Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Einstein Tarafından Söylendiği İddia Edilen Ancak Onun Söylemediği 20 Söz!

7 dakika
94,625
Einstein Tarafından Söylendiği İddia Edilen Ancak Onun Söylemediği 20 Söz!
Tüm Reklamları Kapat

Albert Einstein’ın da dediği gibi, “İnternette okuduğunuz her söze inanmayın, kesin ben söylememişimdir.”

1. "Delilik, aynı şeyi tekrar tekrar yapıp farklı sonuçlar beklemektir."

Bu söz ne Einstein’ın, ne de sıklıkla ona atfedildiği üzere Benjamin Franklin’in. Politik metinlerde çok fazla kullanılan bir söz bu. Einstein'ın gerçekten sarf ettiği sözleri bünyesinde barındıran The Ultimate Quotable Einstein adlı eserde, sözün Rita Mae Brown’un 1983’te yayımlanan Sudden Death adlı kitabında geçtiği belirtilmiş, ancak muhtemelen ondan daha da eski. Ayrıca söylemeye gerek yok, bilimsel olarak deliliğin tanımı da bu değil.

2. "Her şey enerjidir ve her şey yalnızca bundan ibarettir. Sahip olmayı istediğiniz gerçekliğin frekansına uyumlandığınızda artık yapacak bir şey yoktur, o gerçeklik size ait olur. Bundan başka bir yol yoktur. Bunun adı felsefe değil, fiziktir."

Einstein’in bunu söylediğine dair hiçbir kanıt yok. Zaten bilimde "Şu gerçeği daha beğendim, fiziksel frekansımla onu seçiyorum." gibisinden bir yaklaşım söz konusu değildir. Einstein, bunu bilecek kadar bilimden haberdardı. Bu söz, daha ziyade The Secret gibi bilimsel olarak zırvalık düzeyinde olan kişisel gelişim kitaplarının inandırıcılığını arttırmak için Einstein'a atfedilmiş gibi gözükmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

3. "Uluslararası yasalar, sadece uluslararası yasa kitaplarında vardır."

Bu sözü söyleyen de Einstein değildir. Bu sözü antropolog Ashley Montagu, Einstein ile gerçekleştirdiği bir röportajda söylemiştir.

4. "Kötülük, insanın kalbinde Tanrı sevgisi bulunmadığı zaman ortaya çıkar. Sıcağın olmadığı yerde soğuğun çıkması ya da ışığın olmadığı yerde karanlığın olması gibi."

Einstein hiçbir zaman böyle bir söz söylememiştir. Dahası, bu söz Einstein'dan önce de birçok kişiye atfedilmiştir. Sözün Einstein ile ilişkilendirilmesi, 2004 yılında yayılan bir e-posta zinciri ile olmuştur. Bu postada kibirli bir profesör ile genç bir öğrenci tanrı ve kötülüğün doğası ile ilgili tartışıyorlar. Öğrenci, yavaş ama emin adımlarla ve kusursuz bir akıl yürütmeyle profesörü alt ediyor ve Tanrı’nın her yerde olduğunu ispatlıyor ona. Peki bu hikâyedeki şaşırtıcı şey ne? Öğrencinin genç Albert Einstein olması! Ama aslında o değildi. Çünkü Einstein'ın böyle bir sözü söylediğine dair herhangi bir kaynak bulunmuyor.

5. "Aslında herkes dâhidir. Ama siz kalkıp bir balığı, ağaca tırmanma yeteneğine göre yargılarsanız balık tüm hayatını aptal olduğuna inanarak geçirir."

Hayır! Hepimiz kabul ediyoruzdur, birisi bir işi halledemeyince teselli niyetine bu söz söylenir. Ama bu söz Albert Einstein’a ait değildir. Quote Investigator’un açıkladığı üzere, hayvanların yapamayacakları şeyleri yapabiliyorlarmış gibi göstermek geçtiğimiz yüzyılda çok popülerdi. Fakat sözün Einstein tarafından söylendiğine dair herhangi bir kanıt bulunmuyor.

6. "Tanrı'nın evrenle kumar oynadığını düşünmüyorum."

(Bu yazının omurga aldığı orijinal kaynakta bu cümlenin Einstein'a ait olmadığı söylenmiş. Ancak bu hatalı. Sözün bu versiyonu ve farklı versiyonları Einstein tarafından söylendi ve kaynakları mevcut. Bununla ilgili detaylı bir yazımızı buradan okuyabilirsiniz.)

Tüm Reklamları Kapat

7. "Aklı olan her aptal bir şeyleri daha büyük, daha karmaşık ya da daha zarar verici yapabilir. Ama bunun tersini yapmak büyük bir cesaret ve bir dahinin dokunuşunu gerektirir."

Bu söz de Albert Einstein’a ait değildir, E.F. Schumacher’in 1973’te yayınlanan Small is Beautiful: A Study of Economics As If People Mattered adlı kitabında geçmektedir.

8. "Sayılması mümkün olan her şey önemli olmayabilir. Her önemli şey ise sayılamayabilir."

Aslında güzel bir noktaya değiniliyor. Ama Einstein’in sözü değil bu. Quote Investigator sitesi, 1963 yılında sosyolog William Bruce Cameron'un şu sözüne dayandığını belirtmiş: “Sosyologların bildiği her şeyin sayılara dökülmesi mümkün olsaydı keşke, böylece bu sayıları ekonomistlerin yaptığı gibi IBM’lerde hesaplatıp grafikler oluşturabilirdik. Sayılması mümkün olan her şey önemli olmayabilir. Her önemli şey ise sayılamayabilir.”

9. "Bende hayranlık uyandıran iki şey vardır: yıldızlı gökler ve içindeki ahlak evreni."

Geceleri yıldız dolu gökyüzü eşliğinde yoga yapan insanların fotoğraflarının üstüne yapıştırılan popüler bir söz bu. Ama Einstein böyle bir şey söylemedi. Aslında bu söz, Immanuel Kant’ın Pratik Aklın Eleştirisi’nde geçen bir ifadenin farklı bir versiyonu: “İki şey, üzerlerine sık sık eğilip ısrarla düşünülürse, insanın ruhsal yapısını hep yeni, hep artan bir hayranlık ve korkunç saygıyla dolduruyor: üzerimdeki yıldızlı gök ve içimdeki ahlak yasası. (Pratik Aklın Eleştirisi, Immanuel Kant, Türkiye Felsefe Kurumu Yayınları, 1999 baskısı)”

10. "Bir gün teknolojinin insan etkileşimini geçeceğini düşünüyorum. Dünya, aptallardan oluşan bir nesle sahip olacak".

İnternette bolca görülebilen ve 1995 yapımı Powder filminde de yer verilen bu sözün Einstein'a ait olduğunu gösteren herhangi bir güvenilir kaynak bulunmuyor. Bu sözün Einstein'a atfedildiği fikrinin 2012 yılında çıkan bir internet memi sonucu olduğu düşünülüyor.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

11. "İnceleme yapmaksızın tiksinmek, zihni cehalete hapseder."

Söz, sıklıkla Einstein veya Herbert Spencer'a atfedilse de, aslen William Paley tarafından 1794 tarihinde yazılmış A View of the Evidences of Christianity isimli kitapta söylenmiştir.

12. "Budizm, geleceğin kozmik dini olmaya aday inançlardan beklenecek bütün karakteristiklere sahiptir: şahsi bir Tanrı'yı aşar, dogma ve teolojiden uzak durur, hem doğal hem ruhani dünyaya hitap eder, deneyimlediğimiz doğal ve ruhani her şeyi bir bütün olarak ele alarak dinî bir his yaratır."

Einstein'ı en yakından çalışmış iki uzman olan John Stachel ve Thomas J. McFarlane (ki ikincisi, Buddha ve Einstein: Paralel Sözleri isimli kitabın yazarıdır); bu sözün varlığından haberdar olduklarını ancak söze dair hiçbir güvenilir kaynak bulunmadığını belirtmektedir. Einstein, bu söze yakın olabilecek sözler sarf etmişse de, hiçbir zaman bu kadar net bir genelleme yapmamıştır. Anlaşılan o ki, 1964 yılında Hindistan Maha Bodhi Cemiyeti tarafından dağıtılan bir kitapta bu söz kullanılmıştır; ancak sözün temelleri Einstein'ın Din ve Bilim isimli kitabından alınmıştır. Kitapta "kozmik dinin özellikleri"nden bu şekilde bahsedilse de, bunun Budizm ile uygunluğuna değinilmemiştir.

13. "Güzel bir kızı öperken bir yandan da aracını güvenli bir şekilde sürebilen bir kişi, kuşkusuz ki o öpücüğe hak ettiği önemi vermiyordur."

1920'lerin başında gazete köşelerinde beliren bu söz, aslında Dorca ve Philippa isimli iki hayali karakterin muhabbetinde geçmektedir. 1990'lara kadar hiç Einstein'a atfedilmemiştir; sonrasında ise nedense onunla anılmaya başlanmıştır.

14. "Gerçeği aramak, ona sahip olmaktan daha kıymetlidir."

Bu söz, Einstein'ın 1940 tarihli bir makalesinde geçmektedir; ancak kendisi söylememiştir. Einstein bu sözü Gotthold Ephraim Lessing'e atfetmektedir.

15. "Benim eğitimime engel olan tek şey okuldur."

Bu söz aslen Mark Twain'e atfedilmiştir: "Okulun eğitimime engel olmasına asla izin vermedim." Sözün Einstein tarafından sarf edildiğine dair hiçbir kanıt olmadığı gibi, bu sözleri Einstein'a atfeden kaynakların her ikisi de ("Career Management for the Creative Person" ve "Children at Risk"), internette bu sözler Einstein'a atfedildikten sonra yayımlanmıştır. Dolayısıyla güvenilir kaynaklar olarak görülemezler.

16. "Arılar yok olacak olursa, insanın en fazla 4 yılı kalır. Arılar yoksa, tozlaşma da yoktur... Ve insan da..."

Bu sözler, Einstein'a The Irish Beekeeper kitabında, 1965 yılında atfedilmiştir. O kitapta kaynak olarak Abeilles et Fieurs isimli bir ev dergisi gösterilmiştir. Bunların her ikisi de güvenilir kaynaklar değillerdir. Buna rağmen bu söz, 1994 yılında Avrupa'daki arıcılık protestolarında yaygın olarak kullanılmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

17. "Eğer gerçekler teoriye uymuyorsa gerçekleri değiştirin."

Bu sözün Einstein'a ait olduğuna dair hiçbir güvenilir kaynak tespit edilememiştir. Söz, "Eğer teori gerçeklere uymuyorsa, teoriyi değiştirin." şeklindeki bilimsel yaklaşıma yönelik bir kelime oyunudur. İlk olarak 1991 yılında yazılan The Art of Computer Systems Performance Analysis başlıklı kitapta Einstein'a atfedilmiştir, ancak herhangi bir kaynak gösterilmemiştir.

18. "Su kaynatmak için nükleer güçten faydalanmak aşırı bir yöntemdir."

Bu sözü Einstein değil, Karl Grossman 1980 tarihli Cover Up: What You are Not Supposed to Know About Nuclear Power kitabında söylemiştir.

19. "Dağınık bir masa, dağınık bir zihne işaret ediyorsa boş bir masa neye işaret eder?"

Bu sözü de Einstein hiçbir zaman söylememiştir. Sözü söyleyen kişi, Dr. Laurence J. Peter'dır.

Tüm Reklamları Kapat

20. "Veri, bilgi demek değildir. Bilginin tek kaynağı deneyimdir."

Albert Einstein Musevi Üniversitesindeki Albert Einstein Arşivleri'nde çalışan araştırmacılardan Barbara Wolff'a göre bu sözün Einstein'a ait olduğunu gösteren bir kaynak bulunmamaktadır. Sözün bir kısmı 1896 tarihinde Arthur Pilsbury tarafından yazılan The Final Word isimli eserde geçmektedir ve orada da, John Locke'un Essay Concerning Human Understanding makalesindeki bir argümanının yeniden düzenlenmiş hali olarak kullanılmıştır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
56
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 44
  • İnanılmaz 16
  • Merak Uyandırıcı! 9
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 8
  • Muhteşem! 7
  • Korkutucu! 7
  • Güldürdü 5
  • Bilim Budur! 3
  • Üzücü! 2
  • Grrr... *@$# 2
  • Umut Verici! 1
  • İğrenç! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Gizmodo | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 16/12/2024 21:47:49 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4550

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Editör Seçkisi
Mantık Hatası
Halk Sağlığı
Algoritma
Köpekbalığı
Toprak
Model
Sars
Teyit
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Moleküler Biyoloji Ve Genetik
Onkoloji
Fobi
Deney
Tıp
Cinsellik Araştırmaları
Proton
Çevre
Travma Sonrası Stres Bozukluğu
Hidrojen
Teleskop
Genel Görelilik Teorisi
Kırmızı
Amerika Birleşik Devletleri
Ağız Sağlığı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. Novak, et al. Einstein Tarafından Söylendiği İddia Edilen Ancak Onun Söylemediği 20 Söz!. (25 Eylül 2016). Alındığı Tarih: 16 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4550
Novak, M., Avcı, B., Ölez, Ş. (2016, September 25). Einstein Tarafından Söylendiği İddia Edilen Ancak Onun Söylemediği 20 Söz!. Evrim Ağacı. Retrieved December 16, 2024. from https://evrimagaci.org/s/4550
M. Novak, et al. “Einstein Tarafından Söylendiği İddia Edilen Ancak Onun Söylemediği 20 Söz!.” Edited by Şule Ölez. Evrim Ağacı, 25 Sep. 2016, https://evrimagaci.org/s/4550.
Novak, Matt. Avcı, Burak. Ölez, Şule. “Einstein Tarafından Söylendiği İddia Edilen Ancak Onun Söylemediği 20 Söz!.” Edited by Şule Ölez. Evrim Ağacı, September 25, 2016. https://evrimagaci.org/s/4550.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close