Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Kuşların İlginç Dünyası: Dünya'nın Kuşları...

3 dakika
5,414
Kuşların İlginç Dünyası: Dünya'nın Kuşları...
Evrim Ağacı Akademi: Canlıların Envai Çeşitliliği Yazı Dizisi

Bu yazı, Canlıların Envai Çeşitliliği yazı dizisinin 7 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Biyoloji Budur: Canlı Dünyasının Bilimi - Ernst Walter Mayr" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

Kara Balıkçıl ve "Sığınak Avlanma" Taktiği: Balıkları Kandıran Zeki Bir Avcı!

Aşağıdaki görselde gördüğünüz, avlanmakta olan bir kara balıkçıldır (Egretta ardesiaca). Ortalama 43-66 santimetre boyunda olan bu kuş, siyah tüylere ve sarı ayaklara sahiptir. Madagaskar da dahil olmak üzere Sahra Çölü'nün güneyinde kalan bölgede yaşar. 

Türü meşhur eden özellikliği, görselde görülen sığınak avlanma yöntemidir. Kanatlarını bir şemsiye gibi açan balıkçıl, balıklara bir sığınak veya güvenli bir bölge gibi gözükür. Bu bölgelere sığınmak isteyen balıklar, kolayca kara balıkçılın avı olurlar. Tür, kimi zaman tekil avlanabildiği gibi, kimi zaman ortalama 50 bireyli gruplar halinde bu davranışı sergileyebilir. Kimi zaman grupça avlanma sırasında bireylerin sayısının 200'e kadar ulaştığı bilinir. 

Kara balıkçıl, genellikle gün boyunca avlansa da, özellikle gün batımını tercih eder. 

Tüm Reklamları Kapat

Uzun Sakallı Şemsiyekuşu

Rihanna'nın kimi zaman yaptığı saç stillerini taşıyormuşa benzeyen bu Cephalopterus penduliger türü, oldukça ilginç bir ötücü kuştur. Türün göğsünden ve boynundan aşağı doğru sarkan tüy kaplı "sakal" benzeri yapı, oldukça düzgün bir çubuk geometriye sahiptir. Bu garip yapısı sebebiyle kuşa sonradan eklenmiş gibi gözüken bu sakallar, özellikle dişilere kur yaptığı zamanlarda erkeklerin şişirerek kendilerini büyük göstermesine yaramaktadır. Bunun haricinde kuş, ağaçların üzerinden kertenkeleler avlarken ve tohumlar toplareken bu sakallarını ufaltır. 

Ne yazık ki, birçok diğer türle aynı kaderi paylaşan şemsiyekuşlarının soyu tükenme tehdidi altındadır ve günümüzde sadece Ekvator ve Kolombiya'nın dar bir kısmında bulunmaktadırlar. Soylarının tehdit altında olma sebebi, aşırı avlanma ve karaların insanlar tarafından kullanımı sonucu yaşam alanlarının tahrip olmasıdır.

Balık Kartalı ve Avı

Fotoğrafta bir balık kartalı ve yakaladığı avı görülüyor. Fotoğrafın çekildiği anda balığın yüzündeki ifade epey bir şey anlatıyor, ne dersiniz?

Oryantal Cüce Yalıçapkını

Aynı zamanda Siyah Sırtlı Yalıçapkını veya Üç Parmaklı Yalıçapkını olarak da bilinen tür (Ceyx erithaca), Alcedinidae, yani yalıçapkınıgiller ailesindendir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu küçük, sarı-kırmızı renkli kuşun ortalama boyu 13 santimetre civarındadır ve sarı renkli tüylerinin arasında mavimsi-siyah lekeler ve renkler bulunur. Genellikle Güneydoğu Asya ve Hindistan alt kıtasında bulunurlar. Bangladeş, Bhutan, Brunei, Kamboçya, Hindistan, Endonezya, Laos, Malezya, Myanmar, Singapur, Sri Lanka, Tayland ve Vietnam'da bolca bulunurlar.

Genellikle yoğun gölgeli ormanlarda yaşayan tür, yuva olarak bir metre uzunluğunda yatay tüneller oluşturur. 17 günde yumurtadan çıkan yavrular için hem dişi hem erkek kuş kuluçkaya yatar. Dişi, her seferinde 4-5 yumurta yumurtlar. Yavrular tüysüz olarak doğar ve 20 günde tüylenirler. Eğer bu ilk parti yavrular başarısız olursa, anne hemen ikinci bir set yumurta yumurtlar.

Yavrular genellikle gekolar, dağ kertenkeleleri, yengeçler, salyangozlar, kurbağalar, cırcır böcekleri ve helikopter böcekleri ile beslenirler.

Flamingo Sürüsü

Flamingolar, avlanma ve çiftleşme dönemlerinde on binlerce birey bir araya gelecek şekilde sürüler oluşturabilirler. Fotoğrafta, böyle bir sürünün havalanışı gözükmektedir. Fotoğraf, Martin Harvey tarafından çekilmiştir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Flamingolar, ya da Phoenicopterus cinsi, toplamda 6 farklı türü içerisinde barındıran bir kuş grubudur. Flamingoların atalarının günümüzden 76 milyon yıl kadar önce yakın akrabaları olan aynaklardan ve kaşıkçı kuşlarından ayrıldığı bilinmektedir. Ayrıca yakın akrabaları arasında su kuşları da bulunur. Evrimsel süreçte bu ayrımdan yaklaşık 15 milyon yıl sonra, yani günümüzden 61 milyon yıl kadar önce bir diğer türleşme sürecinden geçmişlerdir ve flamingolara gidecek soy hattıyla en yakın akrabaları olan batağanlar birbirinden ayrılmıştır. Tüm bu canlıların ortak atasının ise günümüzden 143 milyon yıl kadar önce evrimleşmiş oldukça eski kuş cinslerinden biri olarak Eurolimnornis olduğu düşünülmektedir. Batağanlar, günümüzden 25-23 milyon yıl kadar önce hızlı bir evrimsel süreçten geçmişlerdir; flamingolar ise büyük oranda aynı hızla değişerek günümüze kadar ulaşmışlardır. Yapılan paleontolojik çalışmalar, flamingolar ile batağanlar arasında geçiş türleri olarak 3 ayrı cins tespit etmiştir. Bu cinsler, günümüzde Palaelodidae ailesi olarak bilinmektedir. Bu aile içerisindeki her bir tür, birer ara geçiş formu niteliğindedir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Canlıların Envai Çeşitliliği Yazı Dizisi

Bu yazı, Canlıların Envai Çeşitliliği yazı dizisinin 7 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Biyoloji Budur: Canlı Dünyasının Bilimi - Ernst Walter Mayr" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 14
  • Muhteşem! 3
  • İnanılmaz 3
  • Umut Verici! 3
  • Tebrikler! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Güldürdü 1
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 30/12/2024 20:11:26 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1498

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Entropi
Beslenme Bilimi
Endokrin Sistemi Hastalıkları
Evrimsel Tarih
Fare
Deprem
Aşırı
Yanlış
Aile
Dilbilim
Sanat
Sağlık Bilimleri
Hastalık Kontrolü
Santigrat Derece
Manyetik Alan
Yeni Doğan
Çevre
Spor
Kamuflaj
Küresel Isınma
Şiddet
Tarih
Yayılım
Nörobilim
İstatistik
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Kuşların İlginç Dünyası: Dünya'nın Kuşları.... (13 Ekim 2013). Alındığı Tarih: 30 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1498
Bakırcı, Ç. M. (2013, October 13). Kuşların İlginç Dünyası: Dünya'nın Kuşları.... Evrim Ağacı. Retrieved December 30, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1498
Ç. M. Bakırcı. “Kuşların İlginç Dünyası: Dünya'nın Kuşları....” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 13 Oct. 2013, https://evrimagaci.org/s/1498.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Kuşların İlginç Dünyası: Dünya'nın Kuşları....” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 13, 2013. https://evrimagaci.org/s/1498.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close