Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
6

Aydın Özoğlu'nun iddia ettiği gibi Yerçekimi değil de "Kozmik Enerji Basıncı" olabilir mi?

Başta ön yargıyla yaklaştım ama bana saçma gelmedi. Kafama takılan sadece eğer havada madde varsa ve madde olmayan yerden maddeye enerji şarj oluyorsa havasız ortamda balona hava püskürttüğümüzde balonun püskürttüğümüz tarafa doğru hareket etmesi gerekmez mi?
3,633 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
6 Cevap
Cevap
Eftal Oturakçıibogil
Skeptik
Orijinal Soru: Türk Fizikçi Aydın Özoğlu'ndan "Yerçekimi Yoktur" iddiası hakkında ne düşünüyorsunuz?

Merhaba,

Aydın Bey'in röportajındaki[1] iddialara bakalım.

Tüm Reklamları Kapat

1)Kendisinin küçükken yer çekimine inanmadığını söylüyor ilerleyen yıllarda buna kanaat getiriyor (neye dayanarak?) ve kozmik itim olduğunu söylüyor (Ayın bizi zemine itmediği ne malum?) ama elinde formülüze edilmiş bir şey olmadığını için 13 yıl formülüze etmeye çalışıyor.

2)Newton hareket kanunlarının bilim insanları tarafından mutlak doğru olarak kabul edildiğini söylüyor.

Tüm Reklamları Kapat

3)Işığın boşlukta hareket edemeyeceğini söylüyor. (Denizde dalga var ama su yok)

4)Sonlara doğru ise bilim insanlarının koltuklarından olmamak için kendisine inanmadıklarını belirtiyor.

Kendi argümanlarını bu temellere oturtmuş.

Ben de çıkıp Newton hatalıydı formül aslında

şeklindedir diyebilirim belki formül ilk bakışta mantıklı gelebilir ama önemli olan matematiksel ifadenin ne anlattığıdır. Yukarda verdiğim örnekte a=0 olsa bile cisimlere bir kuvvet uygulanır ki pek mantıklı değil.

Benzer şekilde , derim kim ne diyebilir ki? 13 yıl uğraşmaya gerek yok siz de 10 saniyede benim gibi formülüne görece yakın sonuçlar veren formüller üretebilirsiniz. Bunun üstesinden ne gelebilir?

Bilim ve bilim insanları tabiki! Yöntemleri ve içerdiği veriler açık bir şekilde belirtilmiş bir iddia denenir yanlışlanır veya heyecan verici yeniliklere kapı aralar.

Tüm Reklamları Kapat

Aydın Bey ise akademik camiada yayın yapmak yerine internette yayın yapmayı seçmiş ve tabiki ilgi çekici haber yapmak isteyen haberciler de bunu haberleştirmişler. Olması gereken Aydın Bey'in önce makalesini akademik camiada yayınlaması sonra duruma göre bunun haber olması. Etik olan budur.

Sitesine baktığınızda Aydın Bey'in birkaç fikri üzerine temellendirilmiş formüller var peki verileri nerde? Bu iddia bilimin hangi özelliklerinden test edilerek geçti? Örneğin Einstein Özel Göreliliği ortaya attığında ışığın büyük kütleli cisimler etrafında büküleceğini ön görüyordu ve bu gözlendi.[2]

Gerçekler bizim onla alakalı düşüncemiz her ne olursa olsun gerçektir. Ha Newton öyle demiş ha Aydın Bey böyle demiş. Bu yüzden bilim insanları da yeni verilerle teorilerini her zaman test ederler testlerden geçemeyen her teori yerini yeni verileri ve eski verileri açıklayabilen gelişmiş teoriye bırakır.

Newton hareket kanunları 300 yıl boyunca doğrulandı[3] daha sonrasında Merkür'ün perihelion problemi ve 3 gezegenin hikayesi gibi olaylarda çalışmadığı görüldü. Einstein çıktı hem Newton'nun açıkladığı hareket olaylarını hem de açıklayamadıklarını açıkladı.

Tüm Reklamları Kapat

Aydın Bey elektiriğin elektron hareketiyle olamayacağını söylüyor. Elektronun çok yavaş olduğunu söylüyor. Yavaş olduğu doğru ama zaten ilgi çekici olan yüklü parçacığın hareketi.[4][5][6] Elektrik dediğimiz şey yüklü parçacığın hareketinden sonra oluşan elektrik ve manyetik alan sayesinde var.

Aydın Bey ispat yükünü bizim omuzlarımıza atıyor akademiye de değil bildiğin bakkal Mehmetin, öğrenci Ayşenin. Bizim bunu çürütmek için bir emek vermemize gerek yok zaten izlenmesi gereken yol izlenmeyerek iddia ortaya atılmış. Peki şu anda söyledikleri yeterli mi? Hayır iddia ne kadar büyük olursa o kadar çok delile ihtiyaç duyar. Kendinden önceki bilim insanları (Newton, Einstein) nasıl bir yol izlediyse kendisi de aynen izlemelidir.

Konuya Arsel Berkat Acar'ın şu sunusunda[7] yaptığı gibi yaklaşmak doğru olacaktır.

Carl Sagan, Şüphecilik Kiti
Carl Sagan, Şüphecilik Kiti

Sonuç olarak niyetini bilemem ama yaptıkları klasik bir sahtebilimcinin (astrolog, aşı karşıtı vs) yaptığından fazla bir şey değil. Ciddiye alınacak bir tarafı yok.

165 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Aydın Özoğlu. Aydın Özoğlu-Röportaj. Alındığı Tarih: 27 Ocak 2023. Alındığı Yer: aydinozoglu | Arşiv Bağlantısı
  2. Ankara Üniversitesi. Eddington Deneyi. Alındığı Tarih: 27 Ocak 2023. Alındığı Yer: Ankara Üniversitesi Açık Ders Malzemeleri | Arşiv Bağlantısı
  3. BilimNeDiyor Youtube kanalı. Celal Şengör-Newton Yanıldı. Alındığı Tarih: 27 Ocak 2023. Alındığı Yer: YouTube | Arşiv Bağlantısı
  4. Çağrı Mert Bakırcı. Elektrik Nasıl Çalışır?. Alındığı Tarih: 27 Ocak 2023. Alındığı Yer: YouTube | Arşiv Bağlantısı
  5. Veritasium. Misconception About Electricity. Alındığı Tarih: 27 Ocak 2023. Alındığı Yer: YouTube | Arşiv Bağlantısı
  6. Çağrı Mert Bakırcı. Işık Hızı. Alındığı Tarih: 27 Ocak 2023. Alındığı Yer: YouTube | Arşiv Bağlantısı
  7. Arsel Berkat Acar. Modern Çağda Şüpheciliğin Önemi. Alındığı Tarih: 27 Ocak 2023. Alındığı Yer: YouTube | Arşiv Bağlantısı
8
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
Özgür Özgür
Araştırmacı

Nerden başlayacağımı bilmiyorum:)

Bilimde genel geçer kurallar tanımları farklılaşabilir genişleyebilir hatta kökten değişebilir. Bu değişimler bizi gerçeğe bir adım daha yaklaştırır.

Tüm Reklamları Kapat

Bence Aydın Bey kesinlikle 'gök itimi' tarzı spekülatif açıklama yapmıyor. Gayet bilgili biri olduğu aşikar ancak açıklamaları-nasıl desem- biraz farklı bir açıdan bakmış gibi. Kozmik enerji basıncının ne olduğunu şahsen tam olarak anlayamadım. Demek istediği ya da benim anladığım şu: aslında maddenin olmadığı, bu maddeyi var eden şeyin kendi deyimi ile dolu olan uzayın preslenmesi ile var olduğu.

Kütleçekim kanunu "şu an bildiğimiz kadarıyla" bellidir. Belirsiz olan durumları var tabi ki. Mesela kütlecekiminin uzay zaman dokusundan kaynaklandığı biliniyor. Ancak hala nedeni tam olarak bilinmiyor. Burada kütlecekim teorisi ile kuantum fiziğini birbirine bağlayan 'graviton' adlı bir alandan ya da parçacıktan bahsediliyor. Eğer bu parçacık keşfedilebilirse- ki şahsi düşüncem pek olası değil- 4 temel kuvvetin de kuantum mekaniği ile açıklanabilir olacağı öngörülüyor. Şimdi Aydın Bey'in söylediği bazı argümanlara değinmek isterim.

Tüm Reklamları Kapat

-Hocamızın dediği elektrik iletimi elektronların hızından bağımsız olarak ışık hızında elektromanyetik dalga ile iletilir.

-Antenden yayılan bir dalganın taşıyıcısı olması gerektiğini söylüyor. Aynı şekilde antenden yayılan radyo dalgaları ses ya da deniz dalgası gibi bir taşıyıcı maddeye ihtiyaç duymaz, ışık hızında ilerler ve taşıyıcısı uzay zaman dokusunun kendisidir. Elektromanyetik spektrumunda frekans aralığı 300 gigahertz ile 30 hertz, dalga boyu olarak 1 milimetre ile 10,000 kilometre arasında tanımlanmıştır.

- Newton kütleçekim teorisini elma tarlasında gezerken kafasına elma düştükten sonra bulmadı:) Bunu kim uydurdu bilmiyorum ama sadece şu soruyu sordu: "Bir elma neden sağa sola ya da yukarı doğru düşmez, aşağı dikey yönlü düşer?"

-Hocamız boşluk dediğimiz şey aslında dolu diyor. Doğrudur uzay zaman dokusu dediğimiz şey 'kuantum köpüğü' denilen alanlardan oluştuğu düşünülüyor. Zaten bu boşluk denilen şeyin "hiçlik" olmadığını biliyoruz. Ne olduğu şu anki bildiklerimizle tam olarak açıklanamıyor. Karanlık madde ve karanlık enerji vardır ama ne olduğu bazı teoriler olmasına rağmen açıklanabilmiş değil.

-Madde dediğimiz şey boş, boşluk dediğimiz şey dolu diyor hocamız. Aslında madde, atom dediğimiz şey bir tür yoğunlaşmış enerjidir. Bir atomu oluşturan parçacıkların büyük bir kısmının zayıf ve güçlü nükleer kuvvetten ufak bir kısmı da higgs alanından oluştuğu düşünülüyor. Bence hocamızın anlattığı kozmik enerji basıncı dediği şey maddeye kütle kazandıran higgs alanıyla bir bağlantısı var.

-Hocamız antimadde uydurma bir tanımdır diyor. Antimaddenin varlığı gözlemlerle doğrulanmış bir şey.

Hocamızı biraz acele dinleyip yazdım yanlışım varsa kusura bakmayın:)

146 görüntülenme
6
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
Mert Kaçar
Araştırmacıyım

Anlattığı şey bence doğru değil şu yüzden ağır nesnelerin çekim kuvveti vardır. Dediklerine göre yukarı çıktıkça basıncın artması lazım ama öyle olmuyor tam tersi dünyanın çekirdeğine yaklaştıkça çekim artıyor. Suda derine indiğin zaman basınç ve çekim artıyor profösorün dediği gibi olsa aşşa indikçe azalması gerekir.

4
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
Zeynep Bora
Zeynep Bora
19K UP
9. Sınıfım
Orijinal Soru: Türk Fizikçi Aydın Özoğlu'ndan "Yerçekimi Yoktur" iddiası hakkında ne düşünüyorsunuz?

Yerçekiminin ne demek olduğundan başlayalım:

• Yer çekimi, gezegenin merkezindeki kuvvetin bizi yüzeyde tutması için uygulanan kuvvettir.

Tüm Reklamları Kapat

Dünya bize yerçekimi kuvveti uygular. Biz de Dünya’ya “tepki kuvveti” uygularız. Yani biz de Dünya’yı kendimize doğru çekerek “tepki kuvveti” uygularız. ( İstersen Newton’un hareket yasalarını araştırarak etki-tepki kuvveti ve kütle çekimi yasaları hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsin) Ayrıca Newton’un bahsettiği “kütle çekimi” konusuna girer. Yani herhangi iki kütle birbirini çeker.

Konumuza dönecek olursak Aydın Özoğlu’nun “Yer çekimi yoktur” iddiası bize şunu diyor: Yer çekimi yoktur çünkü yer çekimi önüne gelen her şeyi çeker. Fakat bizim bahsettiğimiz yer çekimi kütlesi olan cisimler arasındadır. Yani Aydın Özoğlu’nun bize bahsettiği kütle çekimidir. Yanlışım varsa özür dilerim 😊✨

1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
Kuvvet Veli
Meraklı Öğrenci

1)...Aydın hocanın iddia ettiği kozmik enerji basıncı doğru olduğunu varsayarsak kozmik enerji basıncının yoğun olduğu yerde ışık hızının da artması, basıncın daha az olduğu yerde de ışık hızı yavaşlaması gerekiyor, ışık kozmik enerji akışında hareket ettiği için hem ışık, hem ses vb hızının değişmesi gerekiyor.

2).Bu kozmik enerji basıncı cisimlerin kütlelerine eşit davranması gerekiyor ki Massa'sı yoğun olmayan cisimlerde yerin kütlesine doğru itilsin ama bu durum sıvılarda ya da su'da geçersiz kalıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bu durumları ve atomun davranışlarını Aydın hoca açıklamamış. Deneyle ispatlamazsa "Newton'a kafa tutan Türk fizikçi" sözünü herkese yakıştırabiliriz.[1]

Kaynaklar

  1. Aydın Özoğlu. Aydın Özoğlu. Alındığı Tarih: 1 Şubat 2023. Alındığı Yer: aydinozoglu | Arşiv Bağlantısı
1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close
Geri Bildirim Gönder
Paylaş
Reklamsız Deneyim

Evrim Ağacı'ndaki reklamları, bütçenize uygun bir şekilde, kendi seçtiğiniz bir süre boyunca kapatabilirsiniz. Tek yapmanız gereken, kaç ay boyunca kapatmak istediğinizi aşağıdaki kutuya girip tek seferlik ödemenizi tamamlamak:

10₺/ay
x
ay
= 30
3 Aylık Reklamsız Deneyimi Başlat
Evrim Ağacı'nda ücretsiz üyelik oluşturan ve sitemizi üye girişi yaparak kullanan kullanıcılarımızdaki reklamların %50 daha az olduğunu, Kreosus/Patreon/YouTube destekçilerimizinse sitemizi tamamen reklamsız kullanabildiğini biliyor muydunuz? Size uygun seçeneği aşağıdan seçebilirsiniz:
Evrim Ağacı Destekçilerine Katıl
Zaten Kreosus/Patreon/Youtube Destekçisiyim
Reklamsız Deneyim
Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Destek Ol

Devamını Oku
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara
Moderatöre Bildir

Raporlama sisteminin amacı, platformu uygunsuz biçimde kullananların önüne geçmektir. Lütfen bir içeriği, sadece düşük kaliteli olduğunu veya soruya cevap olmadığını düşündüğünüz raporlamayınız; bu raporlar kabul edilmeyecektir. Bunun yerine daha kaliteli cevapları kendiniz girmeye çalışın veya size sunulan (oylama gibi) diğer araçlar ile daha kaliteli cevaplara teşvik edin. Kalitesiz bulduğunuz içerikleri eleyebileceğiniz, kalitelileri daha ön plana çıkarabileceğiniz yeni araçlar geliştirmekteyiz.

Kural İhlali Seç
Öncül Ekle
Sonuç Ekle
Mantık Hatası Seç
Kural İhlali Seç
Soru Sor
Aşağıdaki "Soru" kutusunu sadece soru sormak için kullanınız. Bu kutuya soru formatında olmayan hiçbir cümle girmeyiniz. Sorunuzla ilgili ek bilgiler vermek isterseniz, "Açıklama" kısmına girebilirsiniz. Soru kısmının soru cümlesi haricindeki kullanımları sorunuzun silinmesine ve UP kaybetmenize neden olabilir.
Görsel Ekle
Kurallar
Platform Kuralları
Bu platform, aklınıza takılan soruları sorabilmeniz ve diğerlerinin sorularını yanıtlayabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Gerçekten soru sorun, imâdan ve yüklü sorulardan kaçının.
Sorularınızın amacı nesnel olarak gerçeği öğrenmek veya fikir almak olmalıdır. Şahsi kanaatinizle ilgili mesaj vermek için kullanmayın; yüklü soru sormayın.
2
Bilim kimliğinizi kullanın.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla sorular ve cevaplar, bilimsel perspektifi yansıtmalıdır. Geçerli bilimsel kaynaklarla doğrulanamayan bilgiler veya reklamlar silinebilir.
3
Düzgün ve insanca iletişim kurun.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Sahtebilimi desteklemek yasaktır.
Sahtebilim kategorisi altında konuyla ilgili sorular sorabilirsiniz; ancak bilimsel geçerliliği bulunmayan sahtebilim konularını destekleyen sorular veya cevaplar paylaşmayın.
5
Türkçeyi düzgün kullanın.
Şair olmanızı beklemiyoruz; ancak yazdığınız içeriğin anlaşılır olması ve temel düzeyde yazım ve dil bilgisi kurallarına uyması gerekmektedir.
Soru Ara
Aradığınız soruyu bulamadıysanız buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Alıntı Ekle
Eser Ekle
Kurallar
Platform Kuralları
Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Formu olabildiğince eksiksiz doldurun.
Girdiğiniz sözün/alıntının kaynağı ne kadar açıksa o kadar iyi. Açıklama kısmına kitabın sayfa sayısını veya filmin saat/dakika/saniye bilgisini girebilirsiniz.
2
Anonimden kaçının.
Bazı sözler/alıntılar anonim olabilir. Fakat sözün anonimliğini doğrulamaksızın, bilmediğiniz her söze/alıntıya anonim yazmayın. Bu tür girdiler silinebilir.
3
Kaynağı araştırın ve sorgulayın.
Sayısız söz/alıntı, gerçekte o sözü hiçbir zaman söylememiş/yazmamış kişilere, hatalı bir şekilde atfediliyor. Paylaşımınızın site geneline yayılabilmesi için kaliteli kaynaklar kullanın ve kaynaklarınızı sorgulayın.
4
Ofansif ve entelektüel düşünceden uzak sözler yasaktır.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
5
Sözlerinizi tırnak (") içine almayın.
Sistemimiz formatı otomatik olarak ayarlayacaktır.
Gönder
Tavsiye Et
Aşağıdaki kutuya, [ESER ADI] isimli [KİTABI/FİLMİ] neden tavsiye ettiğini girebilirsin. Ne kadar detaylı ve kapsamlı bir analiz yaparsan, bu eseri [OKUMAK/İZLEMEK] isteyenleri o kadar doğru ve fazla bilgilendirmiş olacaksın. Tavsiyenin sadece negatif içerikte olamayacağını, eğer bu sistemi kullanıyorsan tavsiye ettiğin içeriğin pozitif taraflarından bahsetmek zorunda olduğunu lütfen unutma. Yapıcı eleştiri hakkında daha fazla bilgi almak için burayı okuyabilirsin.
Kurallar
Platform Kuralları
Bu platform; okuduğunuz kitaplara, izlediğiniz filmlere/belgesellere veya takip ettiğiniz YouTube kanallarına yönelik tavsiylerinizi ve/veya yapıcı eleştirel fikirlerinizi girebilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Önceliğimiz pozitif tavsiyelerdir.
Bu platformu, beğenmediğiniz eserleri yermek için değil, beğendiğiniz eserleri başkalarına tanıtmak için kullanmaya öncelik veriniz. Sadece negatif girdileri olduğu tespit edilenler platformdan geçici veya kalıcı olarak engellenebilirler.
2
Tavsiyenizin içeriği sadece negatif olamaz.
Tavsiye yazdığınız eserleri olabildiğince objektif bir gözlükle anlatmanız beklenmektedir. Dolayısıyla bir eseri beğenmediyseniz bile, tavsiyenizde eserin pozitif taraflarından da bahsetmeniz gerekmektedir.
3
Negatif eleştiriler yapıcı olmak zorundadır.
Eğer tavsiyenizin ana tonu negatif olacaksa, tüm eleştirileriniz yapıcı nitelikte olmak zorundadır. Yapıcı bir tarafı olmayan veya tamamen yıkıcı içerikte olan eleştiriler silinebilir ve yazarlar geçici veya kalıcı olarak engellenebilirler.
4
Düzgün ve insanca iletişim kurun.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
5
Türkçeyi düzgün kullanın.
Şair olmanızı beklemiyoruz; ancak yazdığınız içeriğin anlaşılır olması ve temel düzeyde yazım ve dil bilgisi kurallarına uyması gerekmektedir.
Eser Ara
Aradığınız eseri bulamadıysanız buraya tıklayarak ekleyebilirsiniz.
Tür Ekle
Üst Takson Seç
Kurallar
Platform Kuralları
Bu platform, yaşamış ve yaşayan bütün türleri filogenetik olarak sınıflandırdığımız ve tanıttığımız Yaşam Ağacı projemize, henüz girilmemiş taksonları girebilmeniz için geliştirdiğimiz bir platformdur. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Takson adlarını doğru yazdığınızdan emin olun.
Taksonların sadece ilk harfleri büyük yazılmalıdır. Latince tür adlarında, cins adının ilk harfi büyük, diğer bütün harfler küçük olmalıdır (Örn: Canis lupus domesticus). Türkçe adlarda da sadece ilk harf büyük yazılmalıdır (Örn: Evcil köpek).
2
Taksonlar arası bağlantıları doğru girin.
Girdiğiniz taksonun üst taksonunu girmeniz zorunludur. Eğer üst takson yoksa, mümkün olduğunca öncelikle üst taksonları girmeye çalışın; sonrasında daha alt taksonları girin.
3
Birden fazla kaynaktan kontrol edin.
Mümkün olduğunca ezbere iş yapmayın, girdiğiniz taksonların isimlerinin birden fazla kaynaktan kontrol edin. Alternatif (sinonim) takson adlarını girmeyi unutmayın.
4
Tekrara düşmeyin.
Aynı taksonu birden fazla defa girmediğinizden emin olun. Otomatik tamamlama sistemimiz size bu konuda yardımcı olacaktır.
5
Mümkünse, takson tanıtım yazısı (Taksonomi yazısı) girin.
Bu araç sadece taksonları sisteme girmek için geliştirilmiştir. Dolayısıyla taksonlara ait minimal bilgiye yer vermektedir. Evrim Ağacı olarak amacımız, taksonlara dair detaylı girdilerle bu projeyi zenginleştirmektir. Girdiğiniz türü daha kapsamlı tanıtmak için Taksonomi yazısı girin.
Gönder
Tür Gözlemi Ekle
Tür Seç
Fotoğraf Ekle
Kurallar
Platform Kuralları
Bu platform, bizzat gözlediğiniz türlerin fotoğraflarını paylaşabilmeniz için geliştirilmiştir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Net ve anlaşılır görseller yükleyin.
Her zaman bir türü kusursuz netlikte fotoğraflamanız mümkün olmayabilir; ancak buraya yüklediğiniz fotoğraflardaki türlerin özellikle de vücut deseni gibi özelliklerinin rahatlıkla ayırt edilecek kadar net olması gerekmektedir.
2
Özgün olun, telif ihlali yapmayın.
Yüklediğiniz fotoğrafların telif hakları size ait olmalıdır. Başkası tarafından çekilen fotoğrafları yükleyemezsiniz. Wikimedia gibi açık kaynak organizasyonlarda yayınlanan telifsiz fotoğrafları yükleyebilirsiniz.
3
Paylaştığınız fotoğrafların telif hakkını isteyemezsiniz.
Yüklediğiniz fotoğraflar tamamen halka açık bir şekilde, sınırsız ve süresiz kullanım izniyle paylaşılacaktır. Bu fotoğraflar nedeniyle Evrim Ağacı’ndan telif veya ödeme talep etmeniz mümkün olmayacaktır. Kendi fotoğraflarınızı başka yerlerde istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
4
Etik kurallarına uyun.
Yüklediğiniz fotoğrafların uygunsuz olmadığından ve başkalarının haklarını ihlâl etmediğinden emin olun.
5
Takson teşhisini doğru yapın.
Yaptığınız gözlemler, spesifik taksonlarla ilişkilendirilmektedir. Takson teşhisini doğru yapmanız beklenmektedir. Taksonu bilemediğinizde, olabildiğince genel bir taksonla ilişkilendirin; örneğin türü bilmiyorsanız cins ile, cinsi bilmiyorsanız aile ile, aileyi bilmiyorsanız takım ile, vs.
Gönder
Tür Ara
Aradığınız türü bulamadıysanız buraya tıklayarak ekleyebilirsiniz.