Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Öpücük Sayısı Nedir? Bir Küreye Aynı Anda ve Aynı Çapta En Fazla Kaç Tane Küre Dokunabilir?

Öpücük Sayısı Nedir? Bir Küreye Aynı Anda ve Aynı Çapta En Fazla Kaç Tane Küre Dokunabilir? numberphile
5 dakika
2,498
Tüm Reklamları Kapat

Günlük hayatımızda "öpücük" kelimesini her ne kadar sevgimizi belirtmek için kullansak da bu yazıda sevgiden bahsetmeyeceğiz. Öncelikle "öpücük" sözcüğünün başka bağlamlarda nasıl kullanıldığına açıklık getirelim: Örneğin bilardo oyununda, sert topların birbirine temas etmesine de "öpücük" denmektedir. Bu topların birbirine kaç kez temas ettiği ise "Öpücük Sayısı" olarak adlandırılır. Öpücük sayısının asıl çıkış noktası ise daha çok iki bilim insanı arasında geçen ve iddialaşma sonucu ortaya çıkan bir probleme dayanmaktadır. Bu iddialaşmanın başrolündeki bilim insanlarından biri; neredeyse bilim dallarının çoğunda etkisi bulunan klasik mekaniğin öncüsü, kalkülüsün babası, "Yaşamış Son Büyücü" olarak nitelendirilen Isaac Newton, diğeri ise Newton'un Principia'sının en büyük savunucularından biri olan İskoç Matematikçi David Gregory'dir.

1694 yılında Gregory, Cambridge Üniversitesi'nde bulunan Newton'u birkaç günlüğüne ziyaret etmiştir. Bu ziyareti sırasında iki bilim insanı sohbet ederken, Gregory adeta hocası olarak gördüğü Newton'un neredeyse ağzından çıkan her sözü defterine not almaya çalışmıştır. Yani aslında sohbet, büyük oranda tek taraflı ilerlemiştir. Bu durumu fark eden Newton, ilginçtir ki Gregory'in elindeki defteri alarak konuşmaktan ziyade, birkaç bilimsel ifadeyi kendisi bizzat yazmıştır. Yazarken defterde kendi bilimsel konuşmalarından bağımsız olarak bir soruyla karşılaşmıştır. Soru şudur: "Güneş etrafında dönen gezegenlerin sayısı kaçtır?" Bu soru üzerinde kısa bir tartışma yaparlar ve sonucunda "aynı boyuttaki merkezi bir topun (mesela bir bilardo topunun) etrafında eşit büyüklükte kaç top dönebileceği" sorusu üzerine düşünmeye başlarlar. Derken soru evrilerek "Bir top üzerinde eşit çaplara sahip 13 farklı top birbirini öpebilir mi?" halini almıştır ve tartışma ciddi anlamda kızışmıştır.

Günümüze uyarlanmış hali "Bir küreyi aynı anda ve aynı çapta en fazla kaç küre öpebilir?" olan sorunun çözümüne sezgisel yolla yaklaşan Newton, 12 tane top olarak cevap vermiştir; ancak Gregory'de buna istinaden biraz sıkıştırmayla 1 tane fazladan küre yerleştirerek 13 tane topun birbirine dokunabileceğini öne sürmüştür. Bu iki bilim insanının verdikleri cevapların 3 boyutlu uzayda geçerli olduğunu söylemekte yarar var.

Tüm Reklamları Kapat

Bu durumda kimin cevabı doğru? Diğer bir soru ise, daha fazla boyutlarda (örneğin 4. veya 5. boyutta) bu sorunun cevabı var mı?

Tek Boyutta ve 2. Boyutta Problemin Çözümü

Tek boyutta cevap, açıkça 2'dir. Aşağıdaki görsel, bunu net bir şekilde göstermektedir:

Tek Boyutta Kürenin Aynı Çaplı Diğer Küreler İle Öpüşmesi
Tek Boyutta Kürenin Aynı Çaplı Diğer Küreler İle Öpüşmesi
wikimedia

2. boyutta ise öpüşme sayısı 6'dır. Kanıtını uygulamalı bir şekilde yapmaya çalışalım:

2 Boyutta problemin çözümü

Başlangıçta merkezi konumda (koyu renkli) olan bir çember ve ona temas eden 6 tane aynı çaplı çember görülüyor. A merkezli çember ile B ve C merkezli çemberlerin, merkezlerinden doğru parçası çizerek ABC üçgeni elde edelim. ABC üçgeni oluşturan doğru parçaları aslından sırasıyla A, B ve C merkezli çemberlerin yarıçapları olmakla birlikte bu çemberlerin tamamı yarıçaplarının eşitliğinden dolayı birbirine eşittir. Dolayısıyla ABC üçgenini oluşturan doğru parçalarının her bir uzunluğu 2r2r'dir. Bu durum bize, ABC üçgeninin bütün kenarlarının eşit olduğunu göstermektedir ve sonuç olarak ABC üçgeni bir eşkenar üçgen olmuş olur. Eşkenar üçgenlerin kenarları eş olmakla birlikte iç açılarının ölçülerinin her biri 60°60\degree'dir. Bu yöntem ile A merkezli çembere diğer temas eden çemberlerin hepsi yapılabilir. Yapıldıktan sonra herhangi bir açı maksimum 360°360\degreeolacağından, A merkezi bu şekilde 360°360\degree olmuş olur. Bundan dolayı A merkezli çember, toplam 66 adet çember ile öpüşme gerçekleştirir.

Tüm Reklamları Kapat

3. Boyutta Problemin Çözümü: 12 mi? 13 mü?

Asıl tartışmanın olduğu soruya gelmiş bulunmaktayız. Newton ile Gregory arasında geçen iddialaşma kızışınca "Bir top üzerinde eşit çaplara sahip 13 farklı top birbirini öpebilir mi?" şekilde bir soru ortaya çıkmış oldu. Newton, cevabın ısrarla 12 olduğunu yani bir topa, çapları eşit olan kürelerden en fazla 12 tane öpüşme gerçekleşeceğini vurguluyordu; ancak Gregory küreleri sıkıştırarak 1 tane daha ekleyebileceğini söylüyordu. Bu tartışmanın nihai sonucunu ne yazık ki iki bilim insanı da göremeyecekti. Ancak uygulamalı bir şekilde çözümü bulmaya çalışalım:

Küreye Aynı çapta kaç tane kürenin temas ettiğinin uygulamalı gösterimi

Yaptığımız uygulamada dikkate aldığımız ilk kural, topların aynı çapta olmasıdır. Sonra başlangıç olarak düzenli bir yerleşim olmasını istiyorsak merkezde duran topun ekvator çizgisine sırasıyla 6 tane top öpüştürülebilir.

Topun ekvator çizgisi( Bir küreyi ortadan iki eş parçaya ayıran çizgi olarak isimlendirilir.)
gifer

Daha sonra ekvatorun üst ve alt kısmı olarak iki bölüme ayırdığımızda, üstte 3 tane, alt kısma da yine 3 tane top yerleştirilir. Bu yerleştirmede toplamda 12 tane top, merkezde duran topu öpmüş oluyor. Ancak boşlukların olduğu bariz bir şekilde görülüyor. Burada Gregory, topları biraz sıkıştırarak 13 numaralı topu yerleştirebileceğimizi düşünüyordu.

Ancak görülüyor ki 13 numaralı top ne kadar sıkıştırsak da yine merkezdeki topa temas etmiyor. Bu çözümü siz de deneyip görebilirsiniz. Diğer taraftan sorunun matematiksel ispatını ise Oleg R. Musin "The Kissing Problem in Three Dimensions" adlı makalesinde yapmıştır. Ayrıca bu makale 4 ve diğer boyutlar için bir anahtar görevi görmüştür. Sonuç olarak sorunun cevabını doğru bilen kişi Newton olmuştur.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Diğer Boyutlardaki Problemin Çözümü

Filmlerde dahi boyut kavramı işin içine girdiğinde kaçınılmaz bir karmaşıklık ortaya çıkıyor. Bu durum, matematikte ne kadar fazla karmaşıklığın olduğunu anlamanıza yardımcı olacaktır. Boyutların karmaşasına girmeden şunu söyleyebiliriz ki diğer boyutların en küçüğü olarak 4 boyutlu uzayda öpüşme sayısı 24'tür. Bu sorunun şu ana kadar cevabı bulunan en büyük boyut olan 24 boyutlu uzayda ise öpüşme sayısı 196.560'tır. Yani 25 ve daha üst boyutlarda henüz çözümü mevcut değildir. Bazı başka boyutlarda ise sonuçlar; 5 boyutta 40-44, 6 boyutta 72-78, 7 boyutta 126-134, 8 boyutta 240... gibidir.

Sonuç

Newton'un bilime kattıkları neredeyse hayatımızın her alanında etkisini gösterdiği gibi yaptığı sıradan bir sohbet sonucu ortaya çıkan problem, matematiğin ve bilimin ilerlemesine katkı sağlamaya devam etmiştir. Elbette soruyu soran Gregory de çok önemli bir matematikçi olmakla birlikte, bu problemin buralara gelmesinde önemli bir yere sahiptir. 250 yıl önce sorulan basit bir sorunun ardından geçen 2.5 asra rağmen hâlâ çözülmesi gereken diğer boyutlar olması, matematiğin derinliğini ve keşfedilmemiş kısımlarını gözler önüne sermektedir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
29
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 14
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 9
  • İnanılmaz 6
  • Muhteşem! 4
  • Tebrikler! 4
  • Umut Verici! 2
  • Güldürdü 1
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/04/2024 13:29:59 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11240

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Mikoloji
Primatlar
Fare
Tahmin
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Etimoloji
Ekosistem
Çekirdek
Alkol
Embriyo
Veri
Algı
Afrika
İletişim
Bitkiler
Işık Yılı
Diş Sorunları
Kurbağa
Ayak
Bilişsel
Gen
Mucize
Beyin
Karbon
Seçilim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Ağacı, et al. Öpücük Sayısı Nedir? Bir Küreye Aynı Anda ve Aynı Çapta En Fazla Kaç Tane Küre Dokunabilir?. (18 Aralık 2021). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11240
Ağacı, E., Bakırcı, Ç. M. (2021, December 18). Öpücük Sayısı Nedir? Bir Küreye Aynı Anda ve Aynı Çapta En Fazla Kaç Tane Küre Dokunabilir?. Evrim Ağacı. Retrieved April 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/11240
E. Ağacı, et al. “Öpücük Sayısı Nedir? Bir Küreye Aynı Anda ve Aynı Çapta En Fazla Kaç Tane Küre Dokunabilir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 18 Dec. 2021, https://evrimagaci.org/s/11240.
Ağacı, Evrim. Bakırcı, Çağrı Mert. “Öpücük Sayısı Nedir? Bir Küreye Aynı Anda ve Aynı Çapta En Fazla Kaç Tane Küre Dokunabilir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, December 18, 2021. https://evrimagaci.org/s/11240.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close