Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Su Zehirlenmesi: Fazla Su İçmek Zararlı mı?

7 dakika
133,994
Su Zehirlenmesi: Fazla Su İçmek Zararlı mı?
Tüm Reklamları Kapat

İddia

Su içmek yaşam için vazgeçilmez olsa da, suyun da zehirli olabildiği bir doz vardır. Yani aşırı su tüketimi bir insanı hasta edebilir; hatta öldürebilir!

Gerçek mi?

Gerçek
Gerçek

İddianın Kökeni

İnternette aralıklarla popüler olan bir görselde, çeşitli kimyasalların ölümcül oldukları dozlar yazılmış ve su için ölümcül doz 6 litre olarak belirtilmiş. Bu durum, insanlar arasında tartışmalara neden oldu ve haklı olarak "Su içmek insana zarar verebilir mi?" sorusunu doğuruyor.

Su, bizler için öylesine sağlıklı ve canlılık için öylesine vazgeçilmez bir maddedir ki, onun bize zarar verebileceğini hayal etmekte güçlük çekeriz. Buna bağlı olarak, suyun hiçbir seviyede zararlı olamayacağına, en fazla fazla idrar atımı ve şişkinliğe neden olabileceğine dair bir algı vardır. Bu, suyun belli dozlar üzerinde zehirli olduğu gerçeğinin unutulmasına veya göz ardı edilmesine neden olmaktadır. Halbuki tek seferde kilogram başına 90 gramdan fazla su tüketen bir kişinin bu tüketimi dolayısıyla hayatını kaybetme ihtimali %50'dir. Herhangi bir miktar su tüketiminin %50 ihtimalle ölümcül etkiye sahip olabileceğini bilmek, birçokları için sıra dışıdır.

Bilgiler

Su, bildiğimiz anlamıyla yaşam için vazgeçilmez bir moleküldür. Su olmaksızın yaşam var olabilir miydi veya halen bir yerlerde var olabilir mi, bundan bile henüz emin değiliz.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak su, bildiğimiz hemen her madde gibi kimyasal yapılıdır. Bir madde kimyasal yapıdaysa, biyolojik organizmalar için faydalı ve zararlı olduğu dozlar bulunmak zorundadır. Dünya üzerindeki hiçbir kimyasal madde, buna oksijen de dahil, arsenik de dahil, su da dahil, bir canlı için mutlak olarak faydalı veya mutlak olarak zararlı değildir. Öyle ki, oksijen gibi bir diğer vazgeçilmez madde, günümüzden 2.4 milyar önce atmosfere ilk defa büyük miktarlarda salınmaya başladığında, devasa bir kitlesel yok oluşa neden olup canlılığın neredeyse tamamının ölmesine neden olmuştur. Çünkü yükselen dozlarda oksijene adaptif tür sayısı yok denecek kadar azdı ve "normal" ("sağlıklı") dozun üzerine çıktığında, türleri öldürmeye başladı.

Doz, Her Şeydir!

Su için de aynı durum geçerlidir. Suyun da sağlıklı olduğu ve zararlı olduğu dozlar bulunmaktadır. Aslına bakarsanız şu asla unutulmamalıdır: Eğer söz konusu kimyasal maddelerse, doz, her şeydir! Her ne zaman bir kimyasal madde ve bu maddenin canlılık üzerindeki etkilerinden söz ediyorsanız, dozdan bahsetmek zorundasınızdır. Çünkü doz sadece genel olarak bir maddenin zararlı olduğu miktarı tespit etmenizi sağlamaz; aynı zamanda türler arasındaki farklı yarar/zarar miktarlarını tespit etmenizi de sağlar. Çünkü bir yılan için ölümcül olan su dozu, insanınkinden farklıdır. Bu canlılar, farklı çevresel koşullara göre evrimleştikleri için, su ihtiyaçları ve hangi dozda suyun zararlı olduğu gibi etmenler de evrimsel süreçte şekillenmiştir.

Bir canlı için ölümcül olan doz miktarı, yaygın olarak LD50 adı verilen bir sayı ile belirlenir. LD50'nin açılımı, Lethal Dose 50%'tir. Yani bir denek grubundan %50'sinin ölümüne sebep olan doz miktarı. Çünkü sadece türler arasında değil, tür içinde de kimyasal maddelere yönelik direnç çeşitlilik gösterir. Bu çeşitlilik sayesinde türler, değişen çevre koşullarına adapte olup, evrimleşebilirler. Bu nedenle türün sadece 1 bireyi üzerinde yaptığınız deney ile tür için ölümcül olan dozu belirleyemezsiniz. En azından birkaç on adet deneğiniz olmalıdır ve bu deneklerin %50'sinin ölümüne neden olacak dozu belirlemelisiniz.

Sofra tuzunu ele alalım. Tuzun sağlık üzerinde belli olumsuz etkileri olduğunu zaten biliyorsunuzdur; ancak tuz tüketiminin bir kişiyi öldürebileceğini öğrenmek sizi şaşırtabilir. Sofra tuzunun insanlar için ölümcül olduğu doz, kilogram başına 12.3 gramdır. Yani 80 kilogramlık bir insan, tek seferde 984 gramdan fazla tuz tüketecek olursa, %50 ihtimalle ölecektir. Ancak örneğin fareler için bu doz kilogram başına 3 gramdır. Yani 2 kilogramlık bir fare, sadece 6 gram sofra tuzu tüketirse, %50 ihtimalle ölecektir.

Tüm Reklamları Kapat

Suyun Ölümcül Dozu

Su için ölümcül doz, kilogram başına 90 gram civarındadır. Yani 88 kilogramlık bir insan için 8 litre su içmek %50 ihtimalle ölümcül olacaktır. Bu miktar arttıkça, ölüm ihtimali de artmaktadır.

Örneğin 2007 yılında Kaliforniyalı bir kadın sadece 3 saatte 25 bardak (yaklaşık 6 litre) su içtikten kısa bir süre sonra su zehirlenmesi nedeniyle hayatını kaybetmiştir. 2005 yılında yine Kaliforniya'daki bir erkek öğrenci grubu, bir yarışma sırasında 21 yaşındaki bir gence aşırı miktarda su içirerek ölümüne neden olmuştur.

Su Nasıl Zehirliyor?

Sorunun cevabı hücrelerimizde gizlidir. İçtiğimiz suların içerisinde çok az miktarda "elektrolit" bulunur. Elektrolitler, sodyum veya potasyum gibi yüklü iyonlardır. Hücrelerimize kıyasla suyun içerisinde bu kimyasallardan yok denecek kadar az bulunur. Bu elektrolitler, normalde vücudumuz içerisindeki kaslar ve sinirler gibi hücrelerin düzgün çalışmasını sağlarlar, kan basıncı ve hacminin düzenlenmesinde görev alırlar. Bunlar olmaksızın vücudumuz düzgün işleyemez. Normalde hücreler ile hücrelerin etrafındaki elektrolit oranı sorun yaratmaz, çünkü böbreklerimiz fazladan olan suyu sürekli olarak vücut dışına atarak dengeyi sağlarlar. Ancak ne yazık ki böbreklerimiz kusursuz veya akıllı pompalar değildir. Suyu, sadece belli bir oranda dışarı atabilirler ve bu oranın üzerine pek fazla çıkamazlar. Dolayısıyla, bir anda, çok fazla su içecek olursanız, böbrekleriniz bu suyu dışarı atamaz. Bu da, hücre içi ile dışı arasındaki basınç farkından ötürü suyun hücre içine hücum etmesine (ozmos) neden olur.

Su hücre içerisine hücum ettikçe, hücre içerisindeki elektrolit oranını azaltmaya başlar ve hücrelerin şişmesine neden olur. Normalde bu şişme birçok organ için aşırı sorun teşkil etmez. Eğer ki abartılı sürelere çıkılmazsa, birçok organ bu şişmeyi tolere edebilir. Ne yazık ki beynimiz bir istisnadır. Onu sıkı sıkıya koruyan kafatasımız da bu şişmeden kaynaklı basıncın rahatlamasına izin verecek bir yapıya sahip değildir. Aşırı miktarda su, çok kısa bir süre zarfında içildiğinde, beyin şişerek kafatasına baskı uygulamaya başlar. Bu da, aşırı baş ağrılarıyla, kafa karışıklığıyla, daha ilerleyen müddette nöbetlerle, komayla, nefes yetmezliğiyle ve nihayetinde ölümle sonuçlanır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Su zehirlenmesinden en çok muzdarip olan grup, maraton koşucularıdır. Her 6 maraton koşucusundan 1 tanesinde orta şiddette su zehirlenmesine rastlanmaktadır. Ancak bu da, aşırı su tüketiminden ziyade, zor koşullar altında vücudun aşırı korumacı davranmasındandır. Maraton gibi zorlu koşullarda vücudumuz suyu ekstradan tutmaya çalışır, çünkü tehlikeli bir durum olduğunu zanneder. Bu da, sürekli susayan maraton koşucusunun sadece fazla su tüketmesine değil, aynı zamanda az su boşaltmasına da neden olur. İşte bu sebeple bu tür sporlarda su zehirlenmesine rastlanabilir.

Günde 8 Bardak veya 2 Litre Ek Su İçmek Gerekmez mi?

Halk arasında (ve hatta doktorlar arasında da) sıklıkla tavsiye edilen, günde 8 bardak (yaklaşık 2 litre) su içilmesi yönündedir. Ancak bu sayı oldukça rastgele belirlenmiştir ve herkes için geçerli olan bir "sağlıklı olmak için gereken su miktarı" bulunmamaktadır. Daha da önemlisi, insanların günde 2 litre su içmesi gerektiğini gösteren tek bir bilimsel araştırma bile bulunmamaktadır; tam tersine, akademik çalışmalar bu "günde 2 litre su" fikrinin bir mit olduğunu göstermektedir.

Bu konularla ilgili tüm detayları "Günde En Az 2 Litre Su İçmemiz Gerekir Mi?" ve "Vücudumuzun Su Alışverişi" başlıklı yazılarımızda okuyabilirsiniz.

İşin özü ise şu: Aslında vücudumuzun ihtiyacı olan suyu günlük yiyeceklerimizden çoğu zaman rahatlıkla (ve hatta fazlasıyla) alırız. Tek yapmamız gereken, vücudumuz su istediğinde her zaman yaptığı şeyi, "susamayı" hissettiğimizde bu hissi giderecek kadar su içmektir.

Elbette günde düzenli olarak 2 litre su içmek kimseye zarar vermez ve eğer ki fazla katı yiyeceklerle besleniyorsanız, vücudunuzun eksiğini rahatlıkla kapatabilir. Ancak eğer içmeyecek olsanız da, vücudunuz susayarak sorunu size bildirecektir. Tabii vücudunuza inatla ayak direyecek olursanız, su noksanlığı cilt problemlerinden böbrek yetmezliğine kadar sayısız hastalığın önünü açmaktadır. Dolayısıyla garantiye almak için en azından 1 litre civarında ek suyu vücudunuza hor görmemenizi tavsiye ederiz.

Endişelenmeli misiniz?

Pek sayılmaz. Çünkü su zehirlenmesi aşırı nadir görülen bir olaydır. Yukarıda sözünü ettiğimiz 8 litre sınırı, dinlenme halindeyken, birkaç dakika içerisinde bu kadar fazla su içilecek olursa geçerlidir. Biraz düşünecek olursanız, bunu yapmanın ne kadar zor olduğunu görebilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Normalde marketten alıp tükettiğimiz sular yarım litredir. Bunlardan 16 tanesini üst üste ve hiç ara vermeden içebilir misiniz? Pek sanmıyoruz. Kaldı ki kişiden kişiye bu 8 litre sınırı da vücut büyüklüğüne göre değişebilmektedir. Daha kilolu insanlar, daha çok su tüketebilirler.

Uzun lafın kısası, susadıkça su içtiğiniz sürece su zehirlenmesinden korkmanıza gerek yoktur. Ancak arkadaşlarınızla iddiaya girip de bu tür bir şey yapmak suretiyle arkadaş çevrenizde su içmekten ötürü ölen ilk kişi olmak istemezsiniz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
130
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 61
  • Bilim Budur! 31
  • İnanılmaz 27
  • Muhteşem! 16
  • Merak Uyandırıcı! 16
  • Korkutucu! 11
  • Güldürdü 8
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 7
  • Umut Verici! 3
  • Üzücü! 3
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/12/2024 15:54:52 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2596

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Gebelik
Yumurta
Veri Bilimi
İspat Yükü
Işık Yılı
Ölüm
Çeviri
Diş Hekimliği
Dilbilim
Dinozorlar
Kanser Tedavisi
Kara Delik
Geometri
Taklit
Hayatta Kalma
Nörobiyoloji
Şempanzeler
Radyasyon
Burun
Arı
Depresyon
Atom
Primat
Sağlık Örgütü
Beslenme Davranışı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Su Zehirlenmesi: Fazla Su İçmek Zararlı mı?. (30 Mart 2019). Alındığı Tarih: 18 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2596
Bakırcı, Ç. M. (2019, March 30). Su Zehirlenmesi: Fazla Su İçmek Zararlı mı?. Evrim Ağacı. Retrieved December 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2596
Ç. M. Bakırcı. “Su Zehirlenmesi: Fazla Su İçmek Zararlı mı?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 30 Mar. 2019, https://evrimagaci.org/s/2596.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Su Zehirlenmesi: Fazla Su İçmek Zararlı mı?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, March 30, 2019. https://evrimagaci.org/s/2596.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close