Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Mehmet Yıldız
Üye
3

İstemli bir şekilde örneğin bir kası hareket ettirme emrini ilk ne veriyor?

Büyüklükten küçüğe doğru olacak şekilde; ilk emri beyin veriyor, daha derine inildiğinde beynin bir bölgesi, daha da inilirse nöron, daha da inilirse bir atom! İlk emir hangi atomdan veya atom altında geliyor? İstemli bir şekilde fiziksel bir eylem emrinin kaynağı en alt düzeyde neresidir? Durup dururken bir atom mu karar veriyor ne yapılacağına?
440 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap

Bir kararın ilk başı tek bir atomun hareketinden kaynaklanabilir. Örneğin tek bir atomun (veya en azından molekülün) yapısında meydana gelen bir değişim bir dizi zincirleme olayı başlatıp beyinde nöronların ateşlenmesine sebep olabilir. Ama çoğu zaman karar tetiklenmesini bu düzeyde tekil bir atoma indirgenmeye gerek olmuyor. Çok daha makro ölçekteki uyaranlar kararları rahatlıkla tetikleyebiliyor.

Aslında bu sorunun kalbinde yatan cevap, hangi zihin/sinirbilim felsefesini benimsediğinize bağlı: Eğer düalist bir dünya görüşüne sahipseniz, "ruh" gibi bir şeyin ilk emri verdiğini söyleyebilirsiniz. Ama ruh içinde ilk emri veren ne? Metafiziksel ruhun, fiziksel sinirlerle etkileşmesinin (ve tam tersinin) mekanizması ne? Ruhun "istemesi" ne demek? Ruhun neyi isteyip istemeyeceğini belirleyen ne?

Bu soruların test edilebilir birer cevabı olmadığı için, bilimde daha ziyade fizikalist bir görüş hakim. Buna göre insanların bir şeyleri istemesinin ana tetikleyicisi içsel ve dışsal bir dizi faktör olabilir. Örneğin vücudunuzda belli bir şeyin dengesinin değişmesi (mesela kanınızdaki pH veya glikoz değerinin değişmesi) bir sonra isteyeceğiniz şeyi belirleyebilir: Glikoz düşünce şekerli yiyeceklere yönelmek gibi... Keza biraz önce deneyimlediğiniz bir ses, bir koku, hatta daha önceden bir başka sebeple tetiklenmiş bir düşünceden arta kalanlar, bir sonraki saniye hangi nöronların ateşleneceğini belirleyebilir. Uyaransız bir karar/düşünce mümkün mü bu da net değil; çünkü yapılan deneyler, bilinçli düşüncelerimizin her zaman öncesinde gelen nöral faaliyetin bir sonucu olarak belirdiğini gösteriyor. Dolayısıyla tamamen vakumda, hiçbir öncülü olmayan bir düşünce tetiklenemiyor olabilir (veya tetikleniyorsa bile bunu izole etmek mümkün olmayabilir).

Tüm Reklamları Kapat

Bu içsel ve dışsal tetikleyicilere ek olarak, "bilinç" dediğimiz, beynimizdeki nöral ağın karmaşıklığından kendiliğinden beliren (buna "emergent property" diyoruz) bir karar mekanizması, bu arzulardan hangilerine cevap verileceği yönünde tercih beyan edebiliyor; ama bunun doğası henüz tam olarak çözülebilmiş değil. Örneğin bu "bilincin" kendisinin ne düzeyde deterministik olduğu (yani uyaranlardan sonucun kesin olarak çıkarsanıp çıkarsanamayacağı) belli değil. Dolayısıyla burada da "özgür irade" konusundaki felsefi tutumlar devreye giriyor:

  • Kimine göre özgür irade diye bir şey yok ve sadece girdilere bakarak nöronların ne karar vereceğini %100 bilmek (teoride) mümkün.
  • Kimine göre tamamen fizikalist bir karar mekanizması ("özgür irade") var ama bu tür bir irade, öngörülemez (mesela kuantumdaki gibi olasılıkçı doğaya sahip) tercihlere sahip olabilir.
  • Kimine göreyse (başta da dediğim gibi) fiziksel olmayan bir ruh var ve özgür iradenin kaynağı da bu. Bunun fiziksel olmaması nedeniyle de kararların ne yönde olacağını sadece girdilerden bilmek imkansız.

Bilimde özgür iradenin varlığı konusu nihai olarak çözülebilmiş değil. Fizikalizm-düalizm tartışmasıysa (bilim özelinde) belirgin bir şekilde fizikalizmden yana ağır basıyor gözüküyor. Ama sinirbilim içerisinde tercihleri belirleyen kaynağı tamamen fiziksel olarak, alternatifleri kadar (belki onlardan daha fazla) tutarlı bir şekilde yanıtlandırmak mümkün (yukarıda bahsettiğim içsel ve dışsal girdiler ile).

14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close