Yaşamın Olduğu Yerde Umut da Vardır!
14 Haziran 2006'da Hong Kong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde katıldığı seminerde, bir trafik kazası sonucunda felç olan Bun Tsai, Dünyaca ünlü fizikçi Stephen Hawking'e kişilerin ötenazi ile kendi yaşamlarına son vermelerinin etik olup olmamasıyla ilgili bir soru yöneltti. Kendisi de ötenazinin yasallaştırılması için çalışmalar yürüten Tsai'ye, Hawking içerisinde ikonik hale gelmiş bir söz ile yanıt verdi:
Bir kurbanın, eğer ki istiyorsa, kendi yaşamına son verme hakkı olmalıdır. Ancak bence bu büyük bir hatadır. Yaşam ne kadar kötü gözükürse gözüksün, her zaman yapabileceğiniz bir şeyler vardır. Mutlaka başarabileceğiniz bir şeyler vardır. Yaşamın olduğu yerde, umut da vardır.
Stephen Hawking, Dünya üzerinde bu konuyu en iyi bilebilecek kişiler arasında yer alıyor. 2019 itibariyle 76 yaşında hayatını kaybeden Hawking, ömrünün 56 yılını "motor nöron hastalığı" ya da "Lou Gehrig Hastalığı" olarak da bilinen Amiyotrofik Lateral Skleroz (ALS) nedeniyle tekerlekli sandalyede geçirdi.
Fotoğrafta vermiş olduğumuz söz, aslında ilk olarak Stephen Hawking tarafından sarf edilmedi; ancak onun tarafından da kullanıldı ve popüler hale getirildi. İlk olarak tam olarak kimin tarafından kullanıldığı kesin olarak bilinmiyor. Söz şu anda teknik olarak bir "İngiliz atasözü" olarak geçse de, bugüne kadar birkaç farklı kişiye atfedildi, birçok kişi tarafından kullanıldı:
- Şair Theocritus, MÖ 3. yüzyılda "Yaşam varsa, umut da vardır; sadece ölülerin umudu bulunmaz." diye yazmıştır.
- Theocritus'tan esinlendiği düşünülen filozof Cicero, "Hasta adamın ömrü oldukça, umudu da vardır." diye yazmıştır.
- Jules Verne, "Dünya'nın Merkezine Yolculuk" isimli eserinde "Yaşamın olduğu yerde umut da vardır." diye yazmaktadır.
- Amerikalı yazar Denis Waitley de sözü aynı şekilde kullandı.
Örnekler arttırılabilir. Bu sözün anlamını en iyi kavrayabilecek kişinin Stephen Hawking olmasından ötürü ve bizzat onun tarafından da sözün sarf edilmiş olmasından ötürü, ona atfetmekte bir sakınca görmüyoruz. Ancak diğer kaynaklarını da bilin istedik.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 19
- 7
- 3
- 3
- 3
- 3
- 2
- 2
- 2
- 0
- 0
- 0
- Xinhua. Feature: "There's Life, There's Hope": Stephen Hawking. (14 Haziran 2006). Alındığı Tarih: 7 Mayıs 2019. Alındığı Yer: People | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:40:27 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3203
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.