Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Rüstem S
Üye
3

İnsanlar korktuğu zaman neden gözlerini kapatıp bağırırlar Bu evrimimizle gelişmiş bir süreç mi Yani tehlike anında gözünü kapatmak canlıya zarar?

233 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Moderatör Uyarısı
Yetersiz Kaynak 1 moderatör tarafından eklendi
Akademik veya güvenilir kaynaklar sunulmamıştır.
0
Kardelen Gözüküçük
Biyolojiyle ilgileniyorum

Canlılar bir tehlikeyle karşılaştıklarında hayatta kalabilmek için 3 tepkiden birini gösterirler; Kaç-Savaş-Don.

Bahsettiğiniz korkma örneğine göre mesela korku filmi izlerken aniden gelen bir korku sahnesi insanın bağırıp yerinden sıçramasına sebep olabilir. Fakat bunun için donma, kaçma veya savaşma tepkisi genellikle verilmez çünkü insan bunun gerçek ve ciddi bir tehlike olmadığını bilir. Sonrasında bu durumla ilgili herhangi bir hayatta kalabilme kaygısı yaşamadan hayatına devam edebilir.

Aynı durum ormanda yürürken karşınıza aniden çıkan bir ayı içinse, sadece, çığlık atma açısından benzer olacaktır çünkü o da aniden karşılaştığınız bir şeydir lakin aniden karşınıza çıkmazsa vereceğiniz tepki daha sakin olabilir. Ayının beklemediğiniz bir anda ve aniden karşınıza çıktığını varsayarsak vereceğiniz tepki hayatta kalabilmeniz için ideal olduğunu düşündüğünüz tepki olacaktır. Ve bunu sağlıklı düşünemeden uygularsınız genelde, çünkü hem vaktiniz yeterli olmayabilir hem de o an düşündüğünüz tek şey hayatta kalabilmektir.

Tüm Reklamları Kapat

Tehlikenin kaynağından kurtulabilmek veya sadece yardım isteyebilmek için genelde yüksek ses kullanılır. Bu korktuğumuzda neden bağırdığımızın cevabı olabilir. Dolayısıyla bu durum ile savaşmak arasında bağlantı kurulabilir. Çünkü savaşırken karşınızda bir canlı varsa yüksek ses onu genelde geri itmeye yardımcı olur.

Geri çekilme veya zıplama refleksi ise kaçma tepkisi ile bağlantılı olabilir. Çünkü tehlike olduğunu düşündüğünüz şeyin tersi yönüne doğru ani bir hareket edersiniz.

Donma tepkisi ise sizin dediğiniz "gözünü kapatma" tepkisi ile bağlantılı olabilir. Bunun tehlikeyi sizden uzaklaştırmak gibi bir özelliği yoktur. Bu sadece sizin hayatta kalabilme ihtimaliniz dahilinde sizin psikolojik sağlığınızı korumak adına gösterdiğiniz bir refleks olabilir.

Kimi durumlarda kaçmak veya savaşmak yerine donmak hayatta kalmak için daha avantajlı olabilir. Tehlike kaynağının sizi ancak donarsanız farketmeyebileceği durumlar yaşanabilir. Bu yüzden evrimsel olarak bu durumun neden elenmemiş olması anlaşılabilir.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Moderatör Uyarısı
Yetersiz Kaynak 1 moderatör tarafından eklendi
Akademik veya güvenilir kaynaklar sunulmamıştır.
0
Ege Yıldırım
Fizyolojik Psikoloji Okuru

Sene M.Ö. 1 milyon, elinde mızrakla öğlen vaktinde avladığın etleri mutlu bir şekilde topluluğuna götürüyorsun. Tam o sırada, karşında bir yırtıcı beliriyor. Stres hormonların yükseliyor, nabzın kalbin yerinden çıkacakmış gibi artıyor. Düşündüğün tek bir şey var; hayatta kalmak.

İşte, milyonlarca yıllık genetik aktarımımızda, şu an adına "Savaş veya Kaç Tepkisi" dediğimiz reaksiyonun işe yaradığı duruma geldik. Böyle bir durumda beynin seni tehlikeden uzaklaşmak için ya tehlikeyi ortadan kaldırmak için savaşman, ya da kaçman için zorluyor. Lakin tek olasılık bu ikisi değil. Genellikle beyninin o kötü durumdan kaçamayacağını veya savaşamayacağını düşündüğü, stres seviyenin iyice arttığı durumlarda üçüncü bir durum ortaya çıkıyor; "Donma". Kulaklarını gözlerini kapatıp kendini o ortamdan soyutlama çabasını bu donma reaksiyonu ile açıklayabiliriz.

Donmanın bir ötesinde, literatüre nispeten yeni girmiş olan 4. bir tepki daha var, ona da "Fawn" deniliyor. Türkçeye geyik yavrusu gibi davranmak diye çevirebiliriz. Bu tepki de başarısız bir kaçma/savaşma/donma durumunda, karşıdaki yırtıcıya boyun eğmektir. Örneğin köpekler kavga ettiğinde eğer bir taraf çok daha baskınsa diğer köpeğin sırtüstü yatıp, karnını olması gerekenin tam aksi şekilde açıkta bırakıp ağlayarak kaderini baskın köpeğe teslim ettiğini gözlemleyebiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Çığlık konusuna gelecek olursak, ses çıkarmak etraftaki diğer arkadaşlar ile iletişim kurmak ve tehlikede olduğunu belirtmek için kullanılabilir. Bunun yanında; limbik sistemde başlayan çığlık atma işlemi, simpatetik sinir sistemi aracılığıyla az önce bahsettiğim "Kaç veya Savaş" tepkisini de aktive etmektedir, böylelikle hayatta kalma şansımız bir nebze olsun artacaktır.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close