Merhaba,
Aydın Bey'in röportajındaki[1] iddialara bakalım.
1)Kendisinin küçükken yer çekimine inanmadığını söylüyor ilerleyen yıllarda buna kanaat getiriyor (neye dayanarak?) ve kozmik itim olduğunu söylüyor (Ayın bizi zemine itmediği ne malum?) ama elinde formülüze edilmiş bir şey olmadığını için 13 yıl formülüze etmeye çalışıyor.
2)Newton hareket kanunlarının bilim insanları tarafından mutlak doğru olarak kabul edildiğini söylüyor.
3)Işığın boşlukta hareket edemeyeceğini söylüyor. (Denizde dalga var ama su yok)
4)Sonlara doğru ise bilim insanlarının koltuklarından olmamak için kendisine inanmadıklarını belirtiyor.
Kendi argümanlarını bu temellere oturtmuş.
Ben de çıkıp Newton hatalıydı formül aslında
şeklindedir diyebilirim belki formül ilk bakışta mantıklı gelebilir ama önemli olan matematiksel ifadenin ne anlattığıdır. Yukarda verdiğim örnekte a=0 olsa bile cisimlere bir kuvvet uygulanır ki pek mantıklı değil.
Benzer şekilde , derim kim ne diyebilir ki? 13 yıl uğraşmaya gerek yok siz de 10 saniyede benim gibi formülüne görece yakın sonuçlar veren formüller üretebilirsiniz. Bunun üstesinden ne gelebilir?
Bilim ve bilim insanları tabiki! Yöntemleri ve içerdiği veriler açık bir şekilde belirtilmiş bir iddia denenir yanlışlanır veya heyecan verici yeniliklere kapı aralar.
Aydın Bey ise akademik camiada yayın yapmak yerine internette yayın yapmayı seçmiş ve tabiki ilgi çekici haber yapmak isteyen haberciler de bunu haberleştirmişler. Olması gereken Aydın Bey'in önce makalesini akademik camiada yayınlaması sonra duruma göre bunun haber olması. Etik olan budur.
Sitesine baktığınızda Aydın Bey'in birkaç fikri üzerine temellendirilmiş formüller var peki verileri nerde? Bu iddia bilimin hangi özelliklerinden test edilerek geçti? Örneğin Einstein Özel Göreliliği ortaya attığında ışığın büyük kütleli cisimler etrafında büküleceğini ön görüyordu ve bu gözlendi.[2]
Gerçekler bizim onla alakalı düşüncemiz her ne olursa olsun gerçektir. Ha Newton öyle demiş ha Aydın Bey böyle demiş. Bu yüzden bilim insanları da yeni verilerle teorilerini her zaman test ederler testlerden geçemeyen her teori yerini yeni verileri ve eski verileri açıklayabilen gelişmiş teoriye bırakır.
Newton hareket kanunları 300 yıl boyunca doğrulandı[3] daha sonrasında Merkür'ün perihelion problemi ve 3 gezegenin hikayesi gibi olaylarda çalışmadığı görüldü. Einstein çıktı hem Newton'nun açıkladığı hareket olaylarını hem de açıklayamadıklarını açıkladı.
Aydın Bey elektiriğin elektron hareketiyle olamayacağını söylüyor. Elektronun çok yavaş olduğunu söylüyor. Yavaş olduğu doğru ama zaten ilgi çekici olan yüklü parçacığın hareketi.[4][5][6] Elektrik dediğimiz şey yüklü parçacığın hareketinden sonra oluşan elektrik ve manyetik alan sayesinde var.
Aydın Bey ispat yükünü bizim omuzlarımıza atıyor akademiye de değil bildiğin bakkal Mehmetin, öğrenci Ayşenin. Bizim bunu çürütmek için bir emek vermemize gerek yok zaten izlenmesi gereken yol izlenmeyerek iddia ortaya atılmış. Peki şu anda söyledikleri yeterli mi? Hayır iddia ne kadar büyük olursa o kadar çok delile ihtiyaç duyar. Kendinden önceki bilim insanları (Newton, Einstein) nasıl bir yol izlediyse kendisi de aynen izlemelidir.
Konuya Arsel Berkat Acar'ın şu sunusunda[7] yaptığı gibi yaklaşmak doğru olacaktır.
Sonuç olarak niyetini bilemem ama yaptıkları klasik bir sahtebilimcinin (astrolog, aşı karşıtı vs) yaptığından fazla bir şey değil. Ciddiye alınacak bir tarafı yok.
Kaynaklar
- Aydın Özoğlu. Aydın Özoğlu-Röportaj. Alındığı Tarih: 27 Ocak 2023. Alındığı Yer: aydinozoglu | Arşiv Bağlantısı
- Ankara Üniversitesi. Eddington Deneyi. Alındığı Tarih: 27 Ocak 2023. Alındığı Yer: Ankara Üniversitesi Açık Ders Malzemeleri | Arşiv Bağlantısı
- BilimNeDiyor Youtube kanalı. Celal Şengör-Newton Yanıldı. Alındığı Tarih: 27 Ocak 2023. Alındığı Yer: YouTube | Arşiv Bağlantısı
- Çağrı Mert Bakırcı. Elektrik Nasıl Çalışır?. Alındığı Tarih: 27 Ocak 2023. Alındığı Yer: YouTube | Arşiv Bağlantısı
- Veritasium. Misconception About Electricity. Alındığı Tarih: 27 Ocak 2023. Alındığı Yer: YouTube | Arşiv Bağlantısı
- Çağrı Mert Bakırcı. Işık Hızı. Alındığı Tarih: 27 Ocak 2023. Alındığı Yer: YouTube | Arşiv Bağlantısı
- Arsel Berkat Acar. Modern Çağda Şüpheciliğin Önemi. Alındığı Tarih: 27 Ocak 2023. Alındığı Yer: YouTube | Arşiv Bağlantısı