Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
7

Sivrisinekler neden kan emiyorlar?

Sivrisinekler kanımızı emip, depolayıp, ne yapıyorlar? O kana ne yapıyorlar?
19,608 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Pedram Türkoğlu
Tıp öğrencisi

Normalde sivrisinekler nektar ve su gibi maddelerle beslenir. Fakat dişi sivrisinekler yumurta olgunlaşması ve sağlıklı yumurta gelişimi için memeli kanından yararlanmak zorunda. Çünkü üreteceği onlarca yumurta için kandaki hemoglobin proteininden ve içerisindeki demir atomundan yararlanır. Nektar ve su yeterli gelmez.

“Sadece dişi sivrisinekler kan emer.” denmesinin sebebi de budur.

Öte yandan aynı zamanda sıtma etkeni olan Plasmodium paraziti için de bir yolaktır. Parazit de bu gerekliliklerden yararlanıp, kendi döngüsünü oluşturuyor.

Tüm Reklamları Kapat

Burada akla HIV gibi hastalıkları bulaştırmaları konusu gelebilir, onu da aradan çıkartalım:

HIV ve Hep gibi virüsler aslında salgıdan kana geçen virüsler. Bu tamamen virüsün sevdiği ve uygun reseptörleri bulunduğu doku ile ilişkili. 

Örneğin HIV, CD4 (+) T lenfosileri ve makrofajları tercih eder. Erkek menisi gibi vücut sıvılarında fazla bulunur. Fotoğrafta da belirtildiği gibi sivrisinek salgı bezlerinde bulunamıyorlar. Çünkü sivrisineklerin lenfositleri yok. Onlarda hemosit adında farklı kan hücre tipleri vardır. Dolayısıyla virüs çoğalamaz. 

Sivrisinek örneğini geçelim, başka canlının salgı bezini düşünelim. Orada çoğalsa dahi yeterli virülans (hastalık yapıcı) seviyesine ulaşamayabilir. Dolayısıyla vücuda girince çeşitli bağışıklık sistemi hücreleri tarafından yok edilir. Bunlar CD8 (+) sitotoksik T lenfositler başta olmak üzere mononükleer hücreler ve interferonlar gibi kimyasal ajanlar ama bunlar olayın ayrıntısı. Önemli olan virüsün uygun reseptörlerinin bulunduğu doku. Öte yandan Plasmodium paraziti, virüsün aksine sivrisineğin bağırsak epiteline girebilir.

6,708 görüntülenme
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close