Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Ses-Ötesi (Ultrasonik) Savarlar, Sivrisinekleri Uzak Tutmaya Yarar Mı?

2 dakika
53,096
Ses-Ötesi (Ultrasonik) Savarlar, Sivrisinekleri Uzak Tutmaya Yarar Mı? Gain Express
Tüm Reklamları Kapat

Mit-1: "Telefonuna şu uygulamayı kur, açık bırak! Ultrasonik bir sesle sivrisinekleri rahatsız edip uzak tutuyor!"

Mit-2: "Bizim ürünlerimizi kullanırsanız, sağlığınızı bozabilecek hiçbir kimyasal ilaca ihtiyaç duymaksızın, sadece ses ötesi dalgalarla sivrisineklerden kurtulabilirsiniz!"

Gerçek: Ses ötesi (ultrasonik) dalgaların sivrisinekleri rahatsız edebildiğine dair hiçbir güvenilir bilimsel çalışma bulunmamaktadır. Ultrasonik sivrisinek savarlar, muhtemelen hiçbir işe yaramayan para tuzaklarıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Bilgi-1: Her yaz mevsimiyle birlikte sabit olarak hayatımıza dahil olan unsurlar vardır: Sivrsinekler ve tabii ki, sivrisineklere karşı alınan losyonlar, sivrisinek savıcı kokular ve hepsinden önemlisi, “ultrasonik sivrisinek savarlar” gibi... Lafı dolandırmayacağız: içeriğinde “kimyasal” olmadığı için daha “sağlıklı” olduğu iddiasıyla pazarlanan, “sadece ses” kullandığı için hiçbir biyolojik zararı olmadığı iddia edilen “ultrasonik sivrisinek savarların” işe yaradığına dair tek bir veri dahi bulunmuyor. Hatta bilim insanları konu hakkında oldukça net: ses ötesi frekanslarda titreşimler göndererek sivrisineklerin savuşturulabileceğini düşünmek tam bir “saçmalık”.

Bilgi-2: Ultrasonik sivrisinek savarlar (USS), birçok yetişkin kulağının duyamayacağı bir frekans olan 15 kHz (15 kilo-Hertz: saniyede 15.000 titreşim) frekansında ses yayarlar. Bu sesi biz duyamasak bile, sivrisinekler net bir şekilde duyabilirler. İddiaya göre, bu sesten rahatsız oldukları için, ses kaynağından uzak durmaya çalışırlar. Böylece insanlar da huzurla, hiçbir kokulu kimyasala ya da losyona maruz kalmadan rahat rahat uyuyabilirler. Bu senaryoyla ilgili tek sıkıntı var: hiçbir kısmı gerçek değil.

Bilgi-3: İlk olarak, sivrisineklerin 15 kHz frekanstaki seslerden uzak durduğuna dair yapılan akademik araştırmaların hiçbirinde sivrisinekler bu sesten uzak durmaya yönelik herhangi bir davranış göstermedi. Örneğin 2010 yılında bu sahada yapılmış 10 farklı araştırmayı bir arada ele alan bir makale yayınlandı ve sonuç olarak USS’nin “sivrisinekleri savmak konusunda hiçbir işe yaramadığı” ve “kullanımının tavsiye edilmemesi gerektiği” bildirildi. 

Bilgi-4: Tabii bu işten para kazanan birçok insan ve kurum var. Bazı radyolar, müzik yayınlarının arka plan gürültüsü olarak 15 kHz ses titreşimleri gönderdiklerini, bu nedenle insanların uyurken radyoyu açık bırakabileceklerini iddia ediyorlar (ki USS çılgınlığı da aslında bu iddiayla başladı). Dolayısıyla bu bilimsel araştırmalar işlerine gelmiyor. USS’nin işlevsel olduğunu savunan bazı kişiler, bu sesin sivrisineklerin doğal avcısı olan helikopter böceklerinin kanat sesiyle aynı olduğunu, bu sayede işe yaradığını iddia ediyorlar. Evet, helikopter böcekleri sivrisineklerin doğal avcısı. Ancak hayır, bugüne kadar yapılan araştırmalarda kanatlarından yayılan titreşimlerin frekansının 20-170 Hz olduğu tespit edildi. Bu, iddia edilen 15.000 Hz’ten ortalamada 157 kat daha düşük bir frekans. Yani alakası bile yok. Uzun lafın kısası, eğer ki sivrisineklerden korunmak istiyorsanız hala tablet halindeki kokular veya aktif olarak avlayarak odaları sivrisineksiz tutmak en işlevsel çözüm gibi gözüküyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 14
  • Tebrikler! 9
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 1
  • İnanılmaz 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Muhteşem! 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • W. Kremer. Ultrasound Mosquito Repellents: Zapping The Myth. (11 Aralık 2012). Alındığı Tarih: 23 Haziran 2018. Alındığı Yer: BBC | Arşiv Bağlantısı
  • A. Tendler. Do Sonic Mosquito Repellents Work?. (5 Şubat 2014). Alındığı Tarih: 23 Haziran 2018. Alındığı Yer: Quora | Arşiv Bağlantısı
  • A. Henry. Stop Wasting Money On Sonic Bug Repellants: They Don’t Work. (13 Ağustos 2012). Alındığı Tarih: 23 Haziran 2018. Alındığı Yer: Life Hacker | Arşiv Bağlantısı
Sıkça Sorulan Sorular

Hayır, güvenilir bilimsel çalışmalar ultrasonik sivrisinek savarların sivrisinekleri uzak tutmadığını göstermektedir.

Ultrasonik sivrisinek savarlar ses ötesi frekanslarda titreşimler gönderir, ancak sağlığa zararlı bir etkileri olduğuna dair veri bulunmamaktadır.

Yapılan akademik araştırmalar, sivrisineklerin 15 kHz frekansındaki sesten uzak durmaya yönelik bir davranış sergilemediğini göstermektedir.

Bazı insanlar, 15 kHz frekansındaki sesin sivrisineklerin doğal avcısı olan helikopter böceklerinin kanat sesine benzediğini iddia etmektedir. Ancak bu iddia bilimsel olarak desteklenmemektedir.

Sivrisineklerden korunmanın en işlevsel yolları, tablet halindeki kokuları kullanmak veya aktif olarak sivrisinekleri avlamak ve odaları sivrisineksiz tutmaktır. Ultrasonik sivrisinek savarlar etkili bir çözüm değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/10/2024 12:30:32 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4138

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Fotosentez
Yaşamın Başlangıcı
Dünya
Hasta
Rna
Covid-19
Parazit
Ornitoloji
Etik
Diş Hastalıkları
Bilim Tarihi
Kurbağa
Yüksek
Bebek Doğumu
İyi
Astronomi
Arı
Evrimsel Biyoloji
Su
Deniz
Sosyal Medya
İklim Değişimi
Karar
Nükleer
Diş Sorunları
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Ses-Ötesi (Ultrasonik) Savarlar, Sivrisinekleri Uzak Tutmaya Yarar Mı?. (12 Ocak 2016). Alındığı Tarih: 5 Ekim 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4138
Bakırcı, Ç. M. (2016, January 12). Ses-Ötesi (Ultrasonik) Savarlar, Sivrisinekleri Uzak Tutmaya Yarar Mı?. Evrim Ağacı. Retrieved October 05, 2024. from https://evrimagaci.org/s/4138
Ç. M. Bakırcı. “Ses-Ötesi (Ultrasonik) Savarlar, Sivrisinekleri Uzak Tutmaya Yarar Mı?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 12 Jan. 2016, https://evrimagaci.org/s/4138.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Ses-Ötesi (Ultrasonik) Savarlar, Sivrisinekleri Uzak Tutmaya Yarar Mı?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, January 12, 2016. https://evrimagaci.org/s/4138.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close