Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Bahadır Bilal Gökbuğa
Üye
8

Tanrı'nın yokluğuna kanıt var mı? Tanrı'nın var olmadığı ispatlanabilir mi?

Aslında kanıt biraz yanlış oluyor sanırım çünkü tanrı bilimsel değil felsefi bir şey ama elimden geldiğince merakımı açıklamaya çalıştım.
7,696 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Ufuk Derin
Agnostik
Orijinal Soru: Tanrı ya da dinlerin varlığını kesin olarak kabul etmeye ya da reddetmeye sebep olacak deliller var mıdır?

Yoktur. Tanrı ya da dinlerin varlığını ya da yokluğunu gösteren hiçbir argüman yoktur.

Tabii ki önce varlığı konusunu aradan çıkarmak gerekecektir. Biliyorum, internetteki bu tür sorulara onlarca sözde kanıt yazılır, hep aynı şeyler. Kısa bir özet geçelim:

Tüm Reklamları Kapat

İlk sebep argümanları sadece Tanrı için geçerli olmak zorunda değildir. Bunu burada anlatmıştım.

İnsanın yaptığını bildiğimiz konulardan yapılan bütün benzetmeler ("Sanat varsa sanatçı vardır." gibi) hatalıdır. Bunu burada anlatmıştım.

Tüm Reklamları Kapat

Yukarıdaki madde çerçevesinde insan merkezci bakış açısı ile baktığımızda "sanki birisinin yaptırması gerekiyormuş gibi gelse de biyolojik organizmalar başta olmak üzere doğada olan ve bilebildiğimiz (tohumdan yaprak oluşumu, yara tamiri gibi) olaylar maddesel olarak açıklanabilmektedir. Bunu burada anlatmıştım.

Tıpkı hayatta kalma yanılgısında olduğu gibi evrende muazzam bir kaos olsa da biz sonradan baktığımız için "ahenk" hiç bozulmamış sanabiliyoruz. Oysaki birkaç milyar yıl öncesine gitsek, o ortamı pek sevmezdik. Yukarıdaki maddede anlattığım gibi maddeci bir şekilde işleyen evrim, bir tasarım illüzyonu oluşturuyor.

Yine de düzenin olmasının ya da olmamasının Tanrı ile alakasız olduğunu hatta Tanrı'nın aleyhinde bile olabileceğini burada anlatmıştım.

Dini metinlerdeki ifadelerden günümüze bir fonksiyon yazan siz olduğunuz için "bilimsel öngörü" iddialarının inanan kişilerin sunmaması gereken bir iddia olduğunu burada anlatmıştım.

Varlığını gösteren herhangi bir bulgu olmadığını ya da varlığına yönelik bir delil gibi sunulan argümanların hatalı olduğunu anladık. Şimdi ise gelelim varlığını "kesin olarak reddetme" kısmına.

Dini metin kısmından başlayalım. Dini metinlerde mucize/bilimsel önbilgi "fonksiyonunu" da yazan olabilirsiniz, metinleri "düz" bir biçimde alıp ya da başka şekilde yorumlayıp dini reddetmek size kalmıştır. Ancak "kesin"likten bahsedemeyiz. Çünkü Tanrı sizden üstün olduğu için dediğini yanlış anlamış olma ya da Tanrı'nın sizi kandırması ihtimali de her zaman olacaktır. Tabii ki teistik bir Tanrı'dan bahsettiğimiz için bütün bu faktörleri ayarlayan kendisi olacaktır, bu da birçok sorun yaratır.

Bizden üstün, bizi aşkın bir Tanrı'dan bahsediyoruz. Bu yüzden sınırlı beynimiz ile neden böyle yaptığını anlayamayız. Bu yüzden kesinlikten bahsedemeyiz. İnanma ihtiyacı hissedip inanmak veya herhangi bir kanıtı olmadığı ve sizin de inanmaya ihtiyacınız olmadığı için inanmamanız "kesin" değil ama yeterli bir sebeptir ve diğer bütün sebeplerden mantıksal olarak daha sağlamdır.

Herkese not: Sırf bir şeyleri anlayamıyorsunuz, sebep ve amaç bulamıyorsunuz diye inanma ihtiyacı olmayanlara ("Öldükten sonra aileni göremeyeceksin.", "Suçlular cezasız kalacak.", "İstediğin gibi kötülük yap o zaman.", "Ya varsa, o zaman ne yapacaksın?" gibi); sırf inanma ihtiyacı hissetmiyorsunuz diye "sadece" inananlara (Hala bunlara mı inanıyorsun ya? gibi) laf etmeyin.

909 görüntülenme
17
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tamer Er
Tamer Er
23K UP
Psikolog

Bir şeyin yokluğunu ispat etmek varlığını ispat etmekten daha zordur. Örneğin cebimde 1 tl var. Bunun varlığını ya da yokluğunu ispat etmek için cebime bakabilirim. Bu kolay. Ama bir markete gittim ve çikolata alıp çıktığımda arkadaşlarımdan bazıları "çikolata aldığına göre parası var. Bu demektir ki Tamer'in parası var." fikrine inanmaya başladılar. Görünüşte haklılar ama kesin olarak haklı sayılmazlar. Marketten çikolatayı çalmış ta olabilirim, borç olarak almış ta olabilirim ya da dilenerek sahip olmuş ta olabilirim. Bunlardan hepsi de mümkün. Ama arkadaşlarım mantıklı düşündüler. Eğer çikolata aldıysam param var demektir. Şimdi ben onlara paramın yokluğunu nasıl kanıtlayabilirim?

Aslında çikolatayı çaldığımı kanıtlamam için onları içeri götürüp kamera kayıtlarını göstermem gerekir. Ya da dilendiğimi belli etmek için dilendiğim adam ile görüştürmem gerekir. Görüldüğü gibi bir takım şeyler yapmam gerekiyor ki onlar benim paramın olmadığına inansın. Halbuki paramın varlığına sadece oturdukları yerden düşünerek inanmışlardı. Neden olmadığını kanıtlamam bu kadar uzun sürdü?

Tüm Reklamları Kapat

Tanrı vardır ya da yoktur. Kesin olarak var ya da yok demek haksızlık olur.

-Vardır diyebiliriz. Çünkü kainata baktığımızda bu kadar düzenli bir dünyanın varlığı ancak bir yaratıcı ile mümkün olur. İşte tanrının kanıtı. Yokluğunu ispat etmek için tüm evreni dolaşıp "işte dolaştık ama hiçbir yerde yok" dememiz gerekir ki bu da imkansızdır. İşte bu yüzden tanrının yokluğunu kanıtlamak pek mümkün değil. Her şeyin kendiliğinden olduğunu düşünebilir hatta bunu kanıtlayabiliriz. Ama bu yine de tanrının yok olduğu anlamına gelmez. Sonuçta sonsuz kudreti olan yaratıcı bizi şaşırtmış olabilir.

Sonuçta yok olduğunu kanıtlayamayız. Sadece inanabiliriz.

678 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Vikipedia. (4 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 4 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İsmail Karadeniz
küçüklükten beri medrese ve vakıflarda eğitim görüyorum

Tanrının yokluğu ispatlanabilir birşey değil ateizm felsefesi dediğimiz felsefede tanrının direkt olarak olmadığına dair hiç bir şey yok sadece tanrının özelliklerinin çelişkili olucağını düşünmekten kaynaklı mesela tanrı herşeyi yaratabilir dersek bunu tanrının bir sıfatı olarak alırsak o zaman bu sıfat yanlış olursa tanrı çelişkiye girer bu tanrının yokluğuna işaret etmese bile tanrının varlığını saçma yapar tanrı herşeyi yaratabilir dersek tanrı bir tanrıda yaratmalı ama yarattığı şey tanrı olmaz o zaman çünkü yaratılan birşey tanrı olamaz o yüzden şuan tanrı herşeyi yaratabilir argümanı çürümüş oluyor işte tam olarak burda din ortaya çıkıyor ki dinler bizim tanrıya hangi sıfatları yükleyeceğimizi kısaca tanrının özelliklerini anlatıyor mesela Allah'ın adl ismi onun bir özelliğidir ve adaletli olmasına işaret eder bunun gibi 99 adet sıfat vardır o yüzden tanrının varlığı kuru kuruya insana birşey katmaz dinede ihtiyaç vardır çünkü din olmazsa nasıl bir tanrıya inandığımızı bilemeyiz

ve ayrıca tanrının varlığının ispatlarını çürütürsek bu da olmadığı yaklaşımını daha olunabilir kılar fakat Tanrı'ya inanan bir Müslüman, bu düzenin Tanrısız olamayacağına inanır.

Tüm Reklamları Kapat

274 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close