Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kilisenin Yükselişi, Antik Yunan Düşünürlerinin Fosilleri ve Evrimi Keşfetmesini Nasıl Önledi?

Antik Yunan Düşünürleri ve Takipçileri, Evrimi ve Diğer Gerçekleri Çok Daha Erken Keşfedebilirdi!

2 dakika
3,759
Kilisenin Yükselişi, Antik Yunan Düşünürlerinin Fosilleri ve Evrimi Keşfetmesini Nasıl Önledi?
Evrim Ağacı Akademi: Evrim, Bilim ve Din Yazı Dizisi

Bu yazı, Evrim, Bilim ve Din yazı dizisinin 25 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Teistik Olasılık Skalası (Dawkins Skalası) ve Alternatif Din Felsefesi Tutumları" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

Antik Yunan Dönemi'nde bile fosillerin varlığından haberdar olunduğunu biliyor muydunuz? Böyle bir şeyi öğrenip de Antik Yunan bilgeliğine hayran kalmamak mümkün değil. 

Normalde dağların tepelerinde denizlerde yaşayan canlılara ait fosiller bulmayı beklemeyiz. Öyle ki, asırlar boyunca bu fosiller, "Nuh Tufanı" gibi mitolojik masallara kanıt olarak kullanılmıştır. Bu açıklamanın gerçeklikle bir ilgisi yoksa da, bu tip mitolojik hikayelerin doğuşundan önce, Antik Yunan'da gerçek açıklamaya çok daha yakın açıklamaların yapılmış olması gerçekten Antik Yunan bilgeliğini göstermektedir.

MÖ 400'lerde Herodotus, dağ tepelerindeki denizel canlı fosillerinin deniz ve karaların hareketiyle açıklanabileceğini yazmıştır. Gerçekten de bugünkü modern Tektonik Teorisi ve onun bir alt başlığı olan Orogenez (Dağ Oluşum) Teorisi sayesinde biliyoruz ki, Dünya yüzeyini oluşturan levhaların hareketleri sayesinde eskiden deniz dibinde olan karalar, yükselerek dağları oluşturur. Dağlar oluşurken, okyanus diplerindeki fosiller de dağ tepelerine taşınmış olur.

Tüm Reklamları Kapat

Elbette Antik Yunan zamanında bu dağ oluşumunun tam olarak nasıl olduğu bilinmiyordu; ama yine de müthiş bir gözlem ve mantık gücünü görüyoruz! Örneğin, Aristo şöyle yazıyor:

Dünya için hayatî olan tüm süreçler çok yavaş ve çok uzun zaman dilimlerinde olur. Bu zaman dilimleri, bizim ömrümüze göre aşırı uzundur. Bu nedenle biz bu değişimleri ömrümüz içerisinde gözleyemeyiz. Bunların olduğu süre zarfında koca uluslar var olur ve yok olur.

Bu, gerçekten muazzam bir tespit ve kelimesi kelimesine doğru!

Ne yazık ki Hristiyanlık'ın yükselişi dolayısıyla, bu tip gözlem ve açıklamalara "yasaklar" uygulanmaya başladı. Antik Yunan'ın son 6 asrına denk gelen kilisenin yükselişi ve giderek artan baskılar nedeniyle, gerçeklere daha yakın olan açıklamalar zaman içinde unutuldu. Kilise otoritesi ve bu otoriteden gücünü alan gericiler, Dünya'nın yaşını kutsal saydıkları kitaplara bakarak "hesapladılar" ve gezegenimizin yaşının 4000-7000 yıl civarında olması gerektiğini buyurdular. Bu hesabın hiçbir geçerli tarafı yoktur ve gerçekte olan, Dünya'nın 4.54 milyar yıllık yaşından komik derecede uzaktır. Ama bu otoriter inanç, Antik Yunan bilgeliğinin üzerini örttü.

Bu noktada sorabilirsiniz: Sonuçta kilise yanlış bir açıklama yaptığı için fosiller ortadan kalkmıyordu. Bu antik canlıları nasıl izah ettiler, soranlara ne cevap verdiler? Sorgulayan herkese ceza veremeyeceğini bilen kilise, Dünya'nın kilise tarafından biçilen bu kısacık ömrü çerçevesinde bu antik fosilleri ne olarak açıkladı?

Tüm Reklamları Kapat

"Doğanın bir şakası" dediler ("lusi naturae")! Gerçeği görmezden geldiler, izahlarının bariz hatasını umursamadılar. Halbuki gerçeği görmek için ihtiyaçları olan her şey, gözlerinin önünde, burunlarının dibindeydi.

Bu örnekten de bir kez daha görüyoruz ki, gerçekler biz onları görmezden geldik diye yok olmamaktadır. Asla da yok olmayacaklardır. Karanlık Çağlar en nihayetinde bitti, gerçekler yine ortaya çıktı.

İşte tam olarak bu nedenle, 21. yüzyılda insanlığa karanlık çağları yaşatmaya çalışanlara karşı aydınlanma mücadelesini her yerde, her an vermek zorundayız.

Çünkü karanlık çağları bir kez daha yaşamayı göze alamayız.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Evrim, Bilim ve Din Yazı Dizisi

Bu yazı, Evrim, Bilim ve Din yazı dizisinin 25 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Teistik Olasılık Skalası (Dawkins Skalası) ve Alternatif Din Felsefesi Tutumları" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
24
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 18
  • Umut Verici! 6
  • Muhteşem! 5
  • Bilim Budur! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • İnanılmaz 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 14/12/2024 12:45:45 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/5167

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Zihin
Keşif
Diş Hastalıkları
Bilimkurgu
İletişim
Kalori
Habercilik
Saç
Antarktika
Mitler Ve Gerçekler
Mers
Manyetik
Doğa Olayları
Yiyecek
Editör Seçkisi
Evrimsel Tarih
Mantık
Köpek
İnfografik
Higgs Bozonu (Parçacığı)
Bitki
Coronavirus
Dinozorlar
Gün
Genom
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Kilisenin Yükselişi, Antik Yunan Düşünürlerinin Fosilleri ve Evrimi Keşfetmesini Nasıl Önledi?. (5 Temmuz 2017). Alındığı Tarih: 14 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/5167
Bakırcı, Ç. M. (2017, July 05). Kilisenin Yükselişi, Antik Yunan Düşünürlerinin Fosilleri ve Evrimi Keşfetmesini Nasıl Önledi?. Evrim Ağacı. Retrieved December 14, 2024. from https://evrimagaci.org/s/5167
Ç. M. Bakırcı. “Kilisenin Yükselişi, Antik Yunan Düşünürlerinin Fosilleri ve Evrimi Keşfetmesini Nasıl Önledi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 05 Jul. 2017, https://evrimagaci.org/s/5167.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Kilisenin Yükselişi, Antik Yunan Düşünürlerinin Fosilleri ve Evrimi Keşfetmesini Nasıl Önledi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, July 05, 2017. https://evrimagaci.org/s/5167.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close