Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kontrol Altına Alınamayan Yangınlar, Atmosferi Değiştirerek Kendi Hava Olaylarını Yaratabiliyor!

7 dakika
5,136
Kontrol Altına Alınamayan Yangınlar, Atmosferi Değiştirerek Kendi Hava Olaylarını Yaratabiliyor! The New York Times
Temmuz 2021'de ABD'nin Oregon eyaletinde çıkan ve 2 haftadan uzun bir süre devam eden Bootleg yangını
Evrim Ağacı Akademi: Orman Yangınları Yazı Dizisi

Bu yazı, Orman Yangınları yazı dizisinin 10 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Ateş Nedir? Nasıl Yanar, Nasıl Yakar?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

Sıcak hava, duman ve nemden oluşan bir bulut kümesinin, uçakların uçtuğu mesafeye kadar ulaşması sonucu kendi yıldırımlarını yaratan bir yangın... Alevleri rüzgar ile bir o yana bir bu yana savrulan, dokunduğu yeri yakıp geçen, yangın koridorlarında bir an bile duraksamayan bir yangın... Hatta çok nadir görünen bir ateş girdabı...

ABD'nin Oregon eyaletinin güneyinde başlayan Bootleg Yangını'nın sebebi, aylar süren kuraklık ve Haziran 2021'de yaşanan kavurucu sıcaklardı. Bu yangın, ABD'nin 2021 yılının ilk yarısında karşılaştığı en büyük yangındı. Toplamda 138.000 hektarlık orman ve çimenlik alanı yaktı.

İklim değişiminin orman yangınlarını daha büyük ve daha güçlü kıldığı bir dönemde bu yangın, öylesine büyük ve öylesine sıcaktı ki, rüzgar örüntülerini etkileyip, atmosferi çeşitli şekillerde dönüştürdü. ABD Ormancılık Bakanlığı sözcüsü Marcus Kauffman şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Yangın öylesine büyük ve öylesine çok enerji ve aşırı ısı saçıyor ki, hava durumunu değiştirebiliyor. Normalde hava durumu bir yangının ne yapacağını belirler. Ama bu durumda, yangın hava durumunun ne yapacağını belirliyor.

Bootleg Yangını bu yazının yazıldığı sıralarda 2 haftadır devam ediyor ve bu süre boyunca davranışını sürekli değiştirerek alevlerin uzun ağaçların tepelerine daha fazla yayılmasına, ağaçların bir bütün olarak alevler tarafından yutulmasına, küllerin uzun mesafeler boyunca uçuşmasına ve buralarda yeni yangınları başlatmasına neden oldu. Ulusal Hava Durumu Servisi'nde yangın biriminde görev alan Chuck Redman, bunun ekstrem ve tehlikeli bir durum olduğunu söylüyor.

Bu kadar büyük yangınlar, kendi hava olaylarını yaratarak yangınla mücadele çabalarını zorlaştırabilirler. Yangının gücü ve yaydığı aşırı yüksek ısı, rüzgarın etrafından dolaşmasına neden olabilir, bulutlar yaratabilir ve hatta bazen alev girdapları olarak bilinen, ısı, duman ve hızlı rüzgarlarla karakterize edilen hortumları yaratabilir.

Temmuz 2018'de, Redding, Kaliforniya'da yaşanan ve son derece yıkıcı olan Carr Yangını, 93.000 hektar araziyi yaktı, 1.600 binayı yok etti ve en az 8 kişinin ölümüne neden oldu. Bu ölümlerin bir kısmı, hızı saatte 225 kilometreyi aşan alev girdapları nedeniyle yaşandı.

Birçok orman yangını hızla büyür ve Bootleg Yangını da bir istisna değildi. İlk birkaç gün boyunca sadece 1000 hektar civarında bir alanı yaktı. Ama sonra, kısa süre içinde 20.000 küsür hektara yayıldı. Yangın, neredeyse her gün öngörülemez bir şekilde davranış değiştirdiği için, yangınla mücadele eden 2.200 civarında itfaiye erinin her seferinde güvenli bir yere geri çekilmesi gerekti. bu da yangını durdurmayı zorlaştırdı. 75'ten fazla ev ve bina yandı.

Tüm Reklamları Kapat

29 Temmuz 2021 gecesi, yangının kuzey ucunda sıra dışı bir şey yaşandı: Daha fazla yayılamasın diye kimyasallarla kaplı bir bölgeyi aşmayı başaran yangın, itfaiye erlerini geri çekilmeye zorladı. Bu, yangın koridorlarını aşacak kadar güçlü yangınlara sadece bir diğer örnek oldu. Ormancılık Bakanlığı'nda bu yangının kontrolünden sorumlu Joe Hessel, şöyle diyor:

Bu yangın gerçekten çok zorlu. Şu anda, öngörülebilir bir süre boyunca devam eden bir savaş vereceğiz gibi gözüküyor.

Yangının gidişatı da öngörülemez olacak gibi gözüküyor. San Jose Eyalet Üniversitesi Orman Yangınlarını İnterdisipliner Olarak Araştırma Merkezi direktörü Craig B. Clements, şöyle diyor:

Yangın davranışı; yakıta, topografiye ve hava durumuna bağlı olarak belirlenir. Neredeyse her gün değişir. Bazen bir dakikadan diğerine bile değişebilir.

Redman, yangının neredeyse her gün, sıcak hava, duman ve nemden oluşan uzun bulutlar yarattığını söylüyor. Bu bulutlara pirokümülüs bulutları deniyor. Bunların boyları bazen 10.000 metreye kadar ulaşabiliyor. Bunlardan birinin çöktüğünü bile gördüler: Özellikle de yerden yukarı doğru olan hava akıntısının sona erdiği erken akşam saatlerinde bunu görmek mümkündür. Şöyle anlatıyor:

Yerden yukarı çıkan o kütlenin bir noktada yere geri düşmesi gerekir. Bu düşüş sırasında, bulutun altındaki hava dışarı doğru itilir ve her yöne doğru yayılan, türbülanslı rüzgarlar oluşturur. Bu da yangını daha fazla yayar. Hiç iyi bir durum değil.

28 Temmuz 2021'de değişen koşullar, daha da büyük ve uzun olan pirokümülonimbus bulutları adı verilen bulut şekillerine neden oldu. Bunlar, bir fırtınada görülen bulutlara benzerdir. Reno'daki Nevada Üniversitesi'nde orman yangınlarını araştıran Neil Lareau, bu bulutların 13.700 metreye ulaşabildiklerini söylüyor.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Bir yangınla mücadele uçağı, Bootleg Yangını'nın yarattığı bir pirokümülonimbus bulutunun önünden geçiyor.
Bir yangınla mücadele uçağı, Bootleg Yangını'nın yarattığı bir pirokümülonimbus bulutunun önünden geçiyor.
Mathieu Lewis-Rolland

Tıpkı fırtına bulutları gibi, yangın-kaynaklı pirokümülonimbus bulutları da kendi şimşek ve yıldırımlarını yaratabilir. Bu, itfaiye erlerini endişelendiren bir durumdur, çünkü yepyeni yangınların başlamasına neden olabilir. Tabii bu yangınlar, kendi yağmurlarını da yağdırabilir. Oregon Eyalet Üniversitesi Ormancılık Bölümü profesörlerinden John Bailey, şöyle diyor:

İlginç bir şekilde bir yangın, kendi üzerine yağmur yağmasına neden olabilir.

Bu yağmurlar kimi zaman yakıtları ıslatarak yangınların yavaşlamasına neden oldukları için iyi olabilirler. Ama yüzeye yakın havanın soğuması nedeniyle yağmurlar, bulutlardan yere doğru çok güçlü akıntılar da yaratabilirler.

Yangınlarla mücadele edenlerin söylediğine göre, yangınlar sırasında alev hortumları oluşabilir. Bu hortumlar, alev girdaplarına göre daha küçüktür ve en büyüklerinin çapı en fazla 9-10 metreye ulaşır. Çoğu zaman sadece birkaç saniye ilâ birkaç dakika sürerler.

Ancak Dr. Lareau'nun söylediğine göre, Bootleg Yangını'nda gerçek anlamıyla bir alev girdabı da oluşmuş olabilir. Yani çapı yüzlerce metreyi aşan, rüzgar hızı saatte 100 kilometrenin üzerine çıkabilen, çok daha uzun süreler boyunca yıkıma neden olabilen bir alev fırtınası!

Alev girdabı örnekleri
Alev girdabı örnekleri
The New York Times

Bunların oluşma nedeni, ateşin sebep olduğu sıcak havanın yükselerek, dışarıdaki daha soğuk havanın yerini doldurmasına izin vermesidir. Yerel topografi ve rüzgar yönündeki değişimlere bağlı olarak (ki bu değişimlere neden olan da yangının kendisidir), yükselen havanın yerini hızla dolduran bu hava akıntısı dönmeye başlayabilir, yükselen havayla birlikte hızlanabilir ve tıpkı kollarını vücuduna yaklaştıran bir buz patencisinin yaptığı gibi, daha da hızlanmaya neden olabilir. Rodman'ın dediğine göre bu türden bir fırtınanın oluştuğuna dair resmi bir rapor yok; ancak bunun oluşmuş olması hiç de şaşırtıcı olmazdı. Hele ki böylesine güçlü ve sıcak bir yangında...

Büyük yangınlarda bazı diğer ateş davranışına daha sık rastlanır. Bootleg Yangını gibi ekstrem yangınlardaki sorunsa, bu anormal davranışların normalde beklenenden çok daha uzun sürmesidir. Kauffman şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bu ekstrem davranışların ve abartılı büyümenin günler boyu sürdüğünü görüyoruz. Bu şartlar altında böylesi bir yangınla mücadele edemezsiniz. Bu, çok tehlikelidir.

Bir yangın sırasında görülen ekstrem davranışların ana kaynağı, ateşin neden olduğu yüksek ısı saçımıdır. Bu ısının miktarı ise yakıtın (yani ağaçların ve diğer ölü veya diri bitki örtüsünün) kuruluğuna bağlıdır. Oregon'un güneyindeki yakıtlar, ABD'nin bütün Batı kıyısında olanlar gibi, inanılmaz düzeyde kurudur. Bunun nedeni, bölgede süregelen kuraklıklardır. Dr. Clements, bunu bir kamp ateşine benzetiyor:

En kuru odun ve çerçöpün alevleri sürdürmesini istersiniz. Aynı şey, bir orman yangını için de geçerlidir. Bu nedenle kuraklıkları yakından takip etmek önemlidir.

Eğer bitki örtüsü ıslaksa, yangının yaydığı enerjinin bir kısmı, bu suyu buharlaştırmaya harcanır. Ama eğer buharlaşacak bir nem yoksa, alev daha yüksek enerjiyle yanar. Buna bağlı olarak daha çok ısı saçılır, bu da alevleri daha büyük yapar.

Oregon, Haziran 2021'de aşırı sıcak hava dalgası deneyimledi. Bu dönemde bazı yerlerde mevsim normallerinin 5 derece kadar üstünde sıcaklıklar görüldü ve yeni rekorlar kırıldı. Bu durum, bitki örtüsünün daha da çok kurumasına neden oldu. Oregon'un güneyinde bazı yakıtlar, normal bir yılda yazın sonunda olmasını beklediğimiz kuruluğa Haziran ayında çoktan ulaşmıştı. Dr. Bailey şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Yanmaya hazır çok fazla yakıtımız var.

Bu ekstrem davranışları ve nihayetinde yangını azaltmaya yardımcı olacak bir şey, iyi ve yaygın bir yağmurdur. Ancak ufukta bu tür bir yağış gözükmemektedir. Redman, şöyle diyor:

Önümüzdeki hafta boyunca bu tür bir rahatlama beklemiyoruz. Ama bundan daha kötüye gidebileceğini de düşünmüyorum.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Orman Yangınları Yazı Dizisi

Bu yazı, Orman Yangınları yazı dizisinin 10 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Ateş Nedir? Nasıl Yanar, Nasıl Yakar?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
16
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 11
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Tebrikler! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 11:40:20 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10796

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
H. Fountain, et al. Kontrol Altına Alınamayan Yangınlar, Atmosferi Değiştirerek Kendi Hava Olaylarını Yaratabiliyor!. (2 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10796
Fountain, H., Bakırcı, Ç. M. (2021, August 02). Kontrol Altına Alınamayan Yangınlar, Atmosferi Değiştirerek Kendi Hava Olaylarını Yaratabiliyor!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10796
H. Fountain, et al. “Kontrol Altına Alınamayan Yangınlar, Atmosferi Değiştirerek Kendi Hava Olaylarını Yaratabiliyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı, Evrim Ağacı, 02 Aug. 2021, https://evrimagaci.org/s/10796.
Fountain, Henry. Bakırcı, Çağrı Mert. “Kontrol Altına Alınamayan Yangınlar, Atmosferi Değiştirerek Kendi Hava Olaylarını Yaratabiliyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, August 02, 2021. https://evrimagaci.org/s/10796.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close