Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Akıllı tasarım doğru mu yoksa sahtebilim mi? Evrimle çelişiyor mu?

482 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ufuk Derin
Skeptik

Akıllı Tasarım hiçbir bilimsel verisi bulunmayan, yaratılış gibi dini görüşleri bilimselmiş gibi sunmaya çalışılan bir sahtebilimdir. Evrim ise canlılığın nasıl çeşitlendiğini onlarca bilim dalının yardımı ile ve aynı zamanda o bilim dallarına da ışık tutarak çalışan bir bilim sahasıdır.

Akıllı Tasarımcılar akıllı tasarımı bilim gibi göstermek için sadece inanca başvurur ama evrimi de çarpıtarak sanki evrime bilimsel alternatifmiş gibi kendi sahtebilimlerini pazarlar.

Örneğin evrimi kör tesadüf olarak lanse etmeye çalışır, her şeyin tesadüflerle açıklandığını söylerler. Hurdalıkta rastgele esen rüzgarın uçak oluşturması gibi evrim ile alakasız bir rastgelelik algısı ile evrimi suçlamaya çalışırlar. Binlerce, on binlerce fosilleri analiz ederek gördüğümüz evrimsel sürecin yanında onlarca bilim dalından milyonlarca kanıt ile hem mikro hem makro evrimi bütün taksonomik seviyelerde görmemize ve türleşme ve üstü değişimlerin mekanizmalarını ve örneklerini bile bilmemize rağmen sanki doğada tür diye bir sınır varmı Evrimsel olarak bunların görülmesinin yanında, sanki bir analiz yapmış gibi, bilim insanlarının emeklerine hakaret edercesine iki tane fosil gösterip hiç değişmediğini ve tasarlandığını uydururlar. Farklı tür olduğu bilinen fosilleri bile "hasta bu sadece" deyip aynı türe koymaya bile çalışırlar. Hatta evrimin onlarca mekanizması biliniyor olmasına rağmen her şeyi sadece iki mekanizma ile açıklanamadığı için bunları sadece akıllı bir tasarımcının yapmış olabileceği fikrini uydururlar. Hatta canlılarda evrimsel sürecin bilinçsiz olmasından kaynaklanan onlarca kusur varken. İnsan bile mükemmellikten çok uzakken indirgenemez karmaşıklık gibi bir durum uydururlar. Gerçekten indirgenemez karmaşık olan durumların bilinçsiz evrimsel süreç ile çözülmesi bir yana, göz gibi yapıların göze duyarlı hücrelere kadar bile indirgenebildiği gösterilmiştir. Tabii bununla da kalmayan sahtebilimciler veri üretemedikleri için, evrim için sorun oluşturmayan bu durumu sanki Darwin bu durumun evrimi çürüttüğünü kabul ettiği yalanını pazarlamaya çalışmışlardır. Aslında bu tür bir akıllı tasarım iddiası, evrimsel süreci, mekanizmaları ve işleyişi tam olarak anlamamış ve evrimsel hataları, elenmeleri, yok oluşları, kusurları gözden kaçıran eğitimsiz gözlerin düştüğü bir tasarım illüzyonundan ibarettir. Hatta evrimi o kadar anlamamışlardır ki bazıları evrimsel olarak kuzen türleri, ata tür olmadığı için evrime kanıt olmadığını sanır. Bütün araştırmalar ve benzerlikler sistematik olarak evrimsel anlamda birebir uyumludur. Nasıl ki tür içindeki akrabalarınızı reddetmiyorsunuz, evrimsel akrabalık ilişkisi araştırmaları tıpkı bunun gibi birebir uyumlu olmasına rağmen akrabalığı kabul etmemek için binbir bahane uydurmaya çalışırlar. Evrimin "bütün genleri atadan alacağız ve atadaki veya diğer kuzenler ile ile aynı olacak." gibi bir iddiası olmamasına rağmen bunları evrime ters gibi göstermeye çalışmaları da akıllı tasarım denen sahtebilimin ve hatalı inanışı haklı çıkarma çabasıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Görülebileceği gibi akıllı tasarım, evrim gibi bilimsel gerçeklerle çelişmektedir.

7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close