Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Çokyumrulular (Multituberculata)

5 dakika
262
Çokyumrulular (Multituberculata) Wikipedia Commons
Bir Çokyumrulu kafatası.
Tüm Reklamları Kapat
Çokyumrulular
  • Bilimsel Adı Multituberculata
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Çokyumrulular
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı Multituberculates
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle

Çokyumrulular, Jura döneminde (200 milyon yıl öncesinde başlayıp 145 milyon yıl önce biten dönem) ortaya çıkmış, geniş bir çeşitliliğe ulaşmış ve dünya geneline yayılmış bir memeli takımıdır. Yaklaşık olarak erken Oligosen döneminde(34 milyon yıl önce başlayıp 23 milyon yıl önce sona eren dönemde) yok olmuşlardır.[1] Bu yazıda Çokyumruluların evrimlerine, ekolojik rollerine ve soylarının nasıl tükendiğine değinilecektir.

Evrimsel Tarih ve Taksonomi

Çokyumrulular, fosil kayıtlarında orta Jura'da boy göstermeye başlar. Özellikle ağızlarının iç tarafında bulunan ve "tüberkül" olarak isimlendirilen azı dişleri ile ayırt edilirler. Çoğunlukla otçul ve böcekçil bir diyete sahip olduğu düşünülen bu canlıların günümüzde eşi bulunmayan, "palinal vuruş" olarak isimlendirilen ileri-geri şekilde besinleri çiğnedikleri düşünülmektedir. Olası ataları Haramiyidalar, benzer diş yapısı ve çiğneme hareketine (palinal vuruşa) sahip bir başka memeli grubudur.

Erken Çokyumruluları temsil eden en iyi korunmuş bir fosil Rugosodon isimli bir cinse aittir. Boyutları fare boyutundan kunduz boyutuna kadar değişen Çokyumrulular, kemirgenlere benzer şekilde ağızlarının ön tarafında biri alt ve biri üst tarafta iki kesici diş bulundurur. Ancak ağızlarının üst tarafındaki diş, kemirgenlerin aksine asla büyümez ve bir çeşit cımbız gibidir.Çokyumrulular iki büyük alt takıma ayrılır, bunlardan Plagiaulacidalar, Orta Jura'da ortaya çıkmış ve geç Kretase'de dinozorları da yok eden Kretase-Paleojen yok oluşunda yok olmuşlardır. Diğer büyük alt takım ise Cimolodonta olarak isimlendirilir. Bu takım erken Kretase'de ortaya çıkmıştır ve Eosenin sonuna kadar varlığını sürdürmüştür.

Çokyumrulular, belki ismini daha önceden duymuş olabileceğiniz, "kemik savaşları" olarak bilinen bilimsel rekabetin iki önemli isminden biri olan Edward Drinker Cope tarafından keşfedilmiştir. Cope, Çokyumruluları ilk kez keşfettiğinde onları birer Marsupilia (Keseli) olarak sınıflandırmıştır. Ancak günümüzde Çokyumrulular keseli ve plesantalı memelileri kapsayan Theria (Doğuran Memeliler) isimli alt sınıfın yakın akrabası olarak kabul edilir.

Tam olarak nasıl üredikleri bilinmese de "epipubis" isimli, üçgen şekilli, yalnızca Monotermlerde (Tek Delikli olarak bilinen ornitorenkleri içeren memeli grubu) ve keselilerde bulunan, onlarca küçük yavruyu beslerken onları şoklardan korumak gibi işlevleri olduğu düşünülen kemiğin varlığı Çokyumruluların da keseliler gibi küçük yavrular doğurduğunu düşündürmektedir. Ancak bu Çokyumruluların keselilerle daha yakın akraba olduğu anlamına gelmez. Genellikle Çokyumrulular Allotheria isimli Haramiyidiyanları ve Gondwantharia isimli memelileri de içeren bir üst takımda sınıflandırılırlar. Ancak bu üst takımın varlığı hâlâbir tartışma konusudur. Son zamanlarda yapılan ve özellikle çokyumrulular ile haramidiyanların benzer özelliklerinin yakınsak evrim ile oluştuğuna işaret eden çalışmalar vardır.[1]

Diyet ve Metabolizma

Çokyumruluların diş ve çenelerinin işlevsel analizleri, ağızlarının ön tarafında bulunan kesici dişlerin böceklerin sırtında bulunan sert katikülayı dilimlemelerini sağladığı ve gruba ismini veren azı dişlerinin bitkileri öğütmelerini sağladığını göstermiştir. Bu da Çokyumruluların otçul ve böcekçil bir diyete sahip olduğunu gösterir.

Davranış ve Etoloji

Sosyallik genel olarak türler arası grup yaşamı olarak tanımlanır. Avcılardan kaçınma ve kaynak edinme gibi konularda avantaj sağladığı için bazı taksonlarda gelişmiştir. Ancak memelilerde tek başına yaşamak atasal bir özellik kabul edilir. Çünkü türlerin yaklaşık %70'i üreme dışında etkileşime girmez. Sosyallik Tek Deliklilerde (ornitorenk gibi yumurtlayan memelilerde) genellikle gözlenmez. Marsupilia olarak isimlendirilen Keselilerde ise sınırlıdır. Hatta biz insanları da içeren Eteneliler'de bile yaklaşık türlerin yarısında bulunur. Bu nedenle uzun yıllar boyunca biyologlar, sosyalliğin 66 milyon yıl önce dinozorları yok eden kitlesel yok oluştan sonra ortaya çıkan bir davranış olduğunu düşünmüştür.[9]

Tüm Reklamları Kapat

Tüm bunlara karşın, Batı Montana'da yakın zamanda bulunan bir toplu fosil yatağı yaklaşık 75 milyon yıl öncesine tarihlenen 22 Çokyumrulu bireyinin yan yana iskeletlerini içermektedir ve bu toplu mezar sosyalleşmenin memelilerde çok daha eskiye dayandığını göstermektedir.[9]

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Çokyumrulular, 100 milyon yıldan daha uzun bir süre boyunca otçul nişi doldurmuş ve evrimsel anlamda oldukça başarılı bir hayvan grubu olmuştur. Dünya genelinde oldukça yüksek bir çeşitliliğe ulaşmıştır. Bulunan en iyi korunmuş ve en eski Çokyumrulu iskeletleri Çin'de ve Moğolistan'dadır.[9] Bu durum grubun Asya'da ortaya çıktığı hipotezini desteklemektedir. Ancak Çokyumrulular Kuzey Amerika'da da yüksek bir çeşitliliğe ulaşmıştır.

Diğer Başlıklar

Çokyumruluların Yok Oluşu ve Kemirgenlerin Yükselişi

Günümüzden 66 milyon yıl önce, dünyaya bir gök taşı çarptı. Bu gök taşı dinozorları, Pterosaurları, ihtiyazorlar gibi birçok denizel sürüngeni ve bazı memeli gruplarını yok etti. Bu yok olan taksonlara Çokyumruluların Plagiaulacida isimli alt takımı da dahildi. Ancak Çokyumruluların Cimolodonta isimli alt takımı hayatta kaldı ve Oligosen başına kadar da dünyaya yayılıp otçul nişi dolduran soylar üretti.

Geç kretasede yaşamış olan Çokyumrulu kemiklerinin çoğu Moğolistan'da bulunmuştur ve Plagiaulacida isimli Çokyumrulu alt takımının Kretase-Paleojen yok oluşunda yok olduğunu göstermektedir. Ancak Cimolodonta grubu Kretase yok oluşundan sağ çıkmış ve iki büyük üst familyaya bölünmüştür. Bu üst familyalardan birisi olan Taeniolabidoidea, Paleosen devrinde yaşanan büyük küresel iklim değişikliği sırasında yok oldu. Ancak Ptilodontidae isimli üst familya, Eosen sonuna kadar çeşitlendi ve otçul nişte başarılı oldu. Ne yazık ki onların başarıları da bir başka memeli grubu olan kemirgenlerin yayılımı ile gölgelendi.

Kemirgenler ilk kez Paleosende, özellikle Kuzey Amerika'da fosil kayıtlarında ortaya çıkmaya başladı. Ağız planları, boyutları ve beslenme şekilleri ile adeta Çokyumruluların kopyalarıydılar. Ancak bu benzerlikler, yakınsak evrimle ortaya çıkmıştı. Paleosen bitip Eosen başladığında (56 milyon yıl önce) Çokyumruluların çoğu Asya'da ortadan kalktı. Ancak Kuzey Amerika ve Avrupa'da çeşitlenmeye devam ettiler. Asya'da bu boş niş kemirgenler tarafından dolduruldu ve kemirgenler burada çeşitlendi. Ancak Çokyumrulular hâlâ başarılı bir otçul grup olarak yayılım gösteriyordu.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Bu noktada bir evrimsel yasadan bahsedilmesi gerekiyor. Rekabetçi dışlanım ilkesi (veya Gause yasası) olarak bilinen evrim yasası, kısaca "Birbirine eşdeğer rakipler bir arada olamazlar" şeklinde özetlenebilir. Yani bir tür aynı nişi paylaştığı, aynı besinlerle beslendiği diğer türle bir arada bulunamaz. Türlerden birisi eninde sonunda diğer türe üstünlük kurmak zorundadır. Çokyumruluların başına gelen de budur. Bu başarılı ve çeşitli grup, kemirgenlerin artan çeşitliliğine dayanamamış ve Oligosen başında yok olmuştur.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Makalelerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu makalemizle ilgili merak ettiğin bir şey mi var? Buraya tıklayarak sorabilirsin.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu Makale Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 6
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ A. O. Averianov. Multituberculate Mammals From The Middle Jurassic Of Western Siberia, Russia, And The Origin Of Multituberculata. (30 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 10 Ocak 2025. Alındığı Yer: Zenodo doi: 10.5061/dryad.rfj6q5776. | Arşiv Bağlantısı
  • L. N. Weaver, et al. (2021). Early Mammalian Social Behaviour Revealed By Multituberculates From A Dinosaur Nesting Site. Nature Ecology & Evolution, sf: 32-37. doi: 10.1038/s41559-020-01325-8. | Arşiv Bağlantısı
  • M. A. Celik, et al. (2020). Conflict Resolution For Mesozoic Mammals: Reconciling Phylogenetic Incongruence Among Anatomical Regions. Frontiers in Genetics, sf: 0651. doi: 10.3389/fgene.2020.00651. | Arşiv Bağlantısı
  • S. Magazine, et al. Just Like Us, Jurassic Mammals Cared For Their Young. (26 Ekim 2022). Alındığı Tarih: 10 Ocak 2025. Alındığı Yer: Smithsonian Magazine | Arşiv Bağlantısı
  • L.N.Weaver, et al. Introduction To Multituberculates. Alındığı Tarih: 10 Ocak 2025. Alındığı Yer: University of California at Berkeley | Arşiv Bağlantısı
  • C. C. Black, et al. (1966). A Review Of Late Eocene Mammalian Faunas From North America. American Journal of Science, sf: 321-349. doi: 10.2475/ajs.264.5.321. | Arşiv Bağlantısı
  • G. E. Ostrander, et al. The Early Oligocene (Chadronian) Raben Ranch Local Fauna, Northwest Nebraska: Multituberculata; With Comments On The Extinction Of The Allotheria. Alındığı Tarih: 10 Ocak 2025. Alındığı Yer: DigitalCommons@University of Nebraska - Lincoln | Arşiv Bağlantısı
  • J.Wood, et al. The Extinction Of The Multituberculates Outside North America: A Global Approach To Testing The Competition Model. Alındığı Tarih: 10 Ocak 2025. Alındığı Yer: Arşiv | Arşiv Bağlantısı
  • ^ a b c L.N.Weaver. The Multituberculates As Living Animals: New Insights Into The Ecomorphology, Behavior, And Life History Of One Of The Most Successful Mammalian Lineages. Alındığı Tarih: 24 Ocak 2025. Alındığı Yer: University of Washington | Arşiv Bağlantısı
Sıkça Sorulan Sorular

Multituberculatalar,bir memeli takımıdır. Yaklaşık olarak Orta Jura'da (160 milyon yıl önce) ortaya çıkıp erken oligosende (34 milyon yıl önce) nesilleri tükenmiştir.

Multituberculatalar mezozoik ve erken senozoik devirlerinde büyük bir çeşitlilikle dünyaya yayılmış olsa da günümüzde yaşayan akrabaları bulunmamaktadır. Ancak onlara benzer özelliklere (diş yapıları, boyutları vb.) konvergent (yakınsak) olarak sahip kemirgenler günümüzde yaşamaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/02/2025 21:58:33 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19564

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. Ataç, et al. Çokyumrulular (Multituberculata). (29 Ocak 2025). Alındığı Tarih: 5 Şubat 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/19564
Ataç, M., Alparslan, E. (2025, January 29). Çokyumrulular (Multituberculata). Evrim Ağacı. Retrieved February 05, 2025. from https://evrimagaci.org/s/19564
M. Ataç, et al. “Çokyumrulular (Multituberculata).” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 29 Jan. 2025, https://evrimagaci.org/s/19564.
Ataç, Melih. Alparslan, Eda. “Çokyumrulular (Multituberculata).” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, January 29, 2025. https://evrimagaci.org/s/19564.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close