiğini inceleyen bu araştırmayı yürüttüler. Elde ettikleri sonuçlar ise Public Library of Science (PLOS)’ın online bilim dergisi Genetics’te yayınlandı. Prof. Cox araştırmayı şöyle anlatıyor:

Birbirlerinden farklı iki tür aniden bir araya geldiklerinde, iki tip mekanizma dizisine ya da RNA’ya sahip bir tür oluşur. Bu mekanizmanın bazı parçaları bir arada çalışamazlar, biz de şu soruyu sorduk: Bu melez canlı nasıl canlılığını sürdürüyor?

Prof. Cox, melez türlerin şaşırtıcı bir şekilde yaygın olduklarını ve çarşaf yapımında kullanılan pamuklarda, ekmekteki buğdayda ve Yeni Zelanda’daki alp bitkilerinde görülebildiklerini belirtiyor. Araştırma takımı otlarda bulunan bir mantarın milyonlarca RNA kopyasını dizilemek ve analiz etmek için gelişmiş hesaplamalı biyoloji metotlarını kullandılar. Prof. Cox şöyle açıklıyor:

Bu mantar (Epichloë endofiti) iyi adamlardan biri. Bitki, mantara yaşayabileceği bir ortam sağlarken mantar da bitkiyi yemeye çalışan böcekleri öldüren kimyasallar üretiyor. Bu gizli ilişki, Yeni Zelanda’nın milyarlarca dolar değerindeki süt endüstrisinin önemli bir dayanağı olarak karşımıza çıkıyor.

Prof. Cox, bu bitki mantarlarında bulunan RNA seviyelerinin neredeyse pamuktakiler ile özdeş olduğunu bulduğunda şaşkınlık yaşadığını belirtiyor ve ekliyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bu türler esasen birbirlerinden çok farklılar, yeni başlayanlar için, biri bir bitki, diğeri ise bir mantar. Bu yüzden de bizler, melez türlerin (hangi tür olduğunu dikkate almadan) iki tip RNA mekanizmalarını kontrol edebilmeleri için gen ifadesinin nasıl davranması gerektiğini belirleyen evrensel kuralları tanımladık.

Bu genetik kurallar gösterdi ki melez türün genleri ebeveynlerden birini ya da diğerini taklit ediyor. Prof. Cox sözlerini şöyle bitiriyor:

RNA seviyeleri bize ebeveynlerden gelen bir kopyanın etkin bir biçimde kapatıldığını (gen ifadesinin engellediğini) gösteriyor ve bu sadece ebeveynlerin genlerinin ortalaması ile alakalı değil. Bu olay hem bitkilerde hem de mantarlarda gerçekleşiyor, diğer bir değişle hayat ağacı boyunca melez türlerin gen ifadesini kontrol eden evrensel kurallar bulunuyor.

Profesör Cox’un bu araştırması, bilimsel topluluklar arasında büyük bir ilgi uyandırdı.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 6
  • Tebrikler! 1
  • İnanılmaz 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Korkutucu! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Alert | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 14:26:35 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2105

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. University, et al. Melez Canlılar, Uyumsuz RNA'larla Nasıl Hayatta Kalabiliyor?. (5 Nisan 2014). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2105
University, M., Güderer, İ., Bakırcı, Ç. M. (2014, April 05). Melez Canlılar, Uyumsuz RNA'larla Nasıl Hayatta Kalabiliyor?. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2105
M. University, et al. “Melez Canlılar, Uyumsuz RNA'larla Nasıl Hayatta Kalabiliyor?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by İsmail Güderer, Evrim Ağacı, 05 Apr. 2014, https://evrimagaci.org/s/2105.
University, Massey. Güderer, İsmail. Bakırcı, Çağrı Mert. “Melez Canlılar, Uyumsuz RNA'larla Nasıl Hayatta Kalabiliyor?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by İsmail Güderer. Evrim Ağacı, April 05, 2014. https://evrimagaci.org/s/2105.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close