Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Neptün ve Uranüs, Neden Mavinin Farklı Tonlarına Sahip?

3 dakika
2,828
Neptün ve Uranüs, Neden Mavinin Farklı Tonlarına Sahip? IFLS
Neptün ve Uranüs
Tüm Reklamları Kapat

Kütle, yapı ve sıcaklık konusunda Neptün ve Uranüs, neredeyse ikiz gibidir, ancak ikisini görünür ışıkta ayırt etmek zor değildir. Uranüs daha soluk ve hafif yeşilimsi iken; Neptün, ismini deniz tanrısından alan bir gezegene yaraşır derin bir mavi tonuna sahiptir. Öyleyse neden bu kadar farklı görünüyorlar?

Bu konuyu inceleyen bir makaleye göre bu fark, başta oldukça küçük olan ama büyüdükçe daha da dibe batan metan yapılı buz parçacıklarından kaynaklanıyor; bu parçalar bir çeşit kar oluşturuyor ve sonrasında bu kar da yeniden buharlaşıyor.[1]

Satürnkadar uzakta olan gezegenler ve bazı büyük asteroitler yörüngelerinde bulunan uzay sondaları tarafından yoğun bir şekilde araştırılmıştır.[2], [3] Öte yandan, buz devleri olan Uranüs ve Neptün hakkında Voyager 2'nin sırasıyla 36 ve 33 yıl önce gerçekleştirilen uçuşlarından elde edilen, 1970'lerden kalma teknolojiler kullanılarak elde edilen görüntüler dışında bir veri bulunmamaktadır. Bu yüzden, gökbilimciler bu mesafeleri yeniden kat etmek için çabalamaktadırlar.[4]

Tüm Reklamları Kapat

Bu arada, Oxford Üniversitesi'nden Profesör Patrick Irwin ve meslektaşları, Neptün ve Uranüs çiftinin atmosferlerini anlamlandırmaya çalışmak için Voyager 2'nin verilerini, Hubble ve yer tabanlı teleskoplar tarafından yapılan ölçümlerle birleştirdiler. Bu araştırmacılar, iki gezegen arasındaki ton farkını açıklayabilen tek bir model sunmayı başardılar.[1]

Irwin ve ortak yazarlar, her iki gezegenin de hidrojen sülfür ("çürük yumurta gazı" olarak da bilinen H2S) buzundan ve fotokimyasal sisten oluşan 700 kilopaskaldan (atmosfer basıncının yedi katı) daha yüksek bir temel basınca sahip bir atmosferi olduğu sonucuna vardılar. Irwin'in daha önce de gösterdiğine göre Uranüs, "osuruk gibi" kokmaktadır.[5]

Yazarlar, bunun üstünde Dünya üzerindeki deniz seviyesinin 1-2 katı basınçta bir fotokimyasal sis tabakası olduğu sonucuna vardılar; onun üzerindeyse aynı bileşime sahip ancak daha düşük basınçta bir diğer tabaka bulunuyor. Sis, gezegenlerin üst atmosferlerinde üretiliyor ve sonrasında batarak, metanın yoğunlaştığı bölgelerde öbekleniyor. Bu parçacıklar, metan kabarcıklarının oluşması için çekirdek görevi görüyor ve sonrasında bu oluşum kar olup yağarak, H2S bulut oluşumunda çekirdek görevi görüyorlar.

2005 yılında Hubble tarafından fotoğraflandı. Uranüs (sol) halkalarını gösteriyor. 2006'da Hubble, gezegenin karışık katmanlı yapısını ve tuhaf karanlık fırtınasını yakaladı.
2005 yılında Hubble tarafından fotoğraflandı. Uranüs (sol) halkalarını gösteriyor. 2006'da Hubble, gezegenin karışık katmanlı yapısını ve tuhaf karanlık fırtınasını yakaladı.
NASA/ESA

Kırmızı rengi soğurup mavi rengi yansıtan metan, baskın tondan sorumludur. Uranüs'te rengin solmasına neden olan daha kalın bir aerosol tabakası bulunmaktadır. Öte yandan Neptün'de Everest Dağı'nın tepesindekinden daha düşük bir basınçta bulunan ve spektrumun mavi kısmının yansımasını ön plana çıkartan metan buz parçacıklarından oluşan ince bir tabaka bulunmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Hubble, Neptün'ün sadece birkaç gün içinde değişen hareketli bir atmosfere sahip olduğunu ortaya koyuyor, ve 1994'te Neptün'ün değişen hava koşullarını yakalıyor.
Hubble, Neptün'ün sadece birkaç gün içinde değişen hareketli bir atmosfere sahip olduğunu ortaya koyuyor, ve 1994'te Neptün'ün değişen hava koşullarını yakalıyor.
NASA/JPL/STScI

Özellikle Neptün, Voyager 2'nin gönderdiği görüntülerde bulunduğu ve aynı zamanda Hubble tarafından da görülebildiği üzere, koyu renkte lekeli bir görüntüye sahiptir; tek bir renkte değildir. Yazarlar bu lekeleri derin aerosol katmanındaki maddelerin yoğunluğuna dayandırmaktadırlar.

Bu çalışma kendi sistemimizdeki en az anlaşılan gezegenleri anlamanın yanı sıra, diğer yıldızların yörüngesinde bulunan Neptün boyutlarındaki gezegenlerin miktarı hakkında da bilgi verebilir.[6]

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
31
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 18
  • Tebrikler! 11
  • Bilim Budur! 4
  • Muhteşem! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • İnanılmaz 2
  • Umut Verici! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: IFLS | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 20:57:10 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11733

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Araştırmacılar
İspat Yükü
Irk
Diş Hastalıkları
Kedigiller
Neandertal
Uzun
Doktor
Göğüs Hastalığı
Yayılım
Google
Beslenme
Tehlike
Risk
Aslan
Obezite
Radyasyon
Büyük Patlama
Işık Hızı
Genel Halk
Kuantum Fiziği
Bilimkurgu
Evren
Fosil
İklim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Luntz, et al. Neptün ve Uranüs, Neden Mavinin Farklı Tonlarına Sahip?. (29 Mayıs 2022). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11733
Luntz, S., Dizdar, S., Bakırcı, Ç. M., Özyazgan, . (2022, May 29). Neptün ve Uranüs, Neden Mavinin Farklı Tonlarına Sahip?. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/11733
S. Luntz, et al. “Neptün ve Uranüs, Neden Mavinin Farklı Tonlarına Sahip?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Sevimnur Dizdar, Evrim Ağacı, 29 May. 2022, https://evrimagaci.org/s/11733.
Luntz, Stephen. Dizdar, Sevimnur. Bakırcı, Çağrı Mert. Özyazgan, . “Neptün ve Uranüs, Neden Mavinin Farklı Tonlarına Sahip?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Sevimnur Dizdar. Evrim Ağacı, May 29, 2022. https://evrimagaci.org/s/11733.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close