Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Keto Diyeti Nedir? Ketojenik Diyet, Epilepsi Tedavisinde Neden Kullanılıyor?

Ketojenik Diyet, Aslen Çocuklarda Epilepsi Nöbetlerine Yönelik Bir Tedavi Olarak Geliştirildi!

Keto Diyeti Nedir? Ketojenik Diyet, Epilepsi Tedavisinde Neden Kullanılıyor?
4 dakika
2,424
Tüm Reklamları Kapat

Ketojenik diyet; diyetin enerjisinin büyük bir bölümünün yağlardan geldiği, proteinin büyüme ve gelişmeyi etkilemeyecek şekilde optimal düzeyde alındığı ve karbonhidrat oranının ise oldukça düşük olduğu bir diyet modelidir. Matematiksel olarak açıklamak gerekirse, toplam kalorinin yaklaşık %90'ı yağlardan, %6'sı proteinlerden ve %4'ü karbonhidratlardan sağlanır. Ek olarak bu oranların tedavi için kullanılan ketojenik diyet için bu şekilde olduğu bilinmeli ve bunlar klasik ketojenik diyetteki oranlar ile karıştırılmamalıdır.

Standart Amerikan Diyeti, Tedavi Edici Ketojenik Diyet ve Standart Ketojenik Diyetin makro besin ögeleri içeriklerinin enerjiye katkıları açısından karşılaştırılması.
Standart Amerikan Diyeti, Tedavi Edici Ketojenik Diyet ve Standart Ketojenik Diyetin makro besin ögeleri içeriklerinin enerjiye katkıları açısından karşılaştırılması.
Nutrients

Her ne kadar günümüzde "etkisi/uygulanabilirliği abartılan, popüler diyet" (İng: "fad diet") kategorisinde karşımıza çıksa da, ketojenik diyet aslen epilepsi tedavisinde kullanılan bir diyet olarak geliştirilmiştir. Bunu anlayabilmek için, öncelikle epilepsiyi ve tedavisini biraz daha yakından anlamamız gerekmektedir.

Epilepsi Nedir?

Epilepsi; dünya üzerindeki çocukların yaklaşık %0.5 ila %1'ini etkileyen, vücudun bir kısmında veya tamamında görülebilen, kısa ve istemsiz şekilde tekrarlayan nöbetlerle karakterize nörolojik bir hastalıktır. Düşük ve orta gelirli ülkelerde yüksek gelirli ülkelere göre daha sık görülmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Epilepsi tedavisinde antiepileptik ilaçlar ancak %60-70 oranında tedavi sağlayabilmektedir. Yani bu tedavi hastaların 1/3'ünde başarılı yanıt vermemektedir. Bazı alt gruplara uygulanan cerrahi girişimlerin de hastanın kontrolsüz nöbetler yaşamasına sebep olduğu gözlenmiştir. Çocuklarda ve yetişkinlerde görülen ilaca dirençli epilepsi ve beraberinde getirdiği sorunlar birçok hastanın hastaneye yatışına neden olmaktadır. Bu durum epilepsi hastalarının ve onların bakımını sağlayan kişilerin yaşam kalitelerini olumsuz etkilemektedir.

Bu noktada, devreye Ketojenik Diyet (KD) uygulaması girmektedir. İlaca dirençli epilepside tıbbi beslenme tedavisi olarak kullanılan ketojenik diyet, farmakolojik tedavinin yeterince sonuç vermediği hastalarda nöbetleri kontrol altına almak için kullanılmaktadır.

Ketojenik Diyet Epilepsiyi Nasıl Tedavi Ediyor?

Ketojenik diyetin epilepsi tedavisindeki yararı, diyeti uygulayan kişilerde vücudun açlık sırasındaki metabolizmaya benzer bir metabolizma kullanmasına dayanmaktadır.

İnsan beyninin başlıca enerji kaynağı glukozdur. Ancak uzun süren açlıklar sonucunda kas ve karaciğerdeki glukoz depoları tükenir vücut enerji kaynağı olarak yağlara yönelir. Bunun sebebi ise vücuttaki proteininin yıkımını önlemektir. Yağ asitlerinin oksidasyonu sonucunda oluşan asetil-CoAl'ar karaciğerde asetoasetat, β-hidroksibütirat ve aseton olmak üzere keton cisimlere dönüştürülürler. Kan beyin bariyerini geçebilen keton cisimciklerin kandaki düzeyleri arttığında beyin, kalp ve kas dokularında enerji için kullanılabilirler.

Tüm Reklamları Kapat

Ketojenik Diyetin biyokimyası.
Ketojenik Diyetin biyokimyası.
Nutrients

Açlık metabolizmasına benzer şekilde yağların başlıca enerji kaynağı olduğu ketojenik diyet tedavisi sırasında da vücut enerjisi yağ asitlerinin oksidasyonu ile üretilir ve bu durum büyük miktarlarda asetil-CoA üretimi ile sonuçlanır. Keton cisimler beyinde alternatif bir enerji kaynağı olarak kullanılmaya başlar. Keton cisimcikleri beyne girdikten sonra asetil-CoA'ya dönüşür ve beynin mitokondrilerinde adenozin trifosfat (ATP) üretilir. Sonuç olarak beynin metabolizması değişime uğrar, enerji üretiminde öncelik glikozdan keton cisimciklere kaymış olur. Bu değişim epileptik nöbetlerin kontrolünü sağlar.

Ketojenik Diyet Nöbetleri Nasıl Kontrol Eder?

Enerji üretiminde karbonhidratlardan yağlara geçiş, vücutta metabolik yolaklardaki ara ürünlerin değişmesi gibi birçok farklılığı beraberinde getirir. Bilim bu konuyu henüz tam olarak açıklayamamış olsa da ketojenik diyetin epilepsi üzerindeki etkisini anlamak için bu değişimin etkilerini incelemek gerekir:

  • Keton cisimcikler beyin için glukoza nazaran daha iyi bir enerji kaynağı olabilir, çünkü keton cisimcikler kullanıldığında beyindeki enerji üretimi daha fazladır.
  • Beynin glikoz tüketimindeki azalma ATP'ye duyarlı kanalları etkiler. Bu durum beynin elektriksel olarak uyarılma oranını azaltıp, nöbet eşiğini yükseltebilir.
  • GABA (Gama aminobütirik asit) beyinde nöronların uyarılmasını engelleyici bir nörotransmiter olarak çalışır. Ketojenik diyet GABA sentezini tetikleyerek nöbet kontrolünü kolaylaştırabilir.
  • Epilepside nöbetle ilişkilendirilen nöron hasarları veya daha ciddi tabloların ana mekanizmasının apoptoz olduğu söylenmektedir. Bu olumsuz durumlar ketojenik diyetle iyileştirilebilir.
  • Ketojenik diyet glutatyon seviyelerini arttırır yani vücudun kendi antioksidan savunma sistemini olumlu yönde etkiler. Bu durum mitokondriyal DNA'yı serbest radikal hasarından korur. Sonuç olarak beyin hücreleri nöbet sırasında üretilen zarar verici serbest radikallerle daha kolay başa çıkabilir.
Ketojenik Diyetin Nöbetler Üzerindeki Olası Etkileri
Ketojenik Diyetin Nöbetler Üzerindeki Olası Etkileri
Nutrients

Birlikte ele aldığımızda, ketojenik diyetin bu mekanizmalar üzerindeki etkisi sinapslarda nöron geçişini değiştiren, nöronların yapısını ve homeostazı iyileştiren değişiklikler olarak görülebilir.

Ketojenik diyetin ilaç dirençli epilepsi tedavisinde nöbet sıklığını azaltmada etkili olduğu açıktır. Çalışmalar, Ketojenik Diyetin son çare olarak değil; eğer hasta bu tedavi için uygunsa en baştan değerlendirilebileceğini vurgulamaktadır. Ancak ne yazık ki diyetin yönetimindeki zorluklar, uyumun zahmetli ve zaman alıcı olması bireylerde motivasyon kaybına neden olabilmektedir. Bu durumla başa çıkabilmek için çocuk hastalarda ebeveynlerin motivasyonunun yükseltilmesi, iyi organize olabilen bir ketojenik diyet ekibinin kurulması ve destekleyici sağlık hizmetlerinin sağlanması önemlidir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
22
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 7
  • Muhteşem! 6
  • Bilim Budur! 4
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Umut Verici! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Z. Akışın, et al. (2019). Klasik Nonketotik Hiperglisinemi Tanılı Bebekte İlaca Dirençli Epilepsi Tedavisinde Ketojenik Diyet Uygulaması: Bir Olgu Sunumu. Beslenme ve Diyet Dergisi, sf: 100-104. doi: 10.33076/2019.BDD.665. | Arşiv Bağlantısı
  • B. Çetin, et al. (2013). Epilepsi Hastası Çocuklarda Ketojenik Diyetin Epileptik Nöbet Sayısı Üzerine Etkisi. Beslenme ve Diyet Dergisi, sf: 27-34. | Arşiv Bağlantısı
  • V. Sondhi, et al. (2020). Efficacy Of Ketogenic Diet, Modified Atkins Diet, And Low Glycemic Index Therapy Diet Among Children With Drug-Resistant Epilepsy: A Randomized Clinical Trial. JAMA Pediatrics, sf: 944-951. doi: 10.1001/jamapediatrics.2020.2282. | Arşiv Bağlantısı
  • M. Ułamek-Kozioł, et al. (2019). Ketogenic Diet And Epilepsy. Nutrients, sf: 2510. doi: 10.3390/nu11102510. | Arşiv Bağlantısı
  • I. M. Zarnowska. (2020). Therapeutic Use Of The Ketogenic Diet In Refractory Epilepsy: What We Know And What Still Needs To Be Learned. Nutrients, sf: 2616. doi: 10.3390/nu12092616. | Arşiv Bağlantısı
  • K. Dowis, et al. (2021). The Potential Health Benefits Of The Ketogenic Diet: A Narrative Review. Nutrients, sf: 1654. doi: 10.3390/nu13051654. | Arşiv Bağlantısı
  • L. Lyons, et al. (2020). Use Of Ketogenic Diet Therapy In Infants With Epilepsy: A Systematic Review And Meta-Analysis. Epilepsia, sf: 1261-1281. | Arşiv Bağlantısı
Sıkça Sorulan Sorular

Ketojenik diyet, enerjinin büyük bir bölümünün yağlardan sağlandığı, karbonhidrat oranının düşük olduğu bir beslenme modelidir. Bu diyet, özellikle epilepsi tedavisinde etkilidir.

Ketojenik diyet, ilaca dirençli epilepsi tedavisinde nöbetlerin kontrolünü sağlar. Vücuttaki enerji üretimini yağ asitlerinin oksidasyonuna dayandırarak beyinde alternatif bir enerji kaynağı yaratır.

Ketojenik diyet, vücudun enerji üretimini yağ asitlerinin oksidasyonuna dayandırır. Bu, keton cisimciklerinin üretimini artırarak beyinde alternatif bir enerji kaynağı oluşturur.

Ketojenik diyet, GABA sentezini tetikleyerek nöbet kontrolünü kolaylaştırır. Ayrıca, antioksidan savunma sistemini güçlendirerek beyin hücrelerinin nöbet sırasında üretilen serbest radikallerle daha kolay başa çıkmasını sağlar.

Ketojenik diyet, ilaca dirençli epilepsi tedavisinde nöbet sıklığını azaltmada etkili olduğu için, hastanın uygun olması durumunda baştan itibaren değerlendirilmesi gerekmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/04/2024 21:11:59 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14666

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Matematik
Gazetecilik
Diyabet
Aile
2019-Ncov
Zehir
Deniz
İklim Değişikliği
Kedigiller
Mikrobiyota
Popülasyon
Ekonomi
Malzeme
Evrimsel Tarih
Hayvanlar
Mavi
Hücreler
İspat
Köpekler
İnsan Sağlığı
Adaptasyon
Amerika Birleşik Devletleri
Yer
Kitap
Oksijen
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
B. Pullu, et al. Keto Diyeti Nedir? Ketojenik Diyet, Epilepsi Tedavisinde Neden Kullanılıyor?. (23 Mayıs 2023). Alındığı Tarih: 23 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/14666
Pullu, B., Alparslan, E. (2023, May 23). Keto Diyeti Nedir? Ketojenik Diyet, Epilepsi Tedavisinde Neden Kullanılıyor?. Evrim Ağacı. Retrieved April 23, 2024. from https://evrimagaci.org/s/14666
B. Pullu, et al. “Keto Diyeti Nedir? Ketojenik Diyet, Epilepsi Tedavisinde Neden Kullanılıyor?.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 23 May. 2023, https://evrimagaci.org/s/14666.
Pullu, Beyza. Alparslan, Eda. “Keto Diyeti Nedir? Ketojenik Diyet, Epilepsi Tedavisinde Neden Kullanılıyor?.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, May 23, 2023. https://evrimagaci.org/s/14666.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close