İnsanlar hayata devam etmek için asla rasyonel bir gerekçe aramazlar. Çünkü; duygular ve ego -bazı insanlarda süper ego- yaşam için gerekli motivasyonu yaratır ve bu üç olgu da irrasyonel olgulardır.
Duygular açısından rasyonelite sorgulaması: aşık olmanın insan hayatında hiçbir rasyonel tarafı yoktur. Bazı insanlar bu duyguyu yaşayabilmek için akla hayale gelmez eylemlerde bulunurlar.
Ego kavramının rasyonelliği üzerine sorgulama: Çok klişe cümlelerle laf kalabalığı yaratmaya gerek yok. Egonun bilimsel olarak ne tür bir işleve sahip olduğunu biliyoruz. Bir de şu örneğe bakın: ağır nikotin bağımlısı bir adam, tek bir sigara içebilmek için tüm dünyayı yakabilir.
Süper egonun rasyonelliğine dair sorgulama: Bazı insanlar sadece özgeci bir tutumla hayatını sürdürebilir ve bunun mantığını asla sorgulamaz. Şeyhine, saintine, peygamberine, tanrısına, kutbuna etc. bağlılığı, onun için yaşamın anlamıdır. Karamazov Kardeşler'deki Aleksi karakteri gibi, tüm hayatını hizmet etmeye adar. Bunun fedakar bir polis olmaktan veya vatansever bir asker olmaktan bir farkı yok.
Eğer bir insan hayata kazanmak ve kaybetmek penceresinden bakıyorsa, hayat zaten bu değil. Yani böyle bir dünyada yaşamıyoruz. Sürekli olarak kaybediyor olsak bile, bir önemi yok. Farklı bakış açılarıyla durumları gözlemlemeyi ve incelemeyi öğrenmedikçe, tek bir noktaya takılıp kalırız. Çünkü beynin total potansiyeli tek bir noktaya odaklanabilir ve ileri düzeyde anksiyete veya farklı bir takım sağlık sorunlarına neden olabilir.