Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

MIT'den Bilim İnsanları Güneş Sisteminin En Küçük Asteroitlerini Keşfetti!

4 dakika
278
MIT'den Bilim İnsanları Güneş Sisteminin En Küçük Asteroitlerini Keşfetti! Eurekalert
Tüm Reklamları Kapat

Dinozorları yok eden asteroidin yaklaşık 10 kilometre çapında olduğu tahmin ediliyor. Bu da yaklaşık Brooklyn kadar bir genişliğe denk geliyor. Bilim insanları böylesine devasa bir gök cisminin Dünya'ya çarpmasının yalnızca 100 milyon ila 500 milyon yılda bir yaşacanak nadir bir olay olarak görüyor.

Buna karşın, bir otobüs büyüklüğünde olan küçük asteroitlerin Dünya'ya çarpması ile daha sık görülen bir olaydır. Bilim insanları bu olayların "birkaç yılda bir" yaşanabileceğini söylüyor. Birkaç on metre çapa sahip olan bu asteroitler, ana asteroit kuşağından kaçarak "Dünya'ya yakın cisim" haline gelebilir. Bu küçük ama güçlü uzay taşları, çarpışma durumunda 1908'de Sibirya'da veya 2013'te Ural Dağları üzerindeki Çelyabinsk semalarında parçalanan asteroitte olduğu gibi, geniş bölgelere yayılan şok dalgaları oluşturabilir. Ana kuşaktaki bu tür küçük asteroitleri gözlemlemek, meteoritlerin kökenine dair önemli bilgiler edinmeyi sağlayabilir.

MIT'den astronomlar, Mars ve Jüpiter arasında milyonlarca asteroidin yörüngede döndüğü ana asteroit kuşağındaki birkaç on metre çapındaki en küçük asteroitleri tespit etmek için bir yöntem geliştirdi. Şimdiye kadar bilim insanlarının ana asteroit kuşağında ayırt edebildiği en küçük asteroitler yaklaşık bir kilometre çapındaydı. Ancak bu yeni yöntem sayesinde çapı yalnızca 10 metre olan asteroitler bile tespit edilebiliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Nature dergisinde yayınladıkları makalenin yazarları arasında MIT gezegen bilimi profesörü Julien de Wit ve Richard Binzel yer alıyor. Wit ve ekibi, bu yöntemle ana asteroit kuşağında yer alan 100'den fazla birkaç on metrelik asteroit tespit ettiklerini bildirdi. Bu gök cisimlerinin boyutları bir otobüs büyüklüğünden birkaç stadyum genişliği arasında değişiyor. Bu asteroitler, bugüne kadar ana kuşakta tespit edilen en küçük asteroitler olarak kayda geçti. Araştırmacılar, bu yöntemin Dünya'nın yakınından geçme olasılığı olan asteroitleri tanımlayıp izlemek için kullanılabileceğini düşünüyor. Çalışmanın baş yazarı ve MIT'deki Dünya, Atmosfer ve Gezegen Bilimleri Bölümü'nde araştırma görevlisi olan Artem Burdanov şöyle anlatıyor:

10 metre çapındaki küçük cisimleri sadece Dünya'ya çok yakın olduklarında tespit edebiliyorduk. Artık bu cisimleri çok daha uzaktayken bile tespit edebiliyoruz. Bu, gezegenimizi korumak için çok önemli olan yörünge takibini daha kolay ve daha iyi bir şekilde yapabilmemizi sağlayacak.

De Wit ve ekibi, aslında güneş sistemi dışındaki, yaşama elverişli olabilecek ötegezegenleri bulmaya odaklanıyor. Ekip, 2016’da TRAPPIST-1 adı verilen ve Dünya'dan yaklaşık 40 ışık yılı uzaklıkta yer alan bir yıldızın etrafında bir gezegen sistemi keşfeden grup ile birlikte çalıştı. Astronomlar, TRAPPIST-1 sistemindeki gezegenleri daha iyi tanımlamak ve yaşam belirtileri aramak için farklı dalga boylarına odaklanmış birçok teleskop kullandı. Uzmanlar, Dünya ile yıldız arasındaki gaz, toz ve bazı gök cisimleri gibi görüntüde gürültü oluşturan kısımları ayıklayarak TRAPPIST-1 gezegenlerini daha net bir şekilde incelemeye çalıştı. Ayıklanan kısımlar arasında genellikle küçük asteroitler de bulunuyor. De Wit, şöyle anlatıyor:

Görüş alanınızı işgal edip verilerinizi etkiledikleri için çoğu astronom asteroitleri gökyüzünün haşereleri olarak görür.

İşte bu noktada De Wit ve Burdanov, ötegezegenleri aramak için kullanılan verilerin kendi Güneş Sistemimizdeki asteroitleri tespit etmek için kullanılıp kullanılamayacağını merak etti. Bunun anlamak için 1990'larda geliştirilen bir görüntü işleme yöntemini kullandılar. Bu yöntem, aynı görüş alanının birden fazla görüntüsünü kaydırıp üst üste yığarak normalde çok zayıf görünen bir cismin daha belirgin hâle gelip gelemeyeceğinin belirlenmesini sağlıyor.

Bu yöntemi başlangıçta uzak yıldızlara odaklanan görüntülerde bilinmeyen asteroitleri aramak için kullanmak, bir asteroidin nerede olduğuna dair çok sayıda senaryonun test edilmesini gerektireceğinden çok fazla kaynak harcanmasına neden olacaktı. Bu, bir asteroidin tahmin edilen konumda olup olmadığını belirlemek için binlerce görüntüyü kaydırmak anlamına geliyor. Burdanov, de Wit ve MIT yüksek lisans öğrencisi Samantha Hassler; bu işlemleri yapabilmek için son teknoloji GPU'ları kullanabileceklerini fark etti. Bu teknoloji, büyük miktarda görüntü verisini yüksek hızlarda işleyebiliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılar, yöntemlerini ilk olarak bir yıldızın zaman içinde birçok görüntüsünü alan, yer tabanlı teleskoplardan oluşan bir sistem olan SPECULOOS adı verilen teleskoplardan elde edilen veriler üzerinde denedi ve ana kuşakta birçok yeni asteroit tespit edebileceklerini ortaya koydu. Ardından, James Webb Uzay Teleskobu tarafından elde edilen verilere yöneldiler. Ana asteroit kuşağındaki asteroitler kızılötesinde daha parlak oldukları için daha James Webb Uzay Teleskobu'nun kızılötesini hassas bir şekilde algılayabilen ekipmanları sayesinde asteroitleri çok daha kolay bir şekilde tespit edebildiler.

TRAPPIST-1 yıldızına yönelik 10.000'den fazla görüntüyü işleyen araştırmacılar, ana kuşakta bilinen sekiz asteroidi tespit ettikten sonra, çapı birkaç on metre olan 138 yeni asteroit keşfettiler. Bunlar, bugüne kadar tespit edilen en küçük ana kuşak asteroitleriydi. Ekip, bu küçük asteroitlerden bazılarının "Dünya'ya yakın cisim" olma yolunda olduğunu, bir tanesinin ise büyük olasılıkla Jüpiter'e eşlik eden bir "Truva asterodi" olduğunu düşünüyor. de Wit şöyle anlatıyor:

Sadece birkaç yeni nesne tespit edeceğimizi düşünüyorduk, ancak küçük asterotler ile birlikte beklediğimizden çok daha fazlasını bulduk.

Burdanov ise şöyle bitiriyor:

Bu, modern teknolojiler sayesinde girdiğimiz tamamen yeni, keşfedilmemiş bir alan. Verilere farklı bir şekilde baktığımızda neler yapabileceğimizin iyi bir örneği. Bazen farklı bakmanın faydalıdır ve bu da bunun yaşandığı durumlardan biri.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • A. Y. Burdanov, et al. (2024). Jwst Sighting Of Decameter Main-Belt Asteroids And View On Meteorite Sources. Nature, sf: 1-3. doi: 10.1038/s41586-024-08480-z. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 06:50:16 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19229

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrim
Proton
Sendrom
Eğilim
Mikrobiyoloji
Komplo Teorisi
Böcek Bilimi
Coronavirus
Biliş
Yeme
Mikroevrim
Evrimsel Süreç
Akıl
Yer
2019-Ncov
Enerji
Terapi
Dünya Sağlık Örgütü
Karar
Transkripsiyon
Freud
Meyve
Yatay Gen Transferi
Atmosfer
Elektrokimya
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. MIT'den Bilim İnsanları Güneş Sisteminin En Küçük Asteroitlerini Keşfetti!. (10 Aralık 2024). Alındığı Tarih: 18 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/19229
Derin, U. (2024, December 10). MIT'den Bilim İnsanları Güneş Sisteminin En Küçük Asteroitlerini Keşfetti!. Evrim Ağacı. Retrieved January 18, 2025. from https://evrimagaci.org/s/19229
U. Derin. “MIT'den Bilim İnsanları Güneş Sisteminin En Küçük Asteroitlerini Keşfetti!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 10 Dec. 2024, https://evrimagaci.org/s/19229.
Derin, Ufuk. “MIT'den Bilim İnsanları Güneş Sisteminin En Küçük Asteroitlerini Keşfetti!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, December 10, 2024. https://evrimagaci.org/s/19229.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close