Canlılar bir tehlikeyle karşılaştıklarında hayatta kalabilmek için 3 tepkiden birini gösterirler; Kaç-Savaş-Don.
Bahsettiğiniz korkma örneğine göre mesela korku filmi izlerken aniden gelen bir korku sahnesi insanın bağırıp yerinden sıçramasına sebep olabilir. Fakat bunun için donma, kaçma veya savaşma tepkisi genellikle verilmez çünkü insan bunun gerçek ve ciddi bir tehlike olmadığını bilir. Sonrasında bu durumla ilgili herhangi bir hayatta kalabilme kaygısı yaşamadan hayatına devam edebilir.
Aynı durum ormanda yürürken karşınıza aniden çıkan bir ayı içinse, sadece, çığlık atma açısından benzer olacaktır çünkü o da aniden karşılaştığınız bir şeydir lakin aniden karşınıza çıkmazsa vereceğiniz tepki daha sakin olabilir. Ayının beklemediğiniz bir anda ve aniden karşınıza çıktığını varsayarsak vereceğiniz tepki hayatta kalabilmeniz için ideal olduğunu düşündüğünüz tepki olacaktır. Ve bunu sağlıklı düşünemeden uygularsınız genelde, çünkü hem vaktiniz yeterli olmayabilir hem de o an düşündüğünüz tek şey hayatta kalabilmektir.
Tehlikenin kaynağından kurtulabilmek veya sadece yardım isteyebilmek için genelde yüksek ses kullanılır. Bu korktuğumuzda neden bağırdığımızın cevabı olabilir. Dolayısıyla bu durum ile savaşmak arasında bağlantı kurulabilir. Çünkü savaşırken karşınızda bir canlı varsa yüksek ses onu genelde geri itmeye yardımcı olur.
Geri çekilme veya zıplama refleksi ise kaçma tepkisi ile bağlantılı olabilir. Çünkü tehlike olduğunu düşündüğünüz şeyin tersi yönüne doğru ani bir hareket edersiniz.
Donma tepkisi ise sizin dediğiniz "gözünü kapatma" tepkisi ile bağlantılı olabilir. Bunun tehlikeyi sizden uzaklaştırmak gibi bir özelliği yoktur. Bu sadece sizin hayatta kalabilme ihtimaliniz dahilinde sizin psikolojik sağlığınızı korumak adına gösterdiğiniz bir refleks olabilir.
Kimi durumlarda kaçmak veya savaşmak yerine donmak hayatta kalmak için daha avantajlı olabilir. Tehlike kaynağının sizi ancak donarsanız farketmeyebileceği durumlar yaşanabilir. Bu yüzden evrimsel olarak bu durumun neden elenmemiş olması anlaşılabilir.