Asteroit Nedir? Asteroitlerin Kimyasal Yapıları Hakkında Neler Biliyoruz?
Asteroitler; Kepler yörüngesinde Güneş'in etrafında hareket eden, atmosferi olmayan kayalık veya metalik gök cisimleridir. Asteroitlerin büyük bir çoğunluğu Mars ile Jüpiter arasında, Güneş'e 2 ila 4 astronomik birim uzaklıktaki asteroit kuşağında bulunmaktadır. Şu anda bilinen asteroit sayısı bir milyondan fazladır ve bu sayı yeni keşifler yapıldıkça artmaktadır.
Asteroit Türleri
Asteroitler kendi aralarında üç türe ayrılmaktadır. Bunlar metalik olan M tipi, kondritli olan C tipi ve silikalı olan S tipidir.
C Tipi Asteroitler
C tipi asteroitler bilinen asteroitlerin %75'lik bir kısmını oluşturan en yaygın asteroit türüdür. Albedo değerleri oldukça düşük olup 0,03 ila 0,10 aralığındadır; çünkü içeriklerinde minerallere ve kayalara ek olarak kondrit de bulunur. Yoğunluk ortalamaları yaklaşık 1,7 g/cm3'tür.
Daha çok asteroit kuşağının dış kısımlarında, Güneş'ten 3,5 AB uzaklıkta bulunurlar. Bu dış kısımlardaki asteroitlerin %80 civarı C türüne aittir; fakat iç kısımların 2 AB yakınına kadar gelindiğinde bu oran %40'lara kadar düşmektedir.
Kimyasal olarak Güneş bulutsularıyla benzerlik gösterirler çünkü Güneş bulutsularının kalıntılarından oluşmuşlardır. Aynı zamanda yapılarında hidratlı bileşikler de gözlenmiştir. Spektrumları yaklaşık 0,4 μm ile 0,5 μm'nin altındaki dalga boylarında orta derecede güçlü morötesi emilim içerirken daha uzun dalga boylarında sadece hafif kırmızımsı özellik gösterirler.
S Tipi Asteroitler
S tipi asteroitler bilinen asteroitlerin %17'lik bir kısmını oluşturan en yaygın ikinci türdür. Albedo değerleri 0,20 civarındadır ve orta derecede parlaktırlar. Asteroit kuşağının iç kısımlarında, 3 AB civarında yaygındırlar fakat daha uzaklara gidildikçe sayıları azalmaktadır. Spektrumları 0,7 mikrometreden (μm) daha kısa dalga boylarında orta derecede dik eğimli, 1 μm - 2 μm civarındaysa orta ile zayıf absorpsiyon özelliklerine sahiptir. Yoğunlukları genel olarak 3,0 g/cm3tür. Esas olarak demir ve magnezyum silikatlardan oluşurlar.
M Tipi Asteroitler
M tipi asteroitler kimyasal olarak diğer asteroitlere göre daha fazla metal içeren; yoğunlukları ortalama 8g/cm3, spektrumları bazen 0,75 μm uzun ve 0,55 μm kısa ince olan bir asteroit türüdür. Metalik asteroitler; %80'e kadar Demir ve %20'ye kadar Nikel, İridyum, Paladyum, Platin, Altın, Magnezyum ile Osmiyum, Rutenyum ve Rodyum gibi değerli metallerin karışımından oluşur.
Asteroit Madenciliği Nedir?
Az önce yukarıda saydığımız Nikel, İridyum, Paladyum, Platin, Altın, Magnezyum, Osmiyum, Rutenyum ve Rodyum gibi elementler Dünya'da nadir bulunan fakat oldukça kullanışlı ve değerli elementlerdir. Bu durum da son yıllarda popülerleşen asteroit madenciliğini kavramını ortaya çıkarmıştır.
Asteroit madenciliği, asteroitlerde bulunan değerli metallerin astronotlar veya özel uzay cihazları tarafından alınıp Dünya'ya getirilmesine verilen isimdir. 500 metre çaplı, Platin açısından zengin bir asteroit; Dünya üzerindeki bilinen Platin grubu metal rezervlerinin 1,5 katı Platin içerebilir. Bu durum, kaynakları tükenmekte olan Dünya'mızın hammadde ihtiyacının metalik asteroitlerden karşılanabileceğini göstermektedir.
Meteoritlerde Keşfedilen Organik Moleküller
Japonya'daki Hokkaido Üniversitesi'nden Doçent Yasuhiro Oba'nın öncülük ettiği araştırma ekibi, kondrit içerikli üç asteroit ile yapılan araştırmada asteroitlerin heksametilen tetramin (HMT) bileşiğini içerdiğini keşfetmiştir.
Heksametilen tetramin, C6H12N4 formülüne sahip heterosiklik bir organik bileşiktir. Molekül adamantana benzer, yani dört yüzlü kafes benzeri bir yapıya sahiptir. Dört köşesinde, metilen grupları ile bağlanan nitrojen atomları yer alır. Molekülün şekli bir kafesi andırsa da taç eterler veya daha büyük kriptand yapılarının aksine iç kısmında diğer atomları veya moleküllerin bağlanabileceği bir boşluk yoktur.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Göktaşlarında HMT bulunması, asteroitlerde amonyak ve formaldehit için kararlı bir kaynak olduğu hipotezini doğrulamaktadır.
Güneş sisteminin oluşumunun ilk yıllarında asteroitler, çarpışma ve radyoaktif bozunma sayesinde ısınmış olabilirler. Bazı asteroitler yeterince ısınabilse ve sıvı su bulundursaydı yapılarındaki HMT; formaldehit ve amonyak gibi amino asitler de dahil olmak üzere göktaşlarında bulunan diğer önemli biyolojik moleküllerin sentezinde reaksiyona giren yapı taşlarını sağlamak üzere parçalanabilirdi.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git- 4
- 3
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- B. Steigerwald. Key Building Block For Organic Molecules Discovered In Meteorites. (10 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 29 Ocak 2023. Alındığı Yer: NASA | Arşiv Bağlantısı
- C. Q. Choi, et al. Asteroids: Fun Facts And Information About These Space Rocks. (22 Kasım 2021). Alındığı Tarih: 29 Ocak 2023. Alındığı Yer: Space | Arşiv Bağlantısı
- Libretexts. 10.16: Asteroids. (7 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 29 Ocak 2023. Alındığı Yer: Chemistry LibreTexts | Arşiv Bağlantısı
- T. Watson. What Can We Learn From Asteroids?. (30 Haziran 2017). Alındığı Tarih: 29 Ocak 2023. Alındığı Yer: Chemistry World | Arşiv Bağlantısı
- www.esa.int. Chemistry Of Asteroids As Seen By Gaia. Alındığı Tarih: 29 Ocak 2023. Alındığı Yer: ESA | Arşiv Bağlantısı
- N. Atkinson. What Are Asteroids Made Of?. (12 Eylül 2015). Alındığı Tarih: 29 Ocak 2023. Alındığı Yer: Universe Today | Arşiv Bağlantısı
- S. Yarlagadda. Economics Of The Stars: The Future Of Asteroid Mining And The Global Economy. (8 Nisan 2022). Alındığı Tarih: 29 Ocak 2023. Alındığı Yer: Harvard International Review | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:45:01 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13939
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.