Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Yangın Söndürme Uçaklarından Atılan Kırmızı Sıvı Ne? İçeriğinde Neler Var ve Sağlığa Zararlı mı?

Yangın Söndürme Uçaklarından Atılan Kırmızı Sıvı Ne? İçeriğinde Neler Var ve Sağlığa Zararlı mı? The New York Times
9 dakika
6,183
Evrim Ağacı Akademi: Orman Yangınları Yazı Dizisi

Bu yazı, Orman Yangınları yazı dizisinin 9. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Ateş Nedir? Nasıl Yanar, Nasıl Yakar?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

Orman yangınları ve benzeri büyük ölçekli yangınları olabildiğince çabuk söndürmenin yollarından biri yangın söndürme uçaklarıdır. Bu uçaklar, orman yangınlarını söndürmeye yardımcı olmak için, yangınların üzerine ve çevresine binlerce, kimi zaman on binlerce litre su ve diğer kimyasal madde boşaltırlar.

ABD gibi ülkelerde genellikle bu uçaklardan boşaltılan kırmızı sıvı, %70-80'i su, %10-15'u gübre, %5-15'i ise diğer kimyasallardan oluşan bir karışım olan, Phos-Chek adlı, özel olarak tasarlanmış bir yangın geciktiricidir (İng: "retardant").[1] Gübre kısmında genelde amonyum fosfat ve/veya amonyum sülfat karışımı kullanılır. Diğer kimyasallar ise çoğunlukla sakız dolgunlaştırıcı (İng: "gum thickener"), akış pekiştirici (İng: "flow conditioner"), renklendirme ajanı (genelde pigment) ve korozyon önleyicilerden oluşur.[5] Türkiye'de ise genellikle Neuvatec firmasının PW82 adlı bir ürünü kullanılmaktadır. Bu ürün de Phos-Chek ile benzer bir niteliktedir: %15-25 kadarı su, geri kalanı ise gübre ve güçlendiricilerdir.

Tüm Reklamları Kapat

Buradaki en kritik nokta, yangın geciktiricilerin amacının yangını söndürmek değil, kontrol altında tutmaktır. Çünkü daha önce de detaylıca anlattığımız üzere, yangını söndürenler neredeyse hiçbir zaman yangın söndürme uçakları/helikopterleri değildir; yangınları söndüren, neredeyse her zaman kara ekipleridir. Yangınla mücadeleye dönük hava araçlarının görevi, kara ekiplerine yardımcı olmak ve onlara zaman kazandırmaktır. Örneğin yangın geciktiriciler içerisindeki %70-80 oranındaki su, aslında yangını söndürme amacıyla değil, birazdan detaylarını göreceğimiz üzere yangını geciktiren kimyasalların ilgili yerlere ulaştırılması ve sonrasında buharlaşarak ardında aktif bir kimyasal bileşen bırakması amacıyla karışıma eklenmektedir.

Aslında yangın geciktiricilerin orijinal karışımı renksizdir; kırmızı değildir. Bu kırmızı pigment, geciktiricinin tam olarak nereye düştüğünü daha kolay görebilmek için, sonradan ve bilerek eklenir. Geciktiriciyi kullanmanın en etkili yolu, henüz yanmayan yerlerin yangın geciktiriciyle bir an önce kaplanması ve bu sayede yangının bu geciktirici duvarına çarparak yavaşlamasıdır. Bu nedenle, yangının yolundaki bitki örtüsünün çoğunu, mümkün olduğunca kapatmak gerekmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Wired

Yangın Geciktiriciler Nasıl Çalışır?

Orman yangınlarıyla ilgili en büyük problem, bu tür yangınların çok hızlı bir şekilde kontrolden çıkabilmesidir. Bu nedenle yangının yolunda, "alev geciktirici bir blokaj" oluşturmaya yardımcı olmak için havadan yangına müdahale edilir. Bu müdahale, kara ekiplerinin aktivitesi etkisini gösterene kadar yangının büyümesini ve kontrolden çıkmasını engeller (veya en azından yavaşlatır).

Geciktirici çözelti, yaklaşmakta olan bir yangın henüz o bölgeye gelmeden önce kimyasal bir yangın bariyeri oluşturmak için bitki örtüsüne uygulanır. Bu çözelti, yangını sürdürmeyi sağlayacak yakıtı (kuru bitki ve ağaç örtüsünü) kaplar. Yangın yaklaştıkça artan sıcaklıklar, bu kaplamanın içeriğindeki suyu buharlaştırır. Geriye kalan yangın geciktirici bileşen, normalde yangın için yakıt sağlayan odunsu malzemede, çimenlerde, iğnelerde ve benzeri diğer maddelerde bulunan selüloz ile reaksiyona girer.

Alevler nedeniyle ısı transferi devam ettikçe, yangın geciktiriciyle karışmış selülozlu malzeme ayrışmaya başlayarak etrafa su buharı yayar. Bu buhar, gelmekte olan ateşi soğutur ve geride kalan yakıtlara hava akışını hem yalıtan hem de kısıtlayan siyah, grafit benzeri, yanıcı olmayan bir karbon kaplama bırakır. Bu meydana geldiğinde, yakıta muhtaç olan yangının yoğunluğu azalır ve kontrolün sağlanması çok daha kolay hâle gelir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Spesifik bir orman yangını sırasında tüketilmeyen yangın geciktirici kalıntıları, yakıtın tutuşmasını ve alev yayılmasını önlemede ve kontrol etmede etkili olmaya devam edecektir. Nihayetinde bu artıklar, zamanla bölgede yaşanan esneme veya bölgeye yağan yağışlar yoluyla dağılacaktır. 

Times of Israel

Yangın Geciktiriciler Sağlıklı mı?

"Tehlikeli" kabul edilen bileşenleri %1'den az, karsinojenleriyse %0.1'den az içeren karışımlar, dünyanın birçok yerinde "güvenli" kabul edilmektedir. Birleşik Devletler İş Güvenliği ve Sağlık Müdürlüğü'nün (OSHA) sınıflandırmasına göre Phos-Chek, "tehlikeli" bir madde olarak kategorize edilmektedir.

Bunun gerekçesi, Phos-Chek gibi karışımların kuru toz kısmının tozlaştırılmış ve granüler içerikte diamonyum sülfat tuzları içermesidir (bu tuzlar, çok düşük oranlarda içme suyuna ve hayvan yemlerine de karıştırılabilmektedir). Rüzgarlı koşullarda bu toz uçmaya başlayabilir ve solunacak olursa akciğerlerde hasara neden olabilir. Bu da teknik olarak karışımı "tehlikeli" bir madde hâline getirmektedir. Ancak bu granüller suyla karıştırıldığında artık tozlaşma ihtimali ortadan kalkar ve bu nedenle tehlikeli olmaktan çıkar.

Phos-Chek ve PW82 gibi ürünler, geçmişte kullanılan borat gibi alev geciktiricilerinden çok daha az toksiktir. Genel olarak yangın geciktiriciler/retardantlar içinde bilinen kanserojenler, arsenik, siyanür veya ağır metaller gibi toksik maddeler bulunmamaktadır. Ayrıca bugüne kadar geciktirici bileşenlerin hiçbirinin insanlar üzerinde uzun vadeli veya kronik olarak olumsuz bir sağlık etkisi keşfedilmemiştir.

Birleşik Devletler Tarım Bakanlığı'nın Orman Hizmetleri tarafından yapılan incelemeye göre Phos-Chek, yutulduğunda veya deri yoluyla temas ediliğinde toksik olan bir bileşik değildir. Ayrıca gözler ve deri için de dikkate değer bir irrite edici madde değildir.

Tüm Reklamları Kapat

İnsanla teması halinde, insan derisinde bulunan kesik veya çizikler ile çatlamış veya güneşten yanmış ciltle değmişse hafif bir yanma yapabilir. Bu yanma sağlık açısından önemli bir risk teşkil etmez ve temas eden bölge su veya sabunla derhal yıkandığında birkaç dakika içinde yanma hissi ortadan kalkacaktır. Yıkadıktan sonra kurumayı ve çatlamayı en aza indirmek için nemlendirici bir el kremi kullanmakta fayda vardır. Yapılarla veya materyallerle temasında ürün kurumadan basit bir yıkama veya fırçalamayla ürün bertaraf edilecektir.

The Washington Post

Yangın Geciktirici İçinde Başka Neler Var?

Performans Katkı Maddeleri

Yangın geciktirici formülasyonlarına, tuzlara ek olarak nispeten küçük miktarlarda performans katkı maddeleri dahil edilir. Örneğin, ekili guar fasulyesinden ekstrakte edilen bir guar zamkı, koyulaştırma amacıyla karışıma dahil edilebilir. Bu sayede geciktirici solüsyon karışımı, uçan bir araçtan yere doğru serbest düşüşle bırakılırken bir arada kalabilir ve böylece uygulanan solüsyon hedefe ulaşabilir. Aksi takdirde geciktiricinin yangını besleyen yakıta yapışması mümkün olmayacaktır ve müdahale başarısızlıkla sonuçlanacaktır. Bu kıvam arttırıcı molekül, ayrıca dondurma gibi gıda ürünlerinde bileşen olarak kullanılır. Bununla birlikte, guar sakızı kuru bir tozdur ve bu nedenle tıpkı yukarıda sözünü ettiğimiz tuzlar gibi, potansiyel olarak solunum tahrişine sebep olabilir (ve bu nedenle de bazı düzenleyici kriterler altında "tehlikeli" olarak kabul edilir. Bunun haricinde guar sakızı, Birleşik Devletler Gıda ve İlaç Başkanlığı (FDA) tarafından "genellikle güvenli" olarak onaylanmıştır.

Akış Düzenleyici

Buna ek olarak solüsyonlara akış düzenleyiciler de eklenmektedir. Bu bileşen, karışıma dahil olacak maddelerin kolayca aktarılıp karıştırılabilmelerini sağlayarak geciktirici çözeltilerin oluşturulabilmesini mümkün kılmaktadır. Örneğin Phos-Chek geciktiricilerde kullanılan akış düzenleyiciler, sofra tuzlarında da aynı amaçla kullanılmaktadır. Bu düzenleyicilerin önemli bir sağlık tehlikesi yoktur ve FDA tarafından "genellikle güvenli" olarak onaylanmıştır.

Renklendirici

Süreğen bir yangın engeli hazırlanabilmesi için, yangın geciktirici solüsyonun pilot ve kara ekipleri tarafından net bir şekilde görülebilmelidir; çünkü hiçbir zaman koridorun tamamı tek seferde hazırlanamaz. Dolayısıyla sonraki sortiler sırasında doğru hedeflerin geciktiriciye bulanabilmesi için pilotların önceki sortilerde bırakılan geciktiricileri rahatlıkla görebilmesi gerekir. Bu nedenle solüsyonlar içine genellikle parlak kırmızı bir renk sağlayan, pigmentler eklenmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu renklendiriciler, kalıcı veya uçucu nitelikte olabilmektedir. Kalıcı pigmentler yıllarca görünür kalırken, uçucu pigmentler doğal güneş ışığına maruz kaldıklarında, nispeten kısa süre içinde (genelde birkaç haftada) yok olmaktadır. Kalıcı pigmentler için demir oksit (yani ince öğütülmüş, suda çözünmeyen demir pası) gibi pigmentler kullanılırken; uçucu pigmentler, biyolojik olarak parçalanabilen, ışığa duyarlı, küçük parçacıklardan oluşmaktadır.

Kalıcı renk pigmentleriyle ilgili en büyük sorun, özellikle de insanların yaşam alanlarının etrafında veya içinde uygulandığında görsel olarak estetiği bozuyor olmasıdır; bunun haricinde her iki pigmentin de bilinen bir sağlık tehlikesi bulunmamaktadır.

The Times of Israel

Engelleyiciler (İnhibitörler)

Ormanlara yönelik olarak üretilen yangın geciktirici çözeltiler içerisine; taşıma, karıştırma ve dağıtım sırasında kullanılan, genellikle metalden yapılmış ekipmanları korozyondan korumak için çok küçük miktarlarda inhibitörler de eklenmektedir. Bu inhibitörler; göz, cilt ve solunum tahrişine neden olma potansiyelleri nedeniyle, toplu olarak veya büyük konsantrasyonlarda kullanıldıklarında "tehlikeli" olarak kabul edilebilirler. Ancak yaygın yangın geciktiricilerinde kullanılan %1'den düşük miktarlar, bu inhibitörlerin tehlikeli olmayan miktarlarda kalmasını sağlamaktadır.

Yangın Söndürücüler Tamamen Masum Değil!

Yine de bu tür geciktiriciler, üzerine boca edildiği flora (bitki örtüsü) ve fauna (hayvan örtüsü) için pek harika bir şey de sayılmaz. Neyse ki hayvanların çoğu, zaten alevlerin sıcaklığı nedeniyle yangın bölgelerinden kaçacaktır; bu nedenle çok az hayvan herhangi bir kimyasal ile uğraşmak zorunda kalmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Eşyanın Tabiatı – Üstüne Dünya Kurduğumuz Malzemelerin Olağanüstü Öyküleri

“Kendimizi uygar saymak hoşumuza gidebilir ancak bize
uygarlığı bahşeden, büyük ölçüde malzemez enginliğimizdir…
Biz onları yarattık, onlar da karşılığında bizi
bugünkü halimize getirdiler.”

Malzemeler dünyasında yaşıyoruz. Etrafımız gündelik tasarım ve mühendislik mucizeleriyle çevrili. Çeliği düşünün: Ağzımıza sokuyor, istenmeyen tüylere karşı kullanıyor, içine biniyoruz. En sadık dostumuz ama nasıl işlediğini bilmiyoruz. Cam neden saydam? Lastiğe esnekliğini veren ne? Ataş neden bükülüyor? Bir malzeme neden göründüğü gibi görünüyor, neden davrandığı gibi davranıyor?

Mark Miodownik bizi malzemelerin iç dünyasına götürüyor. Mucidini idamdan kurtaran porselenden ayakkabılarımızdaki köpüğe, elinizdeki kâğıttan uygarlığımızın günah keçisi betona kadar, yaşamlarımızı şekillendiren bu mucizelerin nasıl doğduğunu, keşiflerinin ardında yatan akılalmaz öyküleri ve tüm bu yolculuğun insan ırkının becerisine, yaratıcılığına dair ne anlattığını ortaya koyuyor.

Eşyanın Tabiatı’nı benzersiz kılan, 20 dilde yayımlanmış bir
popüler bilim klasiğine dönüştüren şey Miodownik’in saplantı derecesindeki tutkusu ve bu tutkuyu kelimelerle bize bulaştırma becerisi. Sadece etrafımızdaki nesnelere değil,
dünyaya bakışımızı da değiştiriyor.

KRALİYET AKADEMİSİ BİLİM KİTABI ÖDÜLÜ
“Bu kitap yüzünden sabahladım.”
OLIVER SACKS
“Miodownik betonu bile ışıldatacak kadar iyi yazıyor.”
FINANCIAL TIMES
“Ustaca yazılmış, fazlasıyla keyifli.”
OBSERVER

Bilgiler ve Uyarılar:

  1. Bu ürün sipariş alındıktan 1-3 gün içinde postalanacaktır.
  2. Lütfen sipariş vermeden önce iade ve ürün değişikliği ile ilgili bilgilendirmemizi okuyunuz.
  3. Bu kampanya, Domingo Yayınevi tarafından Evrim Ağacı okurlarına sunulan fırsatlardan birisidir.
Devamını Göster
₺170.00
Eşyanın Tabiatı – Üstüne Dünya Kurduğumuz Malzemelerin Olağanüstü Öyküleri
  • Dış Sitelerde Paylaş

Ama yangın bölgesinden kaçmak konusunda neredeyse tamamen başarısız olan bir hayvan grubu vardır: balıklar. Gübre, su kaynaklarını kirletebilen ve balıklar için toksik olabilen bir madde olduğundan, yangın bölgesine Phos-Chek dökecek olan pilotların su birikintilerinden olabildiğince uzak durması önerilir.[4] Ne yazık ki, bir uçaktan tek seferde ve oldukça geniş bir alana Phos-Chek bırakıldığı için, pilotların su kaynaklarını ıskalaması her zaman mümkün olmaz; ama yine de pilotlar, su kütlelerinden uzak durmak için ellerinden gelenin en iyisini yapacaklardır.

Aslında Phos-Chek gibi yangın söndürücüler, yangın söndürüldükten sonra alanın yeniden büyümesine yardımcı olacak gübreler kullanılarak tasarlanmaktadır. Bu karışım bölgeyi gübreleyerek, orman yangını sonrasında yeni bitki büyümesini teşvik edecektir. Ancak diğer gübreler gibi, eğer yangın gecikticiriler de bitki örtüsünden uzaklaştırılmazlarsa, yaprakların kahverengileşmesine ve nihayetinde bitkinin solmasına neden olabilmektedir. Ancak yağmurdan sonra, genelde bitkiler normale döner ve eklenen bitki besinleri sayesinde bu bitkilerin büyüme hızı artabilir.

Öte yandan bu geçici kararmalar, özellikle de soyu tükenme riski altında olan bitkileri de öldürme potansiyeline sahip olduğundan, doğa koruma kültürü gelişmiş olan bölgelerde pilotlar tehlike altında olduğu bilinen bitki türlerinden de uzak durmaya yönlendirilirler. Bu maddeye bulanmış çoğu bitki ve ağaç, yağmur suları ve zamanla, kalıcı bir hasar almaksızın temizleneceklerdir.

Görebileceğiniz gibi, bu kadar yüksek hacimlerde uygulanabilen ve aynı zaman tamamen zararsız olan bir alev geciktirici henüz icat edilebilmiş değildir; ancak birçok durumda bu geciktiricilerin kullanılması, kontrolsüz bir yangının (özellikle de yangına muhtaç olmayan bölgelerde) yanmasına izin vermekten daha iyidir.

WBUR

Yangın Geciktiriciler Ne Kadar Etkili?

Geciktiricilerin ne kadar etkili olduğu da net değildir: ABD Orman Hizmetleri, geciktiriciler ile yapılan müdahalelerin, sadece su ile yapılan müdahalelerden 2 kat civarında daha etkili olduğunu iddia etmektedir. Bunun arkasında yatan temel mantık, geciktirici nitelikteki karışımın sadece suya nazaran çok daha yavaş buharlaşması ve bu sayede kara ekiplerine daha çok zaman kazandırmasıdır.

Ne var ki konu hakkında yapılan birçok çalışma, bu geciktiricilerin dikkate değer bir işlevi olduğunu veya sadece su kullanmaktan daha etkili olduğunu göstermeyi başaramamıştır.[2], [3] Bu konuda bulunan geniş veri boşlukları ve akademik araştırma eksikleri de konunun belirsizliğini körüklemektedir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Orman Yangınları Yazı Dizisi

Bu yazı, Orman Yangınları yazı dizisinin 9. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Ateş Nedir? Nasıl Yanar, Nasıl Yakar?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
41
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 12
  • Tebrikler! 7
  • İnanılmaz 4
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Üzücü! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Korkutucu! 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 00:26:30 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11959

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Yangın Söndürme Uçaklarından Atılan Kırmızı Sıvı Ne? İçeriğinde Neler Var ve Sağlığa Zararlı mı?. (23 Haziran 2022). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11959
Bakırcı, Ç. M. (2022, June 23). Yangın Söndürme Uçaklarından Atılan Kırmızı Sıvı Ne? İçeriğinde Neler Var ve Sağlığa Zararlı mı?. Evrim Ağacı. Retrieved March 29, 2024. from https://evrimagaci.org/s/11959
Ç. M. Bakırcı. “Yangın Söndürme Uçaklarından Atılan Kırmızı Sıvı Ne? İçeriğinde Neler Var ve Sağlığa Zararlı mı?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 23 Jun. 2022, https://evrimagaci.org/s/11959.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Yangın Söndürme Uçaklarından Atılan Kırmızı Sıvı Ne? İçeriğinde Neler Var ve Sağlığa Zararlı mı?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, June 23, 2022. https://evrimagaci.org/s/11959.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close