Güneş Sistemi'ndeki Gezegenler ve Güneş Ne Kadar Büyük?
Sistemimizdeki Cisimlerin Boyut Kıyası...
Her ne kadar Güneş, sistemimiz içerisindeki en büyük gök cismi olsa da, Evren'de bulunan sayısız yıldız arasında Güneş, ortalama büyüklükteki yıldızlar arasında yer almaktadır.
Ülkemizin en önde gelen astrofotoğrafçılarından olan Mehmet Ergün'ün yukarıda çektiği fotoğraflar, Güneş Sistemi'mizdeki gök cisimlerinin büyüklüklerini kıyaslamak için güzel bir araç sunuyor (Mehmet Ergün'ün çalışmalarını Facebook ve Instagram üzerinden takip edebilirsiniz). Bu konuyla ilgili daha fazla bilgi edinmek için buradaki yazımızı da okumanızı ve aşağıdaki videomuzu izlemenizi tavsiye ederiz.
Güneş Sistemi'miz içerisindeki cisimlerin boyut farklarını gösteren harika bir diğer fotoğraf ise şöyle:
Biraz daha yakından görebilmeniz adına, aşağıda yakınlaştırma yapılmış bir kısmını bırakalım:
Bunu daha sistemli bir şekilde göstermek istediğimizde, karşımıza şöyle bir kıyas çıkıyor:
Aşağıdaki hoş görselde ise, sistemimizdeki birkaç gezegen (ve 1 adet cüce gezegen), çap bakımından Güneş ile kıyaslanmaktadır.
Eğer sistemdeki tüm gezegenlerin (ve Güneş ile Plüton'un) çaplarını bir arada görmek isterseniz:
- Güneş: 1,392,000 km
- Merkür: 4,870 km
- Venüs: 12,100 km
- Dünya: 12,742 km
- Mars: 6,794 km
- Jüpiter: 143.000 km
- Satürn: 120.500 km
- Uranüs: 51.120 km
- Neptün: 50.538 km
- Plüton: 2,322 km
Ancak tüm bu ihtişamına rağmen Güneş, ortalama büyüklükte bir yıldızdır. Bazı yıldızlar çok ama çok büyüktür. Canis Majoris, bunlar arasındaki en irilerinden bir tanesidir (hatta bazı kaynaklarca bilinen en irisidir).
Eğer sistemimizin merkezinde Güneş yerine Canis Majoris bulunsaydı, çapı neredeyse Satürn'e kadar ulaşırdı! Zira bu dev kırmızı hiperdevin yarıçapı, Güneş'imizinkinin ortalama 1420 katına eşittir!
İşin heyecan verici tarafı, Güneş'imizin de bir kırmızı dev haline geldiğinde, şu andaki yarıçapının ortalama 200 katına büyüyecek olması. Bu yarıçap, Güneş'in hemen hemen Dünya yörüngesine kadar büyümesi anlamına geliyor! Tabii bu, Dünya'mız da dahil olmak üzere aradaki gezegenlerin tümünün yıldızımız tarafından yutulması demek...
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 29
- 16
- 15
- 10
- 9
- 5
- 3
- 3
- 1
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 13:43:05 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4580
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.