Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Bortle Skalası: Işık Kirliliği Nedir? Gökyüzünü Gözlemek İçin En İyi "Karanlık Gök" Bölgeleri Nerelerde Bulunur?

Işık Kirliliği Olmasaydı Gökyüzü Nasıl Gözükürdü? Ve Türkiye'den Hiçbir Kurum ve Park, Neden 21 Yıldır "Karanlık Gökyüzü Projesi"ne Dahil Olmadı?

Bortle Skalası: Işık Kirliliği Nedir? Gökyüzünü Gözlemek İçin En İyi "Karanlık Gök" Bölgeleri Nerelerde Bulunur? Geek Native
9 dakika
16,003
Tüm Reklamları Kapat

Işık kirliliği; istenmeyen, uygunsuz veya aşırı miktarda yapay ışığın bulunmasına verilen isimdir.[1], [2] Bir diğer deyişle ışık kirliliği, gündüz veya gece fark etmeksizin, yapay ışıklandırmanın hatalı bir şekilde yerleştirilmesi anlamına gelmektedir. Öte yandan ışık kirliliği tabiri, genellikle gökyüzü gözlem sırasında veya gündelik yaşantı içinde gereğinden fazla ve rahatsız edici miktarda ışığın bulunması olarak tarif edilir.

Günümüzde insanların yaşam alanlarının %83 kadarında ışık kirliliği vardır ve karaların %23 kadarı "gök sisi" denen, gece karanlığında gökyüzünün yapay ışıklar nedeniyle soluk ve dağınık bir şekilde parlaması olayından muzdariptir. Ne yazık ki bu oranlar, her geçen sene biraz daha artmaktadır. Şehirleşmenin bir yan ürünü olarak gelişen ışık kirliliği, aynı zamanda insan sağlığını, ekosistemleri ve çevre estetiğini olumsuz etkilemektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Gök sisine ek olarak, 3 farklı ışık kirliliği türü daha tanımlanmaktadır:

  • Parlama: Görsel rahatsızlığa sebep olacak düzeyde parlaklık.
  • Işık Tecavüzü: Işığın istenmeyen yerlere düşmesi veya vurması.
  • Işık Gürültüsü: Işık kaynaklarının parlak, kafa karıştırıcı ve aşırı miktarda iç içe geçmesi.

Bortle Skalası Nedir?

Bortle Skalası (İng. "Bortle Scale"), John E. Bortle tarafından oluşturulmuştur ve 2001 yılında Sky & Telescope dergisinde yayımlanmıştır. Ölçeğin oluşturulma sebebi, amatör astronomların gözlem alanlarının karanlığını karşılaştırmasına yardımcı olmaktır. Ölçek, gözlem alanlarını ışık kirliliklerine göre kategorize etmek için bazı pratik gökyüzü gözlemlerini kullanmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Bortle Skalası, 9 kategoriden oluşmaktadır.
Bortle Skalası, 9 kategoriden oluşmaktadır.

Bortle 1: Mükemmel Karanlık Gökyüzü

Zodyak Işığı, Zodyak Bandı, Gegenschein ve hava parlaması olayları rahatlıkla gözlemlenmektedir. Üçgen Galaksisi olarak da bilinen M33, çıplak gözle önlenmiş görüş kullanılmadan doğrudan bakıldığında bile bariz şekilde görülmektedir. Gökyüzünde bütün ayrıntılarıyla parlayan Samanyolu'nun Akrep ve Yay bölgeleri, yerde belirgin gölgeler oluşturmaktadır.

Zodyak Işığı. Bu fenomen; gezegenler arası tozun Güneş ışığı tarafından aydınlatılması sonucu oluşmaktadır.
Zodyak Işığı. Bu fenomen; gezegenler arası tozun Güneş ışığı tarafından aydınlatılması sonucu oluşmaktadır.
ESO

Çıplak gözle sınırlayıcı büyüklük 8 kadir değerine kadar çıkabilmektedir. Sadece 32 santimetre çapındaki bir dürbünle 17.5 kadir büyüklüğündeki, 50 santimetrelik bir dürbünle ise 19 kadir büyüklüğündeki yıldızlar tespit edilebilmektedir.

Bortle 1, bir gözlemci için olabilecek en iyi gökyüzüdür.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Bortle 2: Gerçekten Karanlık Gökyüzü

Samanyolu, çıplak gözle oldukça ayrıntılıdır ve en parlak kısımlarına küçük, sıradan bir dürbün ile bakıldığında damarlı mermere benzeyen yapısı gözlemlenmektedir. Zodyak Işığı, zayıf gölgeler oluşturacak kadar parlaktır. Messier Kataloğu'ndaki küresel yıldız kümelerinin çoğu, çıplak gözle gözlemlenmektedir.

Çift Küme (İng. "Double Cluster") gibi yıldız kümeleri, çıplak gözle seçilebilmektedir.
Çift Küme (İng. "Double Cluster") gibi yıldız kümeleri, çıplak gözle seçilebilmektedir.
BBC Sky at Night Magazine

Çıplak gözle sınırlayıcı büyüklük 7.5, 32 santimetrelik bir teleskopla ise 17 kadir değerine kadar ulaşabilmektedir.

Bortle 3: Kırsal Gökyüzü

Ufuk boyunca ışık kirliliğinin bazı belirtileri görülebilmektedir. Bulutlar; gökyüzünün ufka yakın, en parlak kısımlarında zayıf bir şekilde aydınlatılmıştır ancak gökyüzünün geri kalanında olması gerektiği gibi karanlıktır. Samanyolu, karmaşık da olsa hala gözlemlenmektedir. Messier Kataloğu'ndaki küresel yıldız kümelerinin çoğu, çıplak göz ile gözlemlenmektedir. Üçgen Galaksisi olarak bilinen M33, önlenmiş görüş ile kolayca görülebilmektedir. Zodyak Işığı, hala çarpıcı bir şekilde görülebilmektedir ancak rengi oldukça zayıftır.

Çıplak gözle sınırlayıcı büyüklük 7, 32 santimetrelik bir teleskopla ise 16 kadir değerindedir.

Bortle 4: Kırsal-Banliyö Geçişi

Pek çok insanın standartlarına göre oldukça iyi bir gökyüzüdür. Takımyıldızları ve Samanyolu, çok etkileyici olmamakla beraber rahatlıkla görülmektedir. Çeşitli yönlerde bulunan nüfus merkezleri üzerindeki ışık kirliliği kubbeleri, oldukça belirgindir. Kirliliğin olduğu yönlerdeki bulutlar aydınlatılmıştır ancak gökyüzünün geri kalanında hala karanlıktır. M33, önlenmiş görüş tekniği ile zar zor görülebilmektedir. Zodyak Işığı açıkça belirgindir ancak göğün zirvesinin yarısına dahi uzanamamaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Bortle 4 bir bölgede Samanyolu, parlak yapıları dışında ayrıntılardan yoksundur.
Bortle 4 bir bölgede Samanyolu, parlak yapıları dışında ayrıntılardan yoksundur.
Daniel J. Stein

Çıplak gözle sınırlayıcı büyüklük 6.5 kadir değerine varabilmektedir. 32 santimetrelik bir teleskop ile sınır, 15.5'e çıkabilmektedir.

Bortle 5: Banliyö Gökyüzü

Zodyak Işığı, en iyi gözlem zamanlarında dahi ipuçları dışında görülememektedir. Samanyolu, göğün zirvesinde bile oldukça soluktur. Ufkun yakınlarında ise çok zayıf veya görünmezdir. Işık kirliliği, her yönden olmasa da oldukça belirgindir. Gökyüzünün çoğu yerinde veya tamamında bulutlar, ışık kirliliğinden ötürü belirgin şekilde parlaktır.

Çıplak gözle sınırlayıcı büyüklük 6, 32 santimetrelik bir teleskopla ise 15 kadirdir.

Bortle 6: Parlak Banliyö Gökyüzü

Zodyak Işığı, hiçbir şekilde görülememektedir. Samanyolu görünmezdir ancak göğün zirvesinde bazı belirtileri gözlemlenebilmektedir. Gökyüzünün herhangi bir yerinde bulutlar oldukça parlaktır. M33, dürbünsüz görülememektedir. Andromeda Galaksisi veya katalogdaki ismiyle M31, çıplak gözle zayıf bir şekilde gözlemlenmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Çeşitli Bortle değerindeki bölgelerde Orion Takımyıldızı
Çeşitli Bortle değerindeki bölgelerde Orion Takımyıldızı
AstroBackyard

Çıplak gözle sınırlayıcı büyüklük 5.5, 32 santimetrelik bir teleskopla ise 14.5 kadire ulaşabilmektedir.

Bortle 7: Banliyö-Şehir Geçişi

Tüm gökyüzü arka planı belirsiz, grimsi beyaz bir renk tonuna sahiptir. Güçlü ışık kaynakları ve kirlilik, her yönden oldukça belirgindir. Samanyolu tamamen görünmezdir. M31, çıplak gözle belirsizdir ve gözlemlenmesi çok zordur. Orta büyüklükteki teleskoplarda bile Messier cisimleri, gerçek hallerine kıyasla oldukça soluktur.

Çıplak gözle sınırlayıcı büyüklük zar zor 5, 32 santimetrelik bir teleskopla ise 14 kadirdir.

Bortle 8: Şehir Gökyüzü

Gökyüzü, beyazımsı gri veya turuncumsu şekilde parlamaktadır. Işık kirliliği o kadar güçlüdür ki karanlıkta gazete yazıları bile okunabilmektedir. M31, en iyi gecelerde dahi deneyimli gözlemciler tarafından zar zor görülebilmektedir. Tanıdık takımyıldızlarını oluşturan yıldızlar, oldukça soluktur ve bazıları görülememektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
BİR ÇIRPIDA ANATOMİ
Devamını Göster
₺280.00
BİR ÇIRPIDA ANATOMİ
  • Dış Sitelerde Paylaş

En iyi koşullarda bile çıplak gözle sınırlayıcı büyüklük en fazla 4.5 kadirdir. 32 santimetrelik bir teleskopla ise 13 kadirden biraz daha fazladır.

Bortle 9: Şehir İçi Gökyüzü

Göğün zirvesinde bile tüm gökyüzü parlamaktadır. Tanıdık takımyıldızlarını oluşturan birçok yıldız, tamamen görünmezdir. En iyi gecelerde bile Pleiades (Ülker) Yıldız Kümesi olarak bilinen M45 dışında hiçbir Messier cismi, çıplak gözle gözlemlenememektedir. Gökyüzünde sadece Jüpiter, Venüs gibi en parlak gezegenler ve Sirius gibi en parlak yıldızlar görülebilmektedir.

Çıplak gözle sınırlayıcı büyüklük 4 kadir veya daha azdır.

Işık Kirliliği Haritası

Yaşadığınız bölgenin ışık kirliliği durumunu öğrenmek için bir küresel ışık kirliliği haritasına bakabilirsiniz.

Haritada istediğiniz bölgenin ışık kirliliği durumunu öğrenebilirsiniz.
Haritada istediğiniz bölgenin ışık kirliliği durumunu öğrenebilirsiniz.
Light Pollution Map

Işık kirliliği miktarını öğrenmenin yanı sıra astronomik gözlemler için hava tahminlerini görmek istiyorsanız Clear Outside sitesine bir göz atabilirsiniz.

Işık Kirliliği Nasıl Bir Sorun Haline Geldi?

Şehirleşme, birçok fayda ve zararla birlikte gelmiştir. Bu zararlardan bir tanesi, ışık kirliliğidir. Ne yazık ki günümüzde başınızı kaldırıp göğe baktığınızda gördüğünüz şey, atalarımızın gördüğünden çok ama çok farklıdır. Şehirlerimizden saçılan yapay ışıklar, Evren'in derinliklerinden gelen ışıkları görmemizi zorlaştırmakta, hatta imkansız kılmaktadır. Buna bağlı olarak bizlerin gökyüzündeki cisimleri görme sıklığımız dikkate değer miktarda azalmıştır. Bunun belki de en büyük sıkıntılarından birisi, bizlerin göğe bakarak hayal kurma miktarının dikkate değer miktarda azalmış olmasıdır. 

Bu soruna yönelik çözümlerden bir tanesi, mümkün olduğunca şehir dışına çıkarak, ışık kirliliğinin azaldığı noktalarda gök gözlemi yapmaktır. Ne var ki şehirlerin aşırı büyümesi, nüfusun dikkate değer miktarda artışı, her çeşit teknolojinin kırsala da hızla yayılıyor olması gibi nedenlerle artık şehir dışında bile bu tip karanlık alanlar bulmakta zorlanmaya başlayabilirsiniz. Ayrıca şehirden epey miktarda uzaklaşmadığınız sürece halen şehir ışıkları dolayısıyla gök cisimlerini görme miktarınız kısıtlanacaktır.

İşte bu nedenle Uluslararası Karanlık Gökyüzü Birliği (International Dark-Sky Association), ışık kirliliği ile mücadele ve gök gözlemlerini teşvik etmek adına Dünya çapındaki "karanlık gök bölgesi" adı verilen yerleri tespit etmektedir. Bu bölgelerde ışık kirliliği son derece düşüktür veya pratik olarak hiç yoktur; dolayısıyla gökyüzü tüm ihtişamıyla görülebilmektedir.

Türkiye, 21 Yıldır Projeye Dahil Olmadı!

Ne yazık ki 17 Kasım 2022 itibariyle, 2001 yılından beri süregelen Uluslararası Karanlık Gök Bölgeleri Projesi'ne Türkiye'den hiçbir kurum veya park henüz dâhil olmamıştır; dolayısıyla siteleri üzerinden yayınladıkları haritada ülkemizdeki karanlık gök bölgeleri bulunmamaktadır. Ancak ABD, Kanada, İrlanda, Fransa ve Almanya şu ana kadar bu projeye katkı sağlayan ülkelerdir.

Uluslararası Karanlık Bölge Projesi
Uluslararası Karanlık Bölge Projesi
Dark Sky

Bu paylaşımla, Türkiye'deki gökyüzü oluşumlarına bu projeye katkı sağlamaları için teşvik olmayı ümit ediyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Işık Kirliliği Olmasaydı Gökyüzü Nasıl Gözükürdü?

Ünlü fotoğrafçı Sriram Murali tarafından hazırlanan bu hızlandırılmış video, yapay ışığın etkisini hiç olmadığı kadar etkileyici bir şekilde sergiliyor:

Lost In Light adı verilen bu video geceleri ışık kirliliği sebebiyle gökyüzünde neleri kaçırdığımızı ışık kirliliği seviyesi 8 olan San Jose'den, seviyesi 1 olan Eureka Vadisi'ne kadar inceleyerek bizlere kanıtlıyor. Eminiz ki videonun sonunda en ıssız yere gidip yıldızları izlemek için can atacaksınız. Murali'nin bir açıklaması şöyle:

Her seviyeden ışık kirliliğinin olduğu konumları bulmak zorlayıcıydı. Hiç ışık kirliliğinin olmadığı yerlere varmak ise kendi içinde ayrı bir yolculuktu.

2016 yılında yapılan uluslararası bir araştırmaya göre tahminen Avrupalıların %60'ı ve Amerikalıların %80'i şu an yaşadıkları bölgelerden geceleri Samanyolu Galaksisi'ni göremiyor. İşte bu bir sorun; fakat problem sadece geceleri o mükemmel görsel ziyafetten mahrum kalmamız değil. Dünyamızdaki bu daimî yapay ışığın, doğal sirkadiyen ritmimize zarar verdiği kanıtlandı. Hatta bu durumlar artık yalnızca büyük şehirler için geçerli diyemeyiz. Çünkü ışık kirliliği haritalarına baktığımızda artık kırsal yerleşimlerin de bu kirlilikten nasibini aldığını görüyoruz.

Yakın zamanda Britanyalı araştırmacılar yapay ışıkların, ağaçlara ve bitkilere de zarar verdiğini keşfetti. Çünkü bu durum belirli bir bitki örtüsünde bulunan çiçekler için bir nevi "baharın erken gelmesi” etkisi yaratıyor. Erken açan çiçekler de besin zincirinde ciddi zincirleme etkilere sebep oluyor. Bahsettiğimiz bu durum yaprakların ağaçlarda iki hafta daha fazla kalması gibi tekil bir durum değil. Zincire etkisi olduğu için daha karmaşık bir konu. Murali de gökyüzümüzün korunması gerektiğini düşünüyor ve görüşlerini şöyle ifade ediyor:

Tüm Reklamları Kapat

Geceleri gökyüzü bizlere evrendeki yerimizi hatırlatıyor. Kâinatta ne kadar küçük bir yerimiz olduğunu hatırlıyoruz. Bu dikkate değer dünyayla arasındaki özel bağlantı bizleri daha düşünceli, anlayışlı, kibar ve şefkatli yapacak.

Eğer düzensiz dağılışın ışıklar kapandığında nasıl göründüğünü görmek istiyorsanız Nicholas Buer'in "The Blackout City Video of London" adlı videosunu izleyin. Işıklar kapanır kapanmaz adeta gizlenen yıldızlar ortaya çıkıyor.

Fakat tüm bunlara rağmen iyi haberler de var! Bu konular ile ilgilenen Ulusal Karanlık Gökyüzü Derneği'nin de içinde olduğu oluşumlar, ışık kirliliğiyle savaşıyor; bu problemleri geleceğe taşımamak ve karanlık gökyüzümüzü korumak için çabalıyorlar.

Bu, çözebileceğimiz çevresel bir problem. Tabii eğer ışıkları açık unutmazsak!

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
58
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 19
  • Muhteşem! 12
  • Tebrikler! 12
  • İnanılmaz 5
  • Üzücü! 5
  • Bilim Budur! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Korkutucu! 3
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Güldürdü 1
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/04/2024 01:37:17 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4681

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Entropi
Karbondioksit
Sars
Yas
Doğa
Karbon
Diş Hekimliği
Tarım
Dalga
Epistemik
Mitler
Hormon
Hominidae
İyi
Eğitim
Astrofizik
Işık
Evrimsel Biyoloji
Dişler
Uydu
Küresel Isınma
Su
Gebelik
Teyit
Müfredat
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı, et al. Bortle Skalası: Işık Kirliliği Nedir? Gökyüzünü Gözlemek İçin En İyi "Karanlık Gök" Bölgeleri Nerelerde Bulunur?. (7 Ekim 2022). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4681
Bakırcı, Ç. M., Evren, ., Tekgül, . (2022, October 07). Bortle Skalası: Işık Kirliliği Nedir? Gökyüzünü Gözlemek İçin En İyi "Karanlık Gök" Bölgeleri Nerelerde Bulunur?. Evrim Ağacı. Retrieved April 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/4681
Ç. M. Bakırcı, et al. “Bortle Skalası: Işık Kirliliği Nedir? Gökyüzünü Gözlemek İçin En İyi "Karanlık Gök" Bölgeleri Nerelerde Bulunur?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 07 Oct. 2022, https://evrimagaci.org/s/4681.
Bakırcı, Çağrı Mert. Evren, . Tekgül, . “Bortle Skalası: Işık Kirliliği Nedir? Gökyüzünü Gözlemek İçin En İyi "Karanlık Gök" Bölgeleri Nerelerde Bulunur?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 07, 2022. https://evrimagaci.org/s/4681.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close