Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yaşamın RNA Dünyası ile Başlamış Olabileceğine Dair Yeni Bulgular Elde Edildi!

Yaşamın RNA Dünyası ile Başlamış Olabileceğine Dair Yeni Bulgular Elde Edildi! Phys
3 dakika
4,884
Tüm Reklamları Kapat

Charles Darwin evrimi "değişerek türeme" olarak tanımlamıştı. DNA dizileri şeklindeki genetik bilgi kopyalanır ve bir nesilden diğerine aktarılır. Ancak bu süreç, zaman içinde genlerin küçük varyasyonlarının ortaya çıkmasına neden olarak popülasyona yeni özellikler eklenmesini sağlar.

Bilim insanları tüm bunların nasıl başladığını merak ediyordu: Yaşamın kökeninde hücrelerden, proteinlerden ve DNA'dan çok önce benzer bir evrim daha basit bir ölçekte gerçekleşmiş olabilir mi? 1960'larda aralarında Salk Araştırmacısı Leslie Orgel'in de bulunduğu bilim insanları, yaşamın ve biyolojik evrimin küçük, ipliksi RNA moleküllerinin Dünya'nın erken dönemlerine hükmettiği "RNA Dünyası" ile başladığını öne sürdüler.

Salk Enstitüsü'nde yapılan ve araştırmacıların PNAS dergisinde yayınladıkları çalışma, RNA Dünyası hipotezini destekleyen ikna edici kanıtlar sunuyor.[1] Araştırmacılar, diğer işlevsel RNA iplikçiklerinin doğru şekilde kopyalayabilen ve zaman içinde molekülün yeni varyantlarını oluşturan bir RNA enzimini ortaya çıkardı.

Tüm Reklamları Kapat

Bu bulgular, bilim insanlarını RNA temelli yaşamı yeniden yaratmaya bir adım daha yaklaştırıyor. Bu ilkel ortamlar laboratuvarda doğru bir şekilde modellenebilirse Dünya'da ve hatta diğer gezegenlerde yaşamın nasıl başlamış olabileceğine dair birçok fikri çok daha iyi bir şekilde test edebiliriz. Araştırmanın yazarlarından Salk Başkanı Gerald Joyce şöyle anlatıyor:

Evrimin şafağını kovalıyoruz. RNA'nın bu yeni yeteneklerini ortaya çıkararak yaşamın potansiyel kökenlerini ve basit moleküllerin bugün gördüğümüz yaşamın karmaşıklığına ve çeşitliliğine nasıl yol açmış olabileceğini ortaya çıkarıyoruz.

Çift sarmallı DNA genetik bilgiyi depolamak için harikadır. Bu genlerin çoğu nihayetinde hücreleri canlı tutmak için her türlü işlevi yerine getiren proteinleri kodlar. RNA'yı benzersiz kılan şey ise bunların her ikisini de biraz yapabilmesidir. DNA'ya benzer şekilde nükleotid dizilerinden oluşur ancak reaksiyonları hızlandırmak için enzim olarak da hareket edebilir.

Joyce gibi bilim insanları yıllardır RNA'nın yaşamın öncüsü olduğu fikrini araştırıyor ve özellikle RNA polimeraz ribozimlerine yani diğer RNA iplikçiklerinin kopyalarını oluşturabilen RNA moleküllerine odaklanıyorlar.

Son on yıldır Joyce ve ekibi, daha büyük molekülleri kopyalayabilen yeni varyantlar üretmek yönlendirilmiş evrim kullanarak laboratuvarda RNA polimeraz ribozimleri üretiyor. RNA iplikleri kopyalanırken çok fazla hata yapıldığı için nesiller geçtikçe ortaya çıkan RNA iplikleri orijinal dizilime benzemez ve işlevlerini tamamen kaybeder. Ancak bu değişti! Laboratuvarda geliştirilen en son RNA polimeraz ribozimi, bir RNA ipliğini çok daha yüksek doğrulukla kopyalamasına olanak tanıyan bir dizi önemli mutasyon içeriyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bu deneylerde kopyalanan RNA ipliği, diğer RNA moleküllerini parçalara ayıran küçük bir molekül olan bir "çekiç kafa". Araştırmacılar, RNA polimeraz riboziminin işlevsel "çekiç kafasını" doğru bir şekilde kopyalamakla kalmayıp, zamanla yeni varyasyonlarının ortaya çıkmaya başladığını gördüler.

Bu yeni varyantların performansı benzerdi. Ancak sahip oldukları mutasyonlar sayesinde daha kolay çoğalabiliyorlar, bu da evrimsel uyumu artırarak çekiç kafanın popülasyonuna hakim olmasını sağladı. Çalışmanın yazarlarından Nikolaos Papastavrou şöyle anlatıyor:

Yaşamın başlangıçta ne kadar basit olduğunu ve kendini geliştirmeye başlama yeteneğini ne zaman kazandığını uzun zamandır merak ediyorduk. Bu çalışma evrimin başlangıcının çok erken ve çok basit olabileceğini gösteriyor. Tek tek moleküller düzeyinde bir şey Darwinci evrimi sürdürebilirdi ve bu, yaşamın daha karmaşık hale gelmesini, moleküllerden hücrelere ve çok hücreli organizmalara geçilmesini sağlayan kıvılcım olabilirdi.

Bulgular, evrimi mümkün kılmada replikasyon doğruluğunun kritik önemini vurguluyor. RNA polimerazın gereken doğrulukta kopyalanması gelecek nesillerde kalıtsal bilgiyi korumak için kritik bir eşiği aşmalıdır ve bu eşik, evrimleşen RNA'ların boyutu ve karmaşıklığı arttıkça yükselecektir.

Araştırmacılar, önümüzdeki on yıl içinde laboratuvarda bağımsız RNA yaşamını on yıl içinde başarabileceklerini düşünüyor. Joyce'un laboratuvarında çalışan bilim insanı David Horning şöyle anlatıyor:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Seçilim baskısının mevcut bir işleve sahip RNA'ları geliştirebildiğini gördük, ancak sistemin daha büyük RNA molekülü popülasyonlarıyla daha uzun süre evrimleşmesine izin verirsek, yeni işlevler icat edilebilir mi? Burada Salk'ta geliştirilen araçları kullanarak erken yaşamın kendi karmaşıklığını nasıl artırabileceğini yanıtlamaktan heyecan duyuyoruz.

Joyce'un laboratuvarında kullanılan yöntemler, hem Dünya'da hem de diğer gezegenlerde hangi çevresel koşulların RNA evrimini en iyi şekilde destekleyebileceği de dahil olmak üzere, yaşamın kökenleri hakkındaki diğer fikirleri test eden gelecekteki deneylerin de yolunu açıyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
41
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 14
  • Muhteşem! 7
  • Merak Uyandırıcı! 6
  • Güldürdü 4
  • İnanılmaz 4
  • Tebrikler! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Üzücü! 2
  • Grrr... *@$# 2
  • İğrenç! 2
  • Umut Verici! 1
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 30/04/2024 19:46:29 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17063

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Tutarlılık
Kan Hastalıkları
Köpekgil
Endokrin Sistemi
Kalori
Popülasyon
Hız
Charles Darwin
Nükleer
Google
Radyasyon
Toplumsal Cinsiyet
İngiltere
Covıd-19
Solunum
Fare
Bilinç
Psikiyatri
Kadın Sağlığı
Bilgi
Burun
Tüy
Evrim
Tüyler
Bilişsel
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Yaşamın RNA Dünyası ile Başlamış Olabileceğine Dair Yeni Bulgular Elde Edildi!. (2 Nisan 2024). Alındığı Tarih: 30 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17063
Derin, U. (2024, April 02). Yaşamın RNA Dünyası ile Başlamış Olabileceğine Dair Yeni Bulgular Elde Edildi!. Evrim Ağacı. Retrieved April 30, 2024. from https://evrimagaci.org/s/17063
U. Derin. “Yaşamın RNA Dünyası ile Başlamış Olabileceğine Dair Yeni Bulgular Elde Edildi!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 02 Apr. 2024, https://evrimagaci.org/s/17063.
Derin, Ufuk. “Yaşamın RNA Dünyası ile Başlamış Olabileceğine Dair Yeni Bulgular Elde Edildi!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, April 02, 2024. https://evrimagaci.org/s/17063.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close